Friday, January 19, 2007

Λαχανολεκέδες

Krautfleckerl ("λαχανολεκέδες") - το αυστριακό αντίστοιχο του λαχανόρυζου.

Τρίβουμε λάχανο στον τρίφτη του κρεμμυδιού, το αλατίζουμε και το αφήνουμε 1-2 ώρες να βγάλει τα υγρά του.
Ροδίζουμε σε λάδι (ή σε βούτυρο) κάμποσο κρεμμύδι κομμένο.
Προσθέτουμε το λάχανο καλά στιμμένο και το ροδίζουμε καλά-καλά (να χρυσίσει).
Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι (κι αν θέλουμε, κι άλλα μπαχαρικά όπως Kümmel - αν και η original συνταγή δε θέλει άλλα).
Ταυτόχρονα έχουμε σπάσει με το χέρι λαζάνια ή φαρδιές "χυλοπίτες" και τα βράζουμε al dente σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε τα δύο και σερβίρουμε.
Άλλη Αγγελική

10 comments:

Anonymous said...

Καλά, Χουανίτα, με κούφανες!!!!
Τόση ταχύτητα πιά!!!

Λοιπόν, μπαχαρικό μπορεί να είναι το Κümmel για τους Αυστριακούς (πρωτοξάδερφο του κύμινου, αλλά πολύ αλλιώτικο σε γεύση).

Juanita La Quejica said...

Μήπως φέρνει στη γεύση προς γλυκάνισο;

Anonymous said...

Εδώ τα σχετικά με το Kümmel (κάρο ή καρβί το λέει στα ελληνικά):

http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Caru_car.html

κι εδώ τα σχετικά με το δικό μας κύμινο :

http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Cumi_cym.html

(από το πολύ καλό site για μπαχαρικά ενός Αυστριακού, που το όνομά του είναι ... "Γάτος"!!! χαχαχαχα)

Anonymous said...

Ως "κάρο" έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και το carraway (seeds) που μπαίνει σε διάφορες σούπες και τουρσιά, να 'ναι το ίδιο με το kummel?

Anonymous said...

OK, μετά το είδα, το έχετε ήδη θίξει το θέμα στο chat. Είδα και τις φωτογραφίες, είναι σίγουρα το caraway (με ένα "r" απ' ό,τι φαίνεται και όχι με δύο που έγραψα παραπάνω).

Juanita La Quejica said...

Καλημερούδια!

Penelope said...

Ενδιαφέρουσ διαβάζετε τούτη η παραλλαγή, Αγγελικούλα.
Να σε ρωτήσω κάτι εκεί στα ξένα που είσαι...(Γερμανία αν κατάλαβα καλά).

Είχα δοκιμάσει παλιά στην Στουτγάρδη, μια συνταγή με τυροπατατοκεφτέδες που είχαν τρίψει τόσο το τυρί (μαλακό κίτρινο) όσο και την πατάτα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Και βεβαίως είχαν μπει και κάποια πρόσθετα υλικά (αυγά,αλάτι, αλευράκι λίγο και ίσως και μυρωδικά) και μετά είχαν τηγανιστεί. Μήπως σου λέει κάτι όλο αυτό που περιγράφω να μας πεις πως είναι τελικά τούτη η συνταγή.

Anonymous said...

Πηνελόπη μου, δυστυχώς δεν την ξέρω! Η Νέλλη ίσως;

CGP said...

Απλή και ωραία !!!!!!!Μπράβο

Juanita La Quejica said...

Λόπε, έχω συνταγή για pancakes πατάτας βαυαρέζικη, αλλά χωρίς τυρί. Την θες;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...