Thursday, November 30, 2006

Τυρόπιτα με τέσσερα τυριά

Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά «η καλύτερή» μου είναι πάντα η φάση που τα τυράκια μοσχομυρίζουν όταν ψήνονται. Από την πιο απλή εκδοχή του ψητού ψωμιού με τυράκι φέτα στο γκριλ, το γαργαλιστικό σαγανάκι, μέχρι και την πιο θαυμαστή εκδοχή τυρόπιτας ή πίτσας με μπόλικο τυρί.
Περνάω από μαγαζί που ψήνει τυρόπιτες σχεδόν κάθε πρωί. Προσπαθώ με νύχια και με δόντια να δείχνω χαρακτήρα και να μην κοπανήσω μία τυροπιτίτσα για πρωινό. Κρατιέμαι η γυναίκα, τι να κάνω;. Και αν μετά πέσω στον κουλουρά της γειτονιάς, παίρνω ένα Θεσσαλονίκης ξεροψημένο για να μου περάσει ο καημός! To σουσάμι δρα ως καταλύτης στο «πάθος» μου.
Είχα μέρες να φτιάξω πίτα. Από την περιβόητη μυτζηθρόπιτα που ακόμη μνημονεύει η Juanita. Και χθες το βράδυ με έπιασε η σχετική «λύσσα». Ευτυχώς που είχα έτοιμο φύλλο χωριάτικο στην συντήρηση, γιατί δεν είχα το κουράγιο να «ανοίξω» φύλλο σπιτικό και τότε τα πράγματα θα δυσκόλευαν.
Και έτσι χωρίς να το σκεφτώ περισσότερο, μιας και οι αδυναμίες είναι αδυναμίες, το αποφάσισα. Το θέμα ήταν η επιλογή. Ανοίγοντας το ψυγείο και αντικρίζοντας τα πακέτα με τα τυράκια, όλα μπήκαν στην θέση τους.
Τυρόπιτα με τέσσερα τυριά.
Μια χαρά.
Τα υλικά μου όλα εκεί μπροστά. Σηκώνω τα μανίκια και ξεκινώ.
Αναμειγνύω σε ένα μπωλ όλα τα τυριά αφού τα έχω προηγουμένως τρίψει.
Χτυπάω σε άλλο μπωλ τα 4 αυγά και το ασπράδι του πέμπτου (τον κρόκο τον κρατάμε για το τέλος μαζί μ’ ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα), το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτω στο μείγμα των αυγών τα τυριά και ανακατεύω καλά για ομοιογενές μείγμα.
Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί φούρνου και απλώνω 4 φύλλα τα οποία λαδώνω πάντα ελαφρά με αγνό ελαιόλαδο της πατρίδας και στρώνω το 1/3 της γέμισης
Βάζω 2 ακόμα ελαφρώς λαδωμένα φύλλα και ένα ακόμα στρώμα γέμισης
Από πάνω βάζω άλλα 2 φύλλα και την τελευταία στρώση γέμισης και καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα πάντα.
Κόβω την τυρόπιτα με μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια (μιας και έκανα χρήση τετράγωνου ταψιού) και την βρέχω με το γάλα και τον κρόκο του αυγού που είχα κρατήσει (στην άκρη) αφού τα χτύπησα μαζί μ’ ένα πηρουνάκι. Πασπάλισα την επιφάνεια με σουσάμι και έψησα στους 200-210 βαθμούς Κελσίου για 45 περίπου λεπτά έτσι ώστε να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα η επιφάνεια.
Σήμερα είχα και κολατσιό στο γραφείο, οπότε η μυρωδιά του γειτονικού τυροπιτάδικου, απλώς με έκανε να τη φάω πιο γρήγορα απ΄ ότι υπολόγιζα.

Υλικά για την τυρόπιτα με τέσσερα τυριά
• 300 γρ. φέτα
• 300 γρ. ανθότυρο
• 300 γρ. γραβιέρα γλυκιά
• 150 γρ. ροκφόρ
• 5 αυγά
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
• λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
• 1 λίτρο γάλα
• 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας χωριάτικο
• Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

Καλή σας όρεξη όταν με το καλό την δοκιμάσετε.

Πηνελόπη

9 comments:

Anonymous said...

Αν αδυνατισω εγω να με χαιρετισει ολη η Φρανκφουρτη!!!!
Αχ Πηνελοπη Πηνελόπη!!!!Ποιος με προδωσε;Ποιός μαρτύρησε πως ειμαι εθισμένη στα τυρια και σ' ο,τι εχει σχεσει μ'αυτά;;;;;
Αποψε!!!! Λεω να την κανω αποψε!!!
Η να την κανω για κανα ελληνικο ταβερνάκι;

(Τι νοστιμη ακουγεταιιιιιιιιιιιιιιιι)

Anonymous said...

Η τυρόπιττα όχι των 4 τυριών αλλά των καλών μαντάτων έπρεπε να λέγεται! Γιατί το πουλάκι μου σφύριξε ότι έγινε για να χαρείς Λοπίτσα για τα καλά νέα!
Μακάρι να φτιάχνεις κάθε μήνα για τους επόμενους 7 τέτοιες "εορταστικές" τυρόπιττες!!!
Νέλλυ, εγώ ψηφίζω ταβερνάκι!

Anonymous said...

Υποφεεεεεεεεερω υποφεεεεεεεεερω υποφεεεεεεεεεεερω υποφεεεεεεεεεεεεεεεερω πολυυυυυυυυυυυυ!!!

Anonymous said...

Λατρεύω τα τυριά! Όλα!
Το κρύβω, αλλά αγαπημένο μου φαγητό ("φαγητό"...) η πίτσα! Και τα σουφλέ, τα ογκρατέν, γιατί έχουν τυριά!
Όλα μου τα πρώτα φαγητά είχαν να κάνουν με τυριά! Αν δεν έστρωνα μια παχιά στρώση τυριών πάνω από παραδοσιακά φαγητά (όπως το κρέας με κριθαράκι, που δε χρειάζεται φυικά τυρί αν το πάρει κανείς αυστηρά θρεπτικά και διαιτητικά) δεν ησύχαζα! Έφτιαχνα το "σταμνάτο", δηλ. κομματάκια κρέας με κόκκινη σάλτσα και διάφορα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες, πιπεριές) με μπόλικο τυρί να τα σκεπάζει, μέσα σε πήλινο!
Τυρόπιτες (σπιτικές) αγαπημένες!
Κασερόπιτες, πίτες με 3, με 4, με 5 τυριά!!! Και βάλε...
Ευτυχώς δεν παχαίνω (ακόμα)!
Αλλά έτσι κι αλλιώς τα περιορίζω πια, άλλαξε η μαγειρική μου για πιο καθαρές και απλές γεύσεις...

Anonymous said...

Κι εμένα η πίτσα είναι το αγαπημένο μου. Συγκεκριμένα Pizza El Dorado, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από το 1972 και ακόμα δεν έχω καταφέρει να ξεπεράσω το "κόλλημα".

Anonymous said...

Καλημέρα σας
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι...
Και Καλά Χριστούγεννα μιας και μπήκαμε στην τελική ευθεία!
Είδα και κουραμπιέδες πιο πάνω να "παίζουν" χαμογελαστοί την δική τους πρωϊνη σονάτα.

Αργησα να σας δω και να σας απαντήσω. Είχα μια Mini άδεια την Παρασκευή και το εκμεταλλεύτικα δεόντως.

Πρέπει να σας πω πως αισθάνομαι πολύ καλά, που δεν είμαι η μόνη με τέτοιο "πάθη" γιατί είχα αρχίσει να τρομάζω είναι η αλήθεια.

Σας εύχομαι τα καλύτερα για την σημερινή μέρα και πάω να διαβάσω με αγωνία τα όσα καλά μας γράψατε μέσα σε 3 μέρες.

Anonymous said...

Καλώς την κόρη! Πέρασες καλά; Καλά έκανες και ξέφυγες. Άντε να μελετήσεις, μαζεύτηκε πολύ πράμα! Καλή εβδομάδα!

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! 3 μέρες; Πωπω μελέτη!

Anonymous said...

Ένα πραγμα εχω να πώ: Θ Ε Ι Κ Η. Μέχρι να ψυθεί είχα αφυδατωθεί από τα πολλά σάλια που μου είχαν τρέξει. Πολλά μπράβο και αναμένουμε και άλλες τέτοιες συνταγές. Να 'σαι πάντα καλά. Σε ευχαριστώ πολύ, το ίδιο και οι φίλοι μου που την καθαρίσαμε παρέα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...