Friday, March 23, 2007

Τάρτα με ανθότυρο και σος σοκολάτα

Η συνταγή δεν είναι δική μου, είναι απο πρόσφατο σεμινάριο που παρακολούθησα. Πολύ πετυχημένη και στην εμφάνισή της
Υλικά για τη ζύμη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. βούτυρο ζωικό απ το ψυγείο
1 αβγό
300 γρ. αλεύρι
Υλικά για την κρέμα
1 κιλό ανθότυρο ή ρικότα
150 γρ. ζάχαρη 4 αυγά
1 Κ.σ. αλεύρι
Υλικά για τη σος σοκολάτα
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. γάλα
Εκτέλεση για τη ζύμη
Τεμαχίζετε το βούτυρο (παγωμένο) σε κύβους και ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνετε με το εργαλείο «φτερό» που μοιάζει με Κ, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα. Μπορείτε να την κάνετε κι απ την προηγούμενη μέρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πολύ λεπτό. Αν την βάλετε ανάμεσα σε δύο χαρτιά φούρνου, δεν θα χρειαστεί να προσθέτετε αλεύρι για το άνοιγμα. Στρώνετε τη ζύμη σε φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Μόνο πάτο χωρίς γυρίσματα. Βολεύει φόρμα στεφάνι.
Εκτέλεση για την κρέμα
Ομογενοποιείτε το ανθότυρο με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Στο τέλος προσθέτετε το αλεύρι. Γεμίζετε την τάρτα με την κρέμα ανθότυρου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160-170 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή πασπαλισμένη με άχνη και με τη σος σοκολάτα πάνω ή δίπλα.
Εκτέλεση για τη σος σοκολάτα
Τεμαχίζετε τη σοκολάτα κουβερτούρα σ ένα κατσαρολάκι, βράζετε το γάλα και μόλις πάρει βράση το ρίχνετε πάνω απ τη σοκολάτα. Το αφήνετε για λίγα λεπτά και ανακατεύετε με σπάτουλα σιγά-σιγά μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές.
Νένα

16 comments:

kiki said...

Ωραία είνια τα γλυκάκια με ανθότυρο (και με τυρί γενικώς). Άσε που μου θυμίζουν τα καλιτσούνια...σλουρπ...

Juanita La Quejica said...

Ω! Και με την σάλτσα σοκολάτας, σκέτος πειρασμός, αλλά και χωρίς ίσως. Ευχαριστούμε Νένα!
Εγώ Κική Θυμήθηκα ένα παραδοσιακό γλυκό της Κορσικής, με το δικό τους τοπικό τυρί, σε πολύ παρόμοια λογική με αυτή της συνταγής της Νένας, χωρίς βέβαια την σοκολάτα.

kiki said...

Τώρα που το βλέπω καλά-καλά και παρατηρώ την 3η φωτό, λέω το εξής: Βλέπετε που το γλυκό φουσκώνοντας έχει σκάσει; Γιατί άραγε; Μήπως ήταν πολύ το υλικό;
Θα σας πω μερικά μυστικά για τα γλυκά με βαριά υλικά όπως το τυρί εδώ.
1)Για να μην σκάει το γλυκό σας, πριν το βάλετε στο φούρνο, στην βάση του φούρνου βάλτε ένα μικρό ταψάκι με ζεστό νερό για να έχει υγρασία όταν ψήνεται.Το γλυκό βάλτε το στην μεσαία σχάρα.

2)Μην το ψήνετε με αέρα γιατί "βιάζεται" να γίνει. Τα υλικά που είναι βαριά και πηχτά πολύ, αργούν να ζεσταθούν εσωτερικά και γι' αυτό είναι προτιμότερο να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία όπως λέει και η Νένα εδώ.
Συνήθως ένα γλυκό τέτοιο θέλει τουλάχιστον 55 λεπτά να ψηθεί και χωρίς να ανοίξεις το φούρνο.
Βέβαια, το συγκεκριμένο θα θέλει το χρόνο που λέει η Νένα.
Αυτά από μια ανυποχώρητη γλυκατζού.

Anonymous said...

Το γλυκό είναι ψημένο με αέρα στους 165 βαθμούς.΄Επειτα ήταν δύο φόρμες στο φούρνο. Μια κάτω μια πάνω. ΄Ισως ο καταμερισμός λοιπόν να έκανε το σκάσιμο.
τη σοκολάτα γι αυτό τη σερβίρουμε στο πλάι μήπως και δεν αρέσει.Ασε που ρωτάμε και δεν βάζουμε καθόλου.
Το ρικότα είναι πιο λεπτής υφής απ το ανθότυρο, μόνο που εγώ επιμένω ελληνικά.

kiki said...

Άρα ίσως ο αέρας ή η ύπαρξη και των 2 ταψιών να έκανε το σκάσιμο. Πάντως, μεταξύ μας, θα το τσάκιζα σκασμένο ή μη, τίγκα στη σοκολάτα!!

Juanita La Quejica said...

Εκτός από το γλυκό, ζήλεψα και το μεγάλο τσέρκι! Μόνο μικρό έχω... μήπως ήρθε η ώρα για ανεφοδιασμό στα κουζινικά μου;

kiki said...

Juanita πριν λίγο καιρό είχε βάλει το λιντλ τσέρκι ρυθμιζόμενο χωρίς πάτο για να κάνεις από μικρές μέχρι μεγάλες τούρτες. Να παρακολουθείς το σαιτ του και αν το βάλει να το παρεις. Είναι πολύ βολικό. Θα σου στείλω φωτό.

Anonymous said...

Επειδή μου έκανε πολύ κλικ αυτό το γλυκό, μήπως θα μπορούσε ο επόμενος που θα το κάνει να γράψει τις δοσολογίες και σε μεζούρες, πχ με κούπες; Σλιούρπ!

Αγγελική Ν said...

Νένα μου,
Το γλυκό σου υπέροχο μου φαίνεται! Θα το κάνω με ρικότα γιατί ανθότυρο δεν διαθέτει το κατάστημα… Ευχαριστώ!
Μεταβλητό τσέρκι έχω αγοράσει στην Αθήνα από το cook shop και με έχει βολέψει Βέβαια η τιμή του ισοδυναμούσε με την αγορά 3-4 σταθερής διαμέτρου από τα μαγαζιά της Ευριπίδου, αλλά δεν είχα πολλά ¨τσουμπλέκια»

Αγγελική Ν said...

Νένα μου,
Το γλυκό σου υπέροχο μου φαίνεται! Θα το κάνω με ρικότα γιατί ανθότυρο δεν διαθέτει το κατάστημα… Ευχαριστώ!
Μεταβλητό τσέρκι έχω αγοράσει στην Αθήνα από το cook shop και με έχει βολέψει Βέβαια η τιμή του ισοδυναμούσε με την αγορά 3-4 σταθερής διαμέτρου από τα μαγαζιά της Ευριπίδου, αλλά δεν είχα πολλά ¨τσουμπλέκια»

kiki said...

Κάλλη, πότε γιορτάζεις να σου στείλω μια ζυγαρίτσα; ;-))

Anonymous said...

Χαχα! Είχα ζυγαριά, αλλά είναι από τα εργαλεία που δε με βόλεψαν καθόλου! Ελλείψει χρόνου προτιμώ τις συνταγές με κούπες, φλιτζάνια, ποτήρια. Έβαλα στο μάτι έναν δοσομετρητή στα cookshop πάντως που έχει μετρήσεις για τα βασικά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, υγρά, κτλ).

Anonymous said...

Από τη δευτέρα πουλάει το λιντλ ζυγαριά ηλεκτρονική με 14 ευρώπουλα.Είναι πρακτική γιατί ενώ ζυγίζεις σε σκεύος κάποιο υλικό,πατάς να βγάλεις ταρα και ξαναπροσθέτεις στο ίδιο σκεύος άλλο υλικό.
@Καλλη: Πες μου καλή μου Κάλλη έχεις λάβει τα μέιλ που σούστειλα για συγχαρητήρια?

Anonymous said...

Juanita μου, καιρός να βρεθούμε στην Ευριπίδου.Θυμάσαι? ΄Εχω κι εγώ πολύ καιρό να πάω. Πάντως και οι φόρμες που κυκλοφορούν και που έχουν σούστα άνοιγμα κάνουν.Αλλά είναι μια καλή δικιολογία για να βρεθούμε. Ξελάσκαρε λίγο απ τα δικά σου και την κάνουμε τη βόλτα.

Anonymous said...

Πω πω! Και με τα φρέσκα ανθότυρα που βγαίνουν τώρα, μιαμ μιαμ, πολύ μ' αρέσουν οι εποχιακές συνταγές.
Και οι φωτό πολύ ωραίες, είναι εντάξει η μηχανή σου τώρα ε?

Nena said...

Ναι elie μου, εντάξει είναι. Σχετικό αυτό βέβαια γιατί για φωτογραφίες κανονικές και εκτύπωση χάνουν. Δεν είναι καλές. Θα επιζήσουμε όμως μ αυτήν! Βράχος δεν θα πει τίποτα δεν έχω φάει ούτε στη μύτη του κουταλιού. Να μη σου πω πόσο μοσχομύριζε η αίθουσα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...