Monday, October 06, 2008

Κανταΐφι

Επί τη ευκαιρία των δύο χρόνων του Hungry For Life δεχτείτε ένα ταπεινό κέρασμα μαζί με τα πολλά μπράβο και τις ευχαριστίες μου για το blog.

Υλικά
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλλα
Σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
61/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλλα
1 κουταλάκι μέλι
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χωρίζουμε το φύλλο κανταϊφιού σε 5 ίσα μέρη και μετά το καθένα από αυτά σε 6 κομμάτια. Ανακατεύουμε ξηροκάρπια, ζάχαρη, κανέλλα και φρυγανιά σε ένα μπωλ. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο κι αφού βουτυρώσουμε με το λειωμένο βούτυρο γεμίζουμε με 1 κουταλιά (σούπας) από τα υλικά μας. Τυλίγουμε σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά. Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα. Βάζουμε τα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψάκι και περιχύνουμε με το λειωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι, το οποίο το βράζουμε για 5-7 λεπτά.
Σιροπιάζουμε το κανταΐφι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά σιγά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.

11 comments:

Juanita La Quejica said...

Καρυδόψιχα και φιστίκι;
Τέτοιες ώρες δύσκολες, πωπω τί μας κάνεις Ρενάκι! Να μοσχομυρίζει και βούτυρο γάλακτος, να πλανάται στον αέρα και η κανέλλα και το λεμόνι... απαπα, θα σε μαλώσω, τέτοια ώρα τέτοια λόγια!
Πάω να παρηγορηθώ με μια χαζή σοκολάτα με φουντούκια.
Σε ευχαριστούμε πολύ για το κέρασμα, και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να μας ξανακεράσεις!

heart n soul said...

το θέλω το ποθώ αυτό το φυστικοβουτυρένιο! κανένα υποκατάστατο δεν υπάρχει! Γεια στα χέρια σου Ρένα!

ΕΛΕΝΑ said...

Mπράβο βρε Ρενάκι, ένα κέρασμα χρειαζόμασταν σήμερα,ας όψεται η ίωση που μας ταλαιπωρεί οικογενειακώς πλέον, που δεν έφτιαξα τίποτα να τρατάρουμε τον κόσμο που μας ήρθε.
Μας έβγαλες όλους ασπροπρόσωπους με το φυστικοβουτυρένιο σου (αυτό το έκλεψα από την ως άνω συμμαθήτρια την γλωσσοπλάστρα;-)

heart n soul said...

είσαστε αρρωστούλα συμμαθήτρια, έτσι δε σας μαλώνουμε:)

άλλη Αγγελική said...

Εγώ απολαμβάνω την κάθε προσφορά (και η συγκεκριμένη ΛΕΕΙ!).

Ευχαριστούμε, Ρένα!

:-)))

Anonymous said...

Πόπο νοστιμιές!!! Ευχαριστούμε ευχαριστούμε και πολύχρονο το μπλογκ σας, πάντα τέτοια, κικιΤΡι

Maria B. said...

Ρενάκι μου, το κανταιφι είναι απο τα αγαπημένα μου, σε ευχαριστώ πολύ-πολύ. Οταν βρεθούμε κανόνισε να μου έχεις ένα κομματάκι.!!

σε γλυκοφιλώ.

Rena said...

Κορίτσια μου, να μαστε παντα καλά και να γλυκοτρώμε.
Jua τώρα αν σου πω ότι εγώ ζήλεψα τη σοκολάτα με τα φουντούκια τι θα μου πεις? Heart ευχαριστώ. Φυστικοβουτυρένιο ε? Ωραία λέξη υιοθετείται. Ελενάκι περαστικά σας. Αγγελική εσύ είσαι δικιά μου..κι εγώ τα ίδια. Δε λέω όχι στις απολαύσεις. Foodamental κοπιάστε. Μαράκι το δικό σου κομμάτι διπλό και φυλαγμένο το χω.

Penelope said...

Και μέρες τώρα σκεφτόμουνα να σκαρώσω ένα καταϊφάκι... αλλά έδειχνα χαρακτήρα, για να αραιώσω από τα γλυκά, για λίγο, σκεφτόμουνα και που να "κάθεσαι" τώρα να τυλίγεις...και το γύρναγα σε καταϊφι ταψιού με κρέμα, αλλά πάλι το άφηνα να φύγει!
Και ήρθες τώρα Ρένα μου, να βάλεις και πάλι στα αίματα.

Anonymous said...

Καλά ρε εκανες τετοιο πράμα και δεν κάλεσες;;
Θα σου έφερνα και παγωτό θα σου έφερνα και πετιμέζι!

Rena said...

Penelope κι εγώ χαρακτήρα προσπαθώ να δείχνω γι αυτό όταν τα φτιάχνω δε τα δοκιμάζω, τρανό παράδειγμα ότι σας το κέρασα :P
Αγγελική ετοίμασε καφεδάκι(εννοείται θα 'χεις και το παγωτό συν το πετιμέζι) κι έρχομαι επίσκεψη αύριο με ένα ταψί κανταίφι παρέα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...