Μια χειμωνιάτικη (το καλοκαίρι θα κάνουμε την κρύα εκδοχή του), θρεπτική, γλυκόξινη συμφωνία, ντυμένη στα κόκκινα, εδώ χωρίς κρέας, μια που αποτοξινωνόμαστε από την πολλή κρεοφαγία. Και αφού έτσι ζεσταίνονται Ρώσσοι, Πολωνοί, Ρουμάνοι, εμείς θα διαφωνήσουμε;
Φτιάξτε το μπορστ σας από βραδύς, μια που το ολονύκτιο μαρινάρισμα θα βελτιώσει τη γεύση του, και ξαναβάλτε το να πάρει μια βράση την επόμενη μέρα, ώστε να το σερβίρετε ζεστό-ζεστό, δοκιμάζοντας για να διορθώσετε τη γεύση του αν χρειαστεί με περισσότερο ξύδι. Η ιδιαιτερότητα αυτού του πιάτου, πέρα από το μπόλικο παντζάρι, είναι η έντονα γλυκόξινη γεύση του, γλυκειά από το παντζάρι και το καρότο, ξινή από το ξύδι. Το ξύδι να είναι ένα κόκκινο, καλής ποιότητας, μια που εδώ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα καλύτερα μπαλσάμικο. Αν δεν είναι, ίσως χρειαστεί να εξισορροπήσουμε την οξύτητα με λίγη ζάχαρη ή μέλι (ή αγάβη:) Παραλλαγές του μπορστ υπάρχουν πολλές, μια που φτιάχνεται από πολλές εθνικότητες, διαφέρουν στην πυκνότητα, στο χρώμα (μέχρι και άσπρο), στο συνδιασμό των υλικών. Πειραματεισθήτε και δείτε τι σας αρέσει.
Νύχτωσε, ξεκινάμε. Θα χρειαστούμε (όσα από τα παρακάτω διαθέτουμε και μας αρέσουν, τα πατζάρια άφθονα και υποχρεωτικά!):
ελαιόλαδο
κρεμμύδι
σκόρδο
πράσο
(κόκκινο) λάχανο
πατάτα
καρότα
πατζάρια
αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
μία κονσέρβα ντοματάκια
ένα ματσάκι άνιθο
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
ζωμό λαχανικών
χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ξύδι
Σε όσο λάδι επιθυμούμε, σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το λάχανο ψιλοκομμένο, και τα υπόλοιπα λαχανικά κομμένα ζουλιέν (σπιρτόξυλα) αν δε βαριόμαστε, ή κυβάκια αν βαριόμαστε πιο πολύ, ή τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη αν βαριόμαστε πάρα πολύ. Σωτάρουμε λίγο ακόμα και μετά προσθέτουμε ανάλογο ζωμό, τις πάπρικες, αλατοπίπερο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε στην χαμηλότερη δυνατή φωτιά για κανα-δυό ώρες, ανάλογα την ποσότητα, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε τότε τον άνιθο ψιλοκομμένο, το χυμό και το ξύσμα, και το ξύδι. Ξύδι θα προσθέσουμε όσο χρειαστεί για να πετύχουμε μια ευχάριστα γλυκόξινη γεύση, μη το φοβηθείτε:)
Την άλλη μέρα ξαναζεσταίνουμε, δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τη γεύση αν χρειαστεί με αλάτι ή ξύδι ή ζάχαρη, και σερβίρουμε με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι, ανακατεμμένο με άνιθο (βάλτε και λίγο αντιμικροβιακό σκορδάκι) και φετάκια αγγουράκια τουρσί αν μας αρέσει. Την επόμενη μέρα (μια που σίγουρα έχουμε φτιάξει μια καζάνα), ξεγελάμε την οικογένεια, τάχα μαγειρέψαμε πάλι, χτυπάμε με το μπλέντερ το μπορστ με το γιαούρτι και σερβίρουμε μία φλούο ροζ σούπα, όπως Λιθουανία.
Τρώμε με μουσική υπόκρουση Τσαϊκόβσκι, κοιτάζοντας τα χιόνια, έξω από το παράθυρό μας, οι τυχεροί, τηλεοπτικά, οι άτυχοι ζηλιάρηδες.
Tuesday, January 13, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
41 comments:
Αααα μπόρστ!
Το αγαπημενο φαγάκι της γιαγιας μου!
Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω φάει ποτέ χωρίς κρέας, αλλά αυτη η εκδοχή του μου αρέσει παρα πολύ!
Η γιαγιά μου έκοβε υπομονετικά όοοοολα τα λαχανικά σε σπιρτόξυλα με το χεράκι της ( τα μαντολίνα τα είχανε για άλλο σκοπό τότε) και έβαζε ξύδι του σκοτωμού!
Αυτο το ωραίο μπορστ ειναι ότι πρέπει για το βαρύ μου κρύωμα!
Ποιον να αγκαρέψω να μου το φτιάξει;;
Γιαμι γιαμι ναχα λίγο ζεστο ζεστο...Θα το φτιαξω για την επομενη Κυριακη!
Αγγελικούλα, Ρωσσίς η γιαγιά;; Μια υπομονετική γιαγιά μας μας χρειάζεται. Ξύδι του σκοτωμού, ναι, αυτή είναι η σωστή δοσολογία! Περαστικαααά!
Faraona, κοπιάστε, έχω κάνει μια καζάνα:)
Nαι η γιαγιά μου ήταν κατα το ήμισυ Ρωσσίδα!Απο αυτήν έχω κληρονομήσει το λευκό δέρμα και το ξανθό ( wella Kolleston καταξανθο σαντρέ ,11/1 ) μαλλί μου!
Αγγελική:))) ε τότε πρέπει να μας ποστάρετε κάποια στιγμή τη συνταγή της γιαγιάς!
Λίγο μπερδεμένη η μουσική υπόκρουση που σας προτείνω για το νόστιμο και θρεπτικό Borscht της dear Heart.
Ουγγαρέζικος λαϊκός ρυθμός τα czardas, "βιολιστής του διαβόλου" 7ης τρανής γενιάς μουσικών ο Roby Lakatos , τον ακούμε εδώ στα ρώσσικα Μαύρα Μάτια: Roby Lakatos - Czardas - Otchi Tchornye
Πολύ ωραία η εκδοχή σου heart!
Πολύ το τραβάει η όρεξή μου (με μια κουταλίτσα σμετάνα... θερμίδες για το κρύο βρε αδερφέ...)
δεν το εχω δοκιμασει ποτε γιατι δε μου αρεσε που ειχε μεσα κρεας...σε αυτη τη χορτοφαγικη εκδοχη ακουγεται πολύ γαργαλιστικό!
Αν παραλειψω το λαχανο πειραζει?
αααα...καλη χρονια σε ολη την παρεα εδω :)
Juanita, ό,τι σας βρίσκεται, κι εγώ ουγγαρέζικη πάπρικα έβαλα!:)
elie, σερβιριστείτε:) η σμετάνα είναι η ξινή κρέμα; πού την βρίσκετε;
cook, καλή χρονιά! χαίρομαι που σας γαργάλησα:)
Εγώ πάντως θα το δοκίμαζα στην εκδοχή με το κρέας, γιατί κι έτσι το ξέρω. Δε το κρύβω το θέλω το κρεατάκι. Heart από όσο ξέρω τη σμετάνα τη βρίσκουμε σε καταστήματα με ρώσικα προϊόντα. Στην Καλλιθέα έχει πολλά αν θυμάμαι καλά.
Ρένα, αν πάω Καλλιθέα τότε με βλέπω να καταλήγω στη Βαλεντίνα, πριν δέκα και χρόνια έφαγα εκεί κι ακόμα το θυμάμαι!
Εχει το μαγαζί ... πώς στο καλό λέγεται; Βαρσοβία κάτι, στα πολωνέζικα γραμμένος ο τίτλος, έχει δύο υποκαταστήματα, στην Αρμοδίου και στην Αχαρνών αρκετά μετά τον Αγιο Παντελεήμονα, κάπου στο ύψος της Ηπείρου, προς το κέντρο. Εχω κάπου την κάρτα του, εξαιρετικά προϊόντα, αν την βρω αύριο θα σας δώσω πλήρη στοιχεία.
Το βρήκα στο νετ στο τσάκα τσάκα
http://www.edoellada.gr/content/view/8232/158/
εύγε δαιμόνιε ντέτεκτιβ Χουά:) για ρίξε και μερικές ιδέες εξαιρετικών προϊόντων!
Χμ... μαντί πρώτα απ όλα! Ωραίες πίκλες σε κονσέρβα. Νόστιμα αλλαντικά. Κάποια δικά τους γλυκά αλλά γι αυτά μην με ρωτάς, είμαι της αλμυρής σχολής. Ζυμαρικά δικά τους, πίττες για σουβλάκι κάπως διαφορετικές...
Μμμμ υπέροχο! Εμένα πάλι μου ήρθε αμέσως το τραγουδάκι από τη Λιλιπούπολη στο μυαλό:
Η κυρία Φωτεινή κάνει σούπα κόκκινη
Βάζει μέσα δυο ντομάτες , παπαρούνες μυρωδάτες
κόκκινα κεράσια τρία
και μια πυροσβεστική αντλία!
Η κυρία Φωτεινή κάνει σούπα κόκκινη
Σκύβει και τη δοκιμάζει και στον άντρα της φωνάζει:
«Ρίξε κόκκινο πιπέρι για να γίνει η δυνατή
Αχ, τι σούπα είναι τούτη
Μπαμ! Θα κάνει σαν μπαρούτι και ψηλά θα τιναχτεί!»
Για τη σμετάνα ενημερώθηκες από τα κορίτσια. Όπου ρώσικο μπακάλικο... βουρ!
Πω πω τι βλέπουν τα ματάκια μουυυυ!!!
Heart, ατιμούλικο, τι μας κάνεις!
Ηeart,πολύ ενδιαφέρουσα,για μένα νέα,πρόταση για αποτοξίνωση!
Αυτό που το φτιάχνουμε από το βράδυ,πολύ μου αρέσει,αφού το πρωί αργώ να ξυπνήσω-πολύ καλό!
Το χιονάκι το προτιμώ από μακριά..κι αγαπημένοι.
Φιλιά!
Jua, με κολάζετε:)
Κάλλη, τέλειο! μ'αρέσει τρελλά η εξισορρόπηση του πιπεριού με την πυροσβεστική αντλία, it makes sense!:))
Elie, δώστε μου κι εσείς τα φώτα σας, τι αγοράζετε από τα ρώσσικα ντέλι;
ΑΑ τι;; μια σεμνή συπίτσα!:)
Ελένη, κόρη του καλοκαιριού, και για την πρωινή σας κούρα φροντίζω:) Αν τη φτιάξετε πείτε εντυπώσεις, φιλιά του γιου του
Όταν περάσω (όχι συχνά) αγοράζω βασικά σμετάνα και αλλαντικά. Όλα με πολλά πολλά λιπαρά. Έχει πάρει το μάτι μου ξώφαλτσα και διάφορα τουρσάκια αλλά ποτέ δεν έχω το χρόνο που θέλω για να το ψάξω το θέμα...
αααχ αυτά τα πολλά πολλά λιπαρααά!:)
μας ζέστανες heart :)
σούπα ζεστή αγκαλιά:)
Πότε θα μου κάνεις το τραπέζι είπαμε;
καλέ κική, τραπέζι με σουπίτσα; γιατί τέτοια ολιγάρκεια; ένα τραπέζι περιμένω κι εγώ για καμμιά εξτραβαγκάντσα:)
Ε καλά...Κάνε εσύ τη σουπίτσα και για επιδόρπιο φτιάξε:
Κάτι σε κρεατικό (κατά προτίμηση κοτόπουλο)
κάτι σε πιτούλα (κατά προτίμηση με κολοκύθα που το πας καλά)
γλυκά:
τζιντζερομπισκότα
μπισκότα του γιατρού
βασιλόπιτα-τσουρέκι
και ό,τι άλλο σας είναι εύκολο. Εγώ όπως βλέπετε είμαι βολικιΑ και καθόλου απαιτητικιΑ!
:-)))
να κάνω και τα καινούρια τζιντζερομπισκότα που έμαθα χτες;;; :Ρ αλλά μ'αυτά μόνο δε θα χορτάσουμε, θα πρέπει να φέρετε και τα ταπεράκια σας:)))
Κάνε εσύ, φέρνω εγώ!
αφάγωτο μια φορά τίποτα δε θα μείνει:))))
Ηeart n soul Πολύ ωραία σούπα καταπληκτική θα τη δοκιμάσω τη συνταγή αμέσως...Ρόζα.
Ηeart n soulΠολύ ωραία σούπα καταπληκτική θα τη δοκιμάσω τη συνταγή αμέσως
Καλή επιτυχία Ρόζα!
Heart συγχαρητήρια (όπως πάντα!) Την έφτιαξα χθες βράδυ και ακολουθώντας την συμβουλή σου θα την καταναλώσουμε σήμερα. Βέβαια εγώ η λαίμαργη και περίεργη την δοκίμασα χθες και ξετρελλάθηκα.
Σήμερα θα την φάω επισήμως με το γιαούρτι της, με τα όλα της.
Και όπως πολύ σοφά προειδοποίησες έγινε μια καζάνα(!) Μας βλέπω και αύριο με το ίδιο μενού!
Σπασίμπα.
Ευγενικότατη Ειρήνη, περιμένω την πρεμιέρα της σούπας σήμερα, ελπίζω να γίνει σουξεδάκι:) Εννοείται και αύριο το ίδιο μενού!:) Κι εγώ το έχω ίξει στις έθνικ σούπες, μετά τη ρωσσική, την ιταλική, σήμερα έχει ινδική:)
Ινδική? Να υποθέσω με μουσική υπόκρουση σιτάρ?
Δώσε μας την συνταγή όταν έχεις διάθεση. Διανύω περίοδο σουποφαγίας.
Πάντως την δική μου θα την συνοδέψω με Μποροντίν και "Πρίγκηψ Ιγκορ" (νοερά). Όταν το ακούω μου έρχονται στο μυαλό παγωμένες στέππες (μπρρρρ).
Μα η ατμόσφαιρα είναι το παν στο τραπέζι:) Θέλω να τη γράψω και την ινδική αλλά δεν ξέρω αν στην Ελλάδα έχουμε κόκκινες φακές, έχουμε; δεν μοιάζουν με τις κλασικές καφέ, ποιο πολύ με κόκκινη ψιλή φάβα
Νομίζω ότι κάπου τις έχει πάρει το μάτι μου. Πάντως όχι σε S/M. H Χουανίτα που είναι ειδική στο να ξετρυπώνει τέτοιου είδους μαγαζιά ίσως μπορέσει να μας πληροφορήσει.
ίσως να βάλω τότε τη συνταγή, με τη φάβα ως εναλλακτική
έχουμε, έχουμε (κόκκινες φακές), τι μας περάσατε καλέ;
Τη βρίσκουμε:
Στα βιολογικά
Στην Ευριπίδου
Στον Θανόπουλο σίγουρα, πιο παλιά και στο ΑΒ, τώρα δεν ξέρω.
elie μας υποτίμησα:) ευχαριστώ! θα αναρτήσω:)
Post a Comment