Monday, April 21, 2008

Γλυκιά γεύση Κονφί

Γλυκιά γεύση Κονφί, για να συνοδέψετε το ψωμάκι της νηστείας και όχι μόνον.
Μια δημιουργία, που άρεσε σε όλους όσους την δοκίμασαν, το κονφί φρούτων που έφτιαξα τούτες τις μέρες. Και επειδή άρεσε πολύ, είπα να σας την γράψω παρά το γεγονός ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο.
Χρειαζόμαστε λοιπόν, ώριμα φρούτα - αλλά καλής πάντα ποιότητας.

2 μεγάλα μήλα αρωματικά (Joanna κατά προτίμηση – γλυκόξυνα και τραγανά μήλα)
3 μεγάλα αχλάδια βουτυράτα
μισό κιλό γερές φράουλες
χυμό από ένα λεμόνι και από μισό πορτοκάλι
2 μασουράκια κανέλλας
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική
1 μεγάλο φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
και 3 κουταλιές λευκή
1 ποτηράκι κονιάκ.
Πλένετε καλά τα φρούτα σας, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε κομμάτια.
Τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με την μαύρη ζάχαρη και το κονιάκ και τον χυμο των εσπερειδοειδών, ανακατεύοντας τα και αφήνετε να μείνουν για μισή ώρα με τρία τέταρτα. Αυτή η διαδικασία βοηθά για να βγούν οι χυμοί των φρούτων και να μην προσθέσετε καθόλου νερό.
Μετά βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας τα μασουράκια της κανέλας και τη βανίλια. Και αφήνετε το κονφί να βράσει, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό με ξύλινη κουτάλα. Όταν πάρει καλή βράση, χαμηλώνετε την φωτιά λίγο ακόμη και αφήνετε μέχρι να αρχίσει τα υγρά να εξατμίζονται και να αρχίσει να δένει η σάλτσα των φρούτων. Σβήνετε και αφήνετε το κονφί να ηρεμήσει. Όταν πια κρυώσει για καλά, και δείτε ότι κρατά λίγα υγρά ακόμη. Ρίξετε και την άσπρη ζάχαρη και βράστε το για 5 λεπτάκια ακόμη.
Κατεβάστε το από την φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και βάλτο σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια.
Μπορείτε να το απολαύσετε στις φρυγανιές ή το ψωμάκια με βούτυρο (ή όχι) καθώς και με τυράκι κρέμα. Ή να το βάλετε πάνω σε γιαουρτάκι ή παγωτό, σαν συνοδευτική σάλτσα.

9 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Πέτυχες νόστιμες φραουλίτσες??
Τι ωραία συνταγούλα!! Εύκολη και με άρωμα βανίλιας και κανέλας!
Περιμένω συγγενείς και φίλους αυτές τις μέρες για το Πάσχα, θα τους το φτιάξω για τα "πρωινά" τους:))

Juanita La Quejica said...

Ό,τι πρέπει για τις απογευματινές μας κρίσης "υπογλυκαιμίας"! Ωραίο θα είναι και πάνω από μια κρεμούλα, ή ίσως σαν μέρος γέμισης σε κάποια ζύμη, τάρτα κλπ.
Πώς είχα την εντύπωση ότι κονφί είναι ο γαλλικός τρόπος συντήρησης χοιρινού, πάπιας κλπ μέσα στο βούτυρό τους;

Μάγια said...

πολύ ωραίο μου φαίνεται!

εγώ πάλι νόμιζα ότι κονφί είναι φρούτα με μουστάρδα(νομίζω) που γευστικά μοιάζει με τσάτνεϊ και συνοδεύει κρέατα τυριά κλπ.

ο γαλλόφωνος καλός μου μόλις με πληροφόρησε όμως ότι είναι γενικός όρος για φρούτα (κυρίως) που διατηρούνται σε ζάχαρη (είτε με την προσθήκη αλμυρών υλικών είτε όχι)

heart n soul said...

ό,τι κι αν σημαίνει, είναι ωραιότατο penelope! μου θύμισες μια συνταγή που βρήκα κι έφτιαξα πρόσφατα, με μήλα τριμμένα και βρασμένα με πολτοποιημένους χουρμάδες αντί για ζάχαρη. Έχεις δίκιο, όσο πιο αρωματικό το μήλο τόσο ωραιότερο το τελικό αποτέλεσμα:)

Anonymous said...

geia sta xeria sou Phneloph mas!!!
yperoxh h idea sou!!!kai fusika uperoxo to apotelesma!!!prwino!apogeumatino!genika gia tis wres upoglukemias pou lei kai to Juanitaki!!!filakia!!

Anonymous said...

geia sta xeria sou Phneloph mas!!!
yperoxh h idea sou!!!kai fusika uperoxo to apotelesma!!!prwino!apogeumatino!genika gia tis wres upoglukemias pou lei kai to Juanitaki!!!filakia!!

Penelope said...

Καλημέρες σε όλες και όλους.
Ελενα οι φραουλίτσες οι μισές ήταν αγοραστές και οι άλλες μισές από την φραουλιά στην ταράτσα μας, η οποία κάνει μικρούς καρπούς αλλά όλο άρωμα. Τα συνδύασα λοιπόν, για το ποθούμενο.

Σωστά, είπε ο καλός σου Μάγια μου. Το κονφί είναι ο τρόπος συντήρισης/διατήρησης/επεξεργασίας με ζάχαρη αλλά και αλμυρά υλικά για φρούτα και λαχανικά, πέρα από τα πουλερικά Juanita μου. Βγαίνει ένα είδος πυκνής σάλτσας με μεγαλούτσικα κομμάτια φρούτων (όχι σαν την μαρμελάδα δηλαδή) που μπορεί να χρησιμοποιεί ακόμη και όταν ζεσταθεί ελαφρά πάνω από παγωτά, γιαούρτι, κρέμα ή ρυζόγαλο. Για σκεφτείτε ένα ρυζόγαλο αρωματικό, μαζί με κονφί και καβουρδισμένα ξηροκάρπια; ή μια αντίστοιχη διαδικασία για "Πάβλοβα";
Τέλειο επιδόρπιο και θα κάνει θραύση σας το υπόσχομαι.

Το άρωμα των φρούτων και των μπαχαρικών είναι γαργαλιστικά για την γεύση Καρδούλα και Κλειώ μου, είναι βέβαιο. Και το αποτέλεσμα του "πειράματος" 6 βαζάκια συνολικά καταναλώθηκαν απ' όλους τους κατέχοντες σε ελάχιστο χρόνο.
Πρέπει απλώς να το επαναλάβω τώρα :-))

Juanita La Quejica said...

Επειδή προβληματίστηκα με τα λόγια σας Μάγια και Λόπε και με το τί θυμόμουν, ανάτρεξα στην Larousse Γαστρονομία, Εκδόσεις Ι.Φλώρος, Larousse/VUEF 2001, σελ.381-2.

Το κονφί είναι "τμήμα χοίρου ή σημαντικό κομμάτι πουλερικού (χήνας, πάπιας ή γαλοπούλας) ψημένο στο λίπος του και τοποθετημένο σε δοχείο. Το κονφί, που είναι μια από τις παλιότερες μεθόδους συντήρησης, είναι μια από τις σπεσιαλιτέ των επαρχιών της Νοτιοδυτικής Γαλλίας."
Ακολουθούν τρόποι παρασκευής και η ετοιμασία, όπου αναφέρεται ότι "όταν μιλάμε για κονφί, συνήθως, πρόκειται για τη χήνα, αφου η χήνα της Τουλούζης θεωρείται σαν το πιο ενδεδειγμένο ζώο για το παρασκεύασμα αυτό... Άλλα κρέατα που μπορούν επίσης να παρασκευαστούν σε κονφί, είναι κυρίως η κότα, η φραγκόκοτα, το κουνέλι, η μπεκάτσα (στο Ζερ) και το μοσχάρι."
Ακολουθούν δύο συνταγές, μία του Λαμαζέρ για κονφί χήνας και ένα κονφί χήνα α λα λαντέζ.
Για φρούτα δεν υπάρχει κάτι στο λήμμα κονφί, μόνο στις μαρμελάδες (κονφιτύρ). Ίσως εκεί να βρίσκεται και το μπέρδεμα.

Penelope said...

Juanita μου, σίγουρα το Larousse της Γαστρονομίας, είναι το A της γνώσεις αλλά δεν μπορεί να είναι και το Ω. Υπάρχουν πολλοί σεφ αλλά και δικτυακοί τόποι που με τον όρο Confit, μιλάνε για την σχετική επεξεργασία των φρούτων.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς στους οποίους μπορεί να βρούμε ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά.

http://www.wisegeek.com/what-is-confit.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Confit

http://www.dining-downunder.com/shop/index.php?main_page=index&cPath=2
Και σίγουρα αποτελούν και "γαργαλιστικές" προτάσεις για δημιουργία στην μορφή των
Confit(s). :-)))
Όρεξη να 'χουμε και ωραία φρούτα για εφαρμογή....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...