Tuesday, December 12, 2006

Τί είχες Γιάννη; ... Ελέφαντες ...

Υπέροχο το φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη στην Καστοριά.
Ακόμα καλύτεροι όμως οι ελέφαντες που μου έφερε! Πού τους χώρεσε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του; Έχω την υποψία ότι πηγαίνει με φορτηγό με ρυμούλκα στα επαγγελματικά του ταξίδια, γιατί σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα καλούδια που μας έδειξε στο δεύτερο μέρος του ταξιδιού στην Καστοριά, είναι μόνο μέρος των προμηθειών που έφερε μαζί του! Ελέφαντες πάντως, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, νομίζω ότι αποκαλούνται οι μαύροι γίγαντες. Που είναι τόσο μαύροι όσο και οι μαύρες τουλίπες στους κήπους του Keukenhof έξω από το Άμστερνταμ, δηλαδή μωβ (το είπα γιατί θα έσκαγα, χαχα!).
Οι οποίοι μας γοήτευσαν ιδιαιτέρως και τους αποθανατίσαμε χωρίς να λυπηθούμε την μπαταρία, χαχα! Να είναι καλά ο Βλαχοδήμος με τα ωραία προϊόντα του και βέβαια -πάνω από όλα- να είναι καλά οι φίλοι που μας σκέφτονται και μας κακομαθαίνουν!
Συνταγή απλή, επειδή μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός λαχανικών με τα όσπρια, προτίμησα την πρώτη φορά να τους κάνω με σπανάκι. Προς απογοήτευση του πατέρα μου που τους προτιμά σκέτους, αλλά προς μεγάλη χαρά της φίλης μου της Madu, που στην προηγούμενη ζωή πρέπει να ήταν ο Ποπάϋ! Φούσκωσαν απίστευτα στο νερό, γιατί ομολογώ ότι λόγω φόρτου εργασίας στο blog (μη γελάτε! έπρεπε να στολίσουμε, να βάλουμε κατηγορίες, αναζήτηση, chatάκι, να σφουγγαρίσουμε, να στρώσουμε τα χαλιά, δουλειές με φούντες!) τους άφησα λοιπόν να κάνουν μπάνιο πάνω από 24 ώρες. Ευτυχώς δεν κρυολόγησαν ούτε μου το κράτησαν μανιάτικο!

Να ομολογήσω επίσης ότι σαν καθόλου γκουρμέ και αυθεντική μαγείρισσα, τους έκανα στην χύτρα! Μόλις 20' μετά το γύρισμα της βαλβίδας, είχαν ήδη βράσει οι ελέφαντες! Όταν τους δοκίμασα χωρίς σάλτσα και τα σχετικά, μου ήρθε στο μυαλό κάστανο, κάτι στη γεύση τους μου έκανε αυτόν τον συνειρμό.
Σώταρα στο λάδι μπόλικα κρεμμύδια και σκόρδο, έσβησα με κόκκινο κρασί, έριξα μετά το σπανάκι και αφού το έφερα 3-4 γυροβολιές, πρόσθεσα την σάλτσα ντομάτα. Πιστεύω ότι θα είχαν ακόμα καλύτεροι με φρέσκια ντομάτα και αν τους είχα βάλει στη συνέχεια στο φούρνο, αλλά είπαμε! Είχαμε να στολίσουμε στο blog μας! Μετά από 7-8' που έβρασε κάπως η σάλτσα, πρόσθεσα και τους βρασμένους γίγαντες, αλατοπίπερο, chillies, ρίγανη και 12' μετά το γύρισμα της βαλβίδας ήταν έτοιμοι! Απλά υπέροχοι!


ΥΓ. Γιάννη, σου χρωστάω ένα πιάτο ελέφαντες από τα χεράκια μου. Ευχαριστώ!

24 comments:

Anonymous said...

Juanita μερσί, έψαχνα να βρω συνταγή μ'αυτούς τους ελέφαντες και η δική σου φαίνεται μιαμ!
Πιστευω ότι θα ήταν καλοί και σε σαλάτα, έχεις καμμιά ιδέα;

Juanita La Quejica said...

Εγώ όχι, αλλά του Γιάννη του είπαν κάτι σχετικό από εκεί που τους αγόρασε. Με καλαμπόκι νομίζω και με τόνο.

Penelope said...

Καλό σας μεσημέρι...
Πω-πω, πάλι πολύ διάβασμα έχω να κάνω, με τούτα και με κείνα.

Καλοτάξιδος πάντα να είσαι Γιάννη μας. Τούτοι οι ελέφαντες ήταν το κάτι άλλο. Προσφάτως απόκτησα κι' εγώ γύρω στο ενάμιση κιλό από αυτό το θαυμάσια χρωματισμένο όσπριο.
Έκανα μια δόση ανάμικτη με κανονικούς γίγαντες στον φούρνο (κατά τα γνωστά) απλώς πρόσθεσα καροτάκι, φέτα και κομμάτια λουκάνικο.

Ενώ η άλλη εκδοχή ήταν σαλάτα Πιάζ.
1/4 κιλού φασόλια
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μικρό κρεμμυδάκι γλυκό κόκκινο ψιλοκομμένο
2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα (προεραιτικά, αλλά εμένα μου αρέσουν στις σαλάτες)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
δυόσμος ψιλοκομμένος
ρίγανη, πιπέρι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι (μπορούμε να βάλουμε και μπαλσάμικο) και αλατάκι.

Μούσκεψα τα φασόλια από βραδίς και τα έβρασα μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεψα τα φασόλια αφού τα είχα αφήσει να κρυώσουν λιγουλάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λαδόξυδο, που τα χτύπησα μαζί σ' ένα σέικερ και μετά το έριξα στην σαλάτα. Διακόσμησα με λίγο μαϊντανο και έτοιμη.

Anonymous said...

ευχαριστώ penelope :)

Juanita La Quejica said...

Τί κάνεις Λοπίτσα;

Penelope said...

Από υγεία καλά....
Τα λοιπά έχουν πάλι πολύ τρέξιμο, θα τα πούμε εκτενέστερα σύντομα.

Anonymous said...

Ωραία εκδοχή αυτή Χουανίτα!
Πηνελόπη να μας γράψεις τη συνταγή σαν ποστ για να μη χαθεί εδω στα σχόλια.
Γιάννη να είσαι καλά και να φέρνεις καλούδια απ' όπου πηγαίνεις!

Anonymous said...

Aφού τα χεράκια σου θα φτιάξουν για το Γιάννη θα με φωνάξετε και μένα; Πείνασα ρε παιδιά

Juanita La Quejica said...

Εννοείται! Εσένα όμως γαριδούλες νομίζω είναι η προτίμηση! Της Νένας τί να είναι άραγε; Εκεί που θα είναι το μόνο εύκολο είναι με την Λόπε! Ένα ταψί γλυκά και έτοιμη!

Anonymous said...

Οχι θέλω φασόλια. Ελέφαντες. Με ρέγγα. Και ζυμωτό ψωμί. Καλά αν φτιάξει και λίγο μπάτζο σαγανάκι ο Γιάννης δεν μου επιτρέπει η ανατροφή μου να τον προσβάλω.

tassoula said...

Πολύ ωραία συνταγή.Εψαχνα κάτι διαφορετικό απο την κλασσική.Καλό απόγευμα!

Anonymous said...

Οχι θέλω φασόλια. Ελέφαντες. Με ρέγγα. Και ζυμωτό ψωμί. Καλά αν φτιάξει και λίγο μπάτζο σαγανάκι ο Γιάννης δεν μου επιτρέπει η ανατροφή μου να τον προσβάλω.

Anonymous said...

Με τη πείνα που έχω διπλά και τρίδιπλα στέλνω τα αιτήματα για φαγάκι.

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Ζυμωτό ψωμί; Από τα χεράκια του φούρναρη, ευχαρίστως! Εκτός αν έρθει προς τα μέρη μας η Κική κουβαλώντας και το προζύμι της μαζί! Ρέγγα ε; Ωραία! Εύκολο!

Penelope said...

Υποσχέθηκες ταψί με γλυκά ή με γελούν τα μάτια μου τέτοια ώρα;
Βολεύομαι και με ακούμια συμιακά σαν αυτά της Σταυρούλας.

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ!!!! Τσίμπησες Λοπίτσα ε;;;
Και ένα και δύο! Μάλλον δύο, αφού "κουβαλάς παρέα" για τους επόμενους μήνες.

Anonymous said...

Με φώναξε κανείς; Χτες ζύμωσα! Βάζω το ψωμί. Βάζεις τα φασόλια;

Juanita La Quejica said...

Για χάρη σου βάζω και το σπανάκι!

Anonymous said...

Θα με κάνεις να φέρω και ψωμί εκτός από λικέρ όταν έρθω τα Χριστούγεννα...

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Α! Δεν το θέλω μόνο έτοιμο! Θέλω και επίδειξη, με το προζύμι, το ζύμωμα, όλο το παραμύθι! Πώς αλλιώς θα μάθω;

Anonymous said...

Κι απ' αυτό διαθέτει το κατάστημα μανδάμ!

Anonymous said...

Ελέφαντες λέγονται, ναι, και όταν τους βρήκα τους έφτιαξα κι εγώ με χόρτα (σύβραση). Ταιριάζουν καλύτερα έτσι λεμονάτοι με σπανάκι ή διάφορα χόρτα ανακατεμένα (σέσκουλα, βλήτα, ραδίκια, άγρια χόρτα με μάραθο...). Με σάλτσα ντομάτας προτιμώ τους γνωστούς άσπρους γίγαντες!

Anonymous said...

Juanitaki se euxaristw!!!thn kuriakh tha kanw xrysa magremata!!!
filakia!!!

Juanita La Quejica said...

Την βρήκες τη συνταγή, τί ωραία!
Καλή Επιτυχία στη γιγαντομαγειρική της Κυριακής Κλειώ! Δοκίμασε να φυλάξεις μερικούς στην κατάψυξη μαγειρεμένους, κάποτε που το είχα επιχειρήσει βγήκαν αρκετά καλοί μετά από 1-2 μήνες και δεν πήγαν και χαμένοι, γιατί είχα φτιάξει μεγάλη ποσότητα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...