… για αποτοξίνωση!
Να μια εύκολη σαλάτα, μια διάσημη λιβανέζα κυρία, που στην ουσία είναι ένα πλήρες γεύμα αφού περιέχει υδαντάνθρακες και φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά από τα βότανα και βιταμίνη C από το λεμονάκι. Δεν μαγειρεύουμε, δεν κουραζόμαστε :)
Να μια εύκολη σαλάτα, μια διάσημη λιβανέζα κυρία, που στην ουσία είναι ένα πλήρες γεύμα αφού περιέχει υδαντάνθρακες και φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά από τα βότανα και βιταμίνη C από το λεμονάκι. Δεν μαγειρεύουμε, δεν κουραζόμαστε :)
Θα χρειαστούμε:
- ½ με ¾ της κούπας πλιγούρι
- 1 με 1 ½ κούπα κρύο νερό
- 1 μεγάλο μάτσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¼ με ½ της κούπας μέντα ψιλοκομμένη
- ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού (ανάλογα με τα γούστα μας)
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
Τη φτιάχνουμε:
- Μουλιάζουμε το πλιγούρι στο κρύο νερό μαζί με 2 κουταλιές χυμό λεμονιού μέχρι να μαλακώσει. Δοκιμάζουμε και στραγγίζουμε τα επιπλέον υγρά.
- Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και το λεμόνι (για να μη μαραθούν τα μυρωδικά).
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σαλάτα για μια ώρα τουλαχιστον για να αναμιχθούν τα αρώματα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και όσο λεμόνι επιθυμούμε.
Την τρώμε:
14 comments:
Την τρώμε με χορευτικά μαχαιροπήρουνα; Ειδικά κατασκευασμένα για την περίπτωση; Πολύ μου αρέσουν!
juanita, για σένα βάζω τις animated σαχλαμαρίτσες για να σου τραβήξω την προσοχή :)
υποψιάζομαι ότι σου άρέσουν πιο πολύ από τις συνταγές μου :P
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!
Φτου σου βρε! Γελάω τόσο δυνατά που ο γείτονας σκύλος ενοχλήθηκε και έχει ξεσηκώσει τη γειτονιά με τα γαυγίσματα μεσημεριάτικα!
Μια χαρά είναι οι συνταγές σου, αλλά δυο χαρές είναι τα χοροπηδηχτά σκατούλια! Μάλλον το έχω μαράζι, γιατί για κάποιο λόγο όταν σώζω animated gif στον σκληρό και πάω να τα βάλω στο blog, μου κάνουν τον ψόφιο κοριό και μένουν στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα... σνιφ!
don't cry for this Juanitaaaa,
I'll send the staff by maiiiiiil
I give you a promise
lala lala la :)
witch of daffodils καλησπέρα,
κρεμμυδάκι δεν έχει? ή έγω δεν βλεπω το στραβό απο την δουλεια?
maria m
ωχχχχ, το πρόσεξες ε;
το παραδέχομαι! η original συνταγή το έχει αλλά εμένα δε μου αρέσει και το έβγαλα :)
Σε αυτήν τη δροσερή σαλάτα βάζω εκτός από κρεμμύδι και δυόσμο φρέσκο αντί για μέντα και γίνεται μούρλια.
Επίσης το πλιγούρι δεν είναι απαραίρητο να το φουσκώσεις στο νερό. Αν το βάλεις στο μπολ με όλα τα άλλα υλικά και το αφήσεις για 2 με 3 ώρες, φουσκώνει και είναι έτοιμο για φάγωμα.
Με λίγο λάδι κάνει και για δίαιτα.
Κι εγώ δεν το βάζω το κρεμμύδι (αλλεργική), βάζω ελάχιστο σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο και οπωσδήποτε φρ.δυόσμο (όχι μέντα). Και μια πρέζα κύμινο!
Πάντως, με το ψιλό ψιλό κόψιμο των λαχανικών κάνουμε περισσότερη δουλειά απ'ό,τι αν μαγειρεύαμε κρέας με πατάτες (που θεωρείται φαγητό). Το ταμπουλέ δεν το κάνουμε για ευκολία, αλλά γιατί είναι πολύ πολύ ωραίο!
Λία θα το δοκιμάσω και με δυόσμο και με τη μέθοδό σου (πιο ενδιαφέρουσα), κρεμμύδι όμως δεν...
Αθανασία, δεν το έχω δοκιμάσει με κύμινο, θα το κάνω όμως. Στη Μέση Ανατολή παίζει πολύ και το σουμάκι που κι αυτό δεν το άχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν υπάρχει εδώ..
όσο για τα λαχανικά, πάνω από 10 λεπτά ποτέ δεν μου πήρε..
Εξαιρετικό ταμπουλέ (που ακόμα το κουβεντιάζουν ο Γιάννης Κ. και ο Δαμιανός) κάνει και η Νένα. Με μπόλικο λεμονάκι.
witch of daffodils,σουμάκ θα βρεις στο Μπαχάρ της Ευριπίδου.
ευχαριστώ Λία, βέβαια που να το σκεφτώ η αλλοπαρμένη, μόνο ξεσηκώνω τα μισά βότανα για τα ματζούνια μου :)
Γεια σας. Είχα την τύχη να πάω ταξίδι στον Λίβανο τον Απρίλιο' 06. Πάντα σε όλα τα γεύματα είχαμε ταμπουλέ, παντού, σε όποια πόλη και αν πήγαμε και δοκιμάσαμε ταμπουλέ το κύριο χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν ήτανε πολύ φουσκωμένο το πλιγούρι, είχε φρέσκο κρεμμυδάκι, πάρα πολύ χυμό λεμονιού και τέλος είχε πάρα πολύ δυόσμο και όλα τα υπόλοιπα όπως αναφέρει ο/η daffodils. Μετά όταν γυρίσαμε εδώ δοκίμασα κάποιες παραλλαγές αλλά η αυθεντική ήταν και η καλύτερη by far. Αλήθεια ξέρει κανείς να φτιάχνει Φατούς?
Νατάσσα.
Natassa σου δίνω τη "συνταγή" για τη φατούς
Θα χρειαστείτε:
1 μικρό μαρούλι, 2 ντομάτες, 1 αγγούρι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, χυμό ενός λεμονιού, 3 κουταλάκια σκόνη σουμάκ, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 3 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 αραβική πίτα
Φτάχνεται ως εξής:
Σε μια σαλατιέρα κόβετε το μαρούλι με το χέρι.
Κόβετε σε κύβους τις ντομάτες και το αγγούρι, ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτετε στη σαλάτα.
Βάζετε την πίτα στο φούρνο να γίνει τραγανή (5'-6' στους 200 βαθμούς).
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντρέσινγκ χτυπώντας σε ένα σέικερ τα υπόλοιπα υλικά.
Περιχύνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, κόβετε σε μέτρια κομμάτια την τραγανή αραβική πίτα και πασπαλίζετε.
Σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση:Για καλύτερο αποτέλεσμα τα σαλατικά να είναι δροσερά.
Καλημέρα
Post a Comment