Monday, May 28, 2007

Μπρόκολο σουφλέ

Πριν εξαφανιστούν τελείως τα μπρόκολα (διότι σύντομα θα καλοκαιριάσει, ευελπιστούμε) είπα να κάνω ένα γρήγορο σουφλέ με μπρόκολα.
Υλικά για 4 άτομα
- Βρασμένο μπρόκολο 1 κιλό
- Καρύδια (περίπου 15 κομμένα με το χέρι σε μικρά κομμάτια)
- Τυριά διάφορα (γλυκά και αλμυρά περίπου 250γραμμάρια)
(εγώ έβαλα ροκφορ, brie μέσα και γούντα, κασέρι από πάνω, εσείς μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει πιο πολύ)
- Φρυγανιά τριμμένη (μια κούπα)
- Μπεσαμέλ (έτοιμη ή από τα χεράκια σας με την γνωστή φόρμουλα:::)))
- Βούτυρο 50γρ ή Μαργαρίνη
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Παρασκευή
Στρώνω σε βουτυρωμένο ταψάκι πυρέξ την μισή φρυγανιά, από πάνω το μπρόκολο σε μπουκίτσες, τα καρύδια τριμμένα, το 1/2 των τυριών, την υπόλοιπη φρυγανιά, το πιπέρι και λίγο μπεσαμέλ. Ανακατέυω ελαφρώς. Από πάνω ρίχνω μπεσαμέλ, τα υπόλοιπα τυριά, βούτυρο, μοσχοκάρυδο.
Ψήνω σε 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου (αντίσταση πάνω κάτω) και μετά 5 λεπτά στο γκριλ για να ροδοκοκκινήσει από πάνω.

Καλή Επιτυχία.

10 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Λυδία ωραίο το σουφλέ σου.
Ισως και μια ευκαιρία να το φάνε τα παιδιά, ανακατεμένο με μπόλικα τυράκια και μπεσαμέλ. Ηδη βράζω μπροκολάκι και το φτιάχνω για συνοδευτικό στο φαγάκι μας σήμερα.

kiki said...

...και καμουφλαρισμένο για όσους δεν το παρατρώνε...

Anonymous said...

@έλενα - μα και εγώ για τα παιδιά το έχω επινοήσει, και αυτό και την συνταγή μακαρόνια με μπρόκολο και ροκφόρ που είχα ποστάρει παλία.
@ονειρομαγειρέματα - και για τους μεγάλους το ίδιο ισχύει εάν και το μπρόκολο πρέπει να το φάμε, είναι αντικαρκινικό λαχανικό

witchofdaffodils said...

νοστιμοπρωτότυπο :)

Anonymous said...

gracias μαγισούλα::)

Ενημερωτικά: και με κολοκύθια γίνεται εάν σας έχουν μείνει βραστά και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε...

Anonymous said...

νοστιμότατο είναι ,είμαι σίγουρη!....μου τρέχουν τα σαλια...τρελλαίνομαι για το συνδυασμό καρύδια και ροκφόρ...

ΕΛΕΝΑ said...

Λοιπόν, το έφτιαξα το μεσημερι. Εβαλα διάφορα κίτρινα τυριά και λίγο φέτα. Τα ανακάτεψα με μπεσαμέλ και έβαλα μπόλικη μπεσαμέλ και από πάνω. Εγινε νοστιμότατο, έφαγαν και τα παιδιά που σκέτο μπρόκολο δεν τρώνε με τίποτα και τους άρεσε.Βέβαια από θερμίδες, δεν το συζητώ. Υποτίθεται ότι φάγαμε λαχανικό χα χα χα.
Την επόμενη φορά θα βάλω και λίγο ροκφόρ, νομίζω θα του πηγαίνει. Λυδία ευχαριστούμε.

Rena said...

Μια χαρά φαγάκι. Εγώ το φτιάχνω με κουνουπίδι. Βέβαια ροκφόρ και καρύδια δε βάζω αν και τρελλαίνομαι, αλλά όπως ήδη έχω πει, ο γνωστός μικρός ούτε να αγγίξει κατι με λαχανικό, οπότε το φτιάχνω έτσι ώστε κάτι να μπορεί να φαει ο "μεγάλος".

Λυδία είναι απαιχτο!!

Anonymous said...

@ έλενα: χαίρομαι που άρεσε σε όλους - σε light εκδοχή την επόμενη φορά μπορείς να βάλεις άπαχα τυριά αλλά θέλει να προσθέσεις περισσότερο αλάτι. Επίσης το γάλα για την μπεσαμέλ μπορεί να είναι το 1.5% λιπαρά. Βούτυρο αντικατάτσαση με βιτάμ light
@ rena: mmmm κουνουπίδι εεε? Ωραίο ακούγεται... Το χείμωνα θα δοκιμαστεί!

Juanita La Quejica said...

Αγαπημένη συνταγή. Όταν βαριέμαι να φτιάξω μπεσαμέλ, το κάνω γκρατέν με την ίδια λογική.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...