Sunday, March 23, 2008

Μια βόλτα στο Οινοποιείο Σολωμού Μέρος Α

Την Καθαρή Δευτέρα, όπως σας είχα πει, κάναμε μια βόλτα που δεν την είχαμε προσχεδιάσει στο Οινοποιείο Σολωμού. Περάσαμε να πιούμε καφεδάκι, αλλά αντί για καφεδάκι, βρεθήκαμε να τρώμε χειροποίητο χαλβά και να πίνουμε κρασάκι, μεγάλοι και μικροί.
Οι αδελφοί Σολωμού συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας, που εδώ και πολλά χρόνια παράγει κρασί, και μετά από δύο ανακαινίσεις στο οινοποιείο (η τελευταία με επιδότηση των προγραμμάτων Leader), την πάνε πιο πέρα, την εκσυγχρονίζουν μέσα σε ένα όμορφο και ζεστό χώρο.
Μπαίνοντας μέσα, βρισκόμαστε σε μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής, με το τζάκι αναμμένο. Δεν ήταν αυτό όμως που μας ζέστανε. Μας ζέστανε η φιλόξενη διάθεση της οικογένειας και η όρεξη να μας ξεναγήσουν για να δουν τα παιδιά μας τη διαδικασία παλαίωσης και εμφιάλωσης του κρασιού. Μας κέρασαν χαλβά και ένα κρασί για το οποίο θα σας μιλήσω αργότερα.Ξεναγηθήκαμε στο ισόγειο, όπου βρίσκονται τα βαρέλια. Μίλησαν στα παιδιά για τη διαδικασία παλαίωσης του κρασιού. Μας έδειξαν τα βαρέλια στα οποία πρωτομπαίνει και τα βαρέλια που παλιώνει μέχρι να μεταφερθεί στα μπουκάλια, όπως και μας ενημέρωσαν για το χρόνο παραμονής εκεί μέσα.Μετά, μας έδειξαν βήμα-βήμα, τη διαδικασία εμφιάλωσης με τα πολύπλοκα και αυτόματα μηχανήματα.
Το μπουκάλι έχει πάρει το δρόμο του για το γέμισμα μέχρι την ετικετοποίηση. Μπαίνει σε ένα χώρο κλειστό, έτσι ώστε σε περίπτωση έκρηξης του μπουκαλιού, να μην υπάρχουν τραυματισμοί.
Μέσα σε κείνο το χώρο, το μπουκάλι πλένεται και αποστειρώνεται.Μετά από αυτό, το μπουκάλι αναποδογυρίζει, για να πέσει και η τελευταία σταγόνα νερού. Επειδή μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα νερού μέσα στο μπουκάλι, περνάει από ένα μηχάνημα που το φυσάει για να είναι απόλυτα στεγνό.Τώρα, είναι έτοιμο για γέμισμα!Μετά, είναι η ώρα του σφραγίσματος,και της ετικετοποίησης.Συνεχίζεται...

2 comments:

άλλη Αγγελική said...

Στην υγειά μας! ;-)

kiki said...

Γεια μας συνονοματη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...