Friday, October 03, 2008

Cajun Jambalaya, paella, κινέζικο ή ;

Πριν αρκετά χρόνια είχα ενθουσιαστεί δοκιμάζοντας ένα πιάτο από την Νέα Ορλεάνη με την παράξενη για μένα τότε ονομασία Cajun Jambalaya.
Το είχα συνδέσει με το Surabaya Johnny του Kurt Weill (αγαπημένη ερμηνεία αυτή της Teresa Stratas) και κάθε φορά που άκουγα το τραγούδι σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να ψάξω να βρω την ιστορία του πιάτου και την συνταγή, για να το μαγειρέψω και στο σπίτι.
Δυστυχώς τη συνταγή μου για Cajun Jambalaya κοτόπουλο με γαρίδες δεν κατάφερα να την βρω χθες που την αναζήτησα και έτσι αυτοσχεδίασα, δανειζόμενη συστατικά από την κουζίνα της Louisiana, από την ισπανική paella αλλά και κάποια υλικά από την μαγειρική κινέζικων πιάτων (κινέζικων για τα δεδομένα του δυτικού κόσμου τουλάχιστον).
Υλικά
700 γρ.στήθος φιλέτο κοτόπουλο
12 φέτες μπέικον
1 πακέτο κατεψυγμένες καθαρισμένες γαρίδες (με ουρίτσα)
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελ.σκόρδο
5 πράσινες πιπεριές
λευκό κρασί
soya sauce
worcestershire sauce
συμπυκνωμένος χυμός ροδιού
2 κύβοι κοτόπουλο με λαχανικά
σησαμέλαιο
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι πέρι πέρι, chillies, καπνιστή πάπρικα, θυμάρι, σέλινο (απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα της Louisiana που όμως δεν έβαλα γιατί δεν μου αρέσει καθόλου) ή μαϊντανό (που επίσης δεν έβαλα), τζίντζερ, δυόσμο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε ελάχιστο σησαμέλαιο και σε καλής ποιότητας αντικολλητική κατσαρόλα σωτάρισα το κοτόπουλο, κομμένο σε μικρές μπουκιές. Λίγο πριν γίνει, πρόσθεσα το μπέικον (ίσως έπρεπε να το κόψω σε μεγαλύτερα κομμάτια, γιατί "μάζεψε" πολύ).
Αφού πήρε χρώμα και το μπέικον τα αφαίρεσα από την κατσαρόλα και συνέχισα το σωτάρισμα των κρεμμυδιών με τα σκόρδα.
Όταν μαλάκωσαν και πήραν λίγο χρώμα τα αφαίρεσα από την κατσαρόλα και πρόσθεσα τις πιπεριές.
Όταν έγιναν και εκείνες, τις αφαίρεσα και πρόσθεσα τις γαρίδες. Στα ενδιάμεσα, πριν βάλω κάθε καινούργιο υλικό στην κατσαρόλα πρόσθετα ελάχιστο σησαμέλαιο.
Αφού σωταρίστηκαν για πολύ λίγο χρόνο οι γαρίδες, πρόσθεσα ξανά στην κατσαρόλα όλα τα μαγειρεμένα υλικά και έσβυσα με λευκό κρασί. Στη συνέχεια πρόσθεσα αρκετό νερό βραστό στο οποίο είχα διαλύσει δύο κύβους κοτόπουλο με λαχανικά, τις 3 sauces, τα μπαχαρικά και το θυμάρι. Άφησα να μαλακώσουν τα υλικά σε χαμηλή φωτιά για 20'-30' στο περίπου.
Αν σας αρέσουν κριτσανιστά τα λαχανικά, βάλτε μόνο το κοτόπουλο με το μπέικον να μαλακώσουν και προσθέστε στην κατσαρόλα τα λαχανικά προς το τέλος, να μαγειρευτούν ένα δεκάλεπτο το πολύ για να κρατούν ελαφρά στο δόντι, να διατηρούν την τραγανότητά τους.
Σερβίρισα με ρύζι ανάμεικτο και στόλισα με λίγα κλωνάρια δυόσμου, καθώς και με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.Παρακάτω θα βρείτε κάποια links που θεώρησα ενδιαφέροντα με διαφορετικές προτάσεις για Cajun Jambalaya κοτόπουλο και/ή γαρίδες. Σε αρκετές από αυτές υπάρχει ντομάτα, αν και στην αυθεντική εκδοχή Cajun η ντομάτα παραλείπεται και για να πάρει σκούρο χρώμα το φαγητό -εκτός από την προσθήκη μπαχαρικών- τηγανίζεται αρκετά το κοτόπουλο.
Casserole Chicken & Shrimp Jambalaya
Seafood and Chicken Jambalaya
Chicken-and-Ham Jambalaya With Shrimp
Eggplant,Chicken,Sausage & Shrimp Jambalaya
Mark's Cajun Jambalaya
Easy Shrimp Jambalaya Recipe
Shrimp Jambalaya
Ακούμε το Jambalaya (On The Bayou) από τους Credence Clearwater Revival, συνεχίζουμε με τον αγαπημένο Fats Domino, και τελειώνουμε με την ιδιαίτερα "αυθεντική" ερμηνεία του Hank Williams,Sr, ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στην Honky-tonk music και επηρέασε σημαντικά τους μουσικοσυνθέτες και τραγουδιστές της αμερικάνικης country του 20ου αιώνα.
Καλό Σαββατοκύριακο!

36 comments:

Kalliope said...

Ζήτω η fusion! Πολύ λαχταριστό!

Anonymous said...

Θεσπέσιο φαίνεται. Τι δελεαστικές φωτογραφίες! Εκτέλεση και παρουσίαση άψογη. Την καπνιστή πάπρικα δεν την ήξερα. Ωραία ιδέα! Και μια ερωτησούλα: Με 2 κύβους δεν γίνεται αλμυρούτσικο?

πουαντερι said...

καλημερα και χαιρομαι για την γνωριμια.
Ψαχνωντας για συνταγες επεσα πανω στις τηγανιτες που και εγω ξερω πολυ καλα απο μικρη μιας και ηταν το κατι τις της μαμας οταν θελαμε γλυκο στα γρηγορα.
Λατρευω την μαγειρικη και το πλεξιμο και απο σημερα εισαι στα αγαπημενα μου blog.

Maria B. said...

Jua, τι παρουσίαση υπέροχη είναι αυτή!!!! ούτε ο καλύτερος chef να ήσουνα !!! Μπράβο και πάλι μπράβο.

elie said...

Ααααααααααα, αυτό θα μ' αρέσει λέμεεεεεεεε

Gianni said...

Αυτό έκανες χθες και δεν μπορούσες ούτε να σηκώσεις το τηλέφωνο;
Γενικά σε αυτές τις συνταγές είμαι επιφυλακτικός μέχρι να δοκιμάσω. Μετά υποκύπτω!

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό είναι ποστ με τα όλα του!!
Και άρτος και θεάματα, χορταστικότατο!!!
Και τι λαχταριστές φωτός!
Γιάννη μην είσαι δύσκολος, εγώ έχω ήδη υποκύψει;-)

Anonymous said...

Φανταστική παρουσίαση!
Είχα φτιάξει πριν λιγο καιρο ενα mix μπαχαρικών Λουιζιάνας και το είχα χρησιμοποιήσει σε ένα ημιαποτυχημένο γκάμπο.
Θα το ξανακάνω για να το δοκιμάσω και εδω μια και συνταγή σου ειναι απλή και πολυ εμφανίσιμη.

Gianni said...

Έλενα δεν διάβασες καλά. Δύσκολος μέχρι να δοκιμάσω.
Το έγραψα έτσι μήπως έρθει κανα ταπεράκι γραφείο μεσημεριάτικά...

ΕΛΕΝΑ said...

Aαααα, αν είναι έτσι να γίνω κι εγώ τότε μια δύσκολη;-)
Jua πείσε μας, που είμαστε δύσκολοι, ότι αξίζει να υποκύψουμε στα θέλγητρα του πιάτου σου!

Juanita La Quejica said...

Καλλοποππάκι, fusion του κερ..ά θα έλεγα, χιχι! Από αλλού ξεκίνησα και αλλού κατέληξα, ας όψονται τα γκρεμίσματα που με αποσυντονίζουν.

Juanita La Quejica said...

Ειρήνη, και εγώ που την ήξερα νομίζεις ότι είχα; Πρώτη φορά ήρθε στα χέρια μου δωράκι από την Κική και μετά από την Νένα και τον Νίκο της, πριν 1-2 χρόνια.
Οι δύο κύβοι δεν φαίνονται, γιατί είναι αρκετή η ποσότητα του φαγητού. Ενώ πίστευα μάλιστα ότι δεν θα χρειαστεί να ρίξω αλάτι, λόγων των κύβων και του μπέικον, τελικά έριξα 3 φορές μέχρι να έρθει στα "ίσα" του το φαγητό. Που σίγουρα έχει πικάντικη γεύση.

Juanita La Quejica said...

Καλώς ήρθες στο Hungry For Life πουαντερί. Η Μαρία Μπ που έβαλε τη συνταγή με τις τηγανίτες, θα χαρεί πολύ που σου ξύπνησαν παιδικές αναμνήσεις, όπως και σε αρκετούς από εμάς.

Juanita La Quejica said...

Μαράκι, σε ευχαριστώ πολύ. Θα πάρεις πηρουνιά να δοκιμάσεις; Αλήθεια πες! ΧΙΧΙ!

Juanita La Quejica said...

Elie, εγώ ίσα που δοκίμασα, το ρήμαξαν! Όταν το ξαναφτιάξω για να το απολαύσω και εγώ, να σφυρίξω κλέφτικα; Έρχεσαι;

Juanita La Quejica said...

Γιάννη, άστα! Από την 1η του μήνα έχει μπει πολύ δυναμικά ο Οκτώβρης και με έχει και τρέχω. Χθες πράγματι, όταν τηλεφώνησες προσπαθούσα να μαγειρέψω ανάμεσα σε δύο ενοχλητικούς πεινασμένους λύκους (σύζυγο και αδερφό), περιμένοντας και άλλα 4 ξαδέρφια για να συνεννοηθούμε πώς θα μας διαλύσουν το σπίτι, οπότε ήθελα να κεράσω καλό φαγητό και με πέτυχες στη δύσκολη ώρα!

Juanita La Quejica said...

Ελενάκι, έπιασε τόπο και το συμπυκνωμένο ρόδι που είχαμε αγοράσει μαζί, μια χαρά ήρθε και έδεσε!

Juanita La Quejica said...

Αγγελική Λ, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το μείγμα σου, για πιο αυθεντική γεύση καλύτερα μην βάλεις soya και worcestershire. Ρίξε μια ματιά στα links, να πάρεις ιδέες για τις πραγματικές jambalaya συνταγές και όχι την δική μου "μαϊμουδίτσα", που πάντως βγήκε τέλεια!

Juanita La Quejica said...

Γιάννη και Έλενα: τί ταπεράκι; Δεν έμεινε ούτε κόκκος ρυζιού, έμπαιναν και έβγαιναν στην κουζίνα όλο το απόγευμα-βράδυ κρατώντας από ένα πιάτο φαγητό.
Το οποίο παρεπιπτόντως στην αρχή όταν το είδαν τα ξαδέρφια στράβωσαν ελαφρώς τα μούτρα, τους φάνηκε μπερδεμένο καθώς δεν συνηθίζουν τους συνδυασμούς mar y terra. Τελικά όμως, δοκίμασαν και ... τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Anonymous said...

Λεω να δοκιμάσω αυτή που δεν μου φαίνεται καθόλου ουρακοτάγκος!
Ισα ίσα που μου αρέσει επειδή ειναι απλή και κατανοητή άσε που απο εμφάνιση σκίζει.
Εχω ενα βιβλίο μαγειρικής με κουζινα του Αμερικάνικου Νότου και οι συνταγές είναι πολύπλοκες και με υλικά που δεν τα βρίσκω εύκολα.

Juanita La Quejica said...

Καλό το βιβλίο; Από δω το έχεις πάρει; Σκάναρε και στείλε καμμιά περίεργη να την δοκιμάσουμε! Τώρα βέβαια τα υλικά είναι ένα θέμα... αλλά το πολύ πολύ να αυθαιρετήσουμε!

heart n soul said...

πο πο νοστιμιά! επικροτώ και τον άρτο και τα θεάματα, όπως προείπε η συμμαθήτρια έλενα, σινιόρα Χουα!

Rena said...

Σκανδαλιάρικο πιάτο. Η δε παρουσίαση θεϊκή. Δεν ξέρω αν θα το φτιάξω, γιατί εδώ το ασκέρι με κοιτά περίεργα όταν δοκιμάζω κάτι ασυνήθιστο, αλλά πολύ θα ήθελα Jua μου να ξέρω πως προφέρεται... όπως επίσης και να τους κόψω το βήχα :)

Juanita La Quejica said...

Άκου τα τραγούδια Heart, πιστεύω ότι η Teresa Stratas και ο Hank Williams ο πρεσβύτερος θα σου αρέσουν!

Juanita La Quejica said...

Ρενάκι, είπαμε, είναι κομματάκι μεγάλος πια ο γιος για να του κόψεις τον βήχα στο φαγητό. Κάνε υπομονή μέχρι να πάει φοιτητής, χιχι!
Πρέπει να προφέρεται Κεϊτζούν (ελαφρύ το ου, με ολίγη από ε σπασμένο μέσα) Τζαμ μπαλά(γ)ϊα.

heart n soul said...

τον Hank τον ξέρω και μ'αρέσει, την Teresa όχι, θα ακούσω και θα σου πω!

Anonymous said...

αυτη η συνταγη είναι Ο πειραμος λεμε...κι απο styling...wow!
ξελιγώθηκα....

Juanita La Quejica said...

Heart, Καλή Εβδομάδα!
Cook, εγώ πάλι ξελιγώθηκα με το μηλογλυκό σου, φοβερή σύμπτωση, μόλις είχαμε πιει τα calvados μας με τον Γιάννη στην ΓΕΝΚΑ.

Anonymous said...

Καλησπέρα κι από μένα, Ποπο, τι λαχταριστό φαγητό!!! Και σε άλλα τέτοια, κικιΤΡι

Maria Tzirita said...

Αυτό το φαγητό φαίνεται υπέροχο και σίγουρα είναι του γούστου μου! Παραδέχομαι πως δε θα έμπαινα στη διαδικασία να το φτιάξω, αν μου κάνεις το τραπέζι όμως Χουανίτα μου αυτό να διαλέξεις! Φιλιά πολλά, καλό μήνα, καλή βδομάδα σε σένα και στο Ελενάκι!

Juanita La Quejica said...

Καλώς την κικιΤΡι. Καλή Εβδομάδα.

Juanita La Quejica said...

Maria, να είσαι καλά, κόπιασε!
Ακούγεται ίσως περίπλοκο, αλλά δεν είναι! Όλα γίνονται σε μία κατσαρόλα. Χρειάζεται μόνο να έχεις κόψει τα υλικά από πριν και η φασαρία γίνεται για μισή ωρίτσα, όσο σωτάρεις τα υλικά, αναλόγως και την ποσότητα. Αξίζει τον κόπο μια φορά στο τόσο, γιατί είναι πεντανόστιμο και αρκετά εντυπωσιακό.

Nena said...

Δεν έχω λόγια!

Katerina ante portas said...

Eγώ πάλι θυμάμαι τον ..Johnny Jumblalya! :)

Πολύ ενδιαφέρον το "παντρεμένο" αυτό πιάτο!

Juanita La Quejica said...

Νενάκι, τί κρίμα που δεν σας προλάβαμε. Για πολύ λίγο χαθήκαμε. Την επόμενη φορά ελπίζω.

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ για το link Κατερίνα μου. Σήμερα κάτι τρέχει με το φοιτητικό ίντερνετ μάλλον και ή δεν θα συνδέομαι καθόλου ή θα υπάρχει τόση καθυστέρηση που δεν ανοίγει το link προς το παρόν. Θα προσπαθήσω αργότερα που θα υπάρχει λιγότερη κίνηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...