Sunday, November 19, 2006

Eierlikörkuchen




Eierlikörkuchen, ή egg liquor cake ή ελληνιστί κέικ με λικέρ αυγού.
Το Eierlikör, το είδα πρώτη φορά στη Γερμανία, που ήμουν πριν ένα μήνα. Μέχρι τότε αγνοούσα την ύπαρξή του παρόλο που έχω ασχοληθεί πολύ με τα λικέρ τα τελευταία 3-4 χρόνια. Είναι ένα λικέρ, πολύ ιδιαίτερο σε γεύση και σε χρώμα. Είναι επίσης παχύρευστο.
Οπως σας είχα υποσχεθεί, παρακάλεσα τη καλή μου Νέλλη να μου μεταφράσει μερικές γερμανικές συνταγές, έτσι ώστε να έχουμε ένα τοπικό χρώμα και από κει. Ιδού λοιπόν η συνταγή:

Eierlikörkuchen
250 γρ γαλακτοβούτυρο, καμιά ώρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει
250 γρ ζάχαρη
5 αυγά
1 βανιλλια
250 γρ αλεύρι
1 μπέικιν
50 γρ αλεσμένα φουντούκια
100 γρ τρούφα σοκολάτα
2 φυλτζάνια τσαγιού αυγολικέρ
Χωρίζουμε τα αυγά, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν, χτυπώντας ένα λεπτό για κάθε κρόκο.
Ανακατεύουμε αλεύρι, μπέκιν, τρούφα και φουντούκια και τα προσθέτουμε μαζί με το λικέρ στο βούτυρο με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
Τέλος, ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε προσεχτικά σιγά-σιγά.
Έχοντας προθερμάνει το φούρνο μας, βάζουμε σε μια φόρμα διαμέτρου 28 εκ. το κέικ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Όταν κρυώσει, ρίχνουμε άχνη ζαχαρη ή γλάσσο σοκολάτας.

Ρώτησα τη Νέλλη, αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγολικέρ με κάποιο άλλο, γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει εδώ. (Εδώ στη Ζάκυνθο σίγουρα όχι και λέω να το συμπεριλάβω στις συνταγές μου). Μου είπε αρχικά όχι, λόγω της πυκνότητάς του. Σκέφτηκα το Baileys επειδή κι εκείνο είναι πυκνό. Το αυγολικέρ έχει 20% αλκοόλ και το baileys 17%, οπότε η Νέλλη συμφώνησε ότι μάλλον κάνει. Θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας με baileys και θα σας πω.
Τη φωτό τράβηξε η Νέλλη για το σημερινό της "καφεδοτράπεζο" που στη Γερμανία απ' ό,τι κατάλαβα αποτελεί καθημερινή ιεροτελεστία.

Καλή σας μέρα
Κική

8 comments:

Juanita La Quejica said...

Οι γείτονες Γερμανοί στο Σούνιο μας φέρνουν κατά καιρούς αυγολικέρ. Στο σπίτι τους μας το σερβίρουν πάντα σε σοκολατένια σφηνάκια, τα οποία μετά καταβροχθίζουμε, εννοείται. Μμμμ... καιρό έχω να τους επισκεφθώ, μου άνοιξες την όρεξη για αυγολικέρ τώρα! Καλημέρα!

Anonymous said...

Καλημέρα Juanita. Ναι, ακριβώς σε τέτοια "σφηνάκια" πίνουν οι γερμανοί το αυγολικέρ. Και φυσικά το τρώνε μετά. Περιμένω πακέτο από τη Νέλλη που περιέχει μέσα αυγολικέρ και τέτοια σφηνοποτηράκια. Θα βγάλω φωτό και θα σας τα δείξω.

Anonymous said...

Δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση του αυγολικέρ.
Μπορείτε να μας την περιγραψετε;
Είμαι πολύ περίεργη.

Anonymous said...

Όταν ήμουν στη Γερμανία το δοκίμασα μαζί με παγωτό, οπότε δε μπορώ να σου πω πολλά. Είναι κρεμώδες πάντως σαν το baileys. Στην πυκνότητα μοιάζουν. Ίσως η Juanita μπορεί να στην περιγράψει καλύτερα. Εγώ σε λίγες μέρες που θα το έχω. Καλώς ήρθες amo

Anonymous said...

....σκέφτηκα όμως με τι μοιάζει. Έχετε φάει ποτε egg nog? Το χτυπημένο κρόκο αυγού με ζάχαρη που τρώγαμε μικροί; Έχετε φάει μίγμα από το κέικ που φτιάχνετε πριν το ψήσετε; Αυτά φέρνουν σε γεύση με το egg liquor...

Juanita La Quejica said...

Θα έλεγα ότι είναι πιο ... πικάντικο από το baileys. Εμένα δεν μου μυρίζει καθόλου αυγό. Δεν ξέρω πως να το περιγράψω...

Anonymous said...

Γεια διάβασα τη συνταγή και μου φάνηκε πολύ ωραία οπότε σήμερα θα τη δοκιμάσω. Αγόρασα αυγολικέρ από τα PLUS τα καινουργια DISCOUNT STORES που έχουν ανοίξει. Είναι σαν τα LIDL. Γερμανικά γαρ... Τώρα που το σκέφτομαι πρέπει να έχουν και τα LIDL. Ίσως μόνο για την περίοδο των Xmas! Καλές γιορτές!

Anonymous said...

Το αυγολικέρ έχει πραγματικά ιδιαίτερη γεύση. Ευχαριστούμε για την πληροφορία για το που μπορούμε να το βρούμε. Δοκίμασα το κέικ και με baileys ακι ήταν πολύ καλό και ιδιαίτερο. Καλές γιορτές!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...