Wednesday, March 21, 2007

Βόλτα στην Κορώνη & τα τουρσιά της κυρα-Φούλης

Μετά από ένα πιεσμένο επαγγελματικά δίμηνο και ενώ βρισκόμουν από το απόγευμα της Τετάρτης για επαγγελματικούς λόγους στην Δυτική Ελλάδα στον Αστακό, αποφάσισα αντί να επιστρέψω Πέμπτη απόγευμα στην Αθήνα, να κατηφορίσω προς Μεσσηνία.
Είχα να πάω στους δικούς μου από των Φώτων (εορτή Μαμάς, καθότι Φωτεινή) και διακριτικά το ζητούσαν και οι ίδιοι το τελευταίο διάστημα.
Νάμαι λοιπόν στην είσοδο της Κορώνης, το βράδυ της Πέμπτης.
Η φωτό είναι από την επόμενη ημέρα.
Το πρώτο βράδυ πέρασε με κρασάκι και κουβεντούλα με τους δικούς μου.
Το πρωί της Παρασκευής ο εκπληκτικός καιρός προέτρεπε για βόλτα στο λιμάνι. Ευκαιρία και για τις φωτογραφίες που ζήτησε η Juanita.

Καφεδάκι μετά σε παραδοσιακό καφενείο δίπλα στην θάλασσα που ήταν τόσο καθαρή που ακόμη και στην φωτογραφία φαίνονται τα κεφαλόπουλα!Το μεσημέρι νωρίς σπίτι για ούζα με την Μαμά. (Ο Μπαμπάς παρακολουθεί μόνο με ένα ποτηράκι από το δικό του κρασί λόγω υγείας).
Από μικρό παιδί θυμάμαι τους δικούς μου να βάζουν ένα ουζάκι, τόσο μέχρι να στρωθεί το τραπέζι, όσο και σε κάθε επίσκεψη φίλου ή γνωστού. Στον μάστορα που ερχόταν για κάποια επισκευή, στον μανάβη, σε όλους. Ο μεζές απλός. Λίγο τυράκι, ελιές παραγωγής μας, τομάτα, αγγούρι, παστή σαρδελίτσα και φυσικά τουρσιά που εδώ και χρόνια φτιάχνει η μητέρα μου. Μελιτζάνες (μεγάλη σπεσιαλιτέ της, οι οποίες έχουν γίνει ονομαστές!), χταπόδι, βολβούς, φασόλια.
Είχα αγοράσει βολβούς την Τρίτη στην Αθήνα, να της φέρω για να τους κάνει τουρσί, αλλά τους ξέχασα στο γραφείο. Για να μην τους πετάξω, της ζήτησα την συνταγή να τους κάνω μόνος μου. Με την ευκαιρία και κατά την διάρκεια της ουζοποσίας ζήτησα και τις υπόλοιπες συνταγές για τα ονομαστά τουρσιά της.

Ξεκινάμε λοιπόν με τις μελιτζάνες της.
Παίρνουμε μικρές μελιτζάνες (απ’ ότι μου είπε τις βρίσκει το φθινόπωρο). Κόβουμε το μίσχο όχι όμως πολύ βαθιά. Τις ξεπλένουμε καλά.
Χαράσσουμε σταυρωτά κατά μήκος 2 διαμπερείς χαρακιές χωρίς να φτάσουμε κοντά στις άκρες.
Βάζουμε νερό (χωρίς αλάτι, μόνο λίγο λεμόνι) να βράσει. Όταν φτάσει σε βρασμό ρίχνουμε τις μελιτζάνες τις οποίες συνεχώς πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα να είναι βυθισμένες. Σε 15 λεπτά περίπου (ανάλογα τις μελιτζάνες) είναι έτοιμες. Βγάζω μία και δοκιμάζω αν έχει μαλακώσει πιέζοντάς την με την κουτάλα. Προσοχή: Το μεγάλο μυστικό στη συνταγή είναι να μην παραβράσουν οι μελιτζάνες. Πρέπει να κρατάνε λίγο. Τις βγάζω με το τρυπητό και τις αφήνω σε ταψάκι. Τις αλατίζω με χοντρό αλάτι αμέσως.
Έχω πλύνει το σέλινο, κόβω τα φύλλα του αφήνοντας τον μίσχο και αν θέλω λίγα φύλλα. Δένω τα σέλινα σε μπουκέτο με ένα από αυτά και τα βάζω να πάρουν μιά βράση, προσοχή να μην μαλακώσουν.
Για την γέμιση τώρα.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του σέλινου που είχαμε αφαιρέσει. Ψιλοκόβουμε και αρκετή ποσότητα σκόρδου. Ανακατεύουμε τα κομμένα σκόρδα και φύλλα σέλινου. Προσθέτουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι σε γενναίες ποσότητες.
Σε κάθε χλιαρή πιά μελιτζάνα βάζω μιά κουταλιά του γλυκού γέμιση ανάμεσα στις χαρακιές και τη δένω με ένα ζεματισμένο σέλινο.
Βάζω σε δυνατό ξύδι (το 2ο μυστικό. Το δυνατό ξύδι) έτσι ώστε το ξύδι να τις σκεπάζει.
Μετά από 12 περίπου ώρες (αν το ξύδι είναι «κακό», έτσι ακριβώς το είπε) βγάζω και τις τοποθετώ σε δοχείο προσεκτικά την μία δίπλα στην άλλη. Ρίχνω καλό ελαιόλαδο έτσι ώστε να τις σκεπάζει. Φυλάσσω στο ψυγείο για όλο τον χρόνο. Από την επόμενη μέρα μπορώ να απολαμβάνω καταπληκτικό ουζομεζέ!
Στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε και τις χαρακιές και το δέσιμο.
Το χταπόδι τουρσί γίνεται πιό εύκολα.
Βράζουμε σε νερό το χταπόδι και το βγάζουμε πριν παραβράσει. Πρέπει να κρατάει λίγο. Το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε όλη νύχτα σε δυνατό ξύδι. Την επόμενη το βγάζουμε και το βάζουμε σε δοχεία. Σκεπάζουμε με λάδι και βάζουμε στο ψυγείο. Σε 1-2 μέρες είναι έτοιμο.Για τους βολβούς τουρσί θα επανέλθω, ελπίζω με φωτογραφίες.
Απλοί και νόστιμοι μεζέδες τα τουρσιά, είναι πάντα διαθέσιμα στο ψυγείο μας.
Έφτιαξε και το κρασάτο χταπόδι που είχα γράψει στο blog πριν την Καθαρή Δευτέρα, επειδή ξέρει πόσο μου αρέσει.Αν κάποια στιγμή σας φέρει ο δρόμος στα μέρη τους, χτυπήστε το φιλόξενο κουδούνι τους. Με έκπληξη θα διαπιστώσετε πως δεν θα σας προτείνουν κάποιο γλυκάκι αλλά θα βγάλουν τουρσιά και ούζο! Άλλωστε η μητέρα μου θα σας πει και την κλασική της ατάκα:
- Φίλοι του Γιάννη δεν είστε; Άρα πίνετε!!!
Το απόγευμα πήγα βόλτα στην Παναγία την Ελεήστρια, στην πίσω πλευρά της Κορώνης, για να σας φωτογραφίσω και την αγαπημένη μου παραλία του Ζάγκα! Γιάννης Κ.

24 comments:

Juanita La Quejica said...

Να λοιπόν και ο "μπάρμπας από την Κορώνη"! Καλέ μπάρμπα, μιας και σου ανεβάζω τα τελείως απαράδεκτα posts με αυτές τις κακάσχημες φωτογραφίες, που με κάνουν αρχικά να σκάω από την ζήλια και μετά να "ταξιδεύω", δεν δικαιούμαι για τον κόπο μου ταπεράκι με τουρσί χταποδάκι;

Anonymous said...

Αγαπητέ Γιάννη,

μου φτιάξατε για τα καλά τη μέρα. Αν και δεν είμαι από τη Κορώνη (πολύ θα το ήθελα) τη ΛΑΤΡΕΥΩ. Είναι το αγαπημένο μου μέρος. Σ'ευχαριστώ πααααρα πολύ για αυτές τις φωτογραφίες. Ταξίδεψα από τη βροχερή Ολλανδία στη Κορώνη για λίγο και πολυ χάρηκα!!!

Anonymous said...

Τουρσί χταποδάκι τέλος! Θα φτιάξω αργότερα για τις καλοκαιρινές ουζοποσίες στη βεράντα.
Οι βολβοί όμως ετοιμάστηκαν και φωτογραφήθηκαν! Εκεί έχεις δικαιώματα!!!
Να προσθέσω πως το χταπόδι για να γίνει τουρσί πρέπει να είναι χονδρό.
Επίσης κάποιες νοικοκυρές στην γέμιση της μελιτζάνας βάζουν τριμμένο καρότο. Το δοκιμάσαμε και δεν μας άρεσε.
Οι φωτογραφίες με τις μελιτζάνες είναι για τον Νίκο της Νένας που τόσο πολύ του άρεσαν!

Penelope said...

Πω-πω "μπαρμπούλη" μου (που έλεγε κι΄ο Κλούβιος με την Σουβλίτσα) τι μας έκανες με τούτες τις μελιτζάνες τουρσί! Η μανούλα έβαζε και λίγο ψιλοκομμένο καροτάκι. Την ίδια εποχή αγόραζε τόσο για τουρσί, όσο και γλυκό μελιτζανάκι με μπόλικο ασπρισμένο αμυγδαλάκι.
Να ναι καλά η κυρά Φούλη και να βαστά γερά.

Juanita, άμα έλεγα εγώ για εκδρομή στα πάτρια..., ο "μπαρμπούλης" που έλεγε πως βιαζόμουνα και να βάλω το κεφάλι μέσα! Τι να του απαντήσω τώρα; E; Τι;

Juanita La Quejica said...

Και όχι τίποτα άλλο βρε Λόπε μου... αργεί και το καλοκαίρι για να μας ετοιμάσει φρέσκιες προμήθειες με το χταποδάκι!
Άσε που εσύ τότε θα περιμένεις τον Θοδωρή. Λες να σου φέρει δώρο στο μαιευτήριο ένα τάπερ με χταπόδι; Δεν είναι κακή ιδέα, να πιούμε ένα ουζάκι στην υγειά του γιόκα σου!

Αθανασία said...

Γιάννη, ωραία τα μέρη σου, ωραία και τα τουρσιά της μαμάς σου!

Aspa said...

Υποκλίνομαι Γιάννη στην υπέροχη μάνα που ουζάρει με το γιόκα της και λαχταρώ νάρθει και για μένα κείνη η στιγμή να τσουγκρίζω με τον δικό μου!
Υποκλίνομαι και στο σκορδάκι της μελιτζάνας και στο δυνατό το ξύδι! Τα σέβη μου να της πείς της μητέρας και νάσαι σίγουρος πως κι αν δε χτυπήσω την πόρτα της, στο νου μου θα την έχω σαν αξιωθώ να βρεθώ στην Κορώνη και το τσιπουράκι που σίγουρα θα πιω, στη υγειά της θα το τσουγκρίσω!!

Anonymous said...

Και τα σάλια μου τρέχουν και έχω κιτρινήσει από ζήλια για τα απίστευτα τοπία. Θέλω επειγόντως εκδρομή και δη σε αυτά τα μέρη. Να 'σαι γερός και δυνατός να ξαναπάς σύντομα.

Julia_Dream said...

Φίλτατε Γιάννη, έχω να πάω πολλά χρόνια από εκείνη την πλευρά της Πελοποννήσου. Με ταξίδεψες απίστευτα! Να είσαι καλά και εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι, οι οποίοι μέσα από τα δικά σου λόγια εγιναν και δικοί μας! Οι συνταγές πάνεκαρφί στους δικούς μου που τους αρέσουν κατι τέτοια! :-)

Λία Π. said...

Γιάννη, για πες μου αυτή η συνταγή για το μελιντζανάκι τουρσί μπορεί να γίνει με όλα τα λαχανικά;

Το κρασάτο χταποδάκι σου, που έφτιαξα, αχτύπητο!!

Anonymous said...

Τι εννοείς Λία με όλα τα λαχανικά;
Το μελιτζανάκι είναι γεμιστό. Δεν γεμίζονται όλα.
Περίμενε 1-2 ημέρες να στείλω φωτογραφίες και συνταγή από τους βολβούς τουρσί που έγιναν υπέροχοι χθες.
Θα την ρωτήσω πως κάνει καρότα και φασολάκια και θα το γράψω στο post με τους βολβούς.
Απ' ότι κατάλαβα πάντως δύο είναι τα μυστικά. Να μην παραβράσουν τα λαχανικά και να έχεις πολύ δυνατό ξύδι.
Το χταπόδι της φωτογραφίας βγήκε με πολύ λάδι και λίγο ζουμάκι. Κανονικά είναι πιο σκούρο το ζουμάκι στο τέλος. Μαζί με λεμόνι το ζουμάκι είναι εκπληκτικό.

kiki said...

Πολύ όμορφες φωτό. Ωραία η μαμά...γουστάρω. Το μελιτζανάκι έτσι το έκανε η νονά μου η συχωρεμένη που κράταγε από Μικρά Ασία. Δυστυχώς στη Ζάκυνθο δε φέρνουν μικρά μελιτζανάκια κι έτσι ούτε τουρσί μπορώ να κάνω ούτε γλυκό...κλαψ...

Juanita La Quejica said...

Όταν ζούσε η μητέρα μου, η κουμπάρα μου από το χωριό κάθε χρόνο μας έστελνε 2 τάπερ σε μέγεθος μεγαλούτσικης λεκάνης ρούχων (πού τα είχε βρει τόσο μεγάλα;), γεμάτα με γεμιστά λαχανικά τουρσί. Το μελιτζανάκι δεν ήταν το αγαπημένο μας, προτιμούσαμε τις πιπεριές. Γεμιστές με απίστευτα ψιλοκομμένα στο χέρι λαχανικά όλων των ειδών. Καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, σέλινο, πιπεριές κόκκινες και πράσινες, μελιτζάνες... κέντημα σας λέω.
Οπότε Λία, μια δοκιμή το καλοκαίρι με φρέσκα της εποχής λαχανικά, θα σε πείσει! Και μας λες και εμάς τις εντυπώσεις.

Anonymous said...

Κική πόσα κιλά μελιτζανάκι θες για ένα κιλό λαδοτύρι;;;;;;;

kiki said...

Ε ωραία! Θα αρχίσουμε τις ανταλλαγές τώρα. Λοιπόν, όταν έρθω στην Αθήνα για συνάντηση θα έχω μαζί λικέρ και μαρμελάδες. Ακούω προσφορές! Χαχαχα! Αχ Γιάννη μου μην ανησυχείς. Το τυράκι το έχω στο νου μου για σένα...

Λία Π. said...

Γιάννη, εννοούσα τον τρόπο που φτιάχνεται το μελιντζανάκι σαν λαχανικό και όχι η γέμιση δηλ. βράσιμο και μετά για λίγο στο ξύδι. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με άλλα λαχανικά, όπως λες και με τους βολβούς ή και καρότα. Θυμάμαι την αγαπημένη μου μητέρα να το φτιάχνει διαφορετικά , χωρίς βράσιμο και για πολύ καιρό στο ξύδι. Ο τρόπος ο δικός σου με εντυπωσίασε.

CGP said...

@ gianni
Τα τουρσιά με τι ούζο συνοδεύτηκαν ?

Εις υγείαν !!

άλλη Αγγελική said...

Γιάννη, τα τουρσιά σου με τελειώσανε!!!!

άλλη Αγγελική said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Σ' ευχαριστούμε Γιάννη για το υπέροχο post. Nάσαι καλά και συ καί οι δικοί σου να τσουγκρίζετε.
Αλήθεια το χταπόδι τουρσί πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο;

Anonymous said...

@ cgp,
υπήρχε και φωτογραφία με το ούζο, αλλά δεν την έβαλα για να μην κάνουμε γκρίζα διαφήμιση.
Το ούζο λοιπόν ήταν το "Σμυρνιό" το κόκκινο το απεσταγμένο.
Το προμηθεύομαι από το "Λέσβος shop" στην Αθηνάς.
Τώρα είμαστε εντάξει. Δεν κάναμε γκρίζα αλλά κανονική διαφήμιση!!!

@ Σταυρούλα,
αφού είναι σκεπασμένο με λάδι και είναι και στο ψυγείο κρατάει μήνες.
Απλά δεν προφθαίνει! Το πολύ κάθε φορά να κάνουμε 1-2 χταπόδια.
Να θυμίσω ξανά πως χρειάζεται να είναι λίγο χοντρό.
Οι μελιτζάνες σίγουρα κρατάνε όλο τον χρόνο. Εκεί κάνει τεράστιες ποσότητες μιας που δεν υπάρχουν όλο το χρόνο τόσο μικρές.

Julia_Dream said...

Γειά σου και πάλι Γιάννη. Επανήλθα για μια ερώτηση. Τί εννοούμε "δυνατό ξύδι"? Ευχαριστώ πολυ!!!!

kiki said...

Να απαντήσω εγώ μια και το αναφέρω κι εγώ στη συνταγή με τα μανιτάρια; Δυνατό ξύδι λέμε ένα ξύδι με πολύ έντονο άρωμα και γεύση. Συνήθως δυνατά ξύδια είναι τα σπιτικά φτιαγμένα. Αλήθεια θέλετε συνταγή για ξύδι; Συνήθως τα ξύδια του εμπορίου είναι πιο "μαλακά", πιο ήπια στη γεύση, δεν είναι τόσο δυνατά.

Julia_Dream said...

Ναι Κική, αν εχεις χρόνο θα ήθελα μια συνταγή για ξύδι. Σε ευχαιστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...