Tuesday, January 23, 2007

Κοχύλια & καλαμάρια, μες την Άνοιξη του Χειμώνα μας!

Καθώς ο καιρός μοιάζει να μας περιπαίζει (αν και φαντάζομαι ότι θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά τούτα τα τερτίπια του τον Μάρτη & τον Απρίλη) είπα να κάνω μια συνταγή πιο καλοκαιρινή. Κάτι που θα αφήσει τα κρεατικά να κάθονται στο ψυγείο και να με περιμένουν να τα μαγειρέψω (αν και καθόλου δεν τα τραβάει η όρεξή μου, όπως και πολλά άλλα δηλαδή). Καλαμαράκια καθαρισμένα σε φέτες, που σοταρίστηκαν με λαχανικά και στο ζουμί τους έβρασαν ζυμαρικά κοχύλια.
Πλένετε καλά τα καλαμάρια (τα έτοιμα κομμένα σε φέτες είχα εγώ) αν τώρα πάρετε φρέσκα θα κάνετε όλη την σχετική διαδικασία, καθάρισμα μέσα – έξω. Καλό πλύσιμο, κόψιμο και στράγγισμα. Τα τρίβετε με λίγη σόδα μαγειρική, αφήνετε να σταθούν και τα ξεπλένετε. Η σόδα τα κάνει πιο μαλακά στο μαγείρεμα. Για τα έτοιμα η διαδικασία σαφώς είναι μικρότερη και πολλές φορές η σόδα δεν είναι απαραίτητη.
Λοιπόν έχουμε και λέμε.
Υλικά
1 πακέτο καλαμάρια καθαρισμένα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες επίσης
2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κομματάκια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομματάκια
1 καρότο τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτηράκι κρασιού μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκορδάκι. Όταν έχουν πάρει χρώμα ρίχνουμε την κομμένη πιπεριά και της δίνουμε μερικές γυροβολιές με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε λίγο να μαραθεί και ρίχνουμε τα καλαμαράκια, την ντομάτα, το καρότο, τον μαϊντανό, το πιπέρι, την πάπρικα. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε ρίχνοντας το μπαλσάμικο και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να ενωθούν τα αρώματα της σάλτσας (ο χρόνος περίπου 40 λεπτά) ανακατεύοντας σταδιακά και διορθώνουμε λιγάκι στο αλάτι αν χρειάζεται.
Όταν πια τα καλαμάρια μας έχουν γίνει και μαλακώσει τα αφαιρούμε από την σάλτσα με κουτάλα βάζοντας τα σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.
Μέσα στην σάλτα ρίχνουμε το ζυμαρικό μας (το κοχυλάκι δένει ωραία σαν σχήμα με το καλαμάρι, γι’ αυτό και προτιμήθηκε) και τα αφήνουμε να βράσουν με την σάλτσα, ανακατεύοντας δυο – τρεις φορές. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι, θα μας το δείξει το μακαρόνι, με το πόσο σκληρό θα είναι, αλλιώς δεν βάζουμε καθόλου. Μόλις έχει βράσει το μακαρόνι, επαναφέρουμε τα καλαμάρακια στο σκεύος, ανακατεύουμε, αφήνουμε για ελάχιστο χρόνο τα υλικά όλα να αναμειχθούν και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Καλοφάγωτα.

9 comments:

kiki said...

Έτσι, ίσως τα φάνε και τα παιδιά... Καλή ιδέα...

Julia_Dream said...

Αχ Πηνελοπάκι τι μου κάνετε! Είναι η αδυναμία μου τα θαλασσινά και σαν να ήσουν στο μυαλό μου - ετοίμαζα συνταγή για γαριδομακαρονάδα. Θα το αφήσω για αργότερα, για να φτουρίσει πρώτα η δική σου.

Και ζαχάρωνα χθες στο σ.μ. τα κοχυλάκια! Θα δοκιμαστεί πάραυτα! Σ ευχαριστώ για τη θαλασσινή αύρα στο γραφείο μου! ;-)

Λία Π. said...

Πολύ ωραία συνταγή! Φαίνεται και λαχταριστή.
Θα την φτιάξω την ερχόμενη Δευτέρα.

Juanita La Quejica said...

Ωραίος συνδυασμός. Ποτέ δεν τα έχω δοκιμάσει έτσι. Καλή ιδέα!
(Ώστε δεν σε πειράζουν τα καλαμαράκια; Κρατάω σημειώσεις όπως κατάλαβες!)

Anonymous said...

κι εγώ δεν έχω τα έχω δοκιμάσει έτσι, νόστιμα ..διαβάστηκαν :)

Penelope said...

Κυρίες μου καλή σας μέρα.
Σας βεβαιώνω πως όντως ήταν πολύ νόστιμα. Εκείνο που ίσως παρέλειψα να γράψω είναι η ποσότητα των ζυμαρικών.
Για 4 άτομα και αντίστοιχα 1 πακέτο καλαμάρια, χρησιμοποιήθηκε το μισό πακέτο ζυμαρικά. Έτσι ώστε να υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ των δύο βασικών υλικών, μιας και το ζυμαρικό μας θα φουσκώσει.
Εσείς τώρα κρίνετε τις ποσότητες ανάλογα με τα άτομα που έχετε να φροντίσετε.

Penelope said...

Juanita μου, να σου πω απλά, για να μην ανησυχείς για μένα, ότι οι ποσότητες που "καταβροχθίζω" είναι μικρές σε σχέση με το παρελθόν. Απλά τρώω αντί για 3 γεύματα 4-5 μικρότερα και σπαστά πάντα, για να "αντέχει" το στομάχι μου. Και έτσι έχω βρει μια μικρή ισορροπία... στις δυσκολίες μου.

Anonymous said...

Δοκίμασα τη συνταγή σας, συγχαρητήρια! νόστιμότατη!
Ερώτηση 1: Υπάρχει άλλη πρόταση αντί για καλαμάρια? Ίσως φταίει το ότι χρησιμοποίησα κατεψυγμένα και κάτι δε μου πήγαινε ...
Ερώτηση 2: ΄Με τι θα αντικαθιστούσαμε το Balcamico? Μου φάνηκε βαρύ σαν άρωμα, ίσως και να μου παραέπεσε. Καθώς το δοκίμαζα σκεφτόμουν ότι θα του πήγαινε λευκό κρασί???
Υ.Γ. Συνόδευσα με "ντάκο" σε θαλασσινή έκδοση (ψιλοκομμένες πιπεριτσες, λιαστές ντοματούλες, ελίτσες και καπνιστός τόνος,ανακατεμμένα στ πολτό με 2 τριμένες ντοματούλες πάνω από κρίθινο παξιμάδι, παρπαλισμένα με ρίγανη). Ελαιόλαδο και αλάτι, κατά τα γούστα ...

Penelope said...

irwiki, θα επισημάνω απλώς πως κι' εγώ κατεψυγμένες καλαμάρια χρησιμοποιήσα (τα φρέσκα καλύτερα βέβαια, απλώς το καθάρισμα ορισμένες φορές δεν το προλαβαίνω). Το balsamico φυσικά και θέλει το μέτρο του, γιατί είναι πολύ πιο βαρύ από το απλό ξύδι (μηλόξυδο ή κρασιού) το οποίο και εξατμίζεται πολύ πιο εύκολα. Νομίζω πως την επόμενη φορά θέλει λίγη προσοχή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...