Friday, January 12, 2007

Ημερολογιακή κουζίνα - Β' μέρος

Ιούλιος
όγω ζέστης απλοποιούμε τα φαγητά, οι μελιτζάνες και τα κολοκύθια είναι οι βασιλιάδες της κουζίνας, μαγειρεύονται σε όλες τις μορφές, παπουτσάκια, γεμιστά, βγαίνουν οι μπάμιες, βλήτα, ραδίκια. Γαύροι, σαρδέλλες γεμίζουν την αγορά, μην τους περιφρονείτε είναι εξαίρετα ψάρια, υπάρχουν συναγρίδες και σφυρίδες. Τα πρώτα ροδάκινα, καρπούζια και πεπόνια, τα οβάλ είναι φθηνώτερα, τα στρογγυλά πιό αρωματικά κατάγονται απο τη Ζάκυνθο. Από φρούτα εμφανίζονται οι βανίλιες και τα κορόμηλα, τα βύσσινα είναι αρκετά ώριμα για βυσσινάδα. Αγοράστε τώρα βερύκοκα για μαρμελάδες".
Ψάρι Αθηναϊκό, γλυκό μωσαϊκό, βύσσινο κουταλιού, cherry brandy, μαρμελάδα βερύκοκο.
Αυγουστος
"Ολα τα λαχανικα του Ιουλίου συνεχίζονται, φτηναίνουν τα ροδάκινα μαζί με τα καρπούζια. Για την νηστεία της Παναγίας υπάρχουν μαλάκια και αχινοί."
Γεμιστά, στραπατσάδα, γαρίδες γιουβέτσι, κολιός στο φούρνο, μαρμελάδα ροδάκινο, γλυκό του κουταλιού σύκο.
Σεπτέμβριος
"Οι πρώτες βροχές. Ωριμάζουν τα μήλα, αχλάδια, σταφύλια, κολοκύθες, αμύγδαλα, φυστύκια, καρύδια, φουντούκια. Οι πιπεριές είναι στο φόρτε τους σε όλα τα χρώματα και σχήματα, μέχρι το τέλος του μήνα βγαίνουν τα λάχανα και το σπανάκι, τα αγγούρια μεγαλώνουν και γεμίζουν σπόρους, εμφανίζονται τα πρώτα κρεμμυδάκια. Μαρίδες, ζαργάνες, μπακαλιαράκια. Μετά τη βροχή μαζέψτε τα σαλιγκάρια. Εποχή του μούστου, σταφύλια, φραγκόσυκα, πράσινα λεμονάκια".
Ντοματοκεφτέδες, Ιμάμ Μπαϊλντί, χαλβάς του μοναστηριού, κρεμμυδάκια τουρσί, Σουλτανίνα γλυκό.
Οκτώβριος
" Ο μήνας έχει ακόμη ήλιο, έτσι η χωριάτικη σαλάτα συνεχίζεται ακάθεκτη. Πιπεριές όλων των ειδών κατακλύζουν την αγορά καθώς και μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο.Γαρίδες, μαρίδες και καραβίδες υπάρχουν άφθονες μαζί με χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, παλαμίδες, τονάκια, ρέγγες - εποχή της λακέρδας. Σταφύλια, μήλα, αχλάδια. Στη μέση του μήνα έρχονται τα κυδώνια και οι πρώτες σταφίδες. Ξηροί καρποί. Τα πρώτα τυριά, μυτζήθρα, ανθότυρο, μανούρι΄'.
Χταπόδι τουρσί, σουπιά με ντομάτα, φούλια, κρέας με κυδώνια, μουσταλευριά, πετιμέζι.
Νοέμβριος
"Χειμερινά λαχανικά, κόκκινα και άσπρα λάχανα, πράσσα, κρεμμύδια, κουνουπίδι, παντζάρια, καρόττα, πατάτες. Πάνε οι ντομάτες, έρχονται όμως οι ελιές. Ο μήνας των κυδωνιών, των ξυνόμηλων, λεμονιών. Ρόδια, κάστανα, τσίπουρο και τσικουδιά".
Φασολάδα, χοιρινό με σέλινο, γαλέος σκορδαλιά, μαρόν γκλασέ, πασατέμπος, μελιτζάνες τουρσί, μελιτζανάκι γλυκό, κυδώνι γλυκό, κυδωνόπαστο, χουρμάδες γλυκό, ελιές (ξεπίκρισμα και φύλαξη).
Δεκέμβριος
"Τα ίδια λαχανικά με τον Νοέμβριο, οσπρια, ξερά φασόλια. Τα φρούτα του μήνα είναι κυδώνια, ακτινίδια, μανταρίνια, μήλα, ρόδια. Στο σιρόπι έχουμε φτιάξει περγαμόντο, σύκα, σταφύλια, καϊσι, φυστύκια. Χριστούγεννα και καλή χρονιά".
Σούπα τραχανά, λαχανοντολμάδες, χριστόψωμο, βασιλόπιττα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα.
.............................

Αν θέλετε καμμιά συνταγή μου λέτε.

5 comments:

kiki said...

Ωραίες ιδέες για όλη τη χρονιά. Θα το μελετήσω με ησυχία και θα σου πω για κάποιες συνταγές και για κάποιες λέξεις που δεν ξέρω.

Juanita La Quejica said...

Χαλβάς μοναστηριού και κρεμμυδάκια τουρσί παρακαλώ για μένα!

Juanita La Quejica said...

Και γλυκό μωσαϊκό.

Marina said...

Τις συνταγές θα σας τις γράψω με τη σειρά.

Juanita La Quejica said...

Τέλεια! Ευχαριστούμε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...