Monday, January 22, 2007

Ενα κέικ μυρωδάτο, αυτό της Σταυρούλας.

Πριν λίγο καιρό, με αφορμή το κέικ που είχα φτιάξει με πετιμέζι, η φίλη Σταυρούλα μας έστειλε μια πολύ όμορφη συνταγή με υλικά που δεν προσθέτουν πολλές θερμίδες και που δεν είναι «χολιστερινούχα» όπως η ίδια μας έγραψε τότε.
Επειδή της είχα πει ότι θα το έφτιαχνα με την πρώτη δυνατή ευκαιρία (άλλα μέσα στις ημέρες των εορτών με τόσα γλυκά, τι να πρωτοφάς;)
To έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα και επειδή παρά τις μικρές αλλαγές που του έκανα εγώ, βγήκε πολύ όμορφο, γευστικό και μυρωδάτο, ζήτησα από την Σταυρούλα να το μοιραστεί και στο blog μαζί μας. Είναι όμως λιγάκι πιεσμένη και έτσι ανέλαβα να σας το μεταφέρω εγώ.
Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία να σας βάλω, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η ψηφιακή, εγώ απλά δεν έχω την πειθαρχία να απαθανατίζω τα μαγειρικά μου αποτελέσματα…

Σας παραθέτω το κείμενο όπως ακριβώς μας το είχε στείλει η Σταυρούλα.
«Αργώ αλλά δεν ξεχνώ. Η συνταγούλα αφιερωμένη στην Πηνελόπη. Την πρωτοδοκίμασα πριν πολλά - πολλά χρόνια και μου άρεσε πολύ. Καταταγράφηκε στο τετραδιάκι των αγαπημένων μου συνταγών. Είναι εξαιρετική ιδέα πρωινού (και όχι μόνο) για μεγάλους και παιδιά με πολλές φυτικές ίνες και χωρίς βούτυρα και λοιπά χολιστερινούχα. Τα μήλα και οι σταφίδες βγάζουν έξτρα γλύκα για όσους αναρωτηθούν που είναι η ζάχαρη».

ΥΓΙΕΙΝΟ (αλλά πολύ νόστιμο) ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΩΝ
Υλικά
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
½ φλ κουάκερ
2 μικρά μήλα κομμένα σε ζάρια
½ φλ σταφίδες ξανθές
½ φλ αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα
1 κ.γ. μπέκιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ φλ χυμό πορτοκάλι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
¾ φλ άπαχο γιαούρτι
1 κ.σ. κονιάκ
κ.σ. μέλι
κ.σ. ελαιόλαδο
3 ασπραδια αυγών
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύετε αλεύρια, κουάκερ, μπέκιν, κανέλλα, σταφίδες, αμύγδαλα, μήλα.
Σε δεύτερο μπωλ ανακατεύετε γιαούρτι, μέλι, λάδι, ξύσμα, και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό. Σε τρίτο χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενώνετε τα υλικά του πρώτου και δεύτερου μπώλ και τέλος προσθέτετε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα.
Βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα του κέικ και πασπαλισμένη με γαλέτα.Ψήνουμε στους 180 για 50-60 λεπτά. Όταν κρυώσει μπορούμε να ζεστάνουμε κάποια μαρμελάδα αρεσκείας μας (μ’ αρέσει πορτοκάλι με κομματάκια μέσα) με 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι και να περιχύσουμε το κέικ.
κ.γ. κουταλάκι γλυκού, κ.σ. κουτάλι σούπας, φλ. φλυτζάνι 250 ml

Οι προσωπικές μου προσθήκες επειδή έκανα (και μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με το αλεύρι) για τις ποσότητες που δίνει η Σταυρούλα, ήταν ένα φλιτζάνι γάλα και λίγο περισσότερος χυμός πορτοκαλιού γιατί μου φάνηκε αρκετά «σφιχτό» το μείγμα. Χρησιμοποίησα farin up & αλεύρι ολικής αλέσεως, μαζί με τα υπόλοιπα φουσκωτικά.
Ενώ παρέλειψα τελείως τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα, μιας και είπαμε ότι το κάναμε πιο «διαιτητικό».
Μυρωδάτο κι ζεστό. Και μετά από που κρύωσε, του έριξα την μαρμελαδίτσα ζεσταμένη και το τίμησαν όλοι δεόντως.

13 comments:

Anonymous said...

Πηνελόπη το μέλι και το λάδι είναι 1 κ.σ. ή περισσότερο?

Penelope said...

Για τις αναλογίες που δίνει η Σταυρούλα είναι τόσο. Λίγο παραπάνω μέλι δεν θα ήταν άσχημο. Επειδή εγώ έφτιαξα σχεδόν τριπλή δόση όπως καταλαβαίνεις τα υλικά διαμορφώθηκαν αναλόγως.

Anonymous said...

νόστιμο φαίνεται, 1 κ.σ. λάδι είναι αρκετή;

kiki said...

Να σας πω κι ένα μυστικό, ότι το κουάκερ βοηθάει στο να χαμηλώσει η χοληστερίνη. Υγειινό λοιπόν, μερσί!

Juanita La Quejica said...

Η γιαγιά μου έτρωγε κουάκερ μετά μανίας. Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.

kiki said...

Εγω πάλι, έφτιαχνα συνέχεια ένα κέικ με κουακερ και κομποστα φρούτα αλλά έχω χρόνια να το φτιάξω...

Anonymous said...

κι άλλο μυστικό: λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάνει καλό στο νευρικό σύστημα.
Δε μιλάω για μάσκα ομορφιάς, στο κάνει το δερματάκι βελούδο :P

kiki said...

...Και κάνεις και πήλινγκ καλό...

Anonymous said...

ναιναι, με λεπτοτριμμένο αμύγδαλο και μέλι..

Anonymous said...

Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη για το κόπο. Βρε σύ το ασπράδι των αυγών θεωρείται αριστη πηγή πρωτείνης και χωρίς χοληστερίνη. Και η μαρέγκα πάντα βοηθά στο αφράτο κέικ. Βέβαια αν για κάποιο λόγο κάποιος το αφαιρέσει θα πέπει να προσθέσει υγρό.

Anonymous said...

Έχω μια συνταγή για κέικ χωρίς αυγά που στο 1.5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει για διογκωτικό 1 κουτ. γλυκού σόδα και 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι. Φουσκώνει πάρα πολύ καλά! Ίσως λοιπόν λίγο ξιδάκι και υγρά μπορούν να αντικαταστήσουν τη μαρέγκα (λέω ίσως...)
Φαίνεται πάντως πολύ καλό και θα δοκιμαστεί άμεσα!

kiki said...

Έχω διαβάσει κι εγώ, ότι αν σου λείπει από τη συνταγή σου ένα αυγό για το κέικ, το αντικαθιστάς με μια κουταλιά ξύδι...

Penelope said...

Σωστά έγραψε η Σταυρούλα για την μαρέγγα, μόνο που προσωπικά πείτε πως ήθελα να το κάνω πιο "νηστίσιμο". Η αλήθεια τώρα για το ξύδι, ισχύει και για το άνοιγμα του φύλλου με το χέρι. Το κάνει πιο τραγανό και πιο αφράτο ταυτόχρονα. Επίσης και στα αλμυρά κέικ μια κουταλίτσα ξύδι είναι ότι πρέπει αν θέλουμε να μην βάλουμε πολλά αυγά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...