Thursday, March 01, 2007

Τηγανόψωμο Φούρνου

Μιας και πιάσατε την κουβέντα για τα ψωμάκια, τις μπακέτες και τις λαγάνες που με επιτυχία δοκίμασε η καλή μας η Κική, σκέφτηκα να σας γράψω μια σύντομη και εύκολη συνταγή για τηγανόψωμο στον φούρνο.
Ότι πρέπει για κολατσιό ή για ένα χαλαρό πρωϊνό γεύμα παρέα με τους αγαπημένους σας.
Θα χρειαστείτε:
400 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 αυγά, 350 γραμ. Φέτα τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή), 3-4 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο (ή και γραβιέρα – εγώ προσφάτως έβαλα γραβιέρα γλυκιά Κρήτης, κομμένη σε ψιλά κομμάτια και πρόσθεσα μια πρέζα αλάτι στον χυλό μου), 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χλιαρό νεράκι (περίπου 1 ½ φλιτζάνι) και λίγο πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας.
Χτυπάμε τα αυγά σ’ ένα βαθύ μπολ και αμέσως μετά προσθέτουμε τα 2/3 της φέτας και το κεφαλοτύρι ή την γραβιέρα μας, ρίχνουμε μετά τα ¾ του λαδιού, το αλεύρι, το πιπέρι και 1 με ενάμιση φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά με το σύρμα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
Λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι ταψί στρογγυλό του φούρνου (μέτριο μέγεθος) απλώνουμε πάνω τον χυλό έτσι ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα και να μοιάζει με μεγάλη τηγανίτα και ψιχαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη φέτα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για ¾ περίπου της ώρας (σύμφωνα πάντα με τον φούρνο). Σερβίρουμε ζεστό. Με συνοδεία ελιάς, ντοματούλας κομμένης στα 4 παραδοσιακά, και κανένα βραστό αυγουλάκι.Οι φωτογραφίες "ευγενική χορηγία" της Λίας, που έφτιαξε το τηγανόψωμο και μας το έστειλε.

21 comments:

Juanita La Quejica said...

Απλό και εύκολο. Ωραία! Αν πέσει ο πυρετός, προβλέπω να το φτιάχνω το απόγευμα. Thanks Λόπε!

kiki said...

Ααααα...τα άπαντα του ψωμιού είναι εδώ μέσα...

Penelope said...

Περαστικά καλό μου, γερό και δυνατό πάλι σύντομα. Εκανα μια μικρή διόρθωση απο γιατί είχα ξεχάσει την υπόλοιπη φέτα που πάει από πάνω.

Ψωμάκι και τυράκι Κικίτσα μου, ζεστό και μυρωδάτο για να χαρεί το "μέσα" μας!

Λία Π. said...

Aααα.. πολύ μου αρέσει αυτή η ιστορία με τα ψωμιά. Μου θυμίζει χουχούλιασμα, ζεστασιά, ιδρωμένα τζάμια,οικογένεια, αγάπη!!

Μου αρέσει πολύ γιατί το τηγανόψωμο το ήξερα τηγανητό (εξού και το όνομά του). Τώρα που γίνεται και ψητό, καθιερώνεται.

Anonymous said...

πολύ ωραίο το τυρόψωμο, το έφτιαξα εχθές το βράδυ και δεν έμεινε τίποτα για σήμερα.

Μαρία

Penelope said...

Μαρία καλημέρα, χαίρομαι που σου άρεσε.
Το έφτιαξα κι' εγω χθες (γυρίζοντας απο την δουλειά), έκανα και λαλαγγίτες (επηρρεασμένη απο την εκπομπή του κου Μαμαλάκη) και μια μακαρονάδα με πένες γιατί μου είχε περισσέψει σάλτσα από γαρίδες που έφτιαξα το Σαββατοκύριακο, ντοματοσαλάτα και έτσι ξεκούρστα (σχετικά) και γρήγορα είχαμε διάφορες γεύσεις να στο τραπέζι μας. Και για κολατσιό σήμερα στην δουλειά ότι πρέπει!

Λία, πάντα η δοκιμή είναι αυτή που μας επιβραβεύει ή όχι. Εύχομαι καλή επιτυχία αν το φτιάξεις.

Κικίτσα, τα άπαντα του ψωμιού όχι ακόμη, άλλα έτσι που το πάμε βρε ... θα τα κάνουμε σύντομα.

Anonymous said...

Γειά σου ρε πατρίδα Lope!
Τι μου θύμησες τώρα...
Τηγανόψωμο...
Το καλύτερο πρωινό όλων των εποχών!

Υπάρχει και η πιο απλή εκδοχή. Ζητάς να σου κρατήσει ζυμάρι ο φούρνος σου, το αγοράζεις όταν ξυπνήσεις, το κόβεις μικρά κομμάτια, τα ανοίγεις και μετά στο τηγάνι σε αρκετό καυτό ελαιόλαδο.
Τρώγεται με σφέλλα, άντε και με φέτα, ενώ μερικοί το προτιμούν με μέλι.
Στην Μάνη υπάρχει ξενοδοχείο που έχει στο πρωινό του τηγανόψωμα ζεστά!

Penelope said...

Αυτό το όταν ξυπνήσεις...μου άρεσε πολύ! Γιατί αν περιμένεις να πάω στον φούρνο όταν ξυπνάω το πρωί (κατά τις 6.30) και μετά να σας φτιάξω τηγανόψωμα πατριωτάκι μου, και καπάκι να φύγω για την δουλειά... θα περιμένεις πολύ! Προτιμώ να τα κάνω μοναχούλα μου, όταν έχω χρόνο και διάθεση, και δεν δουλεύω... λέμε τώρα.

Φύγαμε για Μάνη (Μεσσηνιακή ή Σπαρτιάτική) για να γευτούμε τηγανόψωμα για πρωϊνό.
Τι με κρατάτε; Αφήστε με σας λέω.... Θέλω εκδρομήηηηη

Anonymous said...

Μιλάμε για πρωινό Σ/Κ ή διακοπών.
Τι; Να τηγανίζεις πρωί - πρωί καθημερινές; Κατάχλωμο...
΄Προφανώς η συνταγή σου είναι καλύτερη, την κάνεις και όποτε θες αλλά και ο φούρνος για αλλαγή δεν είναι κακό.

Το ξενοδοχείο είναι στην πλευρά των από εκεί. Στο Λιμένι.
Εμένα ο ήλιος μου έφερε διάθεση για εκδρομούλα και ουζάκι στη θάλασσα αλλά αυτό το Σ/Κ δεν γίνεται.
Αύριο ψάχνω για σπίτι, το ίδιο και Κυριακή πρωί ενώ απόγευμα Κυριακής έχει γήπεδο. Ντέρμπι είναι αυτό και δεν χάνεται...

Anonymous said...

Αυτό που λέει ο Γιάννης το κάνει πολλές φορές η μητέρα μου. Τα Σάββατα πηγαίνει νωρίς στον φούρνο και παίρνει ζυμάρι και μας φτιάχνει τις τραβηχτές, όπως τις λένε στην Μάνη. (η μαμά έχει καταγωγή απο μέσα Μάνη-Άλικα).Εμείς τις προτιμούμε με φέτα.

Επίσης οι φίλοι μου που έχουν το ξενοδοχείο SOL E MARE στα Σπήλαια του Δυρού(είναι καινούργιο σε Μανιάτικο στύλ, πέτρα και πυργάκια)
κάνουν στο πρωϊνο τραβηχτές και λαλάγγια.

Μαρία

Anonymous said...

Μαρία μου στο φούρνο (αλλά και στο περίπτερο πιά) δεν χρειάζεται να πας νωρίς.
Το ανέφερα πως "κάνεις κράτηση".
Αυτό το "όταν ξυπνήσεις" έχει να κάνει με εμένα τα Σ/Κ. Αν περίμενα να βρω ζυμάρι... εδώ ούτε εφημερίδα.
Μόνο όταν επιστρέφω σπίτι έχω ελπίδες να βρω. (Ευτυχώς που τουλάχιστον εφημερίδες αγοράζω τη νύχτα, διαφορετικά "κράτηση")
Το ξενοδοχείο που λες δεν το ξέρω. Έχω δύο χρόνια να πάω Μάνη.
Ξέρω πως έχουν εμφανιστεί κάποια καινούργια καλά στην ευρύτερη περιοχή, αντίθετα με μας στο Μεσσηνιακό πόδι που ακόμη τίποτε σε αυτόν τον τομέα.
Τα προτιμάς με φέτα και όχι σφέλλα αν και από Μάνη; Εντυπωσιακό.
Η μέσα Μάνη είναι πια η μόνη Μάνη. Οι άλλοι χάλασαν από τους τουρίστες...

Anonymous said...

Γιάννη, προτιμώ την φέτα όσο και αν είναι περίεργο. Σύμφωνα με την μητέρα μου άν πας στον φούρνο κατά τις 11:00 (που θα πήγαινα εγώ το Σάββατο....) το ζυμάρι θα έχει ξυνήσει.... έτσι πηγαίνει εκείνη κατά τις 07:00, ξαναζυμώνει με λίγο λάδι το ζυμάρι και αρχίζει να τηγανίζει, μόλις τελειώσει, αρχίζει το μοίρασμα και μοιραία το ξύπνημα.

Το ξενοδοχείο που σου είπα μπορείς να το βρείς στο site ''www.soleemare.gr'' τα παιδιά που το έχουν είναι καταπληκτικά.

Καλό Σαββατοκύριακο

Λία Π. said...

Πηνελόπη, έφτιαξα το τηγανόψωμο-τυρόψωμο και μου έγινε πολύ πολύ νόστιμο και ροδοψημένο. Έβαλα και λίγο μπέικιν μέσα από το φόβο μήπως και δεν μου φουσκώσει, καθώς και μισό κουταλάκι αλάτι(γιατί έβαλα λιγότερη φέτα). Έγινε πολύ καλό,είναι και υγειινό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, φτιάξτε το.
Επίσης εφτιαξα και την τούρτα βερίκοκο. Πολύ καλή!!!
Πηνελόπη, έβγαλα και φωτογραφίες και του τηγανόψωμου και της τούρτας, θα ήθελες να τις βάζαμε αντί για αυτές του ίντερνετ που έχεις εσύ; Απάντησε, για να τις στείλω στα κορίτσια να τις περάσουν.

Juanita La Quejica said...

Στείλε τις Λία, είμαι σίγουρη ότι η Λόπε θα χαρεί.

kiki said...

Όλες οι φωτό ευπρόσδεκτες αντί για τις fake του νετ...Οι συνεργασίες άλλωστε είναι πολύ καλές.

Penelope said...

Καθυτερημένη απάντηση προς την Λία και την Juanita (που πολύ σωστά προέβλεψε).
Τα Σαββατοκύριακα σας απαρνιέμαι και δεν χρησιμοποιώ καθόλου υπολογιστή από το σπίτι. Αστε που δυσκολεύομαι τελευταίως με τα μουδιάσματα στα χέρια όλο και πιο πολύ και έχω και πρόβλημα στην δουλειά.
Λια σ' ευχαριστώ πολύ που έβγαλες τις φωτογραφίες και που "τίμησες" τις συννταγές. Και όπως έχω ξαναπει στην Juanita, η οποία είχε και την καλοσύνη να φωτογραφίσει άλλα μου κατορθώματα.... Ετσι να κάνετε και φυσικά την άδειά μου την έχετε πάντα εν' λευκό.
Χαίρομαι που σας άρεσε πραγματικά.

Εγώ, χθες το βράδυ έκανα και την λαγάνα με σύγλινο & φέτα που έδειξε ο κος Μαμαλάκης απο την Σπάρτη, αλλά μου φάνηκε λίγο βαριά στη γεύση. Ο καλός μου την τίμησε δεόντως.

Juanita La Quejica said...

Και δεν μας πήρες τηλέφωνο; Πωπω! Εμείς την βλέπαμε και λέγαμε "πού είσαι Σταυρούλα να μας την φτιάξεις". Και εσύ δυο βήματα πιο πέρα την ετοίμαζες; Με πληγώνεις, ΧΑΧΑ!

Penelope said...

Βρε συ "πετάχτηκε" ο λιχούδης από τον καναπέ για να με φωνάξει να δω, που κάτι άλλο έκανα εκείνη την ώρα. Και μου λέει δες-δες... μπορείς να την φτιάξεις;
Είχαμε κι ένα πακέτο συγλινο, που είχε φέρει ο πεθερος και δεν ήξερα τι να το κάνω.... οπότε έγινε η λαγάνα σε χρόνο dt. Φαντάζομαι βέβαια στον ξυλόφουρνο θα έχει άλλη νοστιμιά, αλλά εμεις αρκεστήκαμε στον ηλεκτρικό!

Penelope said...

Οταν συναντηθούμε, θα φτιάξω μια ειδικά για σας.... Να την πάμε και μια βόλτα όπως τον χαλβά τότε!

Juanita La Quejica said...

Say when!!!

Anonymous said...

Το έφτιαξα χθες και έγινε πολύ ωραίο. Η γεύση του θυμίζει το τυρόψωμο του Πηλίου. Η κόρη μου ξετρελλάθηκε, έφαγε το μισό ταψί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...