Tuesday, December 04, 2007

Κορμός με άρωμα Καφέ

Δεν θα σας γράψω κάτι που δεν το ξέρετε και που σαν καλό-νοικοκυρές και νοικοκύρηδες (έχουμε και άντρες στην παρέα) που είστε, δεν θα το έχετε φτιάξει για να γλυκαθείτε. Αλλά θα σας το γράψω με μια μικρή προσθήκη ή αλλαγή που κάνει την διαφορά ολοφάνερη και πολύ απολαυστική.
Είναι ο κλασσικός κορμός, το εύκολο γλυκό των μαμάδων μας, που γίνεται με 250 γραμμάρια βούτυρο τύπου vitam, 2 σοκολάτες κουβερτούρα (την πιο πικρή που θα βρείτε), 1, φλιτζάνι ελαφρώς ζεστό γάλα, 150 περίπου γραμμάρια ζάχαρη άχνη (αν δεν έχετε, βάλτε κρυσταλλική και χτυπήστε την για λίγο στο Multi – μας κάνει επίσης), 1 αυγό, 3 κουταλιές της σούπας καφέ στιγμής, 3 κουταλιές κακάο σκόνη, 1 ποτηράκι κρασιού λικέρ καφέ, ¼. Κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη, μπισκότα μιράντα 1 & μισό πακέτο (για τα μονά πακέτα) και 100 γραμμάρια φουντούκι (ανάλατο) καβουρδισμένο και αλεσμένο.
Θρυμματίζετε τα μπισκότα με το χέρι. Βάζετε την κουβερτούρα να λιώσει μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (ή στον φούρνο των μικροκυμάτων – κάνει επίσης καλά την δουλειά μας). Σε βαθιά λεκανίτσα της κουζίνας, χτυπάτε την ζάχαρη με το αυγό και προσθέτετε στην συνέχεια το λιωμένο μείγμα βουτύρου-σοκολάτας, τον καφέ, το κακάο, το γάλα, το λικέρ, την βανίλια. Ανακατεύετε καλά. Και στην συνέχεια ρίχνετε τα μπισκότα και το φουντούκι. Ένα ακόμη καλό ανακάτεμα και είμαστε σχεδόν έτοιμοι.
Μένει το φορμάρισμα. Απλώνετε δύο μεγάλα φύλλα λαδόχαρτο (το ένα μέσα στο άλλο) και βάζετε το μείγμα με το κουτάλι ομοιόμορφα για να φτιάξετε ένα ωραίο μπαστουνάκι κορμού. Το τυλίγετε σφιχτά και το βάζετε μέσα σε σακούλα και στην κατάψυξη. Το αποτέλεσμα σας μπορείτε να το γευτείτε μετά από μερικές ώρες (6-7) ή την επομένη. Μπορείτε δε, το μπαστουνάκι σας όπως είναι τυλιγμένο, να το βάλετε σε μακριά φόρμα του κέϊκ και να το πατήσετε μετά μ’ ένα κουτάλι για καλύτερο αποτέλεσμα στην εμφάνιση.
Σερβίρετε σκέτο ή μ’ ένα ελαφρύ σιρόπι καφέ που μπορείτε να φτιάξετε με 3 κουταλιές καφέ στιγμής, 4 κουταλιές μέλι – το προτιμώ από την ζάχαρη – λίγο χυμό πορτοκαλιού που θα βράσουν μαζί για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Φωτογραφία, δεν έχει… γιατί απλά καταναλώθηκε άμεσα στο τραπέζι που τον είχαμε για κέρασμα

14 comments:

Nena said...

Δυναμίτης και σε θερμίδες αλλά και σε γεύση. Εκείνο το άρωμα καφέ ως εδώ έφτασε. Γιατί δεν έρχομαι επίσκεψη σπίτι σου???????

Λαμπρινη said...

Ωραία παραλλαγή Πηνελόπη :)
Ευκολο , νόστιμο γλυκάκι που μου αρέσει και με προσθήκη αποξηραμένων φρούτων . Τωρα τις γιορτές μπορουμε να το κάνουμε "πραγματικό" κορμό σχηματίζοντας ενα Υ ή Τ και να το στολισουμε με λιωμένη κουβερτούρα , λιγο αχνη για χιόνι και κλαδάκια γκι φυσικά ή μη .:)

Penelope said...

Κάθε "αμαρτία" έχει και το τίμημά της Νένα μου. Ετσι και το γλυκάκι, όταν το φάς...θα κερδίσεις επάξια και τις θερμίδες του :-))

Και φυσικά με τις όμορφες και επίκαιρες φόρμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορείς να κάνεις "παρουσιάσεις" εξαιρετικές Λαμπρινή μου.
Να μαστε πάντα καλά και να σκαρώνουμε "αμαρτίες".

heart n soul said...

κοσμικό γλυκό μας φτιάξατε Penelope! (το φτιάχνουμε αν έχουμε πολύ κόσμο να κεράσουμε, για να φάμε μόνο ένα φετάκι:)

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό είναι γλυκό για μένα, που λατρεύω οτιδήποτε μοσχοβολάει καφέ!! Επίσης για τον καλό μου, που λατρεύει οτιδήποτε είναι σε "κορμό". Μας κάλυψες οικογενειακώς Πηνελοπάκι μου, Σ/Κ το δοκιμάζουμε ασυζητητί:)))

tassoula said...

Το μωσαικό είναι το γλυκό μου. Η παραλαγή ευχάριστη και θα το κάνω άμεσα!
Καλό απόγευμα!

prasino liker said...

To φτιαχνομε συχνα σπιτι αλλα οχι με καφε.Φανταζομαι θα ειναι υπεροχο.
Μαλλον τετοια γλυκα εφτιαχνε η Πηνελοπη για τον Οδυσσεα.!!

kiki said...

Ο γιόκας μου ζήτησε τέτοιο γλυκάκι (χωρίς καφέ) για τη γιορτή του αλλά θα το κάνω στρωμένο σε ταψί. Μπράβο Λόπε!

Μάγια said...

ο κορμός είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! με καφέ τον φαντάζομαι σούπερ!!

Juanita La Quejica said...

Με τα ξηροκάρπια του, την πιο έντονη γεύση χάρη στον καφέ, νοστιμότατο!
Το έχω κάνει χωρίς αυγό ύστερα από παρότρυνση της Κάλλης την εποχή που γινόταν χαμός με τα ωμά αυγά και ήταν αρκετά συμπαθητικό και έτσι.

Anonymous said...

Phneloph glukia!!!geia sta xeria sou!!!pinw aythn thn wra kafe!!!apo thn trela ths murodias tou!!!
einai o gnwstos mas ligo-polu kormos!!alla me to kati-ti-tou!!
tha thn kanw thn skandalia,mesa stis giortes!!!filakia!!!

witchofdaffodils said...

σοκολατοζαλιστικόν :)

betty said...

@penelope, τι καλά που βρήκα αυτή την παραλλαγή σου και πόσο χαίρομαι γι'αυτό, θα σου εξηγήσω...στην κατάψυξή μου όλο το χρόνο ανανεώνεται αυτό το γλυκό με το οποίο μπορώ να ταίζω κρυφά το γιο μου αυγό που δεν το τρώει. Τώρα μου δίνεις μια υπέροχη ιδέα συν φουντούκια σκόνη με γεύση καφέ για την οποία τρελλαίνεται. Σ'ευχαριστώ!

Penelope said...

Χαίρομαι που διάβασα πως κάποιες αρέσκεστε ιδιαίτερα στην γεύση του καφέ στα γλυκά, γιατί εμένα με ξετρελαίνει η γεύση και η μυρωδιά (όχι τόσο στο να τον πίνω ως ρόφημα), όπως επίσης και τα γλυκά μόκας που σπάνει πια φτιάχνονται, παρά μονάχα σε εκλεκτά ζαχαροπλαστεία και κυρίως στο εξωτερικό. Στην Αθήνα δεν έχω βρει συχνά.

Τώρα για τα ξηροκάρπια, να μην το συζητώ... το φουντούκι και το ψημένο αμύγδαλο είναι άκρως γαργαλιστικά. H Juanita κάτι ξέρει, που τα προτιμά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...