Saturday, December 09, 2006

Millefeuille με μελιτζάνες

Αυτό το πιάτο το φτιάχνουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα, κάθε χρόνο τώρα, σαν πρώτο πρίν εμφανισθεί η γεμιστή γαλοπούλα.
Χρειάζεσθε
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, λάδι ελιάς, 3 ξεφλουδισμένες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια,
ζάχαρι, αλατοπίπερο.
Για την σάλτσα, θέλετε 150 γραμμάρια ξεφλουδισμένα ωμά αμύγδαλα,
2-3 σκελίδες σκόρδο, 1 κουτάλι της σούπας ξύδι, αλάτι και χλιαρό νερό. Επίσης θα χρειαστείτε και ένα τετράγωνο ταψί.
Κόβετε τις μελιτζάνες σε ψιλές στρογγυλές φέτες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε στο νερό για ένα τέταρτο της ώρας ώστε να ξεπικρίσουν.
Μετά τις σκουπίζετε και τις βάζετε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχτε ελαιόλαδο και τσιγαρίστε λίγο τις μελιτζάνες ίσα να πάρουν χρώμα αλλά όχι να ξεραθούν. Σκουπίστε τις με χαρτί κουζίνας και αφήστε τις να κρυώσουν.
Φυλάξτε λίγο απο το λάδι που μόλις τηγανίσατε τις μελιτζάνες και πλύντε το τηγάνι.
Στο πλυμμένο πλέον τηγάνι τσιγαρίστε τις ντομάτες, ανακατέψτε τις με το λάδι απο τις μελιτζάνες, ρίξτε ζάχαρι και αλατοπίπερο και φτιάξτε μιά πηχτή σάλτσα.
Στο ενδιάμεσο βάλτε τα αμύγδαλα στον ηλεκτρικό κόφτη (μίξερ), προσθέσθε και λίγο νερό ώστε να γίνουν μιά πηχτή σάλτσα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο. Στο ταψί βάζετε μία στρώση μελιτζάνες απο κάτω, τις σκεπάζετε με τη σάλτσα ντομάτας, μετά πάλι μελιτζάνες μετά πάλι σάλτσα, τουλάχιστον 3 στρώματα θα φτιάξετε. Στο τέλος ρίξτε τη σάλτσα απο τα αμύγδαλα. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε το στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά στους 120 βαθμούς Kελσίου.

10 λεπτά πρίν το σερβίρετe, βγάλτε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι μελιτζάνες. Τρώγεται ζεστό.

7 comments:

Juanita La Quejica said...

Δεν την έκανα ειδική παραγγελία την συνταγή με τα αμύγδαλα! Πες τους το Μαρινάκι, γιατί πάλι σε εμένα θα τα "ρίξουν", μόλις δουν τα ξηροκάρπια! Εκπληκτική ιδέα! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, αν και έφτασα να βάλω μέχρι και πασατέμπο σε κοφτό μακαρονάκι. Μου θυμίζει ανδαλουσιανή μαγειρική λίγο η συνταγή, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, gracias!
Ξηροκαρπίτα (το καλλιτεχνικό μου, χιχι)

Marina said...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Το Juanitaki δεν έκανε παραγγελία τη συνταγή.
.............................
Διευκρίνηση για τη συνταγή. Είναι μαγειρική αγροτικής Γαλλίας, όπως και το περσινό Cajoulet (αν το θέλετε να σας το παραθέσω). Στην οικογένεια μας δεν τρώνε όλοι γαλοπούλα, στα 12 άτομα, μόνο 7 την τρώνε, για τους υπόλοιπους παντα φτιάχνουμε κάτι άλλο.

Juanita La Quejica said...

Αχ... μόνο σε εμάς η πεθερά μου επιμένει να φτιάχνει απαίσια την γαλοπούλα γιατί είναι λέει το έθιμο. Μικρασιάτισσα εκείνη σε καταγωγή, δεν μπορώ να καταλάβω που στο καλό το βρήκε γραμμένο το έθιμο!
Ναι, ναι, να το βάλεις το cassoulet. Το φάγαμε το καλοκαίρι στις διακοπές και μου φάνηκε εξαιρετικό, παρότι δεν λατρεύω την πάπια. Αλλά ο συνδυασμός των υλικών έδινε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

kxan said...

Υποθέτω ότι λέγεται μιλφέιγ λόγω των στρώσεων μελιτζάνας ε; Ωραία και ενδιαφέρουσα ακούγεται! Να βάλεις και το άλλο!

Marina said...

Η συνταγή μιλάει για τουλάχιστον 5 στρώματα μελιτζάνες. Αρα το ταψί πρέπει να είναι βαθύ.

Katerina ante portas said...

Kαλέ Marina μου, πως δεν σας είδα!!

Ασυνήθιστη και μοιάζει πολύ εύγευστη συνταγή! Όχι γιατί λόγω νηστείας και δίαιτας, έχει αρχίσει και γυαλίζει το μάτι μου με τις συνταγές που δίνουν τα κορίτσια!

Marina said...

Αυτές τις μέρες που θα φάμε πολλά κρεατικά αυτή η συνταγή λαχανικών αντισταθμίζει κάπως.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...