Wednesday, April 18, 2007

Sorbet λεμόνι

Σε ένα μπλογκ που μαγειρεύουν έμπειρες μαστόρισσες που δίνουν περίτεχνες συνταγές και tips, και λύσεις, και όλα τα καλά, τι απόμένει να φτιάξω η ερασιτέχνης μάγισσα? Τα εύκολα!
Sorbet λεμόνι λοιπόν, χωρίς ασπράδι αυγού και ολιγοθερμιδικόν. Σε αυτή τη συνταγή εγώ χρησιμοποιώ ξανθή ζάχαρη γιατί...έτσι μου αρέσει, αλλά, επηρρεάζει το χρώμα του sorbet. Aκόμη χρησιμοποιώ στο σιρόπι αρκετά φύλλα φρέσκιας μέντας για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για την πιπεράτη γεύση της. Εσείς, αν θελήσετε να τη φτιάξετε θα προσαρμόσετε τα παραπάνω στα δικά σας γούστα γιατί...έτσι σας αρέσει!

Για 4 άτομα θα χρειαστούμε:
- το χυμό από ½ κιλό ζουμερά λεμόνια
- το χυμό ενός πορτοκαλιού
- 1 δοσομετρική κούπα (ξανθή;) ζάχαρη
- 1 δοσομετρική κούπα νερό
- 6-7 φύλλα φρέσκιας μέντας
- το ξύσμα ενός λεμονιού
Το φτιάχνουμε:
- με τη ζάχαρη, το νερό, τα φύλλα της μέντας και το ξύσμα φτιάχνουμε ένα σιρόπι. Το αφήνουμε να βράσει το πολύ 5 λεπτά.
- αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα της μέντας
- στύβουμε τα λεμόνια και περνάμε το χυμό από ψιλό σουρωτήρι
- αναμιγνύουμε τα 2 μίγματα
- όσοι & όσες έχουν παγωτομηχανή δεν έχουν να νοιάζονται για τίποτα. Βάζουν το μίγμα στο μηχάνημα και κάθονται.
- οι υπόλοιποι θα βάλουμε το μίγμα στο μεταλλικό σκεύος του ψυγείου και θα το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.
- μετά από μια ώρα χτυπάμε το sorbet μέ ένα μίξερ χειρός.
- το αφήνουμε 2 ώρες και επαναλαμβάνουμε.
- το αυτό μετά από 3 ώρες.
- μου φαίνεται θα πάρω παγωτομηχανή..
- σερβίρουμε το sorbet σε ψηλό ποτήρι, διακοσμούμε με φύλλα μέντας.

24 comments:

Anonymous said...

Και μόνο που το βλέπω νιώθω την μυρωδία , την φρεσκάδα και την δροσια !!
Θα δοκιμάστει άμμεσα .
Ερώτηση : Ποιό ειναι το μεταλλικο σκευος του ψυγείου? (εκτός αν ενοείς σε απλο μεταλλικό σκευος που μπαίνει ψυγείο οπότε ειμαι για φάπες)

Εγω προσφατα σε παγωτο λεμόνι (ακομα να βαλουμε στο πισι τις φωτο να σας το στειλω) το έβαλα σε μπασίνα μεταλλική και το στρίμωξα στην κατάψυξη .

witchofdaffodils said...

λαμπρινή, εγώ μάλλον είμαι η άσχετη, εννοώ το μεταλλικό σκέυος παγωτού που υπη΄ρχε τουλάχιστον στα παλιά ψυγεία.

ασε που δεν ξέρω τι είναι η μπασίνα..

Anonymous said...

Μαγγισούλα μας, το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω, πολλές φορές η ομορφιά υπάρχει στην απλότητα.
Πολύ ωραία φωτογραφία!

Αγγελική Ν said...

Μαγισσούλα μας, είναι πολύ ωραίο το σορμπέ σου! Αν μειώσουμε λίγο την ζάχαρη μπορεί να προσφερθεί ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πιάτο στο τραπέζι για να αλλάζει η γεύση!

Μπασίνα είναι το μεταλλικό
μπολ.

kiki said...

΄Οταν πηγαίνω στην Πάτρα, όλο και "βουτάω" κατιτίς από τα παλιά σκεύη της μάνας μου. Μια φορά βούτηξα αυτό το μεταλλικό σκεύος που είχαμε παλιά για παγωτό. Τώρα που είχα πάει, βούτηξα το χάλκινο γουδί της. Στην εποχή των μούλτι, εγώ ζήλεψα το γουδί!!! Και για να έρθω στο θέμα μας, ωραιότατη και δροσερή η συνταγή.
υγ. Ούτε εγώ ήξερα τι είναι η μπασίνα!

witchofdaffodils said...

λία πεντανόστιμη μερσί, για την απλότητα συμφωνώ.

Αγγελική μερσί, ντρέπομαι-ξεντρέπομαι αυτό με τη ζάχαρη δεν το ήξερα, και το έχω σερβίρει σε τραπέζι ανάμεσα στα πιάτα με την ίδια αναλογία ζάχαρης!! τώρα ή από ευγένεια ή από άγνοια κανείς δε μου είπε τίποτα..και πόσο πρέπει να τη μειώσω?

deli, κι εγώ αγόρασα γουδί αλλά για να κοπανάω βότανα :P
η παγωτομηχανή πάντως πρέπει να λέει, το καλοκαιράκι κάθε φρούτο το κάνεις γρανίτα..

Αγγελική Ν said...

Μαγισσούλα, περί ορέξεως…! Δεν υπάρχει κανόνας στο πόσο γλυκό κάνουμε το sorbet. Εγώ βάζω περίπου την μισή ποσότητα ζάχαρης από την δική σου, γιατί νομίζω ότι το γλυκό κόβει την όρεξη. Δοκιμάζω όμως γιατί τα λεμόνια είναι άλλες φορές γλυκά και άλλες θεόξυνα!
Συνεπώς φτάξε το όπως σου αρέσει! Είναι υπέροχο σερβιρισμένο σε μπάλλα (σαν του παγωτού) πάνω σε φύλλο λεμονιάς!
Δοκίμασα και Limoncello Sorbet που ήταν θαύμα!Βρήκα μετά στο ίντερνετ την συνταγή και ήταν καλή:
• 1 κούπα νερό
• 6 κουταλιές ζάχαρη
• 1 κούπα χυμό λεμόνι και
• 1/2 κούπα limoncello

Πάντως όπως το κάνεις είναι δροσερό, υπέροχο!

Juanita La Quejica said...

Ο Φιλίππο στην Απολλωνία στην Σίφνο κάνει κορυφαίο σορμπέ λεμόνι! Τί ωραία που μου τον θύμισες μαγισσούλα, μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα!
Το λατρεύω το σορμπέ γενικώς... αλλά ούτε μεταλλικό κουτί έχω, ούτε παγωτομηχανή. Πόσο κοστίζουν περίπου άραγε οι παγωτομηχανές; Και πού πουλούν μεταλλικά κουτιά; Είχε η μαμά μου, αλλά ούτε ξέρω που βρίσκεται... να πάρω κανένα από αυτά που απολύμαινε ο μπαμπάς τα εργαλεία του (παιδίατρος); ΧΑΧΑ! Μπα... είναι για ατομικές μερίδες μόνο, μεταλλικά μεν, μικρούτσικα δε.
Τη δροσιά του σορμπέ σου να έχεις Μαγισσούλα!

elie said...

Κι εγώ ψήνομαι για παγωτομηχανή. Είδα μία Krups γύρω στα 55€ σε ένα διαφημιστικό και δε μου φεύγει από το μυαλό. Ήρθε και το σορμπέ τώρα...

Anonymous said...

Elie δεν είχα ιδέα ποσο κάνουν οι παγωτομηχανές , να πω την αλήθεια τις περίμενα ακριβότερες .

Μην κοροιδευετε λε με την μπασίνα !
Προίκα την βρήκα στο σπίτι του καλού μου . Μου είχε φανεί τόσο περίεργο (έλειπαν και λείπουν αλλα και άλλα η μπασίνα του έλειπε?) που τον έχω κάνει χρυσό να θυμηθει πως και γιατί το είχε αγοράσει. Γενικά δεν θυμάται εύκολα , αλλα με βάζει και σε υποψία οτι γυναικοδουλειά κρυβεται απο πίσω και δεν μου λεει.

witchofdaffodils said...

αγγελική, η εκδοχή με το limoncello, φαίνεται πιο ωραία και από την καμηλοπαρδαλη της φωτό σου :)

sweet Juanita, οποιδήπορε σκεύος που μπαίνει στην κατάψυξη θα λειτουργήσει μια χαρά. Στη Σίφνο να ήμουν κι ας μην έτρωγα σορμπέ :P

ellie, κι εγώ την περίμενα πιο ακριβή, βοθρ λοιπον!

λαμπρινή, σιγά να μη σε κοροϊδεύουμε, ειδικά εγώ η demi-debutante :)

Anonymous said...

Παγωτομηχανή σκέφτομαι κι εγώ να αγοράσω. Καμιά πρόταση; Έχει καμιά σας; Γρανίτες κάνει;; Παρακαλώ φωτίστε με !!

Αγγελική Ν said...

Για την παγωτομηχανή έχω προβληματιστεί και εγώ! Κατ αρχήν θεωρώ πολλά τα 50€ για μια συσκευή περιορισμένης χρήσης, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Εδώ οι παγωτομηχανές δεν ξεπερνούν τα 20€. Είναι και πρόβλημα το που την βάζεις, στα ντουλάπια που είναι ασφυκτικά γεμάτα! Αν αγοράσετε προσέξτε την ποσότητα του παγωτού που παρασκευάζει. Συνήθως είναι εξαιρετικά λίγο 0.5lt. Το παγωτό γίνεται και σε πλαστικό ή πυρέξ. Μήπως η αγορά ενός «μπαστουνιού», food processor, είναι πιο καλή, γιατί χτυπάς ενδιάμεσα το παγωτό εύκολα και κάνεις και χίλια δυο άλλα πράγματα?

witchofdaffodils said...

αγγελική ότι αλλού κοστίζει 20€ στην Ελλάδα κοστίζει 50!

δε θα τελιώσουν ποτέ οι απορίες, λάθος εκλαμβάνω το food processor ως μπλέντερ? υπάρχει σε μορφή μπαστουνιού?

elie said...

νομίζω ότι η αγγελική ν. εννοεί τα τύπου μίνι πίμερ, σωστά?

Αγγελική Ν said...

Dear Witch, η Elie καλά το κατάλαβε! Το σχετικό μηχάνημα, που ήθελα να πω, και δεν ήξερα πως το λεν, είναι το Multiquick/ minipimer fresh system της Braun. Βέβαια το έχουν και άλλες εταιρίες. Αν κάποια/ος το έχει το σχετικό μαραφέτι (ανεξαρτήτως μάρκας) δεν μας λέει αν αξίζει ή όχι?

elie said...

Το έχω το μαραφέτι (άλλη μάρκα) και μέχρι τώρα το χρησιμοποιώ για να πολτοποιώ υλικά μέσα στην κατσαρόλα, σε σούπες π.χ.
Θα το κάνω το σορμπέ το ΣΚ (θα 'χουμε και κόσμο) και θα το δοκιμάσω. Σίγουρα "θα παίζει" για γρανίτες αλλά για παγωτό το βλέπω κομματάκι δύσκολο. Επίσης δεν θα έχω μέτρο σύγκρισης, γιατί δεν έτυχε ποτέ να δοκιμάσω παγωτό ή γρανίτα από οικιακή παγωτομηχανή.

Juanita La Quejica said...

Κι εγώ το ίδιο, όπως ή Elie. Το έχω το μαραφέτι για τις σούπες, αλλά δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Και όπως λέει η Αγγελική, υπάρχει και πρόβλημα χώρου τελικά για την παγωτομηχανή, πέραν του αρχικού κόστους. Άρα... καταλήγω μάλλον στο να προμηθευτώ ένα μεταλλικό κουτί (πείτε μου μόνο από που...) και να δοκιμάσω με το miniprimer.

kiki said...

Κι εγώ έχω το μίνι πίμερ αλλά παγωρομηχανή δε θα έπαιρνα λόγω χώρου. Το χρησιμοποιώ για να λιώνω φρούτα απευθείας στην κατσαρόλα, για κρέμα καραμελέ στο ανακάτεμα αυγών, αν σβολιάσει κάποια κρέμα κλπ. Παγωτό δεν έχω κάνει. Με το χειροκίνητο μίξερ το κλασικό κάνω παγωτό.

elie said...

Εγώ το έφτιαξα το σορμπέ και είναι καταπληκτικό (ευχαριστώ witch).
Το πρώτο ανακάτεμα το έκανα με το σύρμα (whisk) γιατί κοιμόταν η μικρή. Πάνω στην ώρα θυμάμαι ένα σχόλιο (της Αθανασίας, νομίζω) στο hungry για παγωμένη μαργαρίτα, και καπάκι φτιάχνουμε και τσακίζουμε δύο.
Τα επόμενα ανακατέματα τα έκανα με το μίνι πίμερ, μια χαρά, αφράτο αφράτο βγήκε. Εννοείται ότι σε κάθε ανακάτεμα φτιάχναμε και από μια μαργαρίτα. Στο τέταρτο ανακάτεμα... τελείωσε αλλά ωραία περάσαμε! (Μ' αρέσει που ήθελα να το δοκιμάσουν και κάτι φίλοι την Κυριακή. Δεν πειράζει, την άλλη βδομάδα.)
Θα το προτιμούσα με λιγότερη ζάχαρη αν το έφτιαχνα για "αλλαγή γεύσης" σε κάποιο τραπέζι, για το λόγο που ειπώθηκε (και στα εστιατόρια είναι πιο άγλυκο). Ίσως και στη μαργαρίτα αν συνοδεύει φαγητό, αλλά ως σκέτο κοκτέιλ δεν μας πείραξε.
(Λαμπρινή, όπως κατάλαβες βρέθηκε ήρωας που μάζεψε τα... δυσπρόσιτα λεμόνια, σειρά έχει το παγωτό σου τώρα!)

elie said...

Χμμ, ναι... να πω ότι δεν έβαλα το πορτοκάλι και χρησιμοποίησα δυόσμο (μέντα φρέσκια δεν διαθέτουμε). Επίσης το πρώτο πάγωμα-χτύπημα συνετελέσθη 3 ώρες μετά (κάρβουνο καίει η κατάψυξή μας?).
witch, σε όγκο, πόσο χυμό περίπου βάζουμε? (το μισό κιλό λεμόνια είναι... σχετικό). Εγώ έβαλα ίσους όγκους χυμό-ζάχαρη-νερό. Είναι λιγότερος χυμός από τον προβλεπόμενο?

Anonymous said...

Σήμερα ασχολούμαι με παγωτά , γρανίτες και σορμπέ.
Λοιπόν στο θέμα μας ! Εφτιαξα το σορμπέ με 3 λεμόνια , νερό , ζάχαρη και βασιλικο . Οτι διέθετα σήμερα που με πιασε η όρεξη. (Ελλη χαιρομαι που και σύ εκανες αλλαγές γιατι νομιζα μονο εγώ βγαζω τα μάτια στις συνταγές!)
Για τα δικά μου γούστα έγινε καταπληκτικό !! Κακώς δεν το χα κάνει προχτές να το σερβίρω σε φιλους που ηρθαν . Την επόμενη φορά . Ευχαριστώ για την συνταγούλα.
(επειδή δεν ήξερα ποσο ειναι 1/2 κιλο λεμόνια επαιξα στο περιπου με τις ποσότητες αλλά ευτυχώς βγήκε οπως το θελα , ουτε γλυκό ουτε ξινίλα !)

Αγγελική Ν said...

Elie μου, η ποσότητα λεμονιού είναι λιγότερο από 1 κούπα. Νομίζω ότι, γενικά, δεν έχει τόση σημασία αν θα είναι 1/2 κούπα ή 1. Όλα τα σορμπέ γίνονται με ένα σιρόπι ζάχαρης και 1/2 ως 1 κούπα χυμό φρούτου (και επιπλέον νερό). Η διαφορά είναι στο πόσο αρωματικό ή ξινό το προτιμάμε! Θα σου πρότεινα λοιπόν να το δοκιμάσεις με 1/2 κούπα και αν τα λεμόνια έχουν δυνατή γεύση ή όχι, προσθέτεις χυμό με μέγιστη ποσότητα την 1 κούπα. Πειράματα επίσης γίνονται με την προσθήκη sparkling water (νερό με μπουρμπουλήθρες)στο σορμπέ (όχι στο σιρόπι) με πιο αφράτο αποτέλεσμα, ή με περισσότερη φλούδα λεμονιού στο σιρόπι (που αφαιρείται πριν γίνει το σορμπέ) και χρησιμοποιείται στο σερβίρισμα στο τέλος, ή με την προσθήκη κάποιου ποτού όταν ενώνεις το σιρόπι με τον χυμό ή...
Με ένα λόγο: είναι η χαρά της Λαμπρινής μας, τα σορμπέ!
Φιλάκια

Anonymous said...

Τωρα ειδα το σχολιο σου Αγγελικούλα ! Με κατάλαβες :))
Παντως το χεις το θεμα σορμπε (οπως και πολλααα αλλα ) εγω ακομα μπουσουλάω !!
Μπηκα γιατι ηθελα να πω οτι τυχαια σημερα ανακάλυψα πως 3 μέτρια λεμόνια ειναι μισο κιλο ! Αγορασα σημερα λεμόνια σε συσκευασία κιλου και ηταν 6 μετρια λεμόνια , οποτε καλά ημουν στην ποσότητα !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...