Saturday, April 14, 2007

Ποιό κρασί πάει με..

Ορεκτικά
Εκεί συνήθως επιλέγουμε κρασιά με λεπτό άρωμα, λευκά ή ροζέ. Ενα μοσχοφίλερο ή μία σαμπάνια. Η πείρα όμως μου έχει δείξει ότι στην Ελλάδα δεν την δέχονται καλά την σαμπάνια με τα πρώτα, την προτιμούν παρέα με τούρτα γάμου.
1) Μία σαλάτα, εκεί θα πήγαινε ένα Ασύρτικο ή κάτι με αρώματα εσπεριδοειδών.
2) Με fois gras θα ήταν ωραίο ένα γλυκό κρασί με καλή οξύτητα για να αντισταθμίσει τον πικάντικο χαρακτήρα του πατέ. Απο τα ελληνικά έχουμε τη Μαυροδάφνη ή ένα Σαμιώτικο Νέκταρ. Να ξέρετε όμως ότι αν σερβίρετε γλυκό κρασί για πρώτο, κόβεται η όρεξη, πράγμα απογοητευτικό αν υπάρχουν και δεύτερα και τρίτα πιάτα.
Θαλασσινά- οστρακοειδή.
Συνήθως πίνουμε λευκά κρασιά με πολύ μεγάλη οξύτητα, ένας Ροδίτης ή και Ασύρτικο απο Σαντορίνη. Για αστακούς, χταπόδια και καραβίδες, ένα λευκό κρασί πιό πλούσιο απο τα προηγούμενα όπως μία Ρομπόλα.
Ψάρια
Για τα λιπαρά ή τα ποταμίσια ψάρια εμείς προτείνουμε μία Μαλαγουζιά ή ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί.
Αλλαντικά
Εκεί χρειάζεται ελαφρύ φρουτώδες κόκκινο κρασί ή Ροζέ όπως το Αγιωργίτικο Αμυνταιου. Για τα καπνιστά αλλαντικά, το κρασί πρέπει να είναι πιο δυνατό και έντονο. Δοκιμάστε τα με κρασιά Νεμέας ίσως.
Κρέατα
1) Λευκά κρέατα
Οι γνώμες εδώ ποικίλλουν, μερικοί προτιμούν κόκκινα ή λευκά κρασιά. Εμείς προτιμούμε Ροζε.
2) Κόκκινα κρέατα
Εντονα κόκκινα κρασιά με δυνατή γεύση όπως ένα Ξυνόμαυρο
3) Κυνήγι
Και εδώ θέλουμε έντονης γεύσης κόκκινα δυνατά κρασιά, όπως εκείνα του Νομού Δράμας, ακόμη και παλαιωμένα, τα αρώματα των οποίων δένουν υπέροχα με τις μυρωδιές του κυνηγιού.
Τυριά
1) Τα αλμυρά τυριά πάνε όμορφα με μία Ρομπόλα ή με οτιδήποτε έχει μεγάλη οξύτητα
2) Τα τυριά τύπου camembert, brie θέλουν φρουτώδη ελαφρά κόκκινα κρασιά όπως Αγιωργίτικα. Δένουν ίσως καλά και με ροζέ κρασιά.
3) Τα μπλέ τυριά (στίλτον, ροκφόρ) δένουν με γλυκά κρασιά, π.χ. μια Μαυροδάφνη
4) Τέλος τα σκληρά κίτρινα τυριά δένουν όμορφα με δυνατά κρασιά π.χ. του Νομού Δράμας.
Γλυκά
Συνήθως θέλουν να συνοδεύονται απο γλυκά κρασιά όπως το Σαμιώτικο Νέκταρ. Εξαίρεση όσα γλυκά έχουν σοκολάτα, εκεί θα μπορούσαμε να προτείνουμε και ενισχυμένα κόκκινα γλυκά κρασιά όπως το Vinsanto Σαντορίνης.
.....................................
Σημ. Οι απόψεις για τα κρασιά του άρθρου αυτού είναι υποκειμενικές, καθαρά δικές μου. Εχω συμπεριλάβει μόνο Ελληνικές ποικιλίες, για τις ξένες τις αφήνω στις προτάσεις σας.

12 comments:

Nena said...

Γειά σου Μαρίνα με τις ωραίες λεπτομέρειες σου! Μπράβο σου που μας εκπαιδεύεις. Δώσε κι άλλα. Νάσαι καλά.

Anonymous said...

Να διορθώσω μόνο το "Αγιωργίτικο Αμυνταίου" που είναι Ξινόμαυρο Αμυνταίου (και αγαπημένο).
Πολλά για το θέμα έχει ο Οινοχόος του Απριλίου, δείτε
http://portal.kathimerini.gr/Oinoxoos

Marina said...

Αθανασία
Ευχαριστώ για τη διόρθωση εννοούσα Αγιωργίτικο Νεμέας.
Και για την ενημέρωση σχετικά με τον Οινοχόο θα τον δώ online

Αγγελική Ν said...

Μαρίνα μου, σε γενικές γραμμές συμφωνώ με αυτά που γράφεις!
Βέβαια για την Ν Αφρική που ζω, τα κρασιά που προτείνεις δεν υπάρχουν! Εδώ βρίσκεις υπέροχα Cabernet Sauvignon, Merlots, Chardonnay, Beaujolais, Pinot Noir, αλλά πουθενά Αγιωργίτικο! Επίσης οι τιμές είναι τρομερά χαμηλές, από 1,5€ ως 18€.
Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις όπου καλλιεργούνται αμπελώνες για κρασί. Η πιο ονομαστή περιοχή είναι το Στέλεμπος έξω από το Κέιπ Τάουν. Την δημιούργησαν Γάλλοι προτεστάντες άποικοι διωγμένοι από την χώρα τους, λόγω θρησκευτικών πολέμων (17 αιώνα)και τα κρασιά που παράγονται είναι εφάμιλλα των Γαλλικών. Αλλά ας μην σας ζαλίζω με τα αφρικάνικα…
Επειδή το κρασί περιέχει κατά μέσο όρο 700 περίπου διαφορετικά χημικά στοιχεία ο καθένας μας που δοκιμάζει αναγνωρίζει, ανάλογα με την ευαισθησία της γεύσης του, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γιαυτό νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να πειραματίζεται μέχρι να καταλήξει στις προτιμήσεις του για το κρασί.
Βέβαια για τους συνδυασμούς φαγητού και κρασιού υπάρχουν γενικές κατευθύνσεις. Ένας κανόνας που συνηθίζω να ακολουθώ είναι:
"Simple wines with complex foods...Complex wines with simple foods!"
Αντίθετα στον κανόνα «κόκκινο κρασί με κόκκινο κρέας και λευκό κρασί με λευκό κρέας ή ψάρι» έχω κάποιες μικρές ενστάσεις! Προτιμώ το ψητό κοτόπουλο να το συνοδεύω με ένα κατακόκκινο Cabernet Sauvignon και τον ψητό φρέσκο σολομό με ένα Pinot Noir!
Εκεί που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι οι σαλάτες που έχουν dressing με ξίδι ή λεμόνι. Μπορούν να καταστρέψουν το καλύτερο κρασί! Σε ένα γεύμα που συνοδεύεται από καλό κρασί, η σαλάτα θα πρέπει να έχει λιγότερο ξίδι ή λεμόνι από αυτό που θα βάζαμε σε άλλη περίπτωση!
Πολλές πληροφορίες για τα κρασιά είχα πάρει στην Νεμέα. Υπάρχουν πολλά οινοποιία που έχουν κελάρια που μπορείς να δοκιμάσεις τα κρασιά τους (Γαία, Κτήμα Παλυβού, Ανθίδη Σκούρα). Οι δρόμοι του κρασιού στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Β Ελλάδα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα πιο κοντά στην Αθήνα, στο Καπανδρίτι, το οινοποιείο του Λαζαρίδη είναι εξαιρετικό! Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω εξαιρετικά κρασιά, φαγητά και να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις! Τώρα, που σε σας φτιάχνει ο καιρός, είναι καλή αφορμή για μια εκδρομούλα, αρκεί ο οδηγός να μη πίνει!

dimitris-r said...

Το 'πιασα το υπονοούμενο, Μαρίνα!
Πίνουμε γλυκό κρασί στην υπ' αριθμ.2 της καθημερινότητάς μας πρόταση, έτσι μας κόβεται η όρεξη για fois gras, γλυτώνουν και οι χήνες τα βασανιστήρια!
Τέλειο!
Καλά κρασιά βρε, καλά πιώματα και στη σωστή θερμοκρασία ...καρδιάς!

Anonymous said...

Καλημέρα σας
Ξεχάσαμε τα αυγά! Άλλο φοβερό wine killer. Πώς να συνδυάσεις ένα δυνατό αυγολέμονο, ή ακόμα χειρότερα, δύο καλοτηγανισμένα "μάτια" ή μία περιποιημένη ομελέτα? Νομίζω ότι στην πρώτη περίπτωση ίσως να πηγαίνει ένα demi sec, αλλά στη δεύτερη..μπυρίτσα παγωμένη, για σίγουρα πράγματα.

Anonymous said...

Κι όμως, η ταπεινή ομελέτα ταιριάζει μια χαρά με κρασί (τι κρασί; ανάλογα με τη γέμισή της...), κάνοντας όμορφο ένα απλό και γρήγορο δείπνο...

Anonymous said...

Και για το αυγολέμονο χτύπα μία Ρομπόλα, κατά προτίμηση παλαιωμένη, μη σου πω και ελαφρά οξειδωμένη... :)

Φωτούλα Τζιώντζου said...

Μια ερώτηση σχετική και άσχετη. Όταν χρησιμοποιώ κρασί στο μαγείρεμα χρησιμοποιώ ένα καλό κρασί, αυτό που θα πιούμε και στο φαί συνήθως. Το ερώτημα είναι για πόσες μέρες μπορώ να χρησιμοποιώ το ίδιο μπουκάλι κρασί για να μαγειρέψω, σε περίπτωση που δεν το καταναλώσουμε όλο, που δεν το καταναλώνουμε τις καθημερινές τουλάχιστον όλο. Ξέρω ότι για 2 μέρες με καλό φελό συντηρείται και μπορούμε να το πιούμε, το ίδιο ισχύει και για να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα;
Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου
Καλό σας βράδυ

dimitris-r said...

@νερίνα.
Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί το μπουκάλι είτε καλός είναι ο φελός είτε όχι δεν παίζει ρόλο. Εκείνο που παίζει ρόλο είναι η είσοδος οξυγόνου στο μπουκάλι. Αυτό θα οξειδώσει το κρασί μας.
Πουλάνε στα ειδικά καταστήματα, κάβες και άλλα τύπου cook shop, ένα εργαλείο σαν μικρή τρομπίτσα με λαστιχένια πώματα. Αυτό εύκολα αφαιρεί τον αέρα και κάνει θαυμάσια δουλειά. Έτσι το κρασί σου κρατάει για πολύ καιρό.

elie said...

Να καταθέσω κι εγώ μια εμπειρία. Σε ένα πρόσφατο τραπέζωμα σε φίλους με μεξικάνικες γεύσεις (wine killer, είπατε?) έπρεπε να επιλέξω ένα κρασί -εκτός από τις μπύρες και τις μαργαρίτες που συνοδεύουν άψογα- για λόγους ιδαιτερότητας δύο καλεσμένων μας.
Κατέληξα στο μικρό Βοριά του Άγγελου Ρούβαλη (ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ), ένα χαρμάνι Chardonnay-Sauvignon Blanc, το οποίο στάθηκε παραπάνω από επάξια -και- σε αυτό το δύσκολο ρόλο.

Kostas P. said...

Στο μαγείρεμα δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείς πολύ καλό κρασί! Το καλό κρασί καλύτερα να το πίνεις... :) Αν τώρα το όποιο ανοιγμένο μπουκάλι προορίζεται για πόση, η διαδικασία είναι αυτή που λέει ο Δημήτρης. Πρακτικά όσο καλός κ'αν είναι ο φελός ή το πώμα (εξαιρούνται αυτά που αναφέρει ο Δημήτρης) τα χαρακτηριστικά του κρασιού αλλοιώνονται ήδη από την πρώτη μέρα. Προσωπικά διατηρώ τα μπουκάλια για μαγείρεμα ανοιχτά μέχρι και για 2 εβδομάδες... Σε 2 εβδομάδες με ένα καλό πώμα δεν προλαβαίνει να οξειδωθεί πιστεύω, χάνει όμως πολλά απ' τα αρώματά του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...