Friday, February 16, 2007

Vegetable Sushi Hosomaki

Εισαγωγή

Τώρα που έρχεται σαρακοστή, το sushi ισως να αποτελεί μία μικρή συνεισφορά της παγκοσμιοποίησης στα φάγητα που τρώμε μέχρι το Πάσχα.
Η επαφή μας με το εν λόγω έδεσμα, ξέκίνησε το 1997 σε γεύμα με Ιάπωνες στο Λονδίνο. Εγω ξετρελλάθηκα με όλα τα φαγητά, η Μαρίνα μετά την σούπα με την ωμή γαρίδα και τον ωμό κρόκο αυγού, τα είδε όλα !!!!!!!!!!!!
Στην συνέχεια αρχίσαμε να τρώμε sushi στην ελλάδα σε εστιατόρια ή αγοράζοντας από τις μεγάλες αλυσίδες. Ομολογώ ότι μας άρεσε πολυ αλλά το θεωρούσαμε και λίγο σπατάλη. Κάποια στιγμή κάποιος γνωστός μου έβαλε την υποψία της σαλμονέλλας στο ωμό ψάρι, άρχισα εγώ να λέω κάτι ασυναρτησίες περί HACCP και από τότε η μαγία "πέταξε" και ήρθε η αμφιβολία σε κάθε μπουκιά, λες να είναι η τελευταία μου πριν το ΕΚΑΒ ???..... αλλά ελάτε όμως που μας άρεσε το άτιμο !!!!!!!!!!! Τι κάνουμε λοιπόν ?
Πήραμε την μάλλον γενναία απόφαση να το παρασκευάσουμε μόνοι μας, χρησιμοποιώντας αντί γιά ψάρι, λαχανικά. (Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι χρησιμοποιώντας μόνο λαχανικά, το καθιστά και ιδανικό φαγητό γιά Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή).

Τι χρειάζεστε :
1. Ενα πολύ καλα ακονισμένο μαχαίρι ( 20 εκατοστά, σαν εκείνο που είχε ο Jack Nicholson, στην Λαμψη)
2. Μία επίσκεψη σε ένα κiνεζικο/ανατολικό παντοπωλείο. Εμείς πηγαίνουμε στην Ν.Σμύρνη, αλλά δεν είναι και το μοναδικό.
Από εκεί αγοράσαμε το φύκι (Nori), το ιαπωνικό ρύζι, το ειδικό ξύδι, την σόγια sauce και το bamboo mat (πρόκειται γιά μία απλή κατασκευή από bamboo, πανω στην οποία τυλίγεται το nori), wasabi (μία καυτερή πράσινη σάλτσα) και ginger τουρσί. Αγοράσαμε επίσης και 1 μπουκάλι sake (δεν χρειάζεται γιά την συνταγή, αλλά αποφασίσαμε να τα κοπανίσουμε με γιαπωνέζικο ποτό) '
Επίσης στον γυρισμό, καλού κακού, η Μαρίνα αγόρασε και δύο πακέτα έτοιμο sushi, γιά να είμαστε εξασφαλισμένοι ότι δεν θα πεινάσουμε.

Εκτέλεση γιά sushi Hosomaki
Ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες γιά το ρύζι που γράφει το πακέτο (το βραζουμε, προσθέτοντας το ξύδι και την soya και το αφήνουμε να κρυώσει).
Κόβουμε λαχανικά σε μακρόστενα κομμάτια. Εμείς χρησιμοποιήσαμε, καρότα, αγγουράκι, αβογκάντο, κρεμμυδάκι φρέσκο.
Σχετικά με ποσότητες δεν σας απασχολώ, διότι θα φτιάξτε ένα κατσαρολάκι ριζάκι και θα χρησιμοποιήσετε αρκετά φύλλα nori, μέχρι να πετύχετε το σωστο στρωσιμο/ρολλάρισμα, άρα υπομονή και επιμονή και όλα θα γίνουν !!!!!!!!!!!!

Τώρα το δύσκολο κομμάτι !!!!!!!!!!!!!!!!!.
Παίρνετε μία βαθειά αναπνοή και απλώνετε σε μία επιφάνεια το Bamboo mat. Στη συνέχεια απλώνετε το φύκι nori πανω το bamboo mat. Το Nori έχει μορφή σελίδος Α4.
Εδώ είναι το ζόρικο, απλώνετε πάνω στο φύκι το ρύζι, αλλά αφήνετε γύρω-γύρω χώρο, διότι θα το ρολάρετε, και θα πρέπει να έχει χώρο το ρύζί να απλωθεί. Κατα μήκος του μεγαλου άξονα, τοποθετείται το λαχανικό της αρεσκείας σας. Το πάχος του ρυζιού πανω στο Nori είναι περίπου 1 εκατοστό, όχι παραπανω,
Γυρίζετε με προσοχή, πιέζοντας μαλακά το Bamboo mat, και δημιουργείται ένα κύλινδρο που απ΄έξω είναι το Bamboo mat, επόμενη στρώση το φύκι και μέσα το ρύζι, στον δε άξονα του κυλίνδρου τα λαχανικά.
Αντιλαμβάνεστε, ότι το 1 εκατοστό στρώση ρύζι με την περιστροφή, έχει γίνει τώρα ένας κύλινδος με διατομή που έχει διάμετρο 2 εκατοστά. Την άκρη του Nori την βρέχετε και κολλάει και απομακρύνετε το bamboo mat.
θεωρητικά έχετε μπροστά σας κάτι σαν μεγάλο κανελόνι, φτιαγμένο από φύκι και γεμισμένο με ρύζι, στο δε κέντρο του λαχανικά.
Τώρα με το πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβετε το φύκι κανελόνι σε 5-6 κομματια που τα τοποθετείται σε πιάτο. Εδώ αν το μαχάιρι δεν είναι πολυ κοφτερό, να κόψει το φύκι, καταστροφή............
Μετά το κόψιμο, το τοποθετούμε στο ψυγείο γιά 15 λεπτά, γιά να "σφιξει" λίγο, βάζουμε το κιμονο (όσοι έχουν), βράζετε ελαφρά το sake... πριν το σερβίρετε σε μικρά ποτηράκια /(σφηνάκια) και ως πιλοτος φωνάζετε TORA TORA TORA και κάνετε εφόρμηση στο Pearl Harbour, συγνώμη ...στο πιάτο.

Επιμύθιο
Στη δεύτερη φωτό που έχω δημοσιεύσει βλέπετε στο δεξί μερος το λάθος, που έβαλα πολύ ρύζι στο φύκι και το τελικό αποτέλεσμα είναι σαν στραβοχυμένος ντολμάς.
Στην συνέχεια η επόμενη προσπαθεια με λιγότερο ρύζι, είχε σαν αποτέλεσμα το τελικό προϊόν στο αριστερό μέρος της δεύτερης φωτογραφίας, να είναι μάλλον παραδεκτό.
Συνολικό κόστος... Περίπου 10 φορές φτηνότερο από το πακετάκι της αλύσίδας.
Θύμιζε η γεύση sushi ? Ναι, απόλυτα ναι !!!!!!!!! και δεν είχαμε την φοβία της σαλμονέλλας. Μαζί με το sake, το wasabi (που μοιάζει γευστικά αλλά δεν είναι horseradish/χρένο ) και το ginger τουρσί, ήταν μία πολυ διαφορετική γευστικά ημέρα.
Εκ των υστέρων, μπορώ να πώ άφοβα ότι είναι γρήγορο και απλό φαγητό. Περίπου 30-45 λεπτά.
Φάγαμε αρκετό sushi, που τελικά ήταν αρκετά χορταστικό. Η απουσία του ψαριού δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανής, διότι το φύκι έχει μία ιδιάζουσα γεύση "θαλασσινού" και το ρύζι με το ειδικό ξύδι συν το wasabi, είναι μία διαφορετική γευστική εμπειρία που την συνιστούμε. Είναι ένα φαγητό, λιτό αλλά πλούσιο σε γεύση (φύκι, λαχανικο, wasabi, ginger) αλλά και χρώματα (Μαύρο το φύκι, άσπρο το ρύζι, πορτοκαλί το καρότο, πράσινο το αγγουρακιη κρεμμυδάκι).
Το συνοδεύετε με sake η ακόμη καλύτερα με μία παγωμένη γιαπωνέζικη μπύρα.

28 comments:

Λία Π. said...

Καλά και πολύ προχωρημένους μας βρίσκω εδώ μέσα σε αυτό το μπλογκ. Και σούσι;
Mπράβο, CGP !!!!
Μου αρέσει που πριν από καιρό είχα πει ότι είσαι παραδοσιακός τύπος στη μαγειρική (θυμόμουν την πίτα του βοσκού ). Τέλος πάντων.

Τα περισσότερα υλικά υπάρχουν στα μεγάλα ΑΒ γιαυτούς που θέλουν να το φτιάξουν.

Άντε ανασκουμπωθείτε και για σούσι και για το γλυκό της γιορτής των φαναριών της Κατερίνας (δεν ξέρω πως διαβάζετε). Να δούμε και τι άλλο μας περιμένει ακόμα!!!!!!
Καλή σας μέρα.

Kallie said...

CGP ευχαριστούμε! Με βάζεις σε πειρασμό να το δοκιμάσω. Τα χορτοφαγικά σούσι τα έχω συναντήσει με το όνομα californian rolls, είναι πολύ νόστιμα. Αν φοβάσαι το ωμό ψάρι, δοκίμασε με καπνιστό σολωμό, του πάει.

CGP said...

@ Λια π

Ευχαριστώ γιά το σχόλιο. Αν ανατρέξεις στην συνταγή της πίττας του βοσκού, εγώ είχα γράψει shepherd's Pie, διότι την είχα φάει στην Αγγλία με πουρέ. Ελληνική παραλλαγή με πουρέ δεν έχω δοκιμασει.

Ο ΑΒ έχει πράγματι κιτ με όλα τα υλικά, αλλα το κινέζικο παντοπωλείο έχει άλλη χάρη μυρωδιών και εξερεύνησης γεύσεων.

@ kallie

Ευχαριστώ γιά την διευκρίνηση. Σχετικά με το καπνιστό σολωμό, το έχουμε δοκιμάσει, και ήταν μία χαρά. Αλλά έχω την αίσθηση, ότι αποτελεί λίγο ιεροσυλία, διότι οι γεύσεις έίναι πολυ λεπτές και η προσθήκη του καπνιστού πιθανόν να καλύψει τα παντα.

Μη το φοβάστε πάντως !!!!!!

Gianni said...

Σωστός! Υποκλίνομαι!
Στο Λονδίνο δοκίμασα και εγώ πρώτη φορά και μετά στην Ταϊλάνδη
Αγοράζω και εγώ τα έτοιμα πακετάκια από Σ/Μ.
Θα δοκιμαστεί. Μου αρέσει σαν ιδέα, ξέρω και ένα φιλικό ζευγάρι που το φτιάχνει.
Γι παραλλαγές εδώ είμαστε...

ΥΓ. Τα δύο πακετάκια με το έτοιμο sushi που πήρε η Μαρίνα τι έγιναν;.

Gianni said...

Α! και κάτι άλλο.
Αυτό το ginger τουρσί μου έκανε κλικ. Για λέγε...

CGP said...

@ Gianni

Τα πακετάκια με το ωμό ψάρι καταναλώθηκαν μέχρι το βράδυ ( έχουμε και 3 γάτες)

Το τουρσί ginger Και το wasabi μου έχουν πει, από τον χώρο των παρασκευαστών sushi, ότι έχουν ήπιες αντιμικροβιακές ιδιότητες και τρώγονται μεταξύ των μπουκιών του ωμού ψαριού ( ένα έίδος ..προφυλακτικού γιά σαλμονέλλα).

Βάλτε εκεί λαχανικά να είστε σίγουροι και άντε μετά να φιλετάρεις το ψάρι. Τρέχα γύρευε...

Και που να βρείς φρέσκο ΄ψαρι στην Αθήνα...

Ginger Τουρσί έχει ο ΑΒ και είναι ωραίο τελείωμα και βοηθάει απίθανα στην πέψη ( εμένα τουλαχιστον)

atuan said...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Πού ακριβώς στη Ν. Σμύρνη βρίσκεται το κινέζικο παντοπωλείο;

Gianni said...

Βρε σεις μας διαβάζουν πολλοί!!!
Δεν εξηγείται διαφορετικά.
Πριν λίγο επέστρεψα από το μεγάλο Σ/Μ στο Ελληνικό και επειδή μου είχε ανοίξει η όρεξη για sushi, έριξα μια ματιά στα υλικά που χρειαζόμουν.
Nori υπήρχαν λίγα κομμάτια, φαινόταν εμφανώς μισο – άδειο το ράφι τους, Ιαπωνικό ρύζι εντάξει, για σόγια sauce ok, αλλά εκεί που ένιωσα έκπληξη ήταν πως είχε εξαφανιστεί το bamboo mat. Λέω μέσα μου τότε. Καλά πόσοι μας διαβάζουν;;;;
Τουρσί ginger δεν βρήκα. Βρήκα πολτό ginger σε νερό αλλά μάλλον δεν είναι αυτό.
Σκέφτηκα να πάρω τα υπόλοιπα και να χρησιμοποιήσω κάτι σουπλά από bamboo που είχα φέρει από Ταϊλάνδη. Παρόμοια είναι. Μετά είπα όχι θα το κάνω με κάθε ιεροτελεστία όταν τα βρω όλα.
Έλα όμως που μου είχε κολλήσει η ιδέα. Για άλλη μια φορά κατέληξα στο γνωστό πακετάκι με το έτοιμο.
Atuan παλιά υπήρχε και στην Γλυφάδα κατάστημα με Ασιατικά. Θα κοιτάξω αν υπάρχει ακόμη. Για όσους τους βολεύει πιο πολύ.

Kallie said...

Και για τη Θεσ/νίκη, υλικά (φύκια και wasabi και τουρσί τζίντζερ και ξύδι και σάκε) έχει στον Κοσμά- και στο γαλλικό σ/μ κάποια από αυτά. Πότε θα έρθει η Τρίτη να σουσίσουμε! Cgp, μια ακόμα ιδέα είναι και ελάχιστο σουρίμι, που δίνει μια θαλασσινή ψευδαίσθηση. Κι εγώ προτιμώ ή με ψάρι ή με τα λαχανικά που προτείνεις, αλλά ας πούμε και καμιά ιδέα για πιο συντηρητικούς και ιερόσυλους :P

Marina said...

Γιαννη, στην Γλυφάδα έχει ένα Asian Market νομίζω ότι είναι Αγ. Κωνσταντίνου δεν είμαι πιά σίγουρη. Στην αρχή πήγαινα εκεί μέχρι που σκοτωθήκαμε με την υπεύθυνη γιατί μου είχε πασάρει απίθανες βλακείες..σε σημείο που την έκοψα παντοτεινά. Αυτό στην Ν. Σμύρνη, αν μη τι άλλο είναι τίμιο και οι υπεύθυνοι δεν προσπαθούν να σε ξεγελάσουν - έχει και κατεψυγμένο τόφου. Τη διεύθυνση θα τη βρώ.

Ginger τουρσί ούτε εγώ βρίσκω πλέον στα ΑΒ, αλλά έχω απόθεμα γιατι άμα το πετύχω παίρνω. Ομως υπάρχει και η φρέσκια ginger που αν αντέχεις το κάψιμο, μασάς λίγη μετά το ωμό ψάρι.

Οταν πρωτοδοκίμασα πλήρες Ιαπωνικό φαγητό, είπα να πέσω να πνιγώ..μου ακούμπησαν μπροστά μου ένα κομμάτι ωμό μπακαλιάρο..ήταν αδύνατο να το καταπιώ που όμως τον εφαγα για να μη τους προσβάλλω. Μετά όμως τον ξεπέρασα και δοκίμασα και άλλες γεύσεις στην Ελλάδα όπως το temaki που ντρέπεσαι να το φάς, ένα έργο τέχνης. Χωνάκι nori γεμιστό με ρύζι και ψάρια.

Marina said...

Δείτε και εδώ για σούσι-σασίμι

http://www.inmagine.com/sushi-photos/daj-daj110

Starry Night said...

Sushi Sushi Sushi :D~~~

I love sushi!! :D

nyctolouloudo said...

το wasabi, θέλει προσοχή...
καίει το σκασμένο τρομερά!
τις γαρίδες και τα θαλασσινά μπορείς να τα βράσεις...

και ιδέες από το δικό μου το βιβλίο

όσοι δεν βρήσκουν φύκια (nori) μπορούν να χρησιμοποιήσουν φορμάκια, αυτά που φτιάχνουμε τα μπισκότα!

μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα και temaki sushi
τυλίγεις το nori σε μικρό χωνάκι και το γεμίζεις με το ρύζι, αγγούρι, καπνιστή πέστροφα ή σολομό, surimi, χαβιάρι κόκκινο, ομελέτα, καλαμπόκι ή ό,τι άλλο θέλεις. όλα ψιλοκομμάένα!

μπορείς για την ομορφιά να '' βάψεις '' το ρύζι πράσινο με σπανάκι ή κόκκινο με τον χυμό από τα μπατζάρια ή κίτρινο με σαφράν, ή πορτοκαλί με χυμό από καρόττα.

μπορείς επίσης να φτιάξεις μικρά μπαλάκια ρύζι, temari sushi, ( σαν τα κεφτεδάκια ) να τους βάλεις μέσα βραστές ψιλοκομμένες γαρίδες,αβοκάντο ή ό,τι άλλο θέλεις και να τα τυλίξεις μετά στο nori. μόνο που για να τραβήξουν μετά τη σόγια sauce πρέπει να τα κόψεις σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.

και το καλύτερο μαζί με το sushi είναι το πράσινο τσάι!

Herinna said...

Δίνω τη σκυτάλη στους:
F (radiopoetry.blogspot.com)
agent of chaos (www.dblackflag-alchemyofwords.blogspot.com)
tyxarpastos (http://tyharpastos.blogspot.com)
lemonaki (www.lemon.blogspot.com)
marina (hungryforhungry.blogspot.com) ένεκα συμπάθειας στην κουζίνα της και στο ονομά της.

Marina said...

herinna, έχω γράψει ήδη τα 5 δικά μου στο
http://artjigsaws1500.blogspot.com, ευχαριστώ πάντως

CGP said...

@ Gianni K

To κινέζικο παντοπωλείο στην Ν. Σμύρνη, είναι στην Οδό Ευξείνου Ποντου ( Αρχή).
Οταν μπείς στην Βενιζέλου απο Παλαιό Φάληρο, η Ευξείνου Πόντου ξεκινάει άπό την Βενιζέλου δεξιά διαγώνια, ακριβως πίσω από το πρώτο shopping center που συναντάς (ελπίζω να μην έχει κλεισει, διότι έχω να παω κανένα χρόνο)

Kai αν κρίνω από την συνταγή με τα won ton πρεπει να παω και εγώ για να αγοράσω wrappers.

Juanita La Quejica said...

Δυστυχώς στην Ελλάδα για να φας καλό γιαπωνέζικο πρέπει να πληρώσεις σε χρυσάφι... κρίμα... Και εμείς στο Λονδίνο είχαμε την πρώτη εμπειρία με γιαπωνέζικο και είχαμε ξετρελλαθεί, κάποια στιγμή στις αρχές του 90. Ειδικά οι κυλιόμενες μπάρες με τα φαγητά και κάποια ρομποτάκια-τρέϋλλερς που κουβαλούσαν αναψυκτικά, μας είχαν κάνει να θέλουμε να φέρουμε κάτι αντίστοιχο εδώ, αλλά χρειαζόταν σημαντικό κεφάλαιο. Θυμάμαι όταν είχε ανοίξει το μαγαζί στην Ακρόπολη, που ρίχναμε το ωμό αυγό πάνω από το φαγητό και οι φίλοι μας έστρεφαν αλλού το βλέμμα από αηδία, χαχα! Τώρα πια έχω ξεπεράσει την φάση της γιαπωνέζικης κουζίνας, αλλά την έχουν πατήσει η παρέα μας.
Έχουμε ένα φίλο που είναι μάγειρας σε γιαπωνέζικο πρώην αλυσίδας (τώρα έχει μένει ανοικτό μόνο ένα στο Μαρούσι και σύντομα θα κλείσει και αυτό). Η κουμπάρα μου επιμένει να τον καλέσουμε μια μέρα να μας δείξει πως να φτιάξουμε γιαπωνέζικο. ΝΟμίζω όμως ότι η δυσκολία έγκειται στο να βρεθούν οι πρώτες ύλες, τα φρέσκα ψάρια...
Μήπως να οργανώναμε μια συνάντηση με θέμα την παρασκευή sushi, με τον CGP στον καθοδηγητικό ρόλο;

Αθανασία said...

Γιάννη, αν θες bamboo mat έχω περισσευάμενο (είχα φέρει αρκετά από Κορέα, εκεί το λένε gimbap το σούσι-μάκι με το φυκάκι).
CGP, σωστή η ιδέα με τα λαχανικά για Σαρακοστή (ψάρι απαγορεύεται)! Στο ωμό ψάρι θέλει πολλή προσοχή κι ελπίζω να το μαγειρέψατε λιγο πριν το δώσετε στις γάτες. Έχω κι εγώ μία (αγαπημένη&χαϊδεμένη) και όταν ρώτησα τον κτηνίατρο τι δεν πρέπει να τρώει, μου είπε "το σημαντικότερο: όχι ωμό ψάρι, όχι ωμό κρέας..."
Καλά Κούλουμα αύριο!!!

CGP said...

@ Hungry for ALL

Ας μην το προσπαθούμε, το sushi δεν αρέσει στον έλληνικό ουρανίσκο.
Προσωπικά το θεωρώ ένα από τα καλλίτερα γεύματα αλλά όπως και με τα κινέζικα, θα πρέπει πλεόν να παει κανείς στο Λονδίνο γιά να φάει καλά και σε λογικές τιμές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ούτε τα ινδικά έχουν κάποια παρουσία στην Ελλάδα στο φτηνό και καλό φαγητό.

Αρα μένουμε στο σουβλάκι και στην pizza και σε κάτι άθλιες ζαμπονοτυρόπιτες. Κρίμα μας ..........

Marina said...

Μεθυσμένα χρώματα, έλεος! Αν είναι να βράσεις το ψάρι, τα θαλασσινά και τις γαρίδες, καλύτερα να το ξεχασεις το σούσι, κάνε κάτι άλλο. Σούσι-σασίμι σημαίνει ΩΜΟ.

oneiromageiremata said...

Ομολογώ ότι δε με ξετρελαίνει η ιδέα να φάω ωμό ψάρι (αν και μετά το ταρτάρ στη Γερμανία δε θα έπρεπε), αλλά θα ήταν πολύ καλό να το δοκιμάσω με λαχανικούλια. Βέβαια, στη Ζάκυνθο τέτοια υλικά... καταλαβαίνετε... Ευχαριστούμε για την ιδέα.

CGP said...

@ oneironageiremata

Αλλο το tartare. Αλλη γεύση και πολύ περισσότερο εύκολο στην παρασκευή του.

Αλλα όλα τα ωμά προϋποθέτουν ότι τα κρέατα η τα ψάρια είναι άψογα διατηρημένα, ελεγμένα και μία εφοδιαστική αλυσίδα που λειτουργεί άψογα με στόχο την ασφάλεια του καταναλωτή.
Στην Ελλάδα αυτό είναι μία ελαφρά παρακινδυνευμένη υπόθεση, που μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο.

Τι να πω, το έχω ξαναγράψει, τα φοβάμαι τα ωμά !!!!!!!!

Αθανασία said...

Έχεις δίκιο! Τι να εμπιστευτείς εδώ, μεσα στην απάτη είναι ο τομέας των τροφίμων και να φας και ωμά;
Τόσα χρόνια σε Κορέα και Ιαπωνία έφαγα σούσι και σασίμι (κι ας το φοβόμουν στην αρχή) φρεσκότατα, από μαέστρους της κοπής και του τυλίγματος μπροστά στα μάτια μας!
Στην Κίνα μάλιστα για να μας περιποιηθούν οι ντόπιοι σ'ένα από τα καλύτερα εστιατόρια, μας έβγαλαν σασίμι αστακού με το κεφάλι του αστακού να κινείται ακόμα (τρομακτική εμπειρία, πού να φάω έτσι αλλά και πώς να τους προσβάλλω)! Υπήρχε σιγουριά ότι είναι φρέσκος, αλλά εκεί ανοίγουν άλλα κεφάλαια ευαισθησίας...
Τουλάχιστον το veggie sushi που προτείνεις ξεπερνά όλα τα συνήθη προβλήματα (με την προϋπόθεση ότι τα λαχανικά δεν είναι ραντισμένα χε χε χε).

CGP said...

@ αθανασία

Μα γιά να σε πείσουν γιά το φρέσκο, ο "φόνος" γίνεται μπροστά στα ματια σου και τα εστιατόρια έχον δεξαμενές γιά να είναι σίγουρα φρέσκα τα ψάρια. Εδω τι να πιστέψεις ?
Το μαγαζί που δεν παει και πολύ καλά, δεν θα σου σερβίρει το μπαγιάτικο που του έχει μείνει.
Ας γελάσω..Χα χα χα χαααααααααααααα

Νένα said...

Σε θαυμάζω! Απ όλα αυτά μόνο το πράσινο τσάι φτιάχνω και τάχα έχω τη δικιολογία ότι μόνο σ εμένα αρέσουν στο σπίτι. Σε θαυμάζω!

Αγγελική Ν said...

Αγαπητέ CGP μήνες μετά την δημοσίευση διάβασα και εκτέλεσα την συνταγή σου, με μεγάλη επιτυχία!
Επειδή την χάρηκα ιδιαίτερα, εκτός από τα μπράβο θα ήθελα να προσθέσω και κάποιες «πινελιές» που βοηθούν πολύ στην εκτέλεση!
Βράζοντας το ρύζι έβαλα ξίδι και ζάχαρη (και όχι σόγια που γράφεις). Για το ένα φλιτζάνι ρύζι για σούσι που έβρασα προσέθεσα 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ρυζιού στο οποίο είχα διαλύσει 1 κουταλιά ζάχαρη. Άφησα το ρύζι να κρυώσει για λίγη ώρα απλωμένο. Αν παρασταθεί γίνεται δυσκολότερο στο άπλωμα.
Στην συνέχεια το άπλωμα του ρυζιού το έκανα με βρεγμένα χέρια. Έτσι το ρύζι δεν κολλούσε στα χέρια και ο έλεγχος του πάχους του είναι το πιο απλό πράγμα στο κόσμο. Το πάχος περιορίστηκε σε ½ πόντο. Έβρεξα ελαφρά και την άκρη του φυκιού και κόλλησε ακόμα πιο εύκολα όταν έκανα τα ρολά.
Το νερό με βοήθησε και στο μαχαίρι. Έβρεχα την λάμα του και δεν κολλούσε ώστε να χαλάσει το σχήμα των σούσι.
Επειδή είχα πάρει φόρα και ήθελα να κάνω και άλλα, δοκίμασα και τα California Rolls! Τύλιξα το bamboo mat με διαφανή μεμβράνη και από τις δυο μεριές να μη ξεκολά. Έβαλα επάνω το φύκι όπως τα είπες, έβρεξα τα χέρια μου και άπλωσα το ρύζι και με τα χέρια το πάτησα λίγο να κολλήσει στο φύκι. Με γρήγορη κίνηση αναποδογύρισα το φύκι-ρύζι έτσι ώστε το ρύζι να ακουμπά στο καλυμμένο bamboo mat, και το φύκι να είναι επάνω! Συνεχίζω με γέμιση με καρότα, αγγουράκια, πιπεριές, ανανά, αβοκάντο, κλπ κατάλληλα συνδυασμένα. Τέλος τα τύλιξα με το bamboo mat, όπως τα έγραψες. Με τον τρόπο αυτό το ρύζι είναι προς τα έξω. Τύλιξα τα μπαστουνάκια σε ελαφρά καβουρντισμένο σουσάμι και τα έκοψα, όπως λες για τα σούσι! Και τα έβαλα στο ψυγείο, ώστε, σε μια ώρα, να είναι έτοιμα για το σερβίρισμα!
Στα California Rolls βάζουν μέσα καπνιστό σολομό ή καβούρι (τεχνητό) μέχρι και μαγιονέζα, αλλά εγώ δεν… Είπαμε αμερικάνικο αλλά μην το παρακάνουμε!
Σε ευχαριστώ, με βοήθησες πολύ με τις οδηγίες σου!

Anastassios said...

Στο blog "έφτασα" την επομένη της επιστροφής μου από τη Βοστόνη δίνοντας "sushi υλικά" στο Google. Είναι προφανές πως ήδη μου λείπει το σχεδόν καθημερινό μου δισκάκι με τα 6 rolls και ενίοτε με τα 2 επιπλεον shashimi γαρίδας στο διάλειμμα. Κουβάλησα μαζί μου ΟΛΑ τα υλικά 5500 μίλια εκός από το ψάρι βέβαια αλλά δεν κατάφερα να βγάλω άκρη με το βιντεάκι που τράβηξα σε ένα food court όπου ο σεφ μου ετοίμασε ένα green dragon σε μόλις 6'. Οι οδηγίες που διάβασα εδώ αποδείχτηκαν εξαιρετικά χρήσιμες και ευχαριστώ γι' αυτό! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να βρω υλικά αλλά θα προσπαθήσω στα ΑΒ όπως προαναφέρθηκε. Οποιαδήποτε ιδέα είναι καλοδεχούμενη!

CGP said...

@ Anastasios

Καλή επιτυχία. Δεν είναι δύσκολο και με λίγη πρακτική, θα κανεις πολυ καλό προϊόν.

Πέρα απ΄ τον ΑΒ υπαρχει και ένα κινέζινο παντοπωλείο στην ΝΣμύρνη, αν και γιά εμένα ο ΑΒ είναι ότι καλυτερο.

Τώρα γιά το ψάρι, τι να σου πω... καλή τύχη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...