Tuesday, January 16, 2007

Bασιλόπιτα ή Τσουρέκι ...

... γιατί το Πάσχα δεν είναι μακριά

Η σχέση μου με τις ζύμες αναπτύχθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή έμοιαζε με εκείνη άγουρων εραστών. Πείσματα και γκρίνιες. Οι ζύμες τη μια γίνονταν σφιχτές την άλλη μαλακές, πότε φούσκωναν και ξεφούσκωναν, εγώ τσαντιζόμουν και το πρόβλημα συνεχιζόταν. Ώσπου αποφάσισα να τους φερθώ με στοργή. Διάβασα αρκετά για αυτές για να μάθω τα σουσούμια τους, ρώτησα έμπειρες και παλιές ερωμένες τους να μου πουν τι κόλπα τους αρέσουν. Τις κανάκεψα, τις χάιδεψα, τις νοιάστηκα και σιγά – σιγά μου δόθηκαν ολοκληρωτικά. Πρώτα κατέκτησα το ψωμί και μετά το τσουρέκι.
Από το Πάσχα που μας πέρασε έχω φτιάξει τη συνταγή που σας δίνω αρκετές φορές γιατί το τσουρέκι αρέσει στον πατέρα μου και συνήθως όταν πηγαίνω να τους δω προσπαθώ να του φτιάχνω. Και βέβαια την έφτιαξα στην Αμερική την Πρωτοχρονιά και δεν έμεινε ψίχουλο. Η βασιλόπιτα της φωτογραφίας φτιάχτηκε χθες για το γραφείο, όπου την κόψαμε και έτυχε θερμής υποδοχής. Την αρχική εκδοχή που είχα μεταφέρει στο Ηungry www.hungry.gr την άλλαξα λιγάκι και κυρίως πρόσθεσα λίγη ακόμα ζάχαρη γιατί κάποιοι το ήθελαν πιο γλυκό. Επίσης μη βάλετε παραπάνω μυρωδικά και πικρίσει. Η μαστίχα και το μαχλέπι θέλουν προσοχή.
Μιας και το Πάσχα είναι κοντά δοκιμάστε τη από πριν να είστε προετοιμασμένοι . Ως μικρά τσουρεκάκια τρώγονται υπέροχα από τα πιτσιρίκια.
Βασιλόπιτα ή Τσουρέκι Πολίτικο
Υλικά
760 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
270 γρ. ζάχαρη (1 ½ φλ)
2 αυγά και 1 κρόκο
2 κ.σ ξερή μαγιά
350 γρ. γάλα φρέσκο ή ένα μικρό κουτάκι εβαπορέ +ένα κουτάκι νερό
100 γρ. βούτυρο (1/2φλ)
1 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 κ.γ μαχλέπι κοπανισμένο
½ κ.γ. κακουλέ κοπανισμένο
1 κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο (για βασιλόπιτα)
1 αυγό για άλειμμα
Αμύγδαλο φιλέ
Ετοιμασία
1.Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο, το γάλα, την ζάχαρη και τα μυρωδικά. Προσοχή να μην ξεπεράσει τους 50ο.
2.Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε ότι το μίγμα είναι χλιαρό και ρίχνουμε τα αυγά και τη μαγιά. Αν το μίγμα είναι καυτό θα ψηθούν τα’ αυγά και θα καταστραφεί η μαγιά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ζυμώνοντας πολύ καλά για 25 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Μπορούμε να δουλέψουμε στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα ή σε αρτοπαρασκευαστή στη λειτουργία ζύμης.
3.Πλάθουμε τη ζύμη σε μία μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, χαράζουμε με μαχαίρι ένα σταυρό, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα, την τυλίγουμε με ναυλον σακούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (τουλάχιστον 2 ώρες). Θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα χαθεί ο σταυρός.
4.Μόλις φουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια (2 κοτσίδες), τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόχαρτο και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (τουλάχιστον 1 ώρα).
5.Για βασιλόπιτα ή μεγάλο τσουρέκι απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί Νο 32 (καλύτερα αντικολλητικό). Μπορούμε να πλάσουμε και μικρά τσουρεκάκια.
6. Ανακατεύουμε το αυγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο με πολλή προσοχή αλείφουμε τα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ
7.Τα ψήνουμε στους 170 ο με αέρα (μεσαία θέση του φούρνου) για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
Μικρά μυστικά
Αλεύρι χρησιμοποιώ το γνωστό μπλέ για όλες τις χρήσεις (αλατίνη). Κάποτε που δοκίμασε το ειδικό για τσουρέκια το αποτέλεσμα με απογοήτευσε. Τελευταίο κόλπο που έμαθα είναι να βάζω το αλεύρι για 1 λεπτό στα μικροκύματα να ζεσταίνεται ώστε να κρατηθεί ζεστή η ζύμη. Αν ζυμώνετε με το χέρι μην παρασυρθείτε ότι η ζύμη κολλάει στην αρχή και την σφίξετε. Στην αρχή έτσι είναι. Βέβαια το αλεύρι καμιά φορά συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με το είδος, τις συνθήκες υγρασίας κ.λπ. εξ ου και το «αλεύρι όσο πάρει» των μαμαδων μας Αν όμως μετρήσετε τα υλικά με ακρίβεια, και σας συμβουλεύω έτσι να κάνετε, δεν θα έχετε πρόβλημα
Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
Μαγιά εγώ χρησιμοποιώ συνήθως χύμα από το Μπαχάρ αλλά και τα φακελάκια (προτιμώ στιγμής) μια χαρά είναι.
Όπως ήδη είπα αύξησα λίγο τη ζάχαρη. Στην αρχική εκδοχή (που εγώ μια χαρά τη βρίσκω) ήταν 1 φλιτζάνι. Όμως προσοχή γιατί η πολλή ζάχαρη δεν βοηθάει στο καλό φούσκωμα. Και μιας και ανέφερα φλιτζάνι πάντα χρησιμοποιώ μεζούρα δηλαδή των 250 ml
Οι ώρες του φουσκώματος εξαρτώνται από τις συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου. Για να αποφύγετε ρεύματα και λοιπά ανάψτε το φούρνο στους 50 ο, αφού ζεσταθεί, κλείστε και βάλτε μέσα τη ζύμη.

Σταυρούλα Μ.

11 comments:

Juanita La Quejica said...

Εμ, στα μικρά μυστικά κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας! Thanks!

Λία Π. said...

Είσαι ακριβέστατη στην περιγραφή , Σταυρούλα, πράγμα που είναι απαραίτητο στην παρασκευή μιας τέτοιας αρωματικής από μαχλέπι και μαστίχα συνταγής.

kiki said...

Μου αρέσουν τα tips στις συνταγές. Κάνουν τη διαφορά. Δεν έχω φτιάξει ποτέ τσουρέκι παρά μόνο μια light εκδοχή γεμιστή μάλιστα. Αν επιχειρήσω, θα δοκιμάσω αυτή...

Anonymous said...

Κάθε χρόνο κάνω βασιλοπιτα τσουρέκι με μαστίχα και μαχλέπι.΄Εχει πάντα επιτυχία και είναι λίγο πιο απλή απ αυτήν της Σταυρούλας Μ.(ου, πάντα). Φέτος έκανα 3.΄Οχι μαζεμένες.Μία κάθε 4 μέρες.Τέτοιο σουξέ.Και να πεις ότι κάνω μικρές; Μπά. 38 εκ. ταψί δεν είναι και λίγο.Θυμηθείτε νά είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.Ακόμα, πως όταν είναι χειμώνας η παραπάνω μαγιά δεν βλάπτει (αυτό μου τόμαθε ο φούρναρης)Το καλοκαίρι πρέπει νάναι λιγότερη.
Σήμερα ο καλός μου, αποφάσισε πως όταν τελειώσουν τα κορν φλέικς που του δίνω για πρωϊνό, θέλει τη βασιλόπιτα ανεξάρτητα ποια εποχή είναι!

Anonymous said...

Νενάκι δώσε μας τη συνταγή σου αν θέλεις. Καλό είναι να έχουμε ότι είναι δοκιμασμένο.

Anonymous said...

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ζάχαρη
225 γρ. Φυτινη λιωμένη
80-100 γρ. μαγιά νωπή ΧΥΜΑ
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό.Να το ανέχεται το μικρό σας δακτυλάκι καλά
1 ποτήρι γάλα πλήρες, ζεσταμένο
4 αυγά ολόκληρα
1 κρόκο αυγού
1/2 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
1/2 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη

Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ καυτά τα υγρά ώστε να μην "κάψουν" τη μαγιά γιατί τότε δεν θα φουσκώσει η ζύμη.

Παρασκευή:

΄Εχουμε συγκεντρωμένα όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Θερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.
Λιώνουμε τη φυτίνη.Να μη κάψει.Να λιώσει.Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Σε βαθύ μπολ ή λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά πλήν του βουτύρου. Τα χέρια μας θα κολλάνε με τη ζύμη.Δεν μας πειράζει καθόλου.Ρίχνουμε σιγά σιγά το βούτυρο κι όσο ζυμώνουμε θα ξεκολάνε και τα χέρια μας. Μόλις "πιει" όλο το βούτυρο φτιάχνουμε το απαλό ζυμάρι μας ως μπάλα και το τοποθετούμε σε καθαρό σκεύος σε χλιαρό φούρνο. Το αφήνουμε για μισή ώρα. Το βγάζουμε το ζυμώνουμε ξανα ελαφρά και το ξαναφήνουμε για μισή ώρα. Το βγάζουμε, το τοποθετούμε σε ταψί 38 εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί φούρνου και το αφήνουμε πάλι στο χλιαρό φούρνο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε το φούρνο, αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (που για να διαλυθεί καλά έχουμε ρίξει ελάχιστο νερό), γράφουμε, αν θέλουμε, με ασπρισμένα μύγδαλα τη χρονιά και ψήνουμε στους 150 βαθμούς με αέρα ή αντιστάσεις πάνω κάτω για 60 λεπτά. Τη δική μας την ψήνουμε με αέρα. Μην το φοβηθείτε. Αν δεν σας αρέσει εντελώς στεγνή, ψήστε για 55 λεπτά. Την βγάζετε απ το φούρνο σε σχάρα να κρυώσει.Αν δεν έχετε βάλει μύγδαλα ασπρισμένα, μπορείτε εκ των υστέρων να φτιάξετε στο κομπιούτερ και να εκτυππώσετε ενα μεγάλο 2007 κλπ. να κόψετε τα εσωτερικά τον αριθμών, να τοποθετήσετε το χαρτί στην πίτα και να πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.

Δυστυχώς δεν διαθέτω φωτογραφική μηχανή αλλιώς θάχα ήδη στείλει φωτογραφίες να δείτε πόσο ζουμπουρλούδικη βγαίνει.

Anonymous said...

Θέλω να σας θυμίσω πως για τσουρέκια ειδικά η καλλίτερη, δοκιμασμένη, συνταγή είναι της Αγγέλας της Σαλονικιάς την οποία όλες έχουμε πάρει.
Η βασιλόπιτα δεν πλέκεται κοτσίδα. Η συνταγή της Αγγέλας είναι για τσουρέκια.

Juanita La Quejica said...

Και πότε είπαμε θα έρθουμε για καφέ για να πάρουμε και εμείς μια τζουρίτσα πιτουλίτσα;
Τελικά οι συνταγές της Αγγέλας είναι αξεπέραστες ε; Γαμώτο... μόνο εγώ η άχρηστη δεν τα καταφέρνω στα γλυκά.

Anonymous said...

ΠΡΟΣΟΧΗ έκανα λάθος. Πρώτα χτυπάμε καλά τ αυγά με τη ζάχαρη ύστερα ακολουθούν όλα τ άλλα.
Να την φτιάξω για το πρωϊνό σας? Να βάλω και νόμισμα να κοπεί από βραδίς?

Anonymous said...

Nαι, ναι για το πρωινό μας.Εγώ ψηφίζω ΝΑΙ. Κανένας δεν με ρώτησε αλλά προσπαθώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα.
Νένα μου έχεις δοκιμάσει με βούτυρο αντί φυτίνη;Με το βούτυρο γίνεται πιό βαριά;

Juanita La Quejica said...

Θα μείνετε και για πρωινό; Αν μείνετε, τότε να την φτιάξεις! ΧΑΧΑ! Κρεββάτια έχουμε, καναπέδες... το πολύ πολύ διώχνουμε τον μπαμπά και κάνουμε κατάληψη και στο σπίτι του!
Ωραία ιδέα για το νόμισμα ε; Ό,τι νομίζεις... μην μου γκρινιάζει και η Σταυρούλα μετά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...