Sunday, November 25, 2007

Ψωμί γεμιστό με πράσο

Είναι θεϊκό!!!
Για μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ μήκους 30 εκατοστών, χρειαζόμαστε ζύμη για πίτσα από 250 γρ. αλεύρι.
Αν δεν έχετε άλλη συνταγή, πάρτε τη δική μου :
- 250 γρ αλεύρι
- μισό φακελάκι (1 κουταλάκι) μαγιά σκόνη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- ½ κούπα +2 κουταλιές ακόμα χλιαρό γάλα (ή νερό)
-2 κουταλιές σούπας λάδι
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε (στο μίξερ, βέβαια!). Αφήνουμε κανα 2ωρο να φουσκώσει η ζύμη.
Στο μεταξύ, για να φτιάξουμε τη γέμιση, σωτάρουμε λίγο σε
- ½ κουταλιά σούπας λάδι η μαγειρικό βούτυρο
- 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτά ημικύκλια
- 2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες.
Προσθέτουμε
- 3 μικρά πράσα (το άσπρο και λίγο από το κίτρινο) σε ροδέλες
- 1 κουταλάκι σκόνη κάρυ
και σωτάρουμε σε μέτρια –χαμηλή φωτιά κανα 10λεπτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι
- 1 dl κρασί (ή νερό)
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- πιπέρι.
Βράζουμε σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει και αναμειγνύουμε με
- 75 γρ γραβιέρα γλυκειά χοντροτριμμένη
- 50 γρ φουντούκια χοντοκομμένα
- 2 μικρά αχλάδια σε λεπτά φετάκια.
Βάζουμε λαδόκολλα στη φόρμα. Απλώνουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο 50 x 30 εκατοστά πανω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και απλώνουμε επάνω της τη γέμιση αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών χωρίς γέμιση γύρω-γύρω.
Τυλίγουμε σε ρολό με άξονα παράλληλο στη μεγάλη διάσταση (φωτό). Κόβουμε τον κύλινδρο στα 2 κατά μήκος και «πλέκουμε» τα δύο κομμάτια έτσι, ώστε επάνω να βρίσκεται πάντα κάποια κομμένη τους πλευρά (ήτοι να φαίνεται γέμιση). Κομματάκι δύσκολο, αλλά μη σας πιάσει τελειομανία – ωραίο θα γίνει! Μεταφέρουμε στη φόρμα. Κι αυτό δύσκολο, αλλά αν σας πέσει στον πάγκο λίγη γέμιση, την ξαναρίχνετε πάνω στο ψωμάκι και δε σκάτε.
(Αυτή τη διαδικασία προτείνει η συνταγή, αλλά το είχα απλοποιήσει το θέμα. Πώς στην ευχή το έκανα όμως; Δε θυμάμαι, που να πάρει! :-( Πάει καιρός που δεν το έχω φτιάξει. Νομίζω πως δεν έκοβα τον κύλινδρο, αλλά τον συμπίεζα σαν σε ζιγκ-ζαγκ για να χωρέσει στην φόρμα των 30 εκατοστών και μετά έπαιρνα το μαχαίρι και τό 'παιζα Τζακ Αντεροβγάλτης, τουτέστιν έκανα βαθιές και μακριές χαρακιές κοντά-κοντά, για να αποκαλυφθεί η γέμιση.Δοκιμάστε κάποιος τολμηρός και πείτε μας, please!
Aφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για κανα τέταρτο. Ψήνουμε χαμηλά σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά.
Τροποποίηση :
Αυτή είναι η συνταγή όπως τη βρήκα σ΄ένα περιοδικό. Τέλεια, αλλά επειδή γλυκίζει ελαφρά, την τροποποίησα και αντί για γλυκιά γραβιέρα και φουντούκι βάζω ροκφόρ και καρύδι. Μάλιστα ροκφόρ περισσότερο από τα 75 γρ – ας πούμε περίπου 100. Η γνώμη των υπολοίπων για το ποια εκδοχή είναι καλύτερη διχάζεται. Όμως αρέσουν σε όλους και οι δύο πολύ. Στη φωτό η εκτέλεση με γραβιέρα (δεν είχα ροκφόρ) και με κομμένο κύλινδρο –όπως βλέπετε δεν έχασε σε εμφάνιση
:-DDD
Μπορείτε να το φτιάξετε και εκτός φόρμας - τότε θα "πέσει" και θα απλώσει σε μήκος και πλάτος, αλλά πάλι υπέροχο θα είναι.

12 comments:

kiki said...

"Τυλίγουμε σε ρολό με άξονα παράλληλο στη μεγάλη διάσταση"
"(ήτοι να φαίνεται γέμιση)"
Καλά...με έστειλε η περιγραφή...με έστειλε λέμε!!!!
Και φυσικά ό,τι συνταγή έχει σχέση με ψωμί, μου αρέσει!

άλλη Αγγελική said...

Εμ, να μη γίνει κατανοητή, ωρέ Πατρινόπουλό μου;
Έλα, μια κι έχεις τόση εμπειρία εσύ [εγώ όλο διαιτητικά μαγειρεύω :-( ]και μια και σου αρέσουν τα ψωμοειδή -και πού να δοκιμάσεις αυτό!!! - κοίτα μήπως βρεις κανά κατάλληλο εναλλακρικό "τύλιγμα", να μας πεις!

Μάγια said...

αχ αγγελική τι μου κάνεις!!

πρασόψωμο δεν έχω φάει ποτέ, αλλά πρασόπιτα είναι η αγαπημένη μου πίτα (μόνο όταν είναι της θείας μου από το χωριό, απερίγραπτη νοστιμια)και είμαι ψωμού γενικότερα, οπότε θα μου αρέσει σίγουρα!

α και η περιγραφή κατατοπιστικότατη και απολαυστικότατη! :)

Nena said...

Πέρα απ την επιστημονική περιγραφή του τυλίγματος, μόλις δω ψωμοειδές ξελυγόνομαι. Το πράσο μου πάει σε πολλά, τώρα που θάρθει ο Θεμιστοκλής θάχω δικιολογία να το κάνω γιατί πολύ στέρηση σε ψωμί έπεσε. Προχτές έκανα ελιόψωμο για τους καλεσμένους μου και ό,τι έμεινε τους τόδωσα μαζί να μην έχω.Ελεος!

elie said...

Πράσο με αχλάδι λοιπόν δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Καλό ακούγεται.
Κι εγώ πάντως ένα μπλε τυρί θα προτιμούσα παρά μια γλυκιά γραβιέρα.

Juanita La Quejica said...

Μόλις μου έδωσες μια λύση!
Φτιάχνω ένα cake με αχλάδια, ροκφόρ, κίτρινο τυρί και ξηροκάρπια. Αλλά στον καλό μου δεν αρέσουν ιδιαίτερα τα όχι καθαρά γλυκά cakes σαν ιδέα. Εμένα πάλι μου αρέσει πολύ ο συνδιασμός των υλικών.
Άρα το ψωμί σου (με το πράσο θα είναι σίγουρα καλύτερο, γιατί θα γλυκίζει) είναι η μέση οδός! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!
θα με βάλεις να ζυμώσω, δεν το γλυτώνω!
Στο τελικό σενιάρισμα έχω λίγο μπερδευτεί, πειράζει λες να σταματήσω στον κύλινδρο και να το ψήσω έτσι;

witchofdaffodils said...

πολύ πρωτότυπη συνταγή, πρέπει πραγματικά να είναι ντελίσιους :)
Σε κάτί τέτοια χάνω το μέτρο κι άλλοι τρώνε τα ψίχουλά μου..

κάπως έτσι, λέμε τώρα, είναι κι ένα γεμιστό (ταχαμ' δήθεν) ψωμί που κάνω με αλέυρι ολικής.

ΕΛΕΝΑ said...

Από τα πιο πρωτότυπα ψωμάκια που έχω ακούσει!!!
Ο συνδυασμός πράσο-blue cheese-αχλάδι με προκαλεί πολύ να το δοκιμάσω:)))
Τώρα αν θα πετύχω το τύλιγμα.... μια δοκιμή θα δείξει;)

άλλη Αγγελική said...

Παρ΄όλη την... επιστήμη (ή και ακριβώς εξ αιτίας της :-P) δεν έγινε κατανοητό το πώς το φορμάρουμε...
Τις επιστήμες μουυυυ

Λοιπόν, κορίτσια, στριμώξτε τον κύλινδρο άκοπο στη φόρμα και ξεκοιλιάστε τον! Κάντε πολλές και βαθιές τομές, να φανεί γέμιση και να ξεροψηθεί.

Σα γεύση δεν το συζητώ. Νά έχετε κόσμο να βοηθήσει στο φάγωμα, γιατί δε θα σταματήσετε μέχρι να τελειώσει (είμαι παθούσα! :-DDD)

Juanita La Quejica said...

Ξεκοίλιασμα λοιπόν, η πιο εύκολη εκδοχή. Έχεις δίκιο Αγγλική, του "φαίνεται" ότι είναι σκέτος γευστικός πειρασμός!

heart n soul said...

ντίαρ ΑΑ, να τι θα φάει ο vegetarian καλεσμένος μας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!! τέλειο!

Λαμπρινη said...

Παρα πολυ ωραίο !!! Αχλάδι με πράσο ? Πολυ πολυ ενδιαφέρον συνδιασμός !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...