Monday, January 15, 2007

Φοντύ αλά Βιετναμίτα

«Όποιος δεν έχει ζήσει στη Σαϊγκόν πριν από την επανάσταση, δεν ξέρει πώς ήταν η Ασία» είπε η μαντάμ Ρονί, η οποία αυτοσυστήθηκε ως χήρα γάλλου ταγματάρχη, ο οποίος είχε αποβιώσει, ποιός ξέρει από τι, τον προηγούμενο χρόνο. Ο Καρβάλιο δεν θέλησε να την βγάλει από την πλάνη της και συνέχισε να το παίζει Γάλλος, προσπαθώντας να μην τον προδώσει η προφορά του. Το βιετναμέζικο φοντύ ήταν ανστίστοιχο του fondue bourgougnonne αλλά, αντί να τηγανίζουν το κρέας σε λάδι, ψήνουν κομματάκια κοτόπουλου, χοιρινού, γαρίδες και καλαμάρι σε έναν ελαφρύ ζωμό, στον οποίο προσθέτουν μακαρόνια από ρυζάλευρο και λάχανο. Κάθε κομματάκι κρέατος ή ψαριού το βουτάνε σε δυνατές πικάντικες σάλτσες και, τέλος, τρώνε το ζωμό με το λάχανο και τα μακαρόνια με τη βοήθεια κουταλιού.
Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ χαρούμενο και πολλά υποσχόμενο πιάτο, αν το ταβερνείο ήταν πιο φωτεινό, αν τα κορίτσια δεν έβγαζαν τσιρίδες προσδοκίας για τα κατορθώματα του μπρατσωμένου πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς, αν το ηλεκτρικό σκεύος στο οποίο έβραζε ο ζωμός δεν ήταν από οξειδωμένο αλουμίνιο, αν η καλόγρια δεν χασκογελούσε σε όλη τη διάρκεια του δείπνου, σίγουρα χάρη σε πονηρά και θεολογικά ανέκδοτα, αν οι μερίδες του φαγητούν ήταν ποιο γενναιόδωρες και αν ο ωκεανός που αποτελούσε το ζωμό περιείχε λιγότερο νερό.
«Τα πουλιά της Μπανγκόκ»

200 γρ.κοτόπουλο κομμένο σε κομματάκια
200 γρ.μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κομματάκια
200 γρ.καλαμαράρια κομμένα σε κομματάκια
200 γρ.μικρές γαρίδες καθαρισμένες
200 γρ.φιλέτο λευκού ψαριού κομμένο σε κομματάκια
250 γρ.πολύ λεπτά μακαρόνια από ρυζάλευρο
1 λάχανο ψιλοκομμένο
σάλτσα στρειδιών
σάλτσα σόγιας
ζωμός πουλιών
λαχανικά
Τοποθετείτε πάνω στην χαρακτηριστική εστία του φοντύ το ειδικό σκεύος, γεμάτο, με το ζωμό να βράζει.
Ο κάθε συνδαιτυμόνας έχει μπροστά του ένα πιάτο με κομματάκια κρεατικών και ψαρικών και δύο ή περισσότερα μπολάκια με σάλτσες, ανάλογα με τις σάλτσες που έχει επιλέξει.
Με μία πιρούνα με μακρύ βραχίονα από μπαμπού ή ανοξείδωτο ατσάλι τσιμπάει ένα κομματάκι κρέας ή ψάρι και το ψήνει για λίγο στο ζωμό. Στη συνέχεια το βουτάει στη σάλτσα της προτίμησής του και το τρώει. Η διαδικασία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι να εξαντληθούν οι προμήθειες.
Τέλος, ρίχνετε στο ζωμό το λάχανο σε μικρά κομμάτια και τα μακαρόνια και τα σερβίρετε με κουτάλα ως τελευταίο πιάτο, και πάλι με τη συνοδεία της σάλτσας που προτιμάτε.
(Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές του φοντύ αλά βιετναμίτα, αλλά αυτό ήταν εκείνη που δοκίμασε ο Καρβάλιο στην Μπανγκόκ.)

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν
«Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο» - Εκδόσεις Μεταίχμιο – ISBN 960-375-553-2

ΥΓ. Muchísimas gracias mamá Cristina y Evo El Hermoso για το όμορφο βιβλίο! Ιδανικό δώρο για την tía Juanita!

4 comments:

Anonymous said...

Αγαπητή Juanita δες και το πολύ ενδιαφέρον "Η Λατινική Αμερική, οι συγγραφείς και η κουζίνα της", εκδόσεις ΕΡΜΕΙΑΣ. Αν και -όπως σε έχω κόψει- μάλλον το έχεις ήδη!!!

Juanita La Quejica said...

Εννοείται ότι το έχω ήδη Ellie! ΧΑΧΑ! Δεν κρύβεται το ψώνιο ε; Δώρο της πεθεράς μου. Σε ευχαριστώ πάντως. Είχα βάλει πέρισυ νομίζω και μια συνταγή από αυτό το βιβλίο στο Hungry.

Anonymous said...

Η αλήθεια είναι ότι το κρύβεις καλά (το ψώνιο) γι' αυτό διάλεξες και ένα... ουδέτερο username!!! χαχαχαχαχαχα

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ!!! Καλά τα λες!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...