Tuesday, April 03, 2007

Σούβλισμα αρνιού

Επειδή κάποιοι μαθαίνουν μέσα από τις εικόνες, θέλοντας να βοηθήσω τους συζύγους, θείους, πατεράδες, κουμπάρους, γιούς και όλους αυτούς που θα μπουν στη διαδικασία του σουβλίσματος την Κυριακή, στέλνω πολλές φωτογραφίες και λίγα λόγια από τον περυσινό μας οβελία (κατσικάκι).
Ξεκινάμε αφού περάσουμε τη σούβλα από πίσω έτσι ώστε να βγει τρυπώντας το κεφάλι.
Πρώτα στερεώνουμε την διχάλα της σούβλας στα πίσω μπούτια, αφού αυτά τα πιάσουμε σταυρωτά πάνω από τη σούβλα.
Στη φωτογραφία φαίνεται πως στερεώνουμε σταυρωτά τα μπούτια χρησιμοποιώντας τα νεύρα τους και πως βάζουμε την διχάλα.
Έπειτα δένουμε πολύ σφιχτά το λαιμό και την ραχοκοκαλιά σε 2-3 σημεία, πάνω στη σούβλα. (Θα μπορούσαμε αντί για χοντρό σπόγγο να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικές δέστρες σαν αυτές που στερεώνουμε στα κάγκελα το κοντάρι της κεραίας της tv).
Στο τέλος και αφού αλατοπιπερώσουμε πολύ καλά το εσωτερικό του αρνιού μας πρέπει να κλείσουμε την κοιλιά. Μάλλον οι οδηγίες που έχετε μιλάνε για ράψιμο με χοντρή κλωστή. Δεν υπάρχει λόγος αφού δεν έχει γέμιση να φοβηθούμε μήπως αδειάσει.
Στις επόμενες δύο φωτογραφίες δείτε μια έξυπνη πρόταση. Κάνουμε δύο τομές, περνάμε τη μία μέσα στην άλλη και στερεώνουμε με το κομμάτι του μπροστινού ποδιού που θα πεταγόταν!
Χρειάζεται να το κάνουμε σε δύο σημεία της κοιλιάς.
Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται το τρύπημα του κεφαλιού, το δέσιμο στο λαιμό και στην κοιλιά και ένα μόνο μέρος από την θέα που εμείς απολαμβάνουμε την ώρα που περιμένουμε να γίνει!
Η σπουδαιότερη οδηγία μου όμως είναι πως το σούβλισμα δεν το κάνουμε από το απόγευμα του Μ. Σαββάτου αφήνοντάς το έξω όλη νύχτα. Είναι πολύ επικίνδυνο! Φροντίστε από πριν για χώρο στο ψυγείο σας ή στα χωριά που θα πάτε, ρωτήστε τον χασάπη μήπως ανοίγει την Κυριακή και δεν το γνωρίζετε. Σε εμάς έτσι γίνετε. Ο χασάπης ανοίγει 8-9 το πρωί της Κυριακής, μόνο για να πάρουμε τα αρνιά και τα κατσίκια από το ψυγείο του.
Εκτός από το κοκορέτσι που ψήνεται αλλού και δεν φαίνεται, κάποιος παρατηρητικός/η στις προηγούμενες φωτογραφίες θα δει και μια σχάρα.
Στην σχάρα λοιπόν υπάρχουν τσιγεροσαρμάδες αλλά όχι μόνο με συκώτι όπως είχα διαβάσει στην Θρακιώτικη συνταγή, την πειράζω λίγο.
Αφού αχνίσω μισή συκωταριά, την ψιλοκόβω με ψαλίδι και την ανακατεύω με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Τα τυλίγω σε μπόλια, μένουν όλη τη νύχτα του Μ. Σαββάτου στο ψυγείο για να σφίξουν και το πρωί της Κυριακής γίνονται πριν και από το κοκορέτσι για τις πρώτες μπύρες!
Φυσικά αυτός ο μεζές είναι η biennale της χοληστερίνης, αλλά ως γνωστό όλα τα ωραία βλάπτουν!
Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση, Υγεία σε όλες και όλους και να ταξιδέψουμε με ασφάλεια.

Γιάννης Κ.

13 comments:

kiki said...

Κατατοπιστική περιγραφή Γιάννη με έξυπνα τιπς. Να είσαι καλά και να περάσεις καλά το Πάσχα!

Anonymous said...

Γιάννη Κ. ναι σαι καλά και με το καλο και φέτος να σουβλίσεις . Πολύ κατατοπιστικός . Ερώτηση : Αυτά που ράβεις το κατσικάκι , ποδαράκια ειναι? Πρώτη φορά το βλέπω .
Εμείς το ράβουμε πάντα στην κοιλιά γιατί από την μιά το αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και κάβια αλλά απο την άλλη ο πατερούλης μου έλεγε ότι πρέπει να ραφτεί καλά να μείνουν οι χυμοί μέσα (όσοι μείνουν) για να γίνει μαλακό εσωτερικά .
Με το καλό να πας στα μέρη σου , Καλή Ανάσταση και καλή επιστροφή .

Penelope said...

Καλά η θέα του οβελία στην υπ' αριθμόν "5" φωτογραφία, θα πρέπει να τον "έκανε" τον φουκαρά ευτυχισμένο όση ώρα ψηνόταν.
Καλή Ανάσταση φίλε μου και όλα να είναι πάντα όμορφα για σενα και τους δικούς σου.

Anonymous said...

Πηνελόπη η υπόλοιπη θέα είναι καλύτερη. Η Κορώνη είναι αμφιθεατρική όπως ξέρεις και έχουμε υπέροχη θέα.

Ναι Λαμπρινή την κοιλιά την κλείνω με τα κομμάτια από τα "χεράκια" (τα μπροστινά δηλαδή ποδαράκια) κάνοντας δύο τομές όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Αν κλικάρεις τις φωτογραφίες μεγαλώνουν και φαίνεται καθαρά στην 3η ο τρόπος "δεσίματος" και στην 4η & 5η τα κομμάτια από τα μπροστινά πόδια που έχουν κοπεί.
Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα για να γίνει μαλακό εσωτερικά, ενώ έτσι το κόψιμο όταν βγει είναι πιο εύκολο και δεν έχεις να βγάζεις σπάγγους.

Αθανασία said...

Αγαπητέ Γιάννη, το θέμα δε με ελκύει (ούτε να ψήσω ούτε να φάω αρνάκι), αλλά γράφω μόνο και μόνο για να σου ευχηθώ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! Και καλό δρόμο για τα μέρη σου, να γιορτάσεις με υγεία!

ΠΡΕΖΑ TV said...

Καλο Πασχα να εχουμε και καλα να περασουμε.

Juanita La Quejica said...

Είσαι "μάστορας"! Αλλά κοίτα να μάθεις να βάζεις μόνος σου ποστς, γιατί χθες βράδυ, αφού κατέβασα τις φωτογραφίες σου, έβλεπα εφιάλτες ότι σούβλιζα τον Δ. στον ύπνο μου, χαχαχαχα!!!!!

Anonymous said...

Τζιγεροσαρμάδες Γιάννη ε; Καλή ιδέα ακούγεται. Μονο συκωταριά; Μήπως να κόβαμε και λίγο αρνίσιο κιμά μέσα;

Anonymous said...

Οι φώτο σου οντως κατατοπιστικές,αλλα αν με έβαζες εμένα να σουβλίσω με τέτοια θέα............. μάλλον καβουρνιασμένο αρνι θα το λέγανε αυτό χαχαχα Καλο Πασχα Γιαννη και του χρονου

elie said...

Εγώ θα το δείξω το δέσιμο με τα χεράκια-ποδαράκια, δεν ξέρω αν θα υιοθετηθεί από τον πρότζεκτ-μάνατζερ (κλασικά, πιστεύουν ότι ο δικός τους τρόπος είναι ο καλύτερος)! Καλό Πάσχα.

Λία Π. said...

Toν συμπονώ τον κατσίκι από τα βάθη της ψυχής μου και σπασμένος και σουβλισμένος.
Καλό Πάσχα!!!

dimitris-r said...

Μπράβο ρε Γιάννη μερακλή.
Ακριβώς έτσι σουβλίζουμε κι εμείς.
Τους ροφούς!
Καλή Ανάσταση βρε!

CGP said...

Αγαπητέ Γιάννη,

Κατ΄αρχάς ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!


Το καλό φαγητό δεν βλάπτει. Ολα αυτά τα περί χοληστερινων κλπ είναι γιά γιά τα "αμερικανάκια".

Εχουμε φωτογραφίες γιά το φετεινό κατσίκι ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...