Wednesday, January 24, 2007

Bugs Bunny ή Μαρία Αντουανέττα;

Κουνέλι Καταλάνικο με Σοκολάτα

Υλικά
1 κουνέλι
αλατοπίπερο
για Μαρινάδα
μισό λίτρο κρασί κόκκινο
1 ποτήρι ξηρό σέρρυ
1 ποτήρι ξύδι
2 κρεμμύδια
1 πράσσο
1 καρότο
4 σκελίδες σκόρδο
θυμάρι ή ρίγανη
δάφνη
κανέλλα
μπαχάρι
για Σάλτσα
συκώτι του κουνελιού
4 σκελίδες σκόρδο
40 γρ. μαύρη σοκολάτα
15 αμύγδαλα
60 γρ. κουκουνάρια
μπράντυ
Επιπλέον
αλεύρι
ελαιόλαδο
μαϊντανός
Κόβουμε το κουνέλι σε 20 κομμάτια.
Εννοείται ότι το κεφάλι ούτε καν το βάζουμε στην κουζίνα μας. Προσωπικά όταν συναντηθήκαμε που θύμισε την Μαρία την Αντουανέττα και μετά χρειάστηκα 2 simeco και 2 μέρες να συνέλθω από το σοκ. Ούτως ή άλλως, για όποιον δεν έχει ξαναμαγειρέψει κουνέλι, είναι μια εμπειρία... κάπως! Τον Bugs Bunny στην κατσαρόλα; Έστω και με σοκολάτα; Λίγο γκραν γκινιόλ. Ουπς, πάλι ξέφυγα... Αλατοπιπερώνουμε τον Bugs.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά της μαρινάδας και προσθέτουμε και το κουνέλι. Περιχύνουμε τα υγρά και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Στεγνώνουμε το κουνέλι. Το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι. Το ίδιο κάνουμε και με το συκώτι, το οποίο κρατούμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε και τηγανίζουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε 2-3 κ.γλ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε για 5-10΄.
Τα βάζουμε όλα σε πήλινη γάστρα με καπάκι.
Αν είναι λίγα τα υγρά, προσθέτουμε κρασί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο φούρνο για 1 ώρα, στο περίπου, με κλειστό το καπάκι.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε την σάλτσα (το λεγόμενο μόλε).

Χτυπάμε στο γουδί (την σοκολάτα εγώ δεν τα κατάφερα και την έτριψα στην μουλινέττα) την σοκολάτα, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνει μια πάστα. Διαλύουμε με το μπράντυ.Ρίχνουμε στο κουνέλι τη σάλτσα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 10-15΄.
Πλένουμε τα πιάτα. Καθαρίζουμε την κουζίνα και τον πάγκο. Πολλά τζάτζαλα και βρωμάει και τηγανίλα το σύμπαν. Αλλά μοσχομυρίζει σοκολάτα και αλκοόλ ταυτόχρονα...
Έτοιμος ο Bunny! Με ρύζι και με πολλές τύψεις, από πλευράς της συγκεκριμένης τουλάχιστον μαγείρισσας! ΧΑΧΑΧΑ!

Αν αξίζει τον κόπο; Η Μαρία και η Μαρίνα που έχουν φτιάξει παρόμοια συνταγή που είχα δώσει στο hungry, διαβεβαιώνουν ότι έγινε τέλειο. Με την συγκεκριμένη συνταγή που το έφτιαξα δοκιμαστικά την Κυριακή ενθουσιάστηκε τόσο ο καλός μου που σήμερα θα το φάει τρίτη μέρα στη σειρά, ενώ γενικότερα δεν τρώει φαγητό δεύτερη μέρα. Ο Ισπανός κουμπάρος ικανοποιήθηκε πολύ αλλά μου πρότεινε να βάλω λιγότερη σοκολάτα (με το δίκιο του, είχα βάλει 60 γραμμάρια λες και είναι για χόρταση). Η Ζακυνθινιά κουμπάρα το έφαγε με αρκετή συμπάθεια, χωρίς να ενθουσιαστεί όμως. Εμένα αν μου άρεσε; Θα ήταν τέλειο, αν δεν το είχα μαγειρέψει εγώ. Τραυματική η πρώτη εμπειρία μαγειρέματος του Banny. Θα μου πείτε... γιατί δηλαδή; Το κοτόπουλο δεν έχει ψυχή; Την επόμενη φορά ελπίζω να το αντιμετωπίσω πιο ψύχραιμα το όλο θέμα. Η σάλτσα πάντως, ΚΟΡΥΦΑΙΑ! Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε εντυπώσεις από κάποιους από τους φίλους του μπλογκ, για πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη. Γενικότερα, την προτείνω σαν συνταγή, αλλά μόνο σε όσους τους αρέσουν το κουνέλι, οι γλυκιές γεύσεις στο φαγητό, καθώς και οι συνταγές από ξένες κουζίνες.

15 comments:

Anonymous said...

Κοίτα να δεις....και χθες βράδυ ο γιός μου πειραματιζόταν με μια σάλτσα σοκολάτα για μακαρόνια, που σημειωτέον δεν ήταν καν bitter αλλά πραλίνα. Κι είναι μόνο 10 ετών. Λες όταν μεγαλώσει να μας φτιάχνει κουνελάκια? :) Καλοφάγωτο βρε και γεια στα χέρια σου!

Juanita La Quejica said...

XAXA! Να του πεις ότι την Άνοιξη ταιριάζουν πολύ και οι φράουλες! Για μακαρόνια δεν είμαι σίγουρη, αλλά για ψαρονέφρι απολύτως!

Anonymous said...

Για το ψαρονέφρι που λέει η Juanita πάνε πολύ και τα ξερά βερίκοκα. Αχ βρε Juanita να είσαι καλά και να μας καταπλήξεις με τις υπέροχες συνταγές σου που μυρίζουν αγάπη!

Penelope said...

Προσωπικά έχω χρόνια να φάω κουνέλι... ίσως για συναισθημτικούς λόγους, δεν ξέρω. Αλλά θα έλεγα πως τούτη η συνταγή καλή μου είναι "πύραυλος"!
Πάντως υπάρχουν κάτι όμορφες συνταγές με κουνέλι, κυρίως στην Κρητική κουζίνα, και ίσως πιο απλές στα υλικά τους. Πρέπει να δοκιμάσεις και εκείνες τις "εξωτικές" γεύσεις, μόλις ξεπεράσεις το σοκ του Bugs Bunny.

Juanita La Quejica said...

Με τί το φτιάχνουν Λόπε στην Κρήτη; Διαφορετικό από το στιφάδο;

Anonymous said...

Juanita, σας βρίσκω πολύ avant garde!
για παραδοσιακή κρητική συνταγή κουνελιού, θα σου πω, θα μου τα μαρτυρήσει όλα η "Κρητική Διατροφή" των Ν&Μ Ψυλλάκη.

Penelope said...

Απαντώ αρχικά, και θα επανέλθω με λεπτομέρειες. Πέρα από το γνωστό κουνέλι στιφάδο, υπάρχουν συνταγές& παραλλαγές για κουνέλι τηγανιτό, κουνέλι κρασάτο με θυμάρι, κουνέλι γάστρας με κρητική μυζήθρα & πορτοκάλι, κουνέλι με καρύδια και δεντρολίβανο (αυτή θα σου ταιριάζει δεν μπορεί...) και κουνέλι με μπύρα (παράγουν σε κάποια περιοχή μου διαφεύγει τώρα)μια μπύρα πικρούτσικη όπως η γνωστή μας μαύρη και μ' αυτήν το μαγειρεύουν. Φίλη μου από το Ηράκλειο που ο πατέρας της είχε παραγωγή κουνελιών, μου είχε κάνει πολλές εκδοχές όσο φοιτούσαμε μαζί στην Αθήνα (τα χρόνια εκείνα τα παλιά) με τα πεσκέσια που έρχονταν από τα μέρη της. Πολλές εκδοχές σου λέω. Θα ψάξω και θα σου στείλω τα αποτελέσματα σύντομα.

CGP said...

Juanita,

Νομίζω ότι το μαρινάρισμα γιά 24 ώρες κάνει όλη την διαφορά.

Εχω κάποια θεωρητική αντίρρηση και γιά ξύδι και γιά sherry, αλλά δεν θα τσακωθούμε γιά αυτό.

Το πρόβλημα με το φαγητό αυτό, είναι ότι δυστυχώς δεν αρέσει το κουνέλι σε πολύ κόσμο όπως και αν είναι μαγειρεμένο και μόλις το προτείνει κάποιος, εισπραττει κάποιες γκριμάτσες.

Εν παση περιπτωσει, σ' εμάς, μας αρέσει και πιστεύουμε ότι η συνταγή "σου" είναι εξαίρετη και την τιμούμε αρκετά συχνά.

Juanita La Quejica said...

Κορίτσια, περιμένουμε αναλυτικές συνταγές όταν βρείτε το χρόνο.
CGP, από τις 12 συνταγές που κοίταξα για το συγκεκριμένο κουνελάκι, οι 8 είχαν και τα δύο υλικά. Οι άλλες 4 είχαν μόνο κρασί και ξηρό σέρρυ, όχι ξύδι. Εγώ πάντως έβαλα ένα του Jerez και μάλιστα στο τέλος πρόσθεσα και επιπλέον, γιατί το είχα παρακάνει με την σοκολάτα. Η οποία παρεπιπτόντως, την επόμενη μέρα είχε πολύ μαλακώσει σαν γεύση, δηλαδή δεν ήταν τόσο έντονη όσο όταν βγήκε από τον φούρνο. Ενώ περίμενα το αντίθετο...

kiki said...

θέλω:
α) να βγει η πρωτη φωτο
β) να βγει και το συκωτι από τη σάλτσα
γ)αφου γινουν αυτά τα δύο να μου στείλετε μια παδέλα (κατσαρόλα) μαγειρεμένο.
Γίνεται;

Juanita La Quejica said...

Απαιτητικό παιδί! Βρε δεν την μίκρυνα την φωτογραφία για χάρη σου; Απαπα, δύσκολος πελάτης. Το συκώτι αν δεν το ξέρεις, δεν το καταλαβαίνεις με τίποτα!

kiki said...

Η αλήθεια είναι ότι οπτικά δε με ανθουσιάζει το συκώτι, γευστικά no problem.Χαχα!
Όσο για το σοκ...ένα σοκ το έπαθα κι εγώ μια φορά που αναγκάστηκα να κόψω ένα κουνέλι μόνη μου. Από τότε, όταν μου χαρίζουν, το πάω στο χασάπη και τον παρακαλώ να το κόψει και να κρατήσει το κεφάλι. Εγώ είμαι φανατική του στιφάδου με κρεμμύδια, το εξηγώ γιατί στη Ζάκυνθο, όταν λένε στιφάδο εννοούν χωρίς κρεμμύδια. Αν είναι δυνατόν!!! Στιφάδο χωρίς κρεμμύδια!

Anonymous said...

Εγώ κουνελάκι ΔΕΝ!
Μα σε καμία μορφή!!!
Καθώς και συκώτι...
Sorry!

Anonymous said...

Λοιπόν, υπέροχο το κουνελάκι σου, Χουα!
Το συκώτι ήταν από μοσχαράκι νεαρό, μια και δε βρίσκω κούνο με τα τζιέρια του. Αλλά και με την παραλλαγή ... ΕΓΡΑΨΕ! (και χωρίς να παραμείνει στη μαρινάτα)

Anonymous said...

Να πω στις κυρίες κυρίες έγκυες, ότι όσο είναι έγκυες, καλό θα είναι να μην τρώνε συκώτι μια και το συκώτι στην εγκυμοσύνη είναι τοξικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...