Thursday, April 12, 2007

Τσιγκεροσαρμάδες

Ο χωραΐτης και συντοπίτης μου, μας αφιέρωσε ωραιότατη συνταγούλα στο μπλογκ του.
Να εξηγήσω επίσης ότι στη Ζάκυνθο χωραΐτη λέμε τον προερχόμενο σπό τη χώρα (=πόλη της Ζακύνθου) σε αντίθεση με τους χωριάτες που είναι από τα χωριά.
Σ' ευχαριστούμε χωραΐτη!
Σας τη μεταφέρω κι εδώ.
Κική
Υλικά:
1 συκωταριά αρνιού γάλακτος
2 μπόλιες αρνίσιες
350 γραμ. κρεμμύδια πράσινα
1 ματσάκι άνιθο
1 ποτήρι νερού ρύζι (για πιλάφι)
2 ποτήρια νερό βραστό
αλάτι, πιπέρι
υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού
4 αυγά
3 κεσεδάκια γιαούρτι αγελαδίτσα
Εκτέλεση:
Ζεματάμε τη συκωταριά για λίγα λεπτά και αφού κρυώσει την ψιλοκόβουμε σε μέγεθος αμύγδαλου. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνιθο και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με λίγο λάδι για λίγα λεπτά να μαραθούν. Μετά προσθέτουμε τα συκωτάκια με το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε δύο ποτήρια βραστό νερό και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό. Πλένουμε τη μπόλια και την κόβουμε σε κομμάτια ώστε να τυλίξουμε το χαρμάνι υπολογίζοντας ο κάθε σαρμάς να είναι περίπου μία μερίδα. Στη συνέχεια τοποθετούμε τους τσιγκεροσαρμάδες σε ένα λαδωμένο ταψί να ψηθούν στο φούρνο στους 180ο μέχρι να ροδίσουν.
Σάλτσα:
Κτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπωλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα γιαούρτια και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιλούζουμε τους σαρμάδες και τους βάζουμε στο φούρνο μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Το post αυτό ανέβηκε παράλληλα με την πρεοτοιμασία και την κατανάλωση του γεύματος. Η φωτό τραβήχτηκε λίγο πριν την ανάσταση . Η συνταγή είναι βορειοελλαδίτικη.
Καλή όρεξη!

4 comments:

Katerina ante portas said...

Χριστός Ανέστη! Εκτός από τις μαγειρικές σου προτάσεις, θέλω να σε συγχαρώ για τα λαογραφικά δημοσιεύματα αγαπητή Κική! Αα, ΚΑΙ τις φωτογραφίες!

kiki said...

Σ' ευχαριστώ Κατερίνα για όλα!

Anonymous said...

Είναι όντως βορειοελλαδίτικο φαγητό, η μάνα μου το φτιάχνει τη Δευτέρα του Πάσχα. Λέγεται "τζιγεροσαρμάς" ("τζιέρι"->συκώτι) ή απλώς σαρμάς.

Juanita La Quejica said...

Πολύ ενδιαφέρον blog έχει φτιάξει ο χωραϊτης. Να είναι καλά που μας αφιερώνει και την συνταγή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...