Tuesday, June 26, 2007

Αϊράν

Γιαουρτοποτά λίγο πολύ έχουν όλες οι μεσογειακές χώρες, όπως επίσης οι χώρες με ανατολίτικες ή αραβικές επιρροές στο φαγητό (και ζεστό κλίμα). Όπου υπάρχει ζέστη ή καυτερό φαγητό. Πάντα δροσιστικό και ευχάριστο, με φαγητό ή χωρίς.
Στη Βουλγαρία φτιάχνουν το αϊράν, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα ή σε σέικερ ίσες ποσότητες γιαουρτιού και παγωμένου νερού (ενίοτε διορθώνουν με λίγο αλάτι). Το σερβίρουν σε μεγάλες κανάτες με δυόσμο και παγάκια, συνοδεύοντας το κυρίως πιάτο με βάση το κρέας.
Είναι ένα απλούστατο ρόφημα που όμως ανακουφίζει καταπληκτικά από τη δίψα (μέρες που είναι...). Οι Βούλγαροι λένε ότι είναι τούρκικο αλλά... τρέχα γύρευε καταγωγή τώρα (κι εμείς δεν έχουμε το αριάνι, με αντίστοιχη γεύση;)

Όπως και να έχει φτιάξτε το!

10 comments:

Rena said...

Αυτό το ποτό είναι πράγματι πολύ δροσιστικό. Μας έρχεται από τη Μικρά Ασία. Συνηθίζεται να πίνεται χειμώνα-καλοκαίρι σαν συνοδευτικό φαγητού αλλά και μόνο του. Συνήθως πέρα από το δυόσμο του προσθέτουν και αλάτι. Το συναντάμε επίσης και σε πολλά χωριά της Μακεδονίας.

kyrallina said...

Kαι στην Κωνσταντινούπολη στα μαγαζιά που απαγορεύεται το αλκοολ λόγω θρησκείας πίνουν αϊράν. Μερσί για την συνταγή!

ΕΛΕΝΑ said...

Aντε να δροσιστουμε λιγάκι.
Μετά το σορμπεδάκι της μαγισσούλας, μια χαρά δροσιστικό ακούγεται και αυτό το ποτάκι.
Αν περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο και για πόσο? Η πρέπει να καταναλωθεί άμεσα?

elie said...

@ rena
έχεις δίκιο για το αλάτι. Επειδή εγώ δεν βάζω ποτέ ξέχασα να το αναφέρω στη συνταγή, θα κάνω update.

@ kyrallina
είναι και η θρησκεία, πολύ σωστά. Πού να δεις στη Σαουδαραβία που απαγορεύεται ΤΕΛΕΙΩΣ το αλκοόλ (και άλλα πολλά).

@ έλενα
με πιάνεις αδιάβαστη, δεν μας έχει περισσέψει ποτέ! Αλλά υποθέτω ότι θα μπορεί να μείνει (στο ψυγείο πάντα) 24 ώρες, θα το αντιμετώπιζα δηλαδή σαν ανοιχτό γιαούρτι. Και μάλλον θα θέλει πάλι καλό ανακάτεμα για να ομογενοποιηθεί.

witchofdaffodils said...

δροσιστικόν και κυρίως μικρασιατικόν :) merci

kiki said...

Elie μας! Σε χάσαμε! Που ήσουν καλέ εσύ; Διακοπές; Που ήσουν να μας δροσίσεις με το αριαν σου όταν εμείς τα πίναμε τα ουζάκια μας με τα μεζεδάκια μας; Ε, δεν πειράζει, δροσιζόμαστε και τώρα!

kiki said...

Αϊράν* , το έγραψα και λάθος από τη ζέστη!

Anonymous said...

Σε ζεστή εκδοχή εχει? χαχα
Ωραιο ειναι το αριανι ή οπως αλλιως το λεμε/λενε . :)) Οσο για χωρα προελευσης ...μικρος ειναι ο κοσμος και τοσο κοντα ο ενας στον αλλον;)

Juanita La Quejica said...

Nομίζω ότι είχα πρωτοδιαβάσει για το αριάνι σε ένα βιβλίο του Μαγκλή. Το έψαξα στο πατρικό μου αλλά δεν κατάφερα να το βρω για να σας βάλω το σχετικό απόσπασμα.

elie said...

@ witch
δεν κάνει τίποτις, ελπίζω να σας δρόσισα όσο εσείς με τα σορμπέ σας!

@ oneiromageiremata
χάθηκα λόγω φόρτου εργασίας. έριχνα καμιά ματιά στα μεζεδάκια, καμιά καλημέρα στο τσατ μποξ, αλλά για πόστ ούτε λόγος. Διακοπές????? Μας δουλεύετε κυρία πρόεδρε?

@ λαμπρινή
Ζεστό, ε? Καλά εσύ πας γυρεύοντας... έχει ο καιρός γυρίσματα χαχαχα.

@ juanita
όταν το βρεις, εδώ είμαστε, ειδοποίαααα.

@ all
πάντως έχει πλάκα, από τις συνταγές που ποστάρει ο καθένας αυτές τις μέρες φαίνεται που μένει, αν έχει κρύο ή ζέστη, a/c ή όχι!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...