Thursday, November 23, 2006

Apfelkuchen

Μια ζουμερή γερμανική συνταγή με μήλα που βυθίζονται σε ζύμη.

Κέικ μήλου

250γρ βούτυρο η καλή μαργαρίνη (εκτός ψυγείου μια ώρα)
250γρ ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέκιν
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
100 γ.ρ σταφίδα ξανθιά και μουσκεμένη κανα μισάωρο (προαιρετικά)
Μήλα: Ανάλογα με το μέγεθος τους ...όσα πάρει...καθαρίζουμε και βάζουμε μέχρι να γεμίσει η φόρμα.

Ανακατεύω το μπέκιν με το αλεύρι και αφήνω στην άκρη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο να ασπρίσουν .
Τα ένα μετά το άλλο ρίχνουμε τ αυγά δίχως να σταματήσουμε το χτύπημα
Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μίγμα λίγο-λίγο συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα
Αν προσθέσουμε χυμό λεμονιού και σταφίδες, τα προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας ελαφρά.
Μια φόρμα 26-28 εκ. διάμετρο την αλείφουμε καλά με βούτυρο και στρώνουμε μέσα της το μίγμα.
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδες και τα κόβουμε στη μέση (μικρά μήλα)
Καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και χαράζουμε τα μήλα μ ένα μαχαίρι (μην πάει μέχρι κάτω το μαχαίρι...να μην κοπεί το μήλο εντελώς)
Με την χαραγμένη ράχη τα βάζουμε δίπλα πάνω στην ζύμη, αφήνοντάς τα απαλά.

Πάνω από τα μήλα μπορούμε να προσθέσουμε streusel (στρόιζελ) το οποίο γίνεται ως εξής:
130 γρ αλεύρι
70 γρ ζάχαρη
70 γρ βούτυρο
1 αυγό
Φιλέ αμύγδαλο

Όλα μαζί δούλεμα στο χέρι μέχρι να γίνουν δεκάδες τρίμματα, σαν χοντρά ψίχουλα τα οποία τα σκορπάμε πάνω απ το γλυκό πριν το ψήσουμε
Κι αν έχουμε και φιλετάκια αμυγδάλου τα ρίχνουμε πάνω από το streusel πριν το ψήσουμε


Ψήνουμε 50 λεπτά (ή ανάλογα το φούρνο) βγάζουμε το γλυκό απ την φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη

Μπορούμε να παραλείψουμε την τελευταία διαδικασία και να βάλουμε μόνο άχνη ζάχαρη χωρίς streusel

Καλή επιτυχία
Νέλλη

10 comments:

Anonymous said...

Να τι να κάνουμε όταν έχουμε πολλά μηλαράκια. Βουτιά σε κεκάκι! Ευχαριστούμε Νελλάκι μου για την ωραία συνταγούλα.

Juanita La Quejica said...

Ουσιαστικά έχει crumbles δηλαδή από πάνω. Εξαιρετική μου φαίνεται σαν πρόταση και παραστατικές οι φωτογραφίες. Thanks Νέλλυ!

Anonymous said...

Βαλτό είναι τούτο το παιδί από την Ζάκυνθο με την φιλεναδίτσα της...

Τα έχω πει εγώ. Δεν θα πάω από Vespa, δεν θα πάω από αυτοκίνητο, δεν θα πάω απο αεροπλάνο... από οφθαλμόλουτρο σε site με γλυκά φωτογραφιών θα πάω...

Αντε πάλι δοκιμές το Σαββατοκύριακο. Σφάξε με Αγάμου να Αγιάσω δηλαδή :-))

Anonymous said...

Εγώωωωωωω;;;; ΕΓΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ;;;;; Δε φταίω, δε φταίω. Εγώ ΑΠΛΑ ζήτησα μια συνταγή από τη Νέλλη... Τόσο αθώα είμαι...

Anonymous said...

Τι υπέροχες φωτο!
Έκανες τόσο κόπο...

Olivi Nina said...

νελλυ καταπληκτικο το κεκακι...εχει μοσχομυρισει το σπιτι...ευχαριστουμε για την τέλεια συνταγη

heart n soul said...

Αγαπητή Νέλλη, έφτιαξα το κέηκ χτες, πολύ νόστιμο αλλά νομίζω υπάρχει ένα λάθος στα υλικά του streusel. Το υποψιάστηκα από την αρχή, μια που έτσι φτιάχνεται η αγγλική βερσιόν του streusel, το crumble, κι είναι χωρίς υγρό, στεγνό, μόνο βούτυρο, έτσι όταν είδα το αυγό στα υλικά μου ξένησε. Το έβαλα όμως θέλοντας να ακολουθήσω τη συνταγή πιστά. Έτσι αντί να βγει τριφτό, μπισκοτοκριτσανιστό ψιχουλέ αποτέλεσμα, έγινε μια κεικένια επικάλυψη, νοστιμότατη αλλά όχι crumble. Θα το ξαναφτιάξω χωρίς το αυγό, με λίγη κανέλα στο streusel και μουσκεύοντας τις σταφίδες σε ρούμι. Το λεμόνο γαιτί προστίθεται?

Anonymous said...

Παναγιά μου και πώς ντρέπομαι!!!
Τι νά σκεφτόμουν άραγε κείνη την ώρα πού έγραφα για το αυγό;Μάλλον καμιά κότα στρουμπουλή, μια κάτασπρη πουλάδα,ξεροψημένη και τραγανή.(πάλι πείναγα ρε παιδιά)
Heart n soul...συγχώρα με για την γλυκειά ταραχη που έφερα από βιασύνη ίσως.
Μα ας με συγχωρέσουν κι' όλοι οι άλλοι πού διάβασαν ή και που έκαναν την συνταγή.
Όσο για τον λεμονοχυμο, μπαινει για να χαρίσει την ευωδιά του στο γλυκό.Δυστυχώς γιά μένα δεν το προσθέτω, παρ' όλο που λατρεύω την γεύση και την μυρωδιά του λεμονιού, και η αιτία ειναι ο μηλοκεκοφαγάς Μάρτιν που δεν θελει άλλη γεύση πέρα από το μήλο.(Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και με τα ραδίκια :δεν θέλει παρα μονο 2 σταγόνες λεμόνι.Τι να κάνεις...ιδιοτροπίες ειναι αυτές)
Χαιρεται!

heart n soul said...

έλα βρε Νέλλη μας! μια χαρά βγήκε κι έτσι το γλυκό, ψίχουλο δεν έμεινε σου λέω ;)
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση και τη γρήγορη απάντηση!

elie said...

Είναι καταπληκτικό κέικ. Το έφτιαξα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα, άρεσε τόσο σε μένα (που δεν πολυσυμπαθώ τα μηλο-κέικ, μηλόπιτες κ.λπ.) όσο και στους καλεσμένους μου που ξετρελάθηκαν.
Ευχαριστούμε Νέλλη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...