Thursday, January 11, 2007

Ημερολογιακή κουζίνα (A' μέρος)

Οι παλιές νοικοκυρές που δεν είχαν τις ευκολίες του σήμερα σε εισαγωγές ειδών και ψυγεία, κύτταγαν τι φρούτα και λαχανικά ήταν της εποχής ώστε βάσει αυτών να μαγειρεύουν. Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο λέγανε.
Αντιγράφω από το βιβλίο της γιαγιάς μου:

Ιανουάριος
Φακές, κακαβια, κουνουπίδι τηγανιτό, αφέλια,τηγανίτες και κάστανα γλυκό
Φεβρουάριος
"Είναι ο πιό κρύος και υγρός μήνας του χρόνου. Εχει όμως υπερπαραγωγή σε εσπεριδοειδή, μήλα, ξερά φρούτα και βέβαια το καρναβάλι που φέρνει τις δικές του γεύσεις."
Φάβα, αντίδια, αρνί φρικασέ, σαρδέλλες πλακί, νεράντζι γλυκό, λεμόνι γλυκό, τσάγια απο βότανα (φασκόμηλο με λεμόνι και κρασί, δυόσμος, λουϊζα, τίλιο).
Μάρτιος
"Αυτό το μήνα έχει λίγο καρναβάλι, λίγη Σαρακοστή, τα ίδια λαχανικά με τον Φεβρουάριο, με την πρόσθεση των ραδικιών και της αγγινάρας που φτηναίνει κάπως, βγαίνουν τα φρέσκα κρεμμυδάκια, άπειρα τα εσπεριδοειδή, τα μανταρίνια όμως έχουν εξαφανισθεί. Η Κρήτη παράγει ωραία αβοκάντο πλέον. Πώς να καταψύξετε τον χυμό εσπεριδοειδών".
Κόλλυβα (για το Ψυχοσάββατο), ταραμοκεφτέδες, hummus, ταχινόσουπα, αρνί καπαμάς, κολοκυθόπιττα γλυκιά, μπομπότα.
Απρίλιος
"Ξεκινάνε τα ανοιξιάτικα λαχανικά, τα πρώτα πράσινα φασολάκια, ο αρακάς και απο την Κρήτη μικρές κόκκινες ντοματούλες. Ερχονται τα πρώτα σέλινα, χλωρά σκόρδα, πατάτες ενώ τα λάχανα μαραίνονται και τα κουνουπίδια πάνε για φύτεμα πλέον. Τα εσπεριδοειδή το ίδιο πολλά μαζί με μήλα και αχλάδια".
Μαγειρίτσα, ψητό αρνί, πατσάς, κουκιά γιαχνί, τυροπιττάκια Σαντορίνης, αγκινάρες, πορτοκάλι λικέρ, ραβανί.
Μάϊος
"Οι πρώτες φράουλες και ως το τέλος του μήνα κόκκινα τα κερασάκια κατακλύζουν την αγορά ενώ τα πορτοκάλια αποσύρονται, μούσμουλα σε καφάσια. Παντζάρια, σπανάκι και χόρτα υπάρχουν ενώ τα πράσα αρχίζουν να γίνονται σκληρά. Το τέλος της αγκινάρας, του κουνουπιδιού και του λαχανου. Μην ξεχάσετε να μαζέψετε φυλλαράκια απο τα κλήματα για τους ντολμάδες. Στο Αιγαίο εμφανίζονται τα πρώτα σκουμπριά. Οι κήποι γεμίζουν τριαντάφυλλα, μαζέψτε τα πέταλα για το γλυκό και την αρμπαρόριζα για αργότερα".
Ντολμαδάκια γιαλαντζί, πρασόρυζο, αρακάς, αρνί εξοχικό, γαλακτομπούρεκο, σύκο γλυκό (από ασκόλιθο)
Ιούνιος
"Τι χαρά! Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα, πατάτες νέας εσοδείας, επιτέλους φτηνές ντομάτες, παντζαρια, αγγούρια, μαρούλια. Οι πράσινες πιπεριές φτηναίνουν, εμφανίζονται τα πρώτα βλήτα. Υπάρχουν ακόμη φράουλες, ενώ πολλά κεράσια, δαμάσκηνα, τα πρώτα πεπονάκια και λίγα βύσσινα. Λεμόνια και πορτοκάλια υπάρχουν αλλά είναι ακριβά χωρίς καθόλου ζουμί.Να μαζέψετε κάπαρι και να τη φτιάξετε τουρσί"
Κολοκυθάκια, μπριάμ, πλιγούρι, πέστροφα ψητή, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια, αρνί χασάπικο, ρυζόγαλο, φράουλα γλυκό
...........................
Το υπόλοιπο αργότερα. Αν θέλετε καμμιά συνταγή της γιαγιάς να σας τη γράψω

8 comments:

Juanita La Quejica said...

Ποιάς γιαγιάς για να έχουμε καλό ρώτημα; Εκείνης που έχει γίνει pc freak; Ή πιο "γιαγιάς";

Marina said...

Της μητέρας της μητέρας μου, που γεννήθηκε το 1893 και πέθανε το 1973

Juanita La Quejica said...

Α! Γιαγιάς γιαγιάς λοιπόν! ΧΑΧΑ!
(Αλλάζουμε πεθερές;)
Περιμένουμε τη συνέχεια Μαρινάκι.
Πόσο δίκιο είχαν πάντως... πήρα στις γιορτές ντομάτες από τον Σκλαβενίτη και είχαν μια απαίσια μυρωδιά φαρμακίλας, άσε που τα "έπαιξαν" μέσα σε ελάχιστες μέρες. Ας πρόσεχα... λες και είχαμε ντομάτες στο καταχείμωνο πριν 20 χρόνια.

NellyLe said...

Μαρινα μπράβο, υπεροχη αναφορά και σημαντική προειδοποιήση για να θυμόμαστε και λίγο πως τρωγανε οι παλιοί κι' έσφιζαν απο υγεία.
Να παρακαλεσω για 2 συνταγίτσες; Αρνακι εξοχικό και χασάπικο;
Σ ευχαριστώ
Νελλη

Anonymous said...

Γλύκα! Μια γλύκα μού ΄ρθε με τις σημειώσεις της γιαγιάς! Αλήθεια, Κύπρια;

Anonymous said...

Έτσι είναι Μαρίνα...
Πειράζει να κάνω τώρα εγώ τη γλυκιά κολοκυθόπιτα και όχι το Μάρτιο που την έχει το "ημερολόγιό" σου; Χε χε χε!
Αφού τώρα είχα τις κολοκύθες (από γιαγιά σε χωριό).
Και ναι, Juanita, πήρα κι εγώ ντομάτες για μια ανάμεικτη σαλάτα που θα φτιάξω το Σάββατο σε τραπέζι που κάνω... Πλαστικές ξε-πλαστικές, σε κάποιους αρέσουν και θα βάλω λίγα κομμάτια για χρώμα μαζί με το εποχιακό μαρούλι, τους κολοκυθόσπορους και την ψητή κίτρινη πιπεριά εξ Ολλανδίας...

Anonymous said...

Νελλούκο, υπέροχη συνταγή για εξοχικό έχω δώσει στη φίλη μου τη Νόζυ και την έχει γράψει εδώ :

http://nosyparker-mageiremata.blogspot.com/search/label/%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1

Marina said...

Η γιαγιά ήταν Αθηναία βέρα. Γεννήθηκε στο Θησείο. Τις συνταγές που τις βρήκε, δεν ξέρω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...