Friday, March 09, 2007

Αλμυρά Μάφινς

Η Cat από το hungry.gr, απατώντας σε ερώτηση της Juanita για αλμυρά μάφινς, μας στέλνει κάποιες συνταγές που έχει συλλέξει από τις περιπλανήσεις της στο διαδίκτυο, καθώς και κάποιες άλλες που είναι ευγενική "χορηγία" της Φρουφρού. Την ευχαριστούμε πολύ και την καλωσορίζουμε στο Hungry For Life.

Βάση για αλμυρά Μάφινς (12 κομματια)
75 γρ βουτυρο
220 γρ αλευρι
2 κ.κ. μπεικιν
1 κ.κ αλατι
1 κ.κ. ζαχαρη
2 αυγα
250 γρ Ξυνογαλα
1 κ.κ. σοδα
...παλια μου τεχνη κοσκινο. Υγρα και στερεα στην αρχη μοναχα τους και μετα ολα παρειτσα. Ψηνετε στους 175 για 20 λεπτα.
Τωρα, η τα αφηνετε σκετα η....

Τεξ Μεξ Μαφινς
70 γρ καλαμποκι
70 γρ κοκκινη πιπερια κομμενη σε μικρα κυβακια
2 καυτερες πιπεριτσες τουρσι κομμενες σε λωριδες ( η και μια , αναλογα τα γουστα)
50 γρ καλαμποκαλευρο
3 η 4 κ.σ. γαλα
λιγο ταμπασκο
2 κ.κ. ντοματα πελτε
1 Δοση ζυμης για αλμυρα μαφινς
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 175, στην βασικη ζυμη βαζουμε και το καλαμποκαλευρο. Αν η ζυμη ειναι πολυ σφιχτη προσθετουμε λιγο γαλα.
Προσθετουμε ολα τα υπολοιπα υλικα και ψηνουμε για 20 λεπτα.

Με φρεσκα κρεμμυδακια και μανιταρια
3 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
200 γρ μανιταρια κομμενα σε φετακια
2 κ.σ. βουτυρο
αλατι, πιπερι
1 κ.κ. χυμο λεμονι
μερικες σταγονες σογια σως
3 κ.σ. ψιλοκομμενα φρεσκα μυρωδικα της αρεσκειας σας
Βαζουμε το βουρο να ζεσταθει και καβουρδιζουμε τα μανιταρια.
Προσθετουμε τα κρεμμυδακια , το λεμονι και την σογια και αλατοπιπερωνουμε. Σβηνουμε την φωτια, προσθετουμε τα μυρωδικα και ανακατευουμε.
Ανακατευουμε τα παραπανω με την βασικη ζυμη και ψηνουμε για 20 λεπτα.

Μαφινς με φετα και ελιες
150 γρ φετα σε κυβακια
15 μαυρες ελιες κομμενες στα 4
250 γρ αλευρι ολικης αλεσεως
2 κ.κ. μπεικιν
1 κ.κ. σοδα
1 κ.κ. αλατι ( η και παραπανω, αναλογα ποσο αλμυρο ειναι το τυρι)
2 αυγα
75 γρ ελαιολαδο
150 γρ γαλα η γιαουρτι
1 κ.κ. ριγανη η και καποιο αλλο μυρωδκο της αρεσκειας σας
Τα είπαμε αλλα ας τα ξαναπουμε. Τα υγρα υλικα αναμειγνυωνται σε ενα μπωλ. Προσθετουμε τα στερεα πολυ προσεκτικα και ανακατευουμε. Στο τελος ριχνουμε και το τυρι με τις ελιες.
Ψηνουμε για 20 με 25 λεπτα στους 175 Βαθμους.

Μάφινς με λαχανικά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλα*
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο*
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
1 κούπα γάλα
90 γρ βούτυρο λιωμένο
2 αυγά
(* η συνταγή έλεγε 1 κουταλάκι κανέλας και 1/2 μοσχοκάρυδο αλλά μου φάνηκε πολύ. Περί ορέξεως. Επίσης, αντί για τυρί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί 1/2 κούπα τριμμένα πέκαν)
1.- Kοσκινίζω το αλεύρι με τα μπαχαρικά σε μεγάλο μπωλ.
2.- Ρίχνω μέσα το τυρί και τα λαχανικά (ή περασμένα από τρίφτη ή κομμένα με το μιξεράκι) και αναμιγνύω καλά.
3.- Ανακατεύω πολύ καλά, σε άλλο μπολ, το γάλα με τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο.
4.- Φτιάχνω ένα λακκάκι στο κέντρο του μίγματος αλευριού και ρίχνω μέσα το μίγμα με το γάλα. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα δε χρειάζεται πολύ, ίσα να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
5.- Μοιράζω το μείγμα στις θήκες της μαφινιέρας** που έχω αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Η συνταγή βγάζει 12 τέτοια μάφινς.
6.- Ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
(Η συνταγή έγραφε 15-20 λεπτά εμένα μου πήρε χτες μισή ώρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς. Το χρώμα είναι καλός οδηγός πάντως. Από μπεζουλί γίνονται χρυσοκάστανα.)

Σημειώσεις μιας επίδοξης μαγείρισσας:
Στο μάτι δείχνουν μικρά αλλά με 2 μάφινς σκάω το γατί. Είναι χορταστικότατα. Οπότε, για όσα τυχόν περισσέψουν, έχω να προτείνω 2 λύσεις.
Πρώτον, τα τυλίγουμε ένα ένα σε ασημόχαρτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Δεν χρειάζονται απόψυξη. Από την κατάψυξη σε προθερμασμένο φούρνο (180-190) και στο πιάτο μας.
Δεύτερον, ειδικά τώρα το χειμώνα, τα αφήνουμε εκτός ψυγείου και τα τρώμε την επόμενη μέρα.
Η συνταγή αυτή μοιάζει πολύ ευέλικτη (δηλ. μπορεί να γίνει με παραλλαγές). Για παράδειγμα φαντάζομαι ότι το κεφαλοτύρι και τα μπαχαρικά μπορούν να αντικατασταθούν με δυόσμο και χαλούμι (αναρωτιέμαι τι γεύση θα έχει )

Να και μια παραλλαγή που βρήκα κι έφτιαξα χτες :
Σε μια λεκανίτσα αναμειγνύουμε:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα καλαμποκάλευρο ψιλό
1 κ.σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κ. σούπας ζάχαρη
1/4 κ. γλυκού αλάτι
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε:
1 κονσέρβα καλαμπόκι (420-440γρ στραγγισμένο)
1/2 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
3 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αναμιγνύουμε καλά και ρίχνουμε στη λεκάνη:
2/3 κούπας γάλα
1/4 κούπας λάδι
1 αυγό
Ανακατεύουμε γρήγορα με μια σπάτουλα, να υγραθούν τα στερεά (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, όσο λιγότερο τόσο πιο αφράτα βγαίνουν). Η ζύμη θα είναι σβωλιασμένη, κολλώδης και κιτρινωπή. Τη μοιράζουμε σε θήκες για μάφινς (12 μεγάλα βγαίνουν) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (210) για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Αυτά κρύα -σε θερμοκρασία δωματίου- είναι πολύ καλύτερα από ότι η προηγούμενη συνταγή. Το συντομότερο θα αυτοσχεδιάσω με κολοκύθι και χαλούμι και θα επανέλθω.

Cat

4 comments:

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώ πολύ Cat! Πολλές ιδέες, τέλεια. Να ρωτήσω... γιατί άραγε ξυνόγαλα; Θα χαλούσε το τελικό αποτελέσμα αν χρησιμοποιούσαμε απλό γάλα;

Ελεύθερη ψυχή said...

Η αλήθεια είναι ότι είμαι μια καταστροφή κάνοντας Μάφινς αλλά τουλάχιστον θα κάνω την προσπάθεια.

εφιαρηςτο

Λία Π. said...

Μετά τα ζαχαρένια, και τα αλμυρά μάφιν από την Cat, να είσαι καλά.
Λέω να βάλω γάλα με λίγο λεμόνι, αντί για ξυνόγαλα,ή σκέτο γάλα, πειράζει;

elie said...

Το "ξινό" χρειάζεται για να γίνει η χημική αντίδραση με τη σόδα και να φουσκώσουν. Όλες οι συνταγές (κέικ, μάφινς, κουλούρια) που έχουν σόδα έχουν και κάτι από λεμονοπορτοκαλο-χυμό, ή γιαούρτι ή ξινόγαλα (ή σάουρ κριμ ή σμετάνα κ.λπ). Αντί για ξινόγαλα μπορεί να μπει γάλα με λίγο λεμόνι ή ξύδι ή αραιωμένο γιαούρτι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...