- και εύκολο είναι, και γρήγορο και μιαμ!
- υπερβολές μανδάμ, υπερβολές
- αααα, μα πλιζ..δείτε..
τα υλικά για τη βάση (σε δοσομετρικές κούπες)
- ½ κούπα οργανικό ηλιέλαιο
- ¼ της κούπας ξανθή ζάχαρη
- ¼ της κούπας μέλι
- ¼ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
- 2-3 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε μέτριες ροδέλες ή μακρόστενες φέτες
τα υλικά για το κέικ
- 2 κούπες αλέυρι για κέικ (αυτοφούσκωτο:)
- ¾ της κούπας ξανθή ζάχαρη
- ½ της κούπας οργανικό ηλιέλαιο
- 2 αυγά
- ¼ της κούπας γάλα
- 4 κουταλιές της σούπας grand marnier
- ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
- ¼ κουταλάκι αλάτι
το φτιάχνουμε
- Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της βάσης εκτός από τις μπανάνες. Καλύπτουμε με αυτά τον πάτο ενός μικρού ταψιού.
- Τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τις ροδέλες ή τις φέτες μπανάνας.
- Φτιάχνουμε το κέικ: χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 4 λεπτά.
- Περιχύνουμε με το μίγμα τις ροδέλες,
- Ψήνουμε το κέικ σε μέτρια θερμοκρασία (160-180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο) για 40 περίπου λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά, εφαρμόζουμε μια πιατέλα επάνω στο κέικ και το αναποδογυρίζουμε. Οι μπανανοφέτες βγήκαν στην επιφάνεια.
- Αν θέλουμε να το κάνουμε νηστήσιμο, θα παραλείψουμε τα αυγά, θα αντικαταστήσουμε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού ή ‘γάλα’ φυτικό και θα προσθέσουμε ½ κουταλάκι baking powder και ¼ κουταλάκι σόδα.
- Η φωτό αντικαταστάθηκε από την Κική.
- Αν σας βασανίζει το μεταφυσικό ερώτημα "είναι η μπανάνα καλλυντικό;" την απάντηση θα τη βρείτε εδώ.
Και πάνω που είπα να σοβαρευτώ και να κόψω τις σαχλαμαρίτσες γιατί μεγάλωσα πια, κοίτα τι βρήκα...
24 comments:
Χαχαχαχαχα.....φουλ της μπανάνας!
Αυτή που χοροπηδά με το σχοινάκι δεν μου πολυαρέσει, πολύ αθλητική μου φαίνεται και με αγχώνει. Η κιθαρωδός πάντως κρατά τέλεια τον ρυθμό!
Και η συνταγή είναι εξίσου ελκυστική με τις χορευταρούδες μπανάνες! Γιατί δείχνει και όμορφο εκτός από νόστιμο το κέϊκ, με την πατέντα με τις αναποδογυρισμένες μπανάνες.
Κατά κανόνα δεν ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική, αλλά αυτό το κέικ ίσως με κάνει να αλλαξοπιστήσω...
Ααα! Κοίτα να δεις. Πριν από λίγο φωτογράφιζα το bananabread που έφτιαξα, για να το "ανεβάσω" μέσα στο Σ/Κ. Θα το αφήσω για αργότερα.
Πολύ ωραίο φαίνεται το κέικ σου με τις μπανανίτσες στολισμένες από πάνω!
Δεν πειράζει elie. Όπως είχαμε το φουλ του μάφιν ή το φουλ του λεμονιού, ας έχουμε και το φουλ της μπανάνας! Χαχα!
Χαχα! Λες? Θα αφήσω τότε να περάσουν λίγες μέρες (αλλά όχι και πολλές γιατί το bananabread είναι νηστίσιμο, ίσως δώσει καμιά ιδέα σε όσους νηστεύουν) και θα το βάλω.
Φαίνεται πολύ ωραίο, όμως το τζίντζερ με ξενίζει λίγο. Πώς να είναι άραγε στη γεύση;
Προς το παρόν θα πάρω τη δεύτερη μπανάνα τη χαρούμενη, γιατί αυτήν την εποχή μου ταιριάζει.
delicieuse, Juanita αυτή τη φορά τα animations λένε..
σοφία, αλλαξοπίστησε, θα είναι γλυκό..:)
ellie, θέλουμε banana bread εδώ και τώρα!
λία, αν σε ξενίζει το τζίντζερ, κανένα πρόβλημα, υπάρχει πάντα η all time classic βανίλια :)
Banana bread θα φτιάξω κι εγώ αύριο (έμειναν 2 πολύ ώριμες μπανάνες, ό,τι πρέπει), είδες σύμπτωση μαγισσούλα;
Δεν είναι πάντως νηστίσιμο, έχει βούτυρο και αυγά (η αυθεντική συνταγή).
Ομολογώ πως η συνταγή σου witch είναι πολύ ελκυστική μ'αυτή τη μελωμένη επιφάνεια μπανάνας που προκύπτει, και με βάζει σε πειρασμό να μην κάνω το γνωστό μου εύκολο και γρήγορο banana bread, αλλά να δοκιμάσω το δικό σου!
χεχε, πάντα συμπαθούσα τους πειρασμούς:)
θα δώσει enfin κάποια κόρη συνταγή για μπανανόψωμο??
Ήρθε η ώρα λες witch? Το βραδάκι θα βρω λίγο χρόνο (ελπίζω) και θα το βάλω.
oh, yes!
Κάθε φορά που έχω επιχειρήσει να ανακατέψω μέλι και ζάχαρη την πατάω! Και αυτή τη φορά παρά το καλό ανακάτεμα το λάδι ξεχώριζε και το μέλι με τη ζάχαρη είχε γίνει γρομπαλάκια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεφορμαριστεί άγαρμπα (αν και περίμενα ένα 10-λεπτο να κρυώσει) μια και το μπανανομίγμα ήταν ανομοιογενές. Ίσως αν το ζέσταινα και έλιωναν τα υλικά πριν το προσθέσω θα ήταν καλύτερα.
Αγαπητή witch, προτεινέ μου καμιά λύση γιατί θέλω πολύ να το πετύχω.
popelix dear,
το μίγμα ζάχαρη, μέλι, λάδι το χρησιμοποιώ συχνά σε αρκετά κέικ, έχω εγκαταλείψει τελείως το βούτυρο. Σε ένα μπλεντερ βάζω και τα τρία υλικά μαζί με το μυρωδικό της επιλογής μου (βανίλια, κανέλα ή και ξυσμα εσπεριδοειδών) και τα χτυπάω πολύ καλά. Στο μπλέντερ, όχι στο μίξερ για ζύμες. Αν θες εδώ προσθέτεις και το λικέρ. Το μίγμα αυτό το έχω φτιάξει κατά καιρους και με πιο "δύσκολα" υλικά πχ μέλι ζαχαρωμένο ή και μελάσσα, αλλά από το χτύπημα γίνεται λείο. Μήπως δε βάζεις τα υγρά υλικά όπως το λάδι; για πες...
Έβαλα και το λάδι αλλά όχι άλλο υγρό. Σε κάτι κουκουράκια βρώμης που έχω αντίστοιχο μίγμα, με σώζει λίγος χυμός πορτοκάλι και το μέλι να είναι ζεσταμένο ελαφρώς. Όσο για εργαλείο, χρησιμοποίησα το γνωστό multi. Λέω αυτή τη φορά να βάλω και λαδόκολλα στον πάτο της φόρμας και να απλώσω τα υλικά ένα ένα, λαδάκι, μάυρη ζάχαρη, μπανάνες και το μέλι να το απλώσω όταν βγεί το κέικ με ένα πινελάκι. Λες να τα καταφέρω καλύτερα έτσι;
ιδέα: λαδώνουμε καλά το ταψί, απλώνουμε bananas και τις περιλούζουμε μετά.
δεν ξέρω γιατί, μπορεί να έχω άδικο αλλά αυτό το λαδόχαρτο με προβληματίζει..
Να βοηθήσως (ίσως;). Έτσι αλλά χωρίς μέλι κάνω τη μηλόπιτα. Πρώτα βάζω το λιωμένο βούτυρο κάτω και από πάνω τη ζάχαρη. Στην περίπτωση εδώ που έχει και μέλι, ίσως πράγματι βοηθήσει να ζεστάνεις λίγο το μελι και να ανακατέψεις όπως λεει η witch πολύ καλα τα υλικά για τη βάση. Πρόσεξε τώρα: Αν περιμένεις 10 λεπτά για να τη βγάλεις, θα καραμελώσει το μέλι με τη ζάχαρη και θα κολλήσουν οι μπανάνες στον πάτο. Τη μηλόπιτα τη βγάζω σχεδόν αμέσως από το ταψί γι αυτό το λόγο. Θα κάνω όμως και τη συνταγή αυτή για να σας πω...
Μαγισούλα, εκτός απο το οτι είσαι καλή στα σκευάσματα ομορφιάς είσαι και στην μαγειρική!!!
Μπράβο σου! Εφτιαξα το κεικ με την μπανάνα και το απολαμβάνω εδω στην δουλειά μου! Δεν εχω φάει πιο νόστιμο!
Πάντα τέτοια! Φιλιά
Μαρία
Έφτιαξα χτες το κέικ. Λέω συμβουλή για την popelix. Πράγματι κι εμένα μου έγινε το μίγμα μελιού-ζάχαρης-λαδιού ενιαίο αλλα ζέστανα το μέλι (μαζί με τα άλλα) και επανήλθε. Δε θέλει να πάρει βράση, μόνο να ζεσταθεί, γιατί πάλι γίνεται συμπαγές. Επίσης βουτύρωσα το ταψί πριν βάλω αυτό το μίγμα. Ήταν πάρα πολύ καλό, μου θύμισε τη μηλόπιτα που φτιάχνω. Πήγε πολύ ωραία και με το παγωτό που έκανα.
Και φωτογραφίες! Ουάου! Μπράβο κορίτσια, η "συνεργασία" σας λειτουργεί μια χαρά!
Το έκανα 2 φορές μέσα σε 2 μέρες. Και τις 2 ξεχώριζε το λάδι από το μέλι-ζάχαρη παρά το οτι ζέστανα την πρώτη φορά όλο το μείγμα, την δεύτερη φορά μόνο το μέλι.
Ααααααααααααααχ έχω προβλήματα
Πείτε μια λύση, βρε κορίτσια.
Πάντως, παρά το οτι εγώ προβληματίστηκα οι καλεσμένοι μου με φώναζαν "Μάγισσα!" :-)
Ακόμα και έτσι πάντως βγήκα κα-τα-πλη-κτι-κό.
ioazon,
καλημέρα :)
αυτή την ιδέα τη χρησιμοποιώ συχνά και σε μηλοποιτες και δε μου ξεχωρίζει..
Να προτείνω την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσεις μόνο ζάχαρη και λάδι? όταν μπουν στο φουρνο γίνονται ενιαίο πηκτό σιρόπι. Καν'το και πες μου πλιζ.
Οπως βλάπεις οι μαγισσες πληθαίνοουμε, καιρός να φτιάξουμε σύλλογο :)
Το ξανα-ματα-πάλι έκανα.
Αυτή τη φορά χτύπησα σε ποτήρι στην φραπιέρα το λάδι-ζάχαρη-μέλι. Επειδή δεν "μου καθόντουσαν" τα έβαλα στον φούρνο μικροκυμμάτων για 1,5 λεπτό να ζεσταθούν και μετά τα ξαναχτύπησα στην φραπιέρα. Καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και πάλι δεν ήταν 1 ζουμί, κάποιο λάδι περίσσευε.
Μόλα ταύτα, θα συνεχίσω να την κάνω την συνταγή, είναι εξαιρετική. [Το σπίτι μοσχοβολάει κουνουπίδι και cake μπανάνας]
Post a Comment