Tuesday, March 20, 2007

Ψαρονέφρι γεμιστό με μπανάνα

Υλικά
2 ψαρονέφρια
2 μπανάνες κομμένες στα 3 κατά μήκος
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς την φύτρα
κρασί λευκό
γάλα καρύδας (1 φλυτζάνι τσαγιού)
ελαιόλαδο
1 κ.σ.βούτυρο φρέσκο
Garam Masala
Curry Powder (κατά προτίμηση Madras)
ginger
Worcestershire Sauce
Εκτέλεση
Με πολύ μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρύπα κατά μήκος στο κάθε ψαρονέφρι. Αν είναι πολύ μακρύ, το κόβουμε στα 2.
Βάζουμε μέσα με προσοχή το 1/3 της μπανάνας. Σπρώχνουμε και με το δάχτυλο, έτσι ώστε να βάλουμε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορούμε. Κάποια φορά είχα χρησιμοποιήσει σαν πολιορκητικό κριό το εξάρτημα που αδειάζουμε τα κολοκύθια με την πλατιά λάμα με την κούρμπα, στην οποία είχα βάλει μέσα την μπανάνα.
Προσθέτουμε οδοντογλυφίδες στις δύο άκρες, για να κάτσει κάθε κατεργάρης στη θέση του και να μην αδειάσει το φιλέτο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Σωτάρουμε τα φιλέτα σε λάδι και βούτυρο αφού ρίξουμε 3 κ.garam masala, 2 κ. curry madras και 1 κ. ginger. Αφαιρούμε μόλις πάρουν χρώμα, μαραίνουμε καλά τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ξαναβάζουμε μέσα τα φιλέτα και σβήνουμε με λευκό κρασί και Worcestershire sauce. Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε για 45'.
Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα καρύδας και αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για άλλα 5-10' το πολύ. Σερβίρουμε με ρύζι basmati, στολισμένο με τηγανιτές σε βούτυρο φέτες μπανάνας και βέβαια... ό,τι είδος ξηρού καρπού μας αρέσει!Μια παρόμοια συνταγή ή ιδέα, είχα βρει πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια στο συνοδευτικό βιβλιαράκι συνταγών της χύτρας ταχύτητας της φίλης μου της Μαρίας. Το τροποποιήσαμε, το δοκιμάσαμε, μας άρεσε, το επαναλάβαμε, το ξεχάσαμε.
Μου ήρθε σήμερα στο μυαλό, ύστερα από συζήτηση στο chat box για ψαρονέφρι, σε αναζήτηση σπέσιαλ συνταγής για το κριαράκι σύντροφο της Lydia. Είδα και τις μπανάνες που μου γνέφουν νοιώθοντας λίγη μοναξιά πάνω από το ψυγείο μου και δεν ήθελε πολύ για να ολοκληρωθεί ο συνειρμός. Όμως, προς το παρόν, μόνο πουρέ μπορώ να τις κάνω, dentist´s orders. Μόλις μου δοθεί πράσινο φως, θα το ξαναφτιάξω αυτό το πιάτο και θα βάλω φωτογραφίες με καθυστέρηση.

10 comments:

witchofdaffodils said...

εξωτική και avant-guarde, as usual, σοκολάτα πάντως δεν έχει :P

Anonymous said...

Θα το κάνω σίγουρα... Μας αρέσει και το basmati, όλα τα υλικά της συνταγής. Ευχαριστώ πολύ Juanita!

Γενικά, όπως έχω ξαναπεί, εμένα μου αρέσουν πολύ οι εξωτικές γεύσεις, το κριαράκι μου είναι λίγο πιο συντηριτικός αλλά δοκιμάζει συχνά καινούργια πράγματα με εμένα που έμπλεξε.
Μόνο ένα πράγμα δεν έχω καταφέρει: να του αρέσουν τα τυριά που "βρομάνε". Δεν πειράζει γιατί τα τρώμε οι άλλοι και νιώθει μειονεκτικά :):) Χα χα χα

Juanita La Quejica said...

Lydia, πότε έχει γενέθλεια; Λες να συμπίπτουν με κάποιου από εμάς; Να τον χαίρεσαι!

Μαγισσούλα, δεν έχει; Πωπω! Απαράδεκτο!
Αλλά να... μεταξύ μας... έχω κρύψει ένα κομματάκι κάτω από την πετσέτα! Αντί για ψωμάκι συνοδευτικά, μια πλάκα σοκολάτα, μάλλον λευκή, για ξεκάρφωμα.

kiki said...

Αχ γιατί κι εμένα όλες οι παράξενες συνταγές μου αρέσουν; Βέβαια, με μπανάνα δεν έχω δοκιμάσει (και δεν ξέρω αν θα μου άρεσε), αλλά με ξηροκάρπια και ξερά φρούτα...μέσα!

Anonymous said...

Κυριακή - με την Εθνική γιορτή! Ποιά άλλη έχει γεννέθλια?????? εεε??????

άλλη Αγγελική said...

Δεν ξέρω ποιος έχει γενέθλια, αλλά κάποιες Πελοπονννννήσιες έχουν γιορτή! ;-)

Anonymous said...

Εμείς στη Φελοφόννησο ξέρουμε ;-)

Anonymous said...

Ξηροκαρπίτα με εντυπωσιάζεις!!!!!

Juanita La Quejica said...

Η γνωστή πελοννννννήσια έχει και γενέθλεια εντός ολίγου. Στο μεταξύ, μια που λέει ότι έχει μεξικάνικες ρίζες, 4 μέρες μετά τον καλό σου Lydia κλείνει τα 39. Παρά 1 ΣΑΡΑΝΤΑ δηλαδή!

Juanita La Quejica said...

Μαράκι, σε έχω χάσει στο chat box. Πώς τα πας; Πήξιμο;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...