Tuesday, February 26, 2008

΄Ετσι ωραίος είναι ο Πειραιάς

Φυσικά, εξαρτάται από την οπτική γωνία που τον βλέπεις. Από Πειραιά δεν έχω ιδέα. Νεαρή πήγαινα σε φιλικό σπίτι κάπου πίσω από το εργοστάσιο του Παπαστράτου κι από κεί ο πολύ καλός πατέρας των φιλενάδων μου, μας πήγαινε βόλτα στη Σαλαμίνα. Την αγορά όμως του Πειραιά και τον περίφημο Μανδραγόρα μόνο ακουστά τον είχα. ΄Ετσι, το περασμένο Σάββατο, καθώς είμαστε και πρωϊνοί στο ξύπνημα είπαμε να βολτάρουμε εκεί, στην αγορά γενικώς και να εντοπίσουμε κάποια μαγαζιά που είχαμε ακούσει. Ιδού, λοιπόν, τα αποτελέσματα.

Ψωνίσαμε από το μπαχαράδικο του Μανδραγόρα αστεροειδή γλυκάνισσο που μας έλειπε. Οι πωλήτριες ευγενέστατες και χαμογελαστές μου έδωσαν την άδεια να φωτογραφίσω το κατάστημα.
Ψωνίσαμε όμως και από το μπακάλικο του Μανδραγόρα πού έχει καταπληκτικά ελληνικά τυριά, όσπρια, φυστίκια, καλούδια διάφορα καθώς και κάποια μαγειρευτά που κάνουν μόνοι τους όπως π.χ. ντολμαδάκια, φάβα, ταραμοσαλάτα και πολύ λίγα λέω.
Τράβηξα φωτογραφίες, με την άδειά τους πάντα, και μια απ τις δυο ευγενέστατες κυρίες που κρατούν το κατάστημα μου ζήτησε και την ιστοσελίδα μας για να πάρει μια ιδέα. ΄Ετσι χρωστώ και σ εκείνην τούτη την ανάρτηση.

Ε, καλή η βόλτα και καθώς παραχαζέψαμε διάφορα καλούδια και μετά στην αγορά ψάρια, όστρακοειδή κι ένα σωρό θαλασσινά, η εκδρομή (!) μας άνοιξε την όρεξη. Πως να μην πιείς ένα ποτάκι στο στέκι του Αρτέμη. Είναι μεζεδοπωλείο μέσα στην αγορά, παίρνει απέξω ψαράκια, τα πετάει στο τηγάνι και νάτα στο πιάτο. Κι όχι μόνο θαλασσινά, και κρεατικά, αλλά και τηγανιτές πατάτες φρέσκιες. Δεν ήταν τραγανές, αλλά ήταν γλύκισμα και όχι καταψυγμένες πάντως. Παρά τις μπυρίτσες, περπατήσαμε λίγο ακόμα μετά τα μεζεδάκια και ξαφνικά κοιτάξαμε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο που ήταν τόσο όμορφο! Η πόρτα ήταν ανοικτή και στο βάθος διακρίναμε ένα καταπληκτικό πολυέλαιο ούτε ξέρω από πότε. ΄Ηταν το παλιό ταχυδρομείο που τώρα είναι η Δημοτική Πινακοθήκη. Είχε δυο ζωγραφικές εκθέσεις. Να όμως ο πολυέλαιος που αξίζει να τον δείτε από κοντά.
Πήραμε μια ιδέα και τώρα ξεμυαλιστήκαμε να την ξανακάνουμε την εκδρομή. Και λίγο πιο εξερευνητικά απ την πρώτη φορά.

12 comments:

Katerina ante portas said...

Tώρα με τέτοια καταπληκτική περιγραφή του τόσο μακρινού και ..εξωτικού Πειραιά, πως να πείς "σιγά τον πολυέλαιο"!
Μανδραγόρας χμμ .. Έχει και σύγλινο του Άγι από την πατρίδα μου και άλλα ευώδη και χυμώδη!

-Πολύ ωραία βόλτα και καταγραφή Νένα! Εξαιρετική ιδέα!

heart n soul said...

μ'έβαλες στην πρίζα Νένα να βρω κι εγώ αυτή την αγορά όταν ξαναπάω Πειραιά. Κατά πού πέφτει?

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ τη ζήλεψα την βολτίτσα σου Νενάκι (με την καλή έννοια πάντα).
Μας ξεσήκωσες για τα καλά:)

elie said...

Πωπωπω ομορφιές!
(αλλά είναι λίγο ταξίδι για μας από δω πάνω και δεν το αποφασίζουμε εύκολα)
Μπράβο nena, ωραίο post, όμορφες φωτό!

Ιφιγένεια said...

Ωραίες φωτογραφίες ! Η αγορά του Αλχαλιλι στον Πειραία !!!
Καλή συνέχεια στις βόλτες !!
Θα περιμένουμε και τις επόμενες , οκ ?

Juanita La Quejica said...

Όμορφη βόλτα! Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας!
Ακούω χρόνια για τον Μανδραγόρα, αλλά επειδή είναι μακρυά για μας, δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα να τον επισκεφθώ. Αξίζει τον κόπο ε;

Penelope said...

Ο Πειραίας και τα γύρω μέρη, Φρεατίδα, Καστέλα, Προφήτης Ηλίας, Φάληρο, ήταν για τα παιδικά μας χρόνια η "ΒΟΛΤΑ" με τους γονείς, με την μαγική διαδρομή του Ηλεκτρικού! Αργότερα υπήρξε και απόδραση στα εφηβικά και φοιτητικά μας χρόνια. Σήμερα, σπάνια τον επισκέπτομαι πια. Την τελευταία φορά πριν 2 χρόνια, με οδήγησαν τα βήματα μου εκεί για να διαλέξω το νυφικό μου. Σημαδιακό ήταν!
Τον Μανδραγόρα, τον έχω ψάξει, τον έχω μυρίσει, τον έχω χαζέψει.
Όμορφος δεν λέω, αλλά λιγάκι "αρμυρός" θα σχολίαζα.
Ισως θα πρέπει να το κοιτάξουν οι ιδιόκτήτες του.

heart n soul said...

Nena να προσθέσω ότι όποτε βλέπω τον τίτλο του ποστ σκέφτομαι το γηπεδικό σύνθημα του Θρύλου? :)))))

Nena said...

Η αλήθεια είναι heartούλα μου, πως αυτό σκεφτόμουν κι εγώ, κάνοντας από μέσα μου πλάκα.
Τώρα κατά τα άλλα, ως διαδρομή με μετρό κι αλλαγή στο Μοναστηράκι για ΗΣΑΠ προς Πειραιά, δεν είναι παρά μια βολτούλα. Βγαίνεις αριστερά απ΄τον ΗΣΑΠ, όχι δηλ. προς λιμάνι, και ξανά αριστερά και νάσαι στη Γούναρη όπου ο Μανδραγόρας και τ άλλα λίγο πιο πίσω, πιο μέσα, πιο μπροστά.Ρωτώντας πας στην Πόλη.

kiki said...

Πολύ ωραίο ποστ! Βολτάρισα virtually!
Με το συμπάθειο, αυτό που σκέφτεται η Χαρτ, το σκέφτομαι κι εγώ! χαχα!

heart n soul said...

Ευχαριστώ Νένα μας, θα το ψάξω! ΥΓ:είναι αλήθεια ότι ο Γκλέτσος είχε πει στον Τζώρτζογλου προεκλογικά "έλα να σου δείξω εγώ πού είναι ο Πειραιάς"???:)))

Nena said...

Ναι. Με τόσες επαναλήψεις εκείνης της εκπομπής που "τάχε πάρει" και η Βάσια Τριφύλλη, το εμπέδωσα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...