Tuesday, January 20, 2009

σαλάτα λάχανο με fish sauce

Σε σχόλιο της σε παλιότερη συνταγή μου η Juanita έδωσε τη διεύθυνση ενός ασιατικού "super market". Το έψαξα και ... τα ΄χασα! Η οδός Κορινθίας στους Αμπελοκήπους (βρίσκεται μεταξύ Αγίας Τριάδας και Αλεξάνδρας και μάλλον πιο κοντά στην Αλεξάνδρας) είναι γεμάτη μπακαλικάκια με προϊόντα της άπω Ανατολής!

Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους σε όλα απ΄αυτά, μια και προφανώς οι πελάτες τους είναι σχεδόν αποκλειστικά συμπατριώτες τους (σ΄αυτό που αναφέρει η Juanita υπάρχει μια ελληνίδα). Στο Carrefour βρήκα επίσης κάποια απωανατολίτικα (τυποποιημένα) προϊόντα.

Αφού λοιπόν μπορείτε να βρείτε (τουλάχιστον μερικοί από σας) κάποια απαιτούμενα υλικά, θα σας δώσω κι άλλες εξαιρετικές απωανατολίτικες ή εμπνευσμένες από την απωανατολίτικη κουζίνα συνταγές για τους fans της συγκεκριμένης κουζίνας αλλά και για τους τολμηρούς που θέλουν να πειραματιστούν.

Μια κλασική ταϊλανδέζικη σαλάτα παρασκευάζεται από ένα είδος μεγάλης, σκληρής και άγουρης papaya (όχι της γνωστής μας γλυκιάς ώριμης, που τρώγεται σα φρούτο - νομίζω μάλιστα ότι δεν είναι καν το ίδιο είδος) τριμμένης και χτυπημένης σε γουδί με διάφορα άλλα υλικά, περισσότερο ή λιγότερο έξωτικά. Παρακολούθησα την παρασκευή της, τη δοκίμασα και μου άρεσε (όπως σχεδόν όλα τα πιάτα αυτής της εξαιρετικής κουζίνας).

Δοκίμασα να βάλω κάποια από τα υλικά αυτής της σαλάτας σε dressing για λάχανο. Το αποτέλεσμα : μια ευχάριστη έκπληξη (και όχι μόνο για fans της fish sauce). Έκτοτε τρώμε συχνότερα αυτή την εκδοχή της λαχανοσαλάτας και αραιότερα τη γνωστή.

Για να τη φτιάξουμε χρειαζόμαστε :
  • λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες (περίπου μισό κιλό) *
  • πιπεριά κόκκινη σε πολύ λεπτές λωρίδες (για γαρνιτούρα ή περισσότερη)
  • 3 Κ (κουταλιές σούπας) φιστίκια αράπικα ψημένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καυτερές πιπερίτσες (χωρίς τα σπόρια)
  • 3 Κ fishsauce
  • 3 Κ ζάχαρη
  • 4 Κ χυμό lime (εναλλακτικά λεμονιού)

Ναι, δεν το ξέχασα! Όχι λάδι!

Χτυπάμε ελαφρά στο cutter τα φιστίκια να σπάσουν (μη γίνουν σκόνη!) και τα ρίχνουμε στο λάχανο.

Χτυπάμε καλά στο cutter τα 5 τελευταία υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα. Τρίβουμε λίγο να μαλακώσει το λάχανο. Προσθέτουμε την πιπεριά (αν έχουμε αρκετή, ανακατεύουμε, αλλιώς την αφήνουμε σαν γαρνιτούρα). Έτοιμη.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε και καρότο τριμμένο (την προτιμώ χωρίς).

* Έχετε δοκιμάσει να κόψετε λάχανο με το εργαλείο για καθάρισμα πατάτας;

13 comments:

Juanita La Quejica said...

Από ό,τι μου έχουν πει δυο φίλες Σινχαλέζες, τα πιο φρέσκα εξωτικά φρούτα τα φέρνει σε εκείνη την γειτονιά ένα μπακαλικάκι δίπλα από το President. Κατά καιρούς μάλιστα φτιάχνουν εκεί και φαγητό που μπορείς να πάρεις στο σπίτι, αλλά μάλλον αυτό γίνεται περισσότερο για τους γνωστούς τους και τους συμπατριώτες τους, δεν μου διευκρινίστηκε.
Δεν έχω ρίξει ποτέ fish sauce στη σαλάτα, θα το δοκιμάσω.

Nena said...

Το Salamat της οδού Κορινθίας το έχει έλληνας. Παρόλα αυτά μια άπ τις κοπέλες που είναι εκει μέσα είναι τοσο στριμμένη και χωρίς διάθεση να εξυπηρετήσει που σπάει νεύρα.Έχει όμως σχεδόν τα πάντα όμως όχι πάντοτε.
Η σαλάτα σου μ αρέσει μολονότι την fish sauce δεν την έχω δοκιμάσει σε ωμή σαλάτα. Θα το δούμε.Υλικά έχουμε θα εκτελεστεί αύριο.

Nena said...

Ξέχασα να σε ρωτήσω η πιπεριά η κόκκινη είναι φρέσκια καμπάνα, ή Φλωρίνης από βάζο?

heart n soul said...

Αγγελική αυτή η σαλάτα θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε! εύγε, κόρη εφευρετική:)

άλλη Αγγελική said...

Να το ψάξω το μαγαζάκι, Χουανίτα!

Νενίτα, φρέσκια καμπάνα. Και μη μυρίσεις τη fish sauce πριν φτιάξεις το μίγμα! :-D

Heart, περιμένω εντυπώσεις (όπως κι απ΄τις άλλες δύο ... τολμηρές κοπελούδες)!

Rena said...

Εγώ πάλι δηλώνω λίγο διστακτική. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για αυτή την άτιμη fishsauce. Έχω ακούσει τόσες πολλές φορές αυτό το μη τη μυρίσετε που τρομάζω :) γιατί είμαι σίγουρη ότι δε θα αντέξω να μη τη σνιφάρω.

Juanita La Quejica said...

Rena, να σου προτείνω μια συμβιβαστική λύση; Χρησιμοποίησέ την πρώτα (προσωπικά θα προσέθετα και λίγο σησαμέλαιο του Χαϊτόγλου που είναι ελαφρύ και "νόστιμο"), δοκίμασε τη σαλάτα και αφού τελειώσεις το φαγητό μύρισέ τη.

Rena said...

Χαχχαχα λες Juanita μου? Καλό μου ακούγεται γιατι θα μου άρεσε να δοκιμασω κατι διαφορετικό. Ελπίζω στη γεύση, εσείς ξέρετε, να μην μυρίζει ψαρίλα.

Anonymous said...

Δεν εχω φαει ακομα φετος λαχανο ...Τα γερμανικά ειναι κατι σφιχτά που δνε μου αρέσουν . Τα γνωστά μας αφράτα τα χει ο Τουρκος αλλα ειναι πανω απο 3 κιλά το καθένα ...

Ωραια παντως φαινετε η σαλάτα την λιγουρεύτηκα !!!

heart n soul said...

εμένα πάντως μου αρέσει να τη μυρίζω:)
Λαμπρινή και τα αγγλικά λάχανα έτσι είναι:(

Nena said...

Ευχαριστώ για την απάντηση Αγγελικούλα μου. Λόγω άλλων κινέζικων και ιαπωνικών (σουσι) την σάλτσα την έχω ήδη χρησιμοποιήσει και ξέρω... Στη σαλάτα αυτή όχι ακόμα. Συνήθως κάνω πέραν της κλασσικής, την πολίτικη με το λάχανο κ.λπ. που μας έχει ξετρελάνει. Τώρα θα πέσει η νέα παραλλαγή.

heart n soul said...

αγγελική την έφτιαξα, πολύ μιαμ! να 'σαι καλά:)

άλλη Αγγελική said...

Χαίρομαι που σ΄άρεσε, καρδούλα
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...