Saturday, December 09, 2006

Christstollen:γερμανική κουλούρα ή χριστόψωμο

Η Κική με την κουλούρα της μου έδωσε μια μικρή σπρωξιά για να σας πω κι εγώ δυό λόγια για το εδώ μας Χριστόψωμο.
Να το πούμε Χριστόψωμο; Χριστουγεννιάτικη κουλούρα; Στην κυριολεξία σημαίνει Stollen κάτι σαν στοά, συνήθως σκαμένη μεσα στη γη γιά να βγάζουμε από κεί τους θησαυρούς της.
Το ''Χριστόψωμο'' αυτό είναι ένα, γνωστό για τους βόρειους λαούς και παραδοσιακό για τους γερμανούς, γλυκό των Χριστουγέννων. Η φόρμα του και η όψη του θυμίζουν, (αν και λίγο ''τραβηγμένο'') το Άγιο Βρέφος τυλιγμένο στις λευκές πάνες του. Γι' αυτό το γλυκο, μετά το ψήσιμο, τυλίγεται κυριολεκτικά στην αχνοζαχαρη.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1329 στο Naumburg σαν χριστουγεννιάτικο δώρο/πρσοφορά στον εκεί επίσκοπο.Τότε βέβαια εξ αιτίας της νηστείας, χρησιμοποιήσαν φυτικά λίπη και νερό αντί για γάλα, αλλά η φόρμα του ,το σχήμα του, ήταν και παρέμεινε ίδια μέχρι και σήμερα.
Είναι γλυκο φτιαγμένο απο ζύμη με μαγιά. Ξεκίνησε σαν ένα γιγαντιαίο παρασκεύασμα, που είχε το λιγότερο 3 κιλά βούτυρο, 6 κιλά στεγνωμένα φρούτα, χωρις να εξαιρέσουμε σταφίδα ξανθιά και μελαχροινή, καθως και γλασέ κομματάκια πορτοκαλιού και λεμονιού (κόντιντα, αν το λέω καλά) και αλευρι, πολύ αλεύρι, 10 κιλά πάνω κάτω.
Σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να κάνει κανείς ένα στόλλεν.
Στόλλεν με αμύγδαλα, με μαρτσιπαν, με στεγνα βερύκοκα.Στόλλεν με ζύμη απο γιαούρτη, από λάδι, με γέμιση παπαρουνόσπορου....κι' ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Εγώ θα σας πω μιά βασική κι' απλή συνταγή πού έχει 5 φορές λιγώτερες θερμίδες από ένα κανονικό στόλλεν.
Ποιός ξέρει ...όλο και κάποιος περίεργος/η θα την δοκιμάσει.
Παίρνουμε λοιπόν:
200 γρ. σταφίδα ξανθιά
1 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
250 γρ. άπαχο γάλα
42 γρ. μαγιά φρέσκια
400 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 αυγό (αρνούμαι το αυγό με β)
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. μαργαρίνη διαίτης
70 γρ. ασπρισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
100 γρ κοντιντα
καί άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

1. Πλένουμε τις σταφίδες, τις στεγνώνουμε ,τις ανακατελυουμε με το ρούμι/κονιάκ και λιγο νερο και τις αφήνουμε σκεπασμένες σ' ένα τάπερ να ΄΄τραβήξουν''.
2. Ζεσταίνουμε το γάλα, λιώνουμε μέσα την μαγιά, ρίχνουμε λιγο αλέυρι και ζάχαρη και φτιάχνουμε ενα πυχτό χυλό πού αφήνουμε σκεπασμένον για 20' μεχρι να φουσκωσει.
3. Στον χυλό/προζύμι (άς το πούμε κι'έτσι),ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αυγό και το αλάτι και τα ζυμώνουμε όλα μαζι να γίνει η ζύμη λεία. Κατοπιν ριχνουμε την λιωμενη μαργαρίνη, τα αμύγδαλα και τα κοντιντα, τα ξαναδουλεύουμε ολα μαζί και σκεπασμενα τ'αφήνουμε 30' για να φουσκώσουν.
Με τα χερια μας πλάθουμε ψωμί ή ψωμάκια στο μέγεθος και στο σχήμα που εμείς αγαπάμε.
4. Βάζουμε τα Χριστόψωμα σ' ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τ' αφήνουμε άλλα 20' για να ξαναφουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φουρνο στους 200 βαθμούς γιά 1 ώρα περίπου.
Σαν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Ιδανικά συνοδεύεται με βυσσινάδα ή κανελλάδα φτιαγμένη από τα χεράκια της Κικής (γιά όσους αποφεύγουν τον καφέ), με γάλα, με τσάι ,με νερο !!!

Φιλιά και αγάπη σε όλους καί όλες
Νέλλη

6 comments:

Anonymous said...

Μαρή Νέλλη!!! Βλέποντας τη φωτό είπα: ποιος πήγε και άλλαξε τη φωτό μου και γιατί; Αλλά πριν προλάβω να το σκεφτώ, είδα "γερμανική" κουλούρα! Χαχα!
Τι έγινε; Πήραμε φόρα με τις κουλούρες; Τις τρέχουμε να δούμε ποιά θα βγει πρώτη;;;

NellyLe said...

εγω ομως θελω και βεργούλα για να τις τρέξω (μιά απ'αυτές πού τα δυό χεράκια σου πήρανε μα δε με δείρανε).Θέλω να κάνω τσέρκι τις κουλούρες μας και να τις κυλάμε στον δαίδαλο του διαδίκτυου,ν' αστράφτει και καμιά τζαμαρία απο δυό ξαφνικές αχτίδες ήλιου, και μείς παιδιά ξανά με τις κουλούρες στο χέρι ...εεεεε το τσερκι, να γελάμε και να γελαμε και να γελάμε...κι άς μην μάς λέν Μαρία!!!
(σήκω κι'έλα να παμε στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του χωριου.Εκει να δεις τσερκια...εεεεεε κουλούρες!!!!)

Anonymous said...

Μπορείτε αγαπητή Νέλλη να γράψετε και την κανονική συνταγή αν την ξέρετε;
Ας το δοκιμάσουμε την πρώτη φορά όπως είναι και μετά ας κάνουμε "εκπτώσεις":-)
Ευχαριστώ

Hungry For Life said...

Καλωσήρθες vita!

Penelope said...

Με τσαγάκι αρωματικά, τέλειο(!) ειδικά για ένα πρωινό που πας με "σπρώξιμο" στο επαγγελματικό καθήκον.

Katerina ante portas said...

Eδώ αγαπητή vita nellyle και λοιπές φίλες θα βρείτε την πεμπτουσία του stollen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...