Thursday, April 05, 2007

Τσουρέκια της Λαμπρ (ιν) ής

Εκανα τσουρέκια και σας στέλνω την συνταγή !!
Τσουρέκια δεν είχα κάνει ποτέ , πάντα ήταν έτοιμα Μ.Παρασκευή ξημερώματα που έφτανα στο σπίτι μου στο χωριό . Μια χρονιά έκανα βασιλόπιτα με βάση την συνταγή της μαμάς μου για τσουρέκια αλλα παρόλο που έγινε πολύ νόστιμη έγινε στα κουτουρού οπότε συνταγή γιοκ . Απο τότε κατάλαβα όμως οτι το μόνο που χρειάζεται το τσουρέκι ειναι να μην το "φοβάσαι", γιατί συνταγές κυκλοφορούν πολλές και καλές , με τα ίδια υλικά πανω κάτω.
Φέτος αποφάσισα να κάνω τσουρέκια απλά αλλά και τσουρέκια που να θυμίζουν τα πασίγνωστα τσουρέκια γνωστού ζαχαροπλαστείου της Θεσσαλονίκης . Και να τι έκανα :
Υλικά
1 κιλό και δυο χούφτες αλεύρι
4 φακελάκια μαγιά ξηρή
250 γραμ βούτυρο
4 μεγάλα αυγά +1 κρόκο για άλλειμα
200 γρ ζεστό γάλα
1 2/3 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
3 σπόρια κακουλέ
Λίγο αλάτι
Ζέστανα το γάλα , διέλυσα την μαγιά μεσα του και πρόσθεσα 2-3 χούφτες αλεύρι . Ανακάτεψα καλά και άφησα την μαγιά να γίνει . Μετά απο καμιά ώρα ήταν έτοιμη . Εντωμεταξύ είχα ανακατέψει όλα τα άλλα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο που το έβαλα να ζεσταθεί για λίγο και να λιώσει αλλά να μην κάψει . Έκανα ένα λακουβάκι στο μίγμα και έριξα την μαγιά . Ζύμωσα (ναι ζύμωσα) όσο μπορούσα τα υλικά ώστε να ομοιογενοποιηθούν και να γίνει μια μαλακή , πολυ αφράτη και κολλώδες ζύμη . Στο τέλος πρόσθεσα το βούτυρο σιγά σιγά και τότε απλά τραβούσα προς τα πάνω την ζύμη και την έστρωνα στο κέντρο . Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο . Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .
Τύλιξα μετά την λεκάνη μου με μια σακούλα , την σκέπασα με μια κουβέρτα και την έβαλα μέσα στον φούρνο που τον είχα ανάψει για πολύ λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός .
Μετά απο 1 1/2 ώρα είδα την ζύμη μου και είχε ξεχειλίσει σχεδόν απο την λεκάνη . Την πάτησα την αναδίπλωσα λίγο και την έβαλα παλι να γίνει . Αυτό το έκανα 3 φορές .
Τέλος έπλασα τα τσουρέκια τα άφησα να γίνουν για 20 λεπτά (βαρέθηκα να περιμένω και αλλο ) τα πασάλιψα με αυγό και αμύγδαλα και τα φούρνισα για 10 λεπτα στους μάλλον 180 C και για άλλα 10 στους μάλλον 170-160. (Εχω κουζίνα με δείκτες 1 εως 11 και τα έψησα στο 8 και 7) . Εν ολίγοις μόλις πάρουν χρώμα χαμηλώνεται .
Tips : (από την πολυτάλαντη είπαμε αυτό)
Μόλις είστε έτοιμοι να πλάσετε τα τσουρέκια , τα κόβεται σε μπαλάκια και με ελαφρά αλευρωμένα χέρια τα πουδράρετε . Τα αφήνετε 5 λεπτά να σταθούν και μετά πλάθετε . Έτσι συνέρχονται λίγο και δεν απλώνουν στο ψήσιμο. Επίσης να τα αφήσετε να φουσκώσουν καλά πριν τα ψήσετε , μην βαρεθείτε .
Για τα γεμιστά τσουρέκια σοκολάτας (του γνωστού που λέγαμε) μόλις φτιάξετε τις λωρίδες για την κοτσιδα, τις τρυπάτε με μαχαίρι σε διάφορα σημεία και χώνεται ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Με τσιμπιές κλείνετε την πληγή και κάνετε την πλεξούδα. Αυτά τα περιχύνετε μόλις κρυώσουν με γκαναζ σοκολάτας και αμύγδαλο.
Καλή Ανάσταση! Με υγεία, υγεία και αγάπη. Και του χρόνου να μαστε όλοι καλα.

Λαμπρινή

16 comments:

Anonymous said...

Τέλεια τα τσουρεκάκια σου Λαμπρινή. Λαχταριστά λαχταριστά. Να σαι καλά γερή και δυνατή να τα ξαναφτιάξεις.

Κάτι κολλάει εδώ...3η φορά το στέλνω το μύνημα..

Anonymous said...

Καλή Ανάσταση σε όλους και χρόνια πολλά για τη γιορτουλα σου Λαμπρινή

Αγγελική Ν said...

Χρόνια πολλά, Λαμπρινή μου!
Άντε και σύντομα στην πατρίδα!
Για τα τσουρέκια ένα σχόλειο: Είσαι Χρυσοχέρα!

kiki said...

Και του χρόνου, και του χρόνου! Εγώ (που τόσο με παινεύεις) δεν έχω φτιάξει ποτέ τσουρέκια και δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ και ποτέ! Ίσως επειδή δεν τρελαίνομαι εγώ η ίδια γι' αυτά. Επειδή όμως τρελαίνεται η κόρη, κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο θα τα δοκιμάσω...

Λία Π. said...

Πολύ πετυχημένα τσουρέκια, μπράβο Λαμπρινή!!!!Και του χρόνου.
Καλή Ανάσταση.

Anonymous said...

Σας ευχαριστώ κορίτσια να μαστε όλοι καλά και του χρόνου !

* Ρένα Καλή ανάσταση και σε σένα οτι επιθυμείς στο εύχομαι ολόψυχα . Ευχαριστώ που με θυμήθηκες .

* Αγγελικούλα ζάχαρη , να σαι καλά!
Για την πατρίδα δεν το βλέπω σύντομα αλλά ποτε δεν ξέρεις . Καλή Ανάσταση να περάσεις πολύ όμορφα , υγεία και αγάπη εύχομαι απο καρδιάς !

* Πολυτάλαντη αστα αυτα ! Τόσα καλά φτιάχνεις ε ας σου ξεφύγει και κανενα ! Είναι που δεν τα αγαπας πολύ γιαυτό δεν τα κάνεις αλλιώς θα χα έναν ακόμα λόγο να σε πω ...πολυτάλαντη !!

* Λια να σαι καλά και του χρόνου να μαστε όλοι καλά . Καλή Ανάσταση ότι επιθυμείς ολοψυχα σου εύχομαι .

Anonymous said...

Πολυτάλαντη Κικίτσα ξέχασα να σε ευχαριστήσω για τον τίτλο ! Πολύ πετυχημένο τον έκανες :*

kiki said...

Λαμπρινή μου εγώ τακτοποίησα το ποστ και τις φωτό και η Juanita τον τίτλο.

Anonymous said...

Ααα τότε να ευχαριστήσω και την Juanita!!
Η αλήθεια είναι πως είχα σκεφτεί να προτείνω στην juanita να κάνουμε μια κοινοπραξία . Εκείνη έχει δηλώσει οτι με τα γλυκά δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις αλλά από ότι έχω δει απο φωτογραφίες σκίζει ! Εγώ πάλι με τα γλυκά καλά τα πάω αλλά απο φωτογραφίες πάσχω . Αν σας πω τι έχω κάνει για να τραβήξω φώτο το ψημένο τσουρέκι θα σκάσετε στα γέλια .
Οπότε σκεφτόμουν , εγώ να κάνω γλυκά να της τα στέλνω να βγάζει φωτογραφίες και να τις βάζει εδω .
Juanita συμφωνείς ? Θα κάνεις και κριτική ως αξιόπιστη πηγή .

Anonymous said...

Λαμπρινή, τα τσουρέκια σου είναι τέλεια και λαχταριστά!!! Πάντα τέτοια, μπράβο σου!!! Χθες έκανα κι εγώ την πρώτη μου προσπάθεια, γίνανε νόστιμα, αλλά αντί να διπλασιστεί ο όγκος σε ύψος απλώσανε σε πλάτος κατά το ψήσιμο, και όσο αφορά την ψίχα έχουν μεν μία ιδέα από κορδόνια αλλά είναι κάπως ψιχουλιαστά, ποιός ξέρει τι φταίει άραγε? Βέβαια δεν άφησα τη ζύμη να ανέβει 3 φορές αλλά μία και μετά τα έπλασα μετά φόβου, και όπως λες κι εσύ αυτό δεν τους χρειάζεται! Τέλος πάντων να είμαστε εμείς καλά και τα ξαναδοκιμάζουμε.
Λαμπρινή σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για τη γιορτή σου, σου εύχομαι να είσαι υγιής, ευτυχισμένη, να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Να περάσεις όμορφα!!! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Anonymous said...

Τα προηγούμενα γράφτηκαν από τη Frida. Φιλάκια.

Juanita La Quejica said...

Συμφωνώ και επαυξάνω!
Πολύχρονη για αύριο Λαμπρινή, σε περίπτωση που δεν προλάβω να περάσω από το blog μια βόλτα! Να είσαι καλά! Και να είσαι σίγουρη ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα! Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα!

Anonymous said...

Λαμπρινή,...δε φτάνει ένα "μπράβο", ένα "εύγε", ένα "άξια" για να σου εκφράσω τη χαρά μου που μέσ' απ' τις λιγοστές γραμμές τούτου του κειμένου-συνταγή δίνεις αποκρυπτογραφημένα μηνύματα χαράς κι αισιοδοξίας σ' όσους με το δικό τους τρόπο αντλούν από τις μνήμες & τα βιώματά τους, πηγές παράδοσης,συνέχιση των εθίμων, απομίμηση των πράξεων των ανθρώπων που μας τα δίδαξαν με αγάπη, καλωσύνη & επιμονή, διατηρώντας κι αυτοί με σεβασμό, όσα έμαθαν απ' τους δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους. Γαληνεύουμε σίγουρα, κάθε φορά που επαναλαμβάνουμε τις συνήθειές τους, μιμούμαστε τις κινήσεις τους, απαγγέλουμε τα λόγια τους ή εκφράζουμε μέσ' από τη δική σκέψη τους τα πιστεύω μας. Κι' αυτό σημαίνει σίγουρα συνέχεια. Συνέχεια στη ζωή, στην επιθυμία, στη δύναμη!
Σου εύχομαι ολόψυχα το φως της Ανάστασης να φωτίζει πάντα το νου, την καρδιά & την ψυχή σου!
Κι η αγάπη, η ηρεμία & η γαλήνη να κυριαρχούν στις μνήμες σου.
Χρόνια σου πολλά Λαμπρινή! Γι' αυτή, για την επόμενη & για πολλές-πολλές Λαμπρές!

Anonymous said...

Λαμπρινή, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή σου τη Λαμπρή! Να'σαι πάντα καλά και να σε χαίρονται όσοι σ'αγαπούν!

Anonymous said...

Κοριτσάκια μου γλυκά σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και για τα καλά σας λόγια !!
Ευχομαι για όλους μας υγεία και αγάπη.
Σας ευχαριστώ γιατι με βοηθήσατε να εστιάσω μόνο στα όμορφα της ζωής μου και να αφήσω για λίγο αυτά που με πονούν .
Σας ευχαριστώ που με θυμηθήκατε ενω εγώ φέτος εχω ξεχάσει εντελώς τον εαυτό μου .
Σας ευχαριστώ που μου κάνατε παρέα για να φτιάξω αυτα τα τσουρέκια και ξεχνιόμουν και δεν γέμιζαν τα μάτια μου δάκρυα .
Σας ευχαριστώ που σας βρήκα σε αυτό το μπλοκ και κάνετε την πονεμένη μου ψυχή να ηρεμεί .
Σας ευχαριστώ απο τα βαθη της καρδιάς μου !!

Katerina ante portas said...

Xριστός Ανέστη αγαπητή μου Λαμπρινή και έστω καθυστερημένα, Χρόνια πολλά και καλά για τη γιορτή σου! Θα δοκιμάσω προσεχώς τη συνταγή σου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...