Sunday, February 11, 2007

Σελινάτο

Αυτό το φαγητό, κατά οικογενειακή παράδοση, συνήθως το τρώμε τα Χριστούγεννα μια και δεν είμαστε λάτρες της γαλοπούλας. Σήμερα όμως το πεθυμήσαμε και είπαμε να φτιάξουμε χοιρινό με σέλινο.

Υλικά
1 ή 1 & 1/2 Kg σέλινο
1 Kg χοιρινό άπαχο
2 αυγά
2-3 λεμόνια
corn flour
Λάδι & βούτυρο
Εκτέλεση
Κόβουμε τα σέλινα σε μικρά κομμάτια, 2-3 πόντους και τα πλένουμε καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις πάρει βράση το νερό το αλλάζουμε και τα ξαναβάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα να ζεματιστούν για να ξεπικρίσουν.
Ετοιμάζουμε το χοιρινό, το κόβουμε μερίδες και το πλένουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το χοιρινό να τσιγαριστεί. Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε μαζί ένα κρεμμύδι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν κοντεύει το χοιρινό να ψηθεί, να κρατάει ακόμα, ρίχνουμε τα σέλινα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση όλα μαζί.
Κατόπιν ετοιμάζουμε αυγολέμονο με λίγο corn flour και περιχύνουμε το φαγητό. Για να πάει παντού το αυγολέμονο δεν ανακατεύουμε αλλά κουνάμε την κατσαρόλα.
(Η φωτογραφία δανεισμένη από το internet - Σε εμάς αρέσει η σάλτσα να είναι πιο πηχτή-χωρίς πολλά ζουμιά.)

8 comments:

Juanita La Quejica said...

Δεν καλούσατε και τον καλό μου, που τρελλαίνεται για σελινάτο; Αλλά που δεν το φτιάχνω ποτέ γιατί με το σέλινο έχουμε τσακωθεί από χρόνια;

CGP said...

Τέλειο. Το έχουμε φάει στο Μονοπώλιο πριν απο χρόνια (Εστιατόριο στα Πετράλωνα, αν υπαρχει ακόμη).

Θα το μαγειρέψουμε μεσα στην εβδομάδα και θα ενημερώσουμε σχετικά....

Anonymous said...

Να στείλω ταπεράκι?

Αθανασία said...

Νοστιμότατο φαγητό και η φωτογραφία πολύ ωραία! Λέμε ναι και στο ζουμάκι, no problem!
Ένα τέτοιο φαϊ ό,τι πρέπει για σήμερα με τη βροχή και τον αέρα.
Το τζάκι καίει όλη μέρα και θα'χουμε περισσευάμενη κρεατόσουπα με πατάτες, καρότα, σέλινα για βραδινό. Το κόκκινο κρασί το ξεκίνησα από τώρα με τυράκια, να κάνω παρέα στον ...εαυτό μου αφού ο καλός μου έφυγε για έκτακτη δουλειά κυριακάτικα!

kiki said...

Εμένα ταπεράκι; Βρε παιδιά, δε φαντάζεστε από παιδί πόσο μου αρέσει αυτό το φαί και παρόλα αυτά δεν το έχω κάνει ποτέ, επειδή στα παιδιά μου δεν παραρέσουν τα φαγητά που έχουν αυγό...Κλαψ.

Anonymous said...

Και το ρωτάς Κική, την κατσαρόλα ολόκληρη να στείλω. Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου και το έφτιαξα ειδικά σήμερα γιατί από αύριο ξεκινάω δίαιτα και είπα το ρίξω στην κρεπάλη απόψε. Όχι μόνο με σελινάτο βέβαια, με περιμένει ωραιότατη καραμελένια παστούλα το βραδάκυ.

Λία Π. said...

Τα φαγητά με σέλινο δεν είχα τολμήσει να τα φτιάξω ποτέ, διότι δεν άρεσαν στην οικογένεια, σε μένα πολύ. Αλλά λες τώρα που να κάτσω να φτιάξω φαί για ένα άτομο κι όλο το αναβάλεις. Κάποιες φορές τα γευόμουν στην πεθερά μου ή αλλού. Εδώ στο μπλογκ την αρχή έκανε η Μαρίνα με το νοστιμότατο " Μπακαλιάρος με σέλινο"και μπήκα στο πειρασμό και το έφτιαξα. Δεν έφαγε κανείς άλλος εκτός από μένα, εγώ όμως για 2-3 μέρες έφαγα υπέροχα! Να λοιπόν τώρα και δεύτερο φαγάκι με σέλινο και θέλω κι αυτό. Έλα όμως που δεν τρώγω το χοιρινό, με τι να το αντικαταστήσω; Τι λες Ρένα;

Anonymous said...

Λία νομίζω το αρνάκι θα του πηγαίνει τέλεια. Δε το έχω δοκιμάσει έτσι αλλά αν κρίνω από τα παρεμφερή φρικασέ (μαρούλια με αρνάκι) και τις αγκινάρες με αρνάκι, νομίζω θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένη. Αν πάλι δεν τρώς αρνάκι ίσως ένα κομμάτι νουά να έκανε τη δουλειά του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...