Μιλούσα τις προάλλες για συνταγές με ψαράκι λόγω νηστείας Χριστουγέννων. Ψάρι έτσι, ψάρι αλλοιώς.. Τη λύση σήμερα τη βρήκα στο βιβλιαράκι που δίνεται από μια μεγάλη εφημερίδα τελευταία, σολωμός, όπως τον κάνουν στην Νορβηγία όχι στην Σκουτία!
Λοιπόν η Νορβηγική συνταγή σολωμού (τώρα που βρίσκουν τα πορτοκάλλια στη Νορβηγία είναι άλλο θέμα, άλλωστε ο σολωμός θεωρείται "ακριβό " φαΐ), έχει ως εξής:
4 φέτες σολωμού (των 100 γρ. η καθεμιά)
3 πορτοκαλλιών το χυμό και τη φλούδα
1 λεμονιού " " " " "
1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
ξύσμα φρέσκου τζίτζερ (προαιρετικά-ρίζες έχουν στα s/m)
αλάτι, πιπέρι
4 κ.σ. κονιάκ (η συνταγή έλεγε γκραν μαρνιέ που μου έλειπε)
2κ.σ. λάδι για το τηγάνισμα.
4κ.σ. καλαμποκάλευρο κατά προτίμηση (ή για όλες τις χρήσεις)
Ετοιμάζουμε μαρινάδα με το χυμό και τις φλούδες των εσπεριδοειδών, τη ζάχαρη το αλάτι και το τζίτζερ. Εάν θέλουμε προσθέτουμε και το αλκοόλ (κονιάκ). Άλλως το κρατάμε για αργότερα.
Χαράσσουμε ελαφρά τις φέτες σολωμού π.χ. σε σχήμα σταυρού.
Τις βουτάμε στην μαρινάδα και τις αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
Στραγγίζουμε τις φέτες το ψάρι και σουρώνουμε χωριστά τα υγρά (εγώ δεν το έκανα, απλά έβγαλα τις πολλές φλούδες).
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τεφάλ τηγάνι και πασπαλίζουμε το ψάρι με το αλεύρι . Ροδίζουμε τις φέτες το ψάρι και από τις δύο πλευρές, σβήνουμε με το κονιάκ και σκεπάζουμε μερικά λεπτά. Έπειτα είτε προσθέτουμε τα υγρά μέχρι να εξατμιστούν λίγο και να δέσει η σάλτσα, είτε αφαιρούμε το ψάρι από το τηγάνι και δένουμε τη σάλτσα ξεχωριστά , σερβίροντάς την πάνω στο ψάρι. (Εγώ για συντομία έκανα το πρώτο. Πρόσθεσα μάλιστα και λίγους σπόρους μάραθου).
Πρέπει να εξομολογηθώ ότι το φάγαμε σήμερα, χωρίς ψωμί και φρούτο, μόνο με άφθονη σαλάτα λαχανο/καρόττο. . Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό.
Φωτογραφίες και παρόμοια συνταγή εδώ.
Nέο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
hungryforLifeblog
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
11 comments:
Το μονο που εχω να προσθεσω ,ειναι οτι το φιλετο σολομου
θελει χαμηλη φωτια και οχι μεγαλη ταλαιπωρια ,γιατι διαλυεται και γινετε τριματα.ακομη και σε κατεψυγμενη μορφη να τον αγορασετε (γιατι ο πραγματικος τσουζει λιγο) ειναι ενα υπεροχο πιατο.ετσι το κανω και εγω ομως χωρις αλευρι και απο μπαχαρια βαλτε οτι σας αρεσει.καντε του ακομη και πολυχρωμο παλτουδακι.
σορρυ για το μεγεθος του ποστ.
Σε ευχαριστώ Luna, ξέχασα να πώ ότι χαμηλώνουμε τη φωτιά, όταν προσθέσουμε τα υγρά.
Αν ο σολωμός είναι καταψυγμένος τον αφήνω στο ψυγείο από το βράδυ να αποψυχθεί σιγά σιγά.
Στο τεφάλ τον γυρίζω προσεκτικά με σπάτουλα. Δεν μου έσπασε αν και τον είχα έννοια.
Να προσθεσω και κατι ακομα οταν παρει το χρωματακι που θελουμε σβηστετο με το αλκοολ να παρει στα αληθεια φωτια.να γινει χαλασμος στην κουζινα σας.(Κατι σαν καποια πιατα που σερβιρουν στα κινεζικα και οταν στο φερνουν,γυριζει ολος ο κοσμος και κοιτα να δει, τι σαματας ειναι αυτος,Τι γινετε, ααα...,χαμος,απορια.)Και μετα τον χυμο κτλ.εχω τρελα με τον σολωμο και το παρακανα σορρυ.
Στην περίπτωση πέσατε. Από τον Σεπτέμβρη με έχει πιάσει σολομομανία μαγειρέματος. Τί του έχω κάνει του ταλαίπωρου... από ξηρούς καρπούς ως κορνφλέϊκς του έχω βάλει παλτουδάκι.
Καιρός για νέα συνταγή, ωραία!
Γειά σου Juanita-κι μου με την παρέα σου! ;)
Δεν ξέρω αν πρόσεξες, μας έχει λινκ σε άρθρο του ο curious cook, o αρθρογράφος των Τimes Ηarold McGee;
Eδώ δες!
Eίναι ο αρθρογράφος των Ν.Υ.Τimes .Xα!
Καλε τι μαντάτα είναι αυτά!!! Μα πήραν χαμπάρι και στην Αμερική! Μετά τον κύριο Νικο που έβαλε λινκ στην ιστοσελίδα του με τις συνταγές που έχει, τώρα και αυτό!
Ωραία η εκδοχή του σολωμού...
Ε, όχι και ανώνυμη...
Κική
Αχού! Φοράμε τα καλά μας; Μας βλέπει κόσμος! ΧΑΧΑ!
E τώρα chan αλλο Λωζάννη και άλλο Κοζάνη από πλευράς internet εννοώ!;)
Σε κάθε προβολή του buzz της Google, φιγουράρει ο γελαστός κ. McGee και όποιος κάνει λινκ στη σελίδα του, βλέπει και εμάς!!
Παιδιά, χωρίς παρεξήγηση, ο "Σολομός" είναι ψάρι, ενώ ο "Σολωμός" είναι ο εθνικός μας ποιητής.
Post a Comment