Wednesday, February 14, 2007

Νηστίσιμα για την Καθαρή Δευτέρα

Σας στέλνω συνταγούλες με τα top νηστίσιμά μου : Ταραμοσαλάτες, χταπόδι με μακαρονάκι, λιβανέζικοι ρεβιθοκεφτέδες (φαλάφελ).Ορίστε, φίλες μου, ιδέες για το τραπέζι σας της Καθαροδευτέρας αλλά και όλης της Σαρακοστής.
Εκτός από τη συνταγή της Κικής για ταραμοσαλάτα , να ακόμα 2 πολύ καλές συνταγές :

1) ταραμοσαλάτα με πατάτα (της μαμάς μου)
-ταραμάς
-βρασμένες πατάτες περασμένες από το μύλο του πουρέ ή στο μούλτι
-κρεμμύδι τριμμένο ή χτυπημένο στο μούλτι που το βάζουμε σε τουλπάνι και
το πιέζουμε, ώστε να μπει στην ταραμοσαλάτα μόνο ο χυμός χωρίς στερεά
κατάλοιπα
-λεμόνι
-μπόλικο λάδι
(για το πόσο από τα δύο τελευταία δοκιμάζουμε !)

2) ταραμοσαλάτα "αφρός" της φίλης μου της Όλγας
Χτυπάμε στο μίξερ (όχι στο μούλτι! - με το εξάρτημα που χτυπάμε τη μαρέγκα) ταραμά με ελάχιστο λεμόνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά (στην αρχή σε σταγόνες) λάδι (όπως για τη μαγιονέζα). Προσθέτουμε σιγά-σιγά λάδι και στο τέλος λίγο λεμόνι ΚΑΙ ΜΟΝΟ (πάλι δοκιμάζουμε πόσο!). Πρέπει να προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι πραγματικά πολύ λίγο-λίγο, για να μην κόψει - αλλά τι μας νοιάζει; Το μίξερ χτυπάει! Γίνεται ένας υπέροχος αφρός!
- Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι αλλιώτικο
Το "αλλιώτικο" γιατί δεν είναι με ντομάτα, όπως συνηθίζεται. Μ΄αρέσει πολύ περισσότερο! Σας προτείνω να το δοκιμάσετε. Το φτιάχνω με κατεψυγμένο χταπόδι. Αν το φτιάξετε με φρέσκο, προσαρμόστε τη συνταγή. Επίσης το κοφτό μακαρονάκι καλό είναι να ΄ναι καλής ποιότητας (ίσως
ιταλικό) για να μη χυλώσει. Βάζω το χταπόδι ολόκληρο (ας πούμε μισό κιλό για 2-3 άτομα) αποψυγμένο σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κασταρόλα σκεπασμένη χωρίς νερό να βγάλει τα υγρά του και να ψηθεί σ΄αυτά. Μόλις μαλακώσει, το κόβω σε κομμάτια και το ξαναβάζω στην κατσαρόλα (που έχει ακόμα το υγρό του) με (ας πούμε 2-3 μεγαλούτσικα) κρεμμύδια κομμένα, λάδι, πιπέρι και αρκετό κρασί (ΟΧΙ αλάτι! Τα θαλασσινά είναι αλμυρά!). Μετά από κανα μισάωρο ή λίγο παραπάνω (για να βράσει και το κρεμμύδι), προσθέτω μακαρονάκι κοφτό (ας πούμε 1/2 πακέτο) και το αφήνω να σιγοβράζει να σε πολύ χαμηλή φωτιά σκεπασμένο ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει. Έχω ζεστό νερό ή κρασί - ακόμα καλύτερα! ;-) ) δίπλα και δοκιμάζω κάθε τόσο μόλις στεγνώνει, αν χρειάζεται κι άλλο υγρό για να βράσει. Προσοχή !
Λίγο-λίγο, μη λασπώσει! Πιπεράκι και λίγο (ελάχιστο) αλατάκι το θέλει τώρα (δοκιμάστε και κρίνετε!)
Καλή Σαρακοστή!
Η άλλη Αγγελική

9 comments:

Anonymous said...

Αυτή την εκδοχή με το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι χωρις ντοματα πολυ μου άρεσε.
θα την δοκιμάσω. Καλή Σαρακοστή σου ευχομαι Αγγελικούλα στην ξενιτιά.

kiki said...

Απο βιασύνη έβαλα ανάποδα τις συνταγές. Ήθελα πρώτα αυτή και μετα τα φαλάφελ...χιχι Μερσί Ανζελίκ!

Lupa said...

Καλή Σαρακοστή σε όλες κορίτσια.
Αγγελική θα υιοθετήσω οπωσδήποτε τη συνταγή για το χταποδάκι..
Από τώρα γουργουρίζει η κοιλιά μου. :-)))

Anonymous said...

Δεν πειράζει! Δε σε παρεξηγούμε!
;-)
Εγώ μερσί!

Anonymous said...

(η παραπάνω απάντηση για την Κικίτσα - μαζί γράφαμε, lupa!)
Μαριάμ, με συγκινείς που θυμάσαι ότι είμαι στην ξενιτιά!

Juanita La Quejica said...

Μια φίλη μου κάνει έτσι το χταποδάκι, με την προσθήκη μουστάρδας. Αρκετής θα έλεγα. Μου αρέσει ίσως περισσότερο και από το κοκκινιστό. Αν και γενικότερα, αν είχα επιλογή, θα το προτιμούσα στα κάρβουνα. Αλλά τρέχα γύρευε κάρβουνα... και θέλει και μάστορα ψήστη αλλιώς... τσίχλα!

Anonymous said...

Juanita ψητό χταποδάκι στα κάρβουνα με ουζάκι ε? πω πω τι λέω -φτου μου δεν ντρεπομαι-πρωινιάτικα. Λοιπόν ένα απο τα πιο ωραία ψητά χταπόδια που έχω φάει είναι στην Σαλαμίνα στα παλούκια, μόλις κατεβαινεις απο το φερυ μπωτ το τελευταίο καφενειο (νομίζω) καθώς φευγεις απο Παλουκια για Σαλαμίνα, εμ!! έχω πολλά χρόνια να πάω πια αφότου δεν υπάρχει ο θειούλης μου.

Penelope said...

Η ρετσέτα με το χταποδάκι το άσπρο πολύ μου άρεσε και την βάζω σε πρόγραμμα, για να την πάω και πεσκέσι...

Εύα Π said...

Το κοφτό χταποδάκι, εεε μακαρονάκι ήθελα να πω, δοκιμάστηκε και έγινε πάρα πολύ καλό! Με ντομάτα δεν μου αρέσει, νομίζω χάνεται η γεύση του χταποδιού. Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή Αγγελική!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...