Monday, March 26, 2007

Banana bread

Το banana bread (ψωμί μπανάνας) είναι αμερικάνικη συνταγή. Μάλλον το είπανε «ψωμί» επειδή ψήνεται σε φόρμα ψωμιού (μακρόστενη), ίσως και επειδή δεν έχει αυγά και γάλα, δεν ξέρω σίγουρα. Πάντως είναι εύκολο στην παρασκευή, ελαφρύ και ιδανικό για πρωινό.
Κάπου είχα διαβάσει ότι ήταν πολύ της μοδός τη δεκαετία του ’60 στο αμέρικα (όπως και το ψωμί κολοκύθας), κάθε νοικοκυρά είχε και μια συνταγή. Αυτή που ακολουθεί την έχω πάρει από τη μαμά μου, δεν ξέρω πού τη βρήκε, είναι πάνω από 25 χρόνια που θυμάμαι να το φτιάχνει (φαίνεται τότε ήρθε εδώ η... μόδα). Τότε βρίσκαμε πολύ εύκολα τις υπέροχες μικρές και αρωματικές μπανάνες Κρήτης. Τώρα πια ακόμα και στην Κρήτη είναι δυσεύρετες... Αν τις πετύχετε είναι άλλο πράγμα, θα χρειαστείτε όμως 4 γιατί είναι πίκολες.


Υλικά
3 μέτριες ώριμες μπανάνες
1 κούπα* ζάχαρη
½ κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα καλαμποκέλαιο
3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
και, εναλλακτικά
2-3 βανίλιες ή
¼ κουταλάκι κανέλα και ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
*η «φλιτζάνα» της μαμάς, μέτρο για τα γλυκά της, είναι μία κούπα

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με ένα πιρούνι λιώνετε τις μπανάνες.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τις βανίλιες. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε για πολύ λίγο με το μίξερ, ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα (η δική μου είναι 28x12x7 εκ. και είναι ό,τι πρέπει), βάλτε το μίγμα και ψήστε στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα (ελέγχετε με την οδοντογλυφίδα, κατά τα γνωστά).
Μόλις κρυώσει λίγο το βγάζετε από τη φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα (όπως το ψωμί).

Καλή επιτυχία!
Υ.Γ. Καμιά φορά η μητέρα μου έβαζε καρύδια και του πήγαιναν πολύ. Αντίθετα το κανελομοσχοκάρυδο δεν το βάζω ποτέ, προτιμώ τις βανίλιες, αν όμως έχω σούπερ μπανάνες τ’ αφήνω έτσι, να είναι ξεκάθαρη η γεύση και το άρωμά τους.

10 comments:

kiki said...

Άντε μπράβο βρε Elie, μπανάνα μπρεντ ακούμε και μπανάνα μπρεντ δε βλέπουμε! Επιτέλους το είδαμε. Με κατατόπισες γιατί εμένα σε ψωμί πήγαινε το μυαλό μου...Θα το φτιάξω μια μέρα!

Λία Π. said...

Elie, είναι δηλ. κέικ μπανάνας νηστίσιμο; Δε μου λες το καφετί χρωματάκι που οφείλεται, αφού δεν έχει κανέλα και μοσχοκάρυδο;

Anonymous said...

@oneiromageiremata
ε, είπα να μην πέσουν όλες οι μπανάνες μαζεμένες!
@λία π.
Μπορείς να το πεις κι έτσι. Αν και τώρα τελευταία παίζουν και banana bread με αυγό τα οποία δεν βρίσκω σε τι διαφέρουν από τα κέικ εκτός από το σχήμα. Όσο για το καφετί χρώμα νομίζω είναι συνδυασμός παραγόντων: γενικά τα κέικ λαδιού είναι σκούρα (το βούτυρο και τα αυγά κάνουν υποκίτρινες τις ζύμες), μετά είναι και η μπανάνα που σκουραίνει με το ψήσιμο...

witchofdaffodils said...

ωραιότατον! θα το κάνω άμεσα, μερσί :)

Penelope said...

To σκούρο χρωματάκι οφείλεται στην μπανάνα και στο πορτοκάλι που "οξειδώνονται" ελαφρά και όχι τόσο στο αραβοσιτέλαιο. Αν ήταν ελαιόλαδο σίγουρα θα ήταν και πιο σκούρο το χρώμα του.
Είναι πολύ νόστιμο και χωρίς την προσθήκη αυγών, ομολογουμένως.

Anonymous said...

και έλεγα τι θα κάνω κάτι πεταμένες μπανάνες που δεν τις τρώει κανείς...
σήμερα το απόγευμα θα δοκιμαστεί η συνταγή αλλά μια ερώτηση παρακάλω: μπορώ να βάλω βούτυρο ή βιτάμ?
muchos gracias elie:)

Anonymous said...

lydia δεν έχω κάνει τέτοια αντικατάσταση σ' αυτή τη συνταγή αλλά το βιτάμ-αντί-σπορέλαιο είναι αντικατάσταση που γενικά έχω ακούσει-διαβάσει ότι "παίζει". Καλή επιτυχία.

Juanita La Quejica said...

Α! Επιτέλους, banana bread!
Μπράβο Elie, ευχαριστώ!

Anonymous said...

Λοιπόν το δοκίμασα χθές με μεγάλη επιτυχία και με μικρές παραλλαγές: αντί για χυμό πορτοκάλι (που δεν είχα γιατί δεν τα τρώμε) έβαλα χυμό εξωτικών φρούτων και αντί για λάδι έβαλα βιτάμ light. Βγήκε πολύ νόστιμο και ελαφρύ. Δοκιμάστε το!
Ευχαριστώ elie.

Anonymous said...

Επίσης θυμήθηκα κάτι άλλο που είχα βρεί από Internet παλιά το οποίο και άλλαξα λίγο. Τι είναι? Ιδού...

Ψωμί με καρρότα και σταφίδες

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50-60 λεπτά

Συστατικά:
1κούπα καρρότα τριμμένα
1/3 κούπα καστανή ζάχαρη
¼ κούπας ηλιέλαιο ή βιτάμ
½ κούπας χυμός εξωτικών φρούτων ή μήλου
1 κούπα βραστό νερό
3 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα
1 κουταλάκι baking powder
2½ κούπες αλέυρι τύπου φαρίνα
½ κούπα oat bran ή άλλα δημητριακά όπως muesli
2/3 κούπας μαύρη σταφίδα
½ κούπα πεκάν ή καρύδια σε μικρά κομματάκια

Παρασκευή:
1. Προζεσταίνω φούρνο σε 180°C

2. Σε ένα μπόλ ανακατέυω καρρότα, ζάχαρη, baking, λάδι, χυμό και βραστό νερό. Το αφήνω να κρυώσει για 5-10 λεπτά

3. Σε άλλο μπόλ ανακατεύω καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά, την σταφίδα και τα ξηροκάρπια.

4. Μόλις κρυώσει το μείγμα καρρότου προσθέτω τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά. Τα ρίχνω στην μακρόστενη φόρμα όπως στο μπανανόψωμο και ...

5. Ψήνω 50-60 λεπτά και αλολουθώ διαδικασία όπως bananabread της elie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...