Sunday, January 14, 2007

Ταϊλανδέζικη Κουζίνα

Το βασικό χαρακτηριστικό της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι οι φλογερές "αποχρώσεις" του τσίλι -της καυτερής πιπεριάς-, οι οποίες ωστόσο, μπορούν να παραλλάξουν και να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας. Σε αντίθεση με τη δυτική κουζίνα, δεν υπάρχει διαχωρισμός σε πρώτα και δεύτερα πιάτα..
Ξεκινάμε να τρώμε ξεχνώντας τους κανόνες της δυτικής μας παράδοσης, στα χέρια μας κρατάμε κουτάλι και πιρούνι. Το πιρούνι για να μαζεύεις και να σπρώχνεις το φαϊ και το κουτάλι για να το τρώς. Μαχαίρι δεν χρειάζεται, γιατί οι μερίδες είναι ήδη μαγειρεμένες σε μικρές μπουκιές, ενώ τα κινέζικα ξυλάκια χρησιμοποιούνται εφεδρικά, εφόσον το γεύμα συμπεριλαμβάνει και νούντλς.
Σ' ένα τυπικό ταϊλανδέζικο γεύμα θα γευτούμε τουλάχιστον τέσσερα με πέντε διαφορετικά πιάτα - όλα εξίσου σημαντικά.Ένα καλά ισορροπημένο γεύμα θα περιλάμβανε μια σούπα, ένα πάτο με κάρυ, ένα πιάτο με λαχανικά, ένα πιάτο με ψάρι ή θαλασσινά, ίσως ένα πιάτο με κρέας και φυσικά το μπώλ με το ρύζι που συνοδεύει αντί για το δικό μας το ψωμί, που δεν υπάρχει στην κουζίνα της Ταϊλάνδης.
Στις σαλάτες κατά κανόνα, συνδυάζουν μαγειρεμένα και ωμά λαχανικά με κάποια πρωτείνη, που προσφέρουν οι γαρίδες, τα καλαμάρια ή οι πολύ ψιλοκομμένες φετούλες βοδινού ψημένου στα κάρβουνα. Η υποδειγματική σαλάτα απηχεί τρεις γευστικούς τόνους: μια ιδέα ξινού που ακολουθείται από μια αλμυρή νότα και κατόπιν μια γλυκιά πινελιά.Το επιδόρπιο προσφέρει καθησυχαστικό τέλος σε ένα γεύμα πλούσιο σε εντάσεις και καρυκεύματα. Το πιο συνηθισμένο φινάλε είναι ένα πιάτο με φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα φρούτα εποχής, παπάγια, καρπούζι, πεπόνι, λίτσι, μπανάνα, ανανά και μάγκος, για να αναφέρουμε μερικά, με προεξέχον, βέβαια, το περίφημο ντούριαν, με το αγκαθωτό περίβλημα και την παραδεισένια γεύση, που προσφέρεται πάντα μόνο του, ακριβώς για να τονιστεί αυτή η μοναδικότητα.

Νούντλς με λαχανικά
Υλικά
1 συσκευασία νούντλς
10 – 12 φασολάκια πράσινα
1 – 2 χρωματιστές πιπεριές
100 γρ. φύτρα φασολιών
4 μανιτάρια
λίγο τριμμένο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2/3 φλ. τσαγιού σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές ηλιέλαιο
1 σουσαμέλαιο
Εκτέλεση
Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια τα φασολάκια, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και κόβετε σε ροδέλες τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε τα λάδια σε μεγάλο τηγάνι ή γουώκ και μαραίνετε τα λαχανικά. Προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας και τα αφήνετε λίγο να μαγειρευτούν (δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ, πρέπει να μείνουν τραγανά). Τα απομακρύνετε από τη φωτιά. Βράζετε τα νούντλς σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζετε και τα προσθέτετε στα λαχανικά. Τα ανακατεύετε καλά, τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα σερβίρετε αμέσως.
Την παραπάνω πολύ έυκολη και νόστιμη συνταγή την είχα βρεί στο www.radicio.com.

7 comments:

CGP said...

@ Τασούλα

Ευχαριστώ γιά την εισαγωγή στην Ταϋλανδέζικη κουζίνα.Πάντα ήθελα να την δοκιμάσω. Θα δοκιμάσουμε την σαλάτα σύντομα

Anonymous said...

Πολύ μου αρέσει η κουζίνα της Ταϋλάνδης, μου αρέσουν και οι άνθρωποι για την ευγένεια και την πραότητα που τους χαρακτηρίζει, και μου αρέσει που και το πιο απλό, καθημερινό τους πιάτο το στολίζουν σαν έργο τέχνης και μάλιστα για λόγους καλαισθησίας και όχι φιγούρας. Θα γράψω κάποια στιγμή κι εγώ μια αγαπημένη μου σούπα.

Ευχαριστούμε Τασούλα!

Anonymous said...

cgp & kallie
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο.Η κουζίνα της Ταιλάνδης είναι πολύ απλή και ωραία ίσως γιατι είναι και οι Ταιλανδοί απλοί και όμορφη.Προσωπικά μου αρέσει πολύ!
Τασούλα

Anonymous said...

Αγαπημένη ταϋλανδέζικη σούπα είναι η tom yam goong (καυτερή, με γαρίδες), αυτήν εννοείς Kallie?
Φτιάχνω και thai green curry (με κοτόπουλο) συνοδεία jasmin rice, σπανίως spring rolls και το πιο εύκολό μου είναι το τηγανιτό ρύζι με ταϋλανδέζικο ή γιαπωνέζικο τρόπο.
Την αυθεντική ταϋλανδέζικη κουζίνα τη λάτρεψα στα ταξίδια μου στην Ταϋλάνδη (4 μέσα σε 4 χρόνια) και τη βρίσκω σε κάποια εστιατόρια. Στην Κορέα είχαμε αγαπημένο στέκι, εδώ στην Αθήνα καλό είναι το Royal Thai που το'χει Μαλαισιανός νομίζω... Αυθεντικές thai σπεσιαλιτέ σε καλή τιμή, οπότε αν δε θέλετε να παιδεύεστε με κάτι που δε γνωρίζετε πάτε να το δοκιμάσετε έτοιμο!

Anonymous said...

Αγαπημένη μου είναι η σούπα με κοτόπουλο και καρύδα (tom ka gai νομίζω), αλλά δε με χαλάει η καυτερή με γαρίδες! Θα επιχειρήσω σύντομα κάποια πειράματα γιατί πάει καιρός που την είχα κάνει και πρέπει να δω αν μπορώ να βρω στο ντέλι όλα τα υλικά. Προβλέπεται σουπο-εβδομάδα!

Συμφωνώ, καλύτερα κάποιος να δοκιμάσει πρώτα το έτοιμο για να ξέρει μετά τι πάει να μιμηθεί στην κουζίνα. Πάντως πρόκειται για εύκολη κουζίνα- το δύσκολο είναι να βρεις κάποια υλικά (πχ λέμον γκρας)- σκέφτομαι να κάνω μια λίστα από το τί δυσεύρετο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με τί, αν και η μάρκα του Μπλε Δράκου που κυκλοφορεί στα σ/μ πιστεύω ότι έφερε τη δυνατότητα για κάποια υλικά ακόμα και σε μικρές πόλεις.

Anonymous said...

Υπάρχει και η σειρά Thai Kitchen με έτοιμο μείγμα tom yam goong (προσθέτεις γαρίδες και μανιτάρια μαγειρεύοντάς το ελαφρά), μείγμα green curry, red curry, yellow curry, noodles, ριζόφυλλα για spring rolls, sweet chilli, fish sauce... Έτσι μπορεί εύκολα να ετοιμάσει κάποιος ένα thai γεύμα.

Anonymous said...

Δεν έχει φώτο εδώ?! :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...