«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.»
(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)
«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...»
(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)
Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες νεόπλασμα.
Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια κι επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτός από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.
Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαϊου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.
Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον Ορκο του Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.
«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ' αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»
(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου - μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ:
«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας.»
Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:
* ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
* ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
* ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ
* ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.
* ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
* ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
* ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
* ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων
(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι "για την Αμαλία").
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ
12 comments:
Σήμερα δε γράφω τίποτα, για να μείνει αυτό το άρθρο όσο γίνεται περισσότερο στην πρώτη σελίδα.
Υγεία πάνω από όλα σε μας και στα παιδιά μας.
Νομίζω ότι είναι και το πιο σωστό Αρχοντία. Ας αφιερώσουμε αυτή τη μέρα σε όλους όσους βασανίζει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας...
Εύχομαι κι ελπίζω, ότι μέσα από όλη την ταλαιπωρία της κατάφερε να περάσει το μήνυμά της σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Σίγουρα δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι. Η υγεία μας είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε και ευτυχώς υπάρχουν και σωστοί γιατροί για να μας το «διαφυλάξουν»
Δυστυχώς υπάρχουν και οι μη σωστοί. Ίσως δεν φταίνε ούτε αυτοί, ίσως φταίει το σύστημα που τους αναγκάζει να καταφεύγουν σε αθέμιτα μέσα. Ίσως φταίμε εμείς οι ίδιοι που επιτρέπουμε στους γιατρούς, στο σύστημα, στον οποιονδήποτε να «σκοτώσει» την Αμαλία.
Υγεία εύχομαι σε όλους και πάνω απ’ όλα στα παιδιά μας.
Αν θέλετε αλλάζουμε την ώρα σε αυτό το μήνυμα, την βάζουμε βραδινή. Οπότε ό,τι γραφτεί θα μπαίνει απλά από κάτω.
"ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ."
Αυτό από μένα για σήμερα. Τα υπόλοιπα στο c-box.
Σήμερα νομίζω θα ήταν ανούσιο να δημοσιευτεί το οτιδήποτε άλλο.
Σε όσα blogs και να μπήκα είδα τη ματιά της, διάβασα για ακόμη μια φορά την ιστορία της. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα. Εϊναι πολύ σημαντικό να αποδίδουμε αυτό το φόρο τιμής στην Αμαλία, που θα μπορούσε να είναι η αδελφή μας, το παιδί μας, η φίλη μας.
Μπράβο σε όλα τα παιδιά που τηρούν blogs και συμμετέχουν στον αγώνα αυτό.
Μας χρειάζονται κάπου-κάπου τέτοιες ψυχρολουσίες. Έτσι - για να μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι (και αδύναμοι άνθρωποι και αλληλέγγυοι άνθρωποι).
Έλενα, κανένα δεν αναγκάζει "το σύστημα" να καταφεύγει σε αθέμιτα μέσα. ΄Ολοι μπορούν να τα αρνηθούν. Και σίγουρα φταίμε κι εμείς. Ή μάλλον κι εμείς είμαστε μέρος του συστήματος
Σωστά. ΔΙΝΕΙΣ ΦΑΚΕΛΑΚΙ;;;
.........................
Οταν καίγεσαι και ο άλλος έχει το παιδί σου στα χέρια του, του δίνεις ότι θέλει.
Aνώνυμε(-η) δεν έχει χρειαστεί να δώσω. Για τον εαυτό μου (νομίζω ότι) δεν θα έδινα. Αλλά δεν ξέρω καθόλου πώς θα αντιδρούσα αν από τα χέρια ενός γιατρού κρεμόταν η ζωή ενός αγαπημένου προσώπου (όπως λέει και η Αρχοντία).
Εγω δεν δινω φακελακι και γιατι πιστευω-ξερω μαλλον- οτι γιατρος που τη ζωη που κρεμεται απο πανω του την ανταλλάσσει μονο με φακελακι δεν ειναι ουτε καλος γιατρος. Αυτο προσπαθησε να πει και η ΑΘΑΝΑΤΗ Αμαλια: Μη πιστευετε οτι οταν πληρωνετε αδρα σε φακελακια εξασφαλιζετε και καλη περιθαλψη. Αλλωστε την ιδια τη διεγνωσαν, την περιεθαλψαν και της συμπαρασταθηκαν γιατροι (γιατρουδακια κατα καποιους ασχετους) που δεν πηραν φακελακι. Οι μεγαλοσχημοι που τα πηραν εκαναν ΚΑΙ κακη -αυστηρα ιατρικως- δουλεια.
Παντως πολυ καθαροτερη ειναι η σταση αυτων που επιλεγουν να εργασθουν στον Ιδιωτικο τομεα απο αυτους που εκμεταλλευονται τους φορους σας, τους φορους μου και τις κρατησεις μας για να δουλευουν στο Δημοσιο και να τα παιρνουν αφορολογητα χωρις κανενα ρισκο-και να εχουν και το μισθο για χαρτζιλικι. Δεν μιλαω απο αποσταση-ειμαι καθηγητρια σε Ιατρικη Σχολη και η ιδια και βλεπω και ξερω. Και δεν το παιζω υπερανω χρηματων-εοιναι δυσκολο να αισθανομαι η πιο πιεσμενη οικονομικα στο περιβαλλον μου, αλλα προς Θεου, ολα πια να τα ξεπουλησουμε?
"...Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δε θ'αλλάξει ποτέ..."
Post a Comment