Thursday, December 14, 2006

Κρέπες με μυζήθρα & άρωμα πικραμύγδαλου

Ένας ακόμη γλυκός Πειρασμός.
Κρέπες με μυζήθρα & άρωμα πικραμύγδαλου.
Ξέρω πως το έχουμε παρακάνει με τα γλυκά, αλλά οι καλές ιδέες πρέπει να καταγράφονται βρε παιδί μου.
Για να φτιάξετε κρέπες πρέπει να δημιουργήσετε τον γνωστό χυλό.
Υλικά
150 γρ. αλεύρι,
1 λίτρο γάλα,
1 αυγό,
αλάτι κοφτό κουταλάκι γλυκού
Βούτυρο ή Ελαιόλαδο ελαφρύ (για το τηγάνισμα) προσωπικά προτιμώ το δεύτερο.
Για τη γέμιση
Εκεί είναι και η μαγεία του πράγματος. Γιατί τα αρώματα μετράνε στις κρέπες. Μιας και ο χυλός από μόνος του ο φουκαράς, δεν λέει και τίποτε.
1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος,
1 αυγό,
250 περίπου γρ. μυζήθρα, φρέσκια & ανάλατη
2 κουταλιές τυρί Φιλαδέλφεια (το Light, μιας και η κρέμα τα έχει τα λιπαρά της)
ξύσμα πορτοκαλιού
λίγη βανίλια
2 κουταλιές ζάχαρη
2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
2 κουταλιές ασπρισμένο τριμμένο αμύγδαλο ή φιλέ.
Για την γλυκιά σάλτσα που θα περιχύσουμε τις κρέπες μας.
1/2 φλιτζάνι γάλα,
1 αυγό, 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη (έβαλα σκούρα σ’ αυτήν την περίπτωση).

Για τη προετοιμασία των κρεπών λοιπόν: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το αυγό, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τηγανίζουμε τις κρέπες γυρίζοντας το τηγανάκι προς όλες τις πλευρές του χυλού και τις γυρνάμε μια φαρδιά σπατουλίτσα, για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά, εκτός και έχετε το ειδικό διπλό τηγανάκι. (το είχα η τρελή, αλλά το θυμήθηκα αφού είχα τελειώσει το τηγάνισμας). Τις αφήνουμε να κρυώσουν, αφού τις βάλουμε την μία πάνω στην άλλη.

Για να φτιάξουμε το μείγμα μας για την γέμιση τώρα. Ανακατεύουμε την μυζήθρα που την έχουμε θρυμματίσει με πιρούνι, με το Φιλαδέλφεια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Χτυπάμε και την κρέμα γάλακτος με λίγη βανίλια και το εσάνς του πικραμύγδαλου. Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα ρίχνοντας και το τριμμένο αμυδαλάκι, με απαλές κινήσεις και έχουμε έτοιμη την γέμιση για τις κρέπες μας. Γεμίζουμε, τυλίγουμε σαν φλογέρες και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρεξάκι. Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το γάλα και φτιάχνουμε την γλυκιά σάλτσα που θα περιχύσουμε στις κρέπες πριν τις βάλουμε στον φούρνο για 10 ή 15 λεπτά.
Στο σερβίρισμα μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και να τις συνοδεύσουμε με μια κουταλιά μαρμελάδας (προσωπικά προτιμώ πορτοκάλι ή φραμπουάζ).

5 comments:

Juanita La Quejica said...

Ουουουουουου!!! Ωραία!
Τρελλαίνομαι για κρέπες. Πρώτα αλμυρές και για τελείωμα τις γλυκούτσικες που προτείνεις Λόπε!
Η φίλη μου η Μαρία έχει την συσκευή της κρεπιέρας και θυμάμαι κάτι απίστευτες κρεπομαχίες πριν 7-8 χρόνια. Ένα τεράστιο τραπέζι τραπεζαρίας γεμάτο με υλικά όλων των ειδών, μέχρι τελικής πτώσης, χαχα!

Anonymous said...

Αχ! Κι εμείς είμαστε κρεποφάγοι! (ευτυχώς που έκανα εξέταση ζαχάρου πρόσφατα γιατί εδώ μέσα έτσι που το πάμε....)

Maria M said...

Ζαχάρου? εγω δεν εχω ειναι κάτω του κανονικού, τα κιλά είναι το πρόβλημα. Αλλα θα τις δοκιμάσω οσονουπω

Anonymous said...

Μωρέ ούτε εγώ έχω. Αλλα θα αποκτήσω με τόσα γλυκα! Όσο για τα κιλά....πικρή ιστορία. Με το ζόρι κρατιέμαι εκεί που πρέπει...

Penelope said...

Να επισημάνω επειδή σας είδα να έχετε πρόβλημα με το ζάχαρο (λες κι' εγώ δεν το σκέφτομαι) πως εξαιρετικό απότελεσμα μπορείτε να έχετε με την φρέσκια μυζήθρα, λίγο τρυμμένο κασέρι, δυόσμο ξερό και μια πρέζα μοσχοκάρυδο στην γέμιση.

Αν δε, συνοδεύσετε τις κρεπούλες σας με μια γλυκόξυνη σάλτσα φραγκοστάφυλλου, θα έχετε ξεφύγει τα υψηλά όρια ζαχάρου.

Τα σέβη μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...