Monday, March 12, 2007

Καλαμαράκια απολύτως νηστίσιμα

Επειδή για προσωπικούς λόγους ήθελα να κοινωνήσω την Κυριακή που μας πέρασε, έπρεπε να μαγειρέψω κάτι για το Σάββατο το μεσημέρι χωρίς ίχνος λαδιού.
Και πως θα γίνει άραγες σκεφτόμουνα; Μια δοκιμή λοιπόν θα μας πείσει!

Καλαμαράκια ολόκληρα νηστίσιμα με ντομάτα, και γεύση άνηθου συνοδεία ποτού μαστίχας.
Τι θα χρειαστείτε:
2 πακέτα καλαμάρια ολόκληρα (στην δική μου περίπτωση πήρα και καθαρισμένα)
2 μεγάλες ντομάτες που τις κόβουμε φέτες και αφαιρούμε τα σπόρια τους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μέτριο ματσάκι άνηθο επίσης ψιλοκομμένο
½ ποτηριού ντομάτακια κονκασέ
λίγο ξερό βασιλικό
1 σφυνάκι ποτού μαστίχα (όπως το ούζο) Καλαμάτας (ή Χίου)
τον χυμό από 2 λεμόνια
3 κουταλιές του γλυκού ταχίνι
Αλάτι και πιπέρι λευκό τριμμένο
1-2 κουταλιές γλυκού κορν φλαουερ

Αφού πλύνουμε τα καλαμάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά στο σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το σκόρδο.
Κόβουμε τις ντομάτες ροδέλες αφαιρούμε τα πολλά σπόρια και τις στρώνουμε πάτωμα σε βαθύ σκεύος (κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι) που να σκεπάζει.
Στρώνουμε από πάνω τα καλαμάρια σε 2 στρώσεις (τα 2 πακέτα τόσο θα σας πάρουν περίπου). Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Περιχύνουμε τα καλαμάρια μας με την ντομάτα κονκασέ, τον βασιλικό και το σφυνάκι της μαστίχας, ενώ προσθέτουμε λίγο αλάτι και το πιπέρι.
Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο μάτι, με αρκετά δυνατή φωτιά. Όταν το φαγητό έχει πάρει μια πρώτη καλή βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών στον οποίο έχουμε διαλύσει το ταχίνι. Σε χαμηλή πια, φωτιά αφήνουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για μισή ώρα ακόμη (συνολικός χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά) ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Όταν κλείσουμε πια το μάτι, κι’ αν το ζουμάκι του φαγητού είναι λιγάκι αραιό τότε θα χρησιμοποιήσετε το κορν φλάουερ, 2 κουταλίτσες σ’ ένα φλιτζανάκι που θα τις αραιώσετε με λίγο από το ζεστό ζουμάκι του φαγητού και μετά θα τις ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα κουνώντας να πάει παντού. Αφήνετε για λίγο το φαγητό να ησυχάσει και είστε έτοιμοι να σερβίρετε. Η σάλτσα σας έχει πήξει και τα αρώματα του άνηθου, της μαστίχας και του βασιλικού με το σκόρδο έχουν δέσει απολύτως.
Συνοδεύεται με ζεστό φρέσκο ψωμάκι (στην δική μας περίπτωση ήταν και οικιακής κατασκευής)

15 comments:

Αθήναιος said...

Αυτή είναι πολύ ωραία συνταγή και θα ήθελα, αν μου επιτρέπεται, να προτείνω μία παραλλαγή.

CGP said...

@ penelope

!!!!

@ Αθήναιος, περιμένω την παραλλάγή σου.
Επι τη ευκαρία, χθές μαγειρέψαμε το ινδικό σου και ήταν κατά γενική ομολογία εξαίσιο,

Penelope said...

Αθήναιε,
μ' ευχαρίστηση θα διαβάσουμε την παραλλαγή σας και βεβαίως με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω την σχετική δοκιμή.

Το αποτέλεσμα της δικής μου εκδοχής ήταν όντως αρκετά γευστικό και εντυπωσίασε αυτούς που το γεύτηκαν, ειδικά όταν ανέφερα ότι δεν έβαλα καθόλου λάδι.

cgp,
Ευχαριστώ σε.

Anonymous said...

Πηνελόπη δεν χρειάζεται άλλα υγρά; Μόνο το σφηνάκι, ο χυμός των λεμονιών και ότι βγάλουν οι τομάτες;
Σαν ιδέα πολύ καλή πάντως.

Penelope said...

Ακριβώς Γιάννη μου. Οι ντομάτες θα βγάλουν τα υγρά τους και τα καλαμάρια επισης θα βγαλουν λίγο νεράκι, εγώ έριξα ελάχιστο νεράκι όταν άδιασα το κονκασε για να ξεπλύνω το φλιτζάνι, νομίζω πως δεν χρειαζόταν καν.

kiki said...

Ενδιαφέρουσα ΄συνταγή Λοπάκι χωρίς καθόλου λάδι. Περιμένουμε και την παραλλαγή.

Vita K said...

Η συνταγή φαίνεται υπέροχη.Αλλά νομίζω ότι το λάδι νηστεύεται μόνο ένα Σάββατο, το Μεγάλο Σάββατο ακόμη κι αν πρόκειται να κοινωνήσουμε.Έτσι δεν είναι;
Τετάρτες ή Παρασκευές λοιπόν τα αλάδωτα.

Anonymous said...

Ωραία συνταγή penelope.
Αναμένουμε και την παραλλαγή σας Αθήναιε.

Αθήναιος said...

Γιάννη, μερσί. Μεθαύριο κάνω το τραπέζι σε φίλους που νηστεύουν και έλεγα να φτιάξω το ινδικό, μπορεί να φτιάξω αυτά τελικά.

Λοιπόν, εγώ θα χτυπούσα το ταχίνι ( περισσότερο από δύο κουταλιές βέβαια) με το λεμόνι και τη μία σκελίδα σκόρδου για να φτιάξω με αυτά μια μαρινάδα στην οποία θα άφηνα τα καλαμαράκια τουλάχιστον για κανένα δίωρο ή και περισσότερο, στη μαρινάδα θα έβαζα και σησαμέλαιο. Το καλαμαράκι ειναι εξαιρετικά δεκτικό στη μαρινάδα η οποία πρέπει πάντα να το γεμίζει.

Στη συνέχεια θα έστρωνα ένα πυρέξ μικρό ή μάλλον τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται για να τα χωράει όλα στριμωγμένα στη σειρά για να μην έχουμε απώλειες υγρών, θα το έστρωνα λοιπόν με τις φέτες ντομάτες χοντρούτσικα κομμένες.

Θα έστρωνα από πάνω τα καλαμαράκια χωρίς να σκουπίσω από τη μαρινάδα. θα κάλυπτα το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και θα τα έψηνα σε δυνατό φούρνο για είκοσι λεπτά μισή ώρα και θα τα γύριζα επειδή ακριβώς ακουμπάνε σε ντομάτα.

Στο μεταξύ, θα χτύπαγα στη μουλινέτα το κονκασέ με το λικέρ, το βασιλικό και την σκελίδα το σκόρδο,θα προσέθετα τη μισή ποσότητα του ψιλοκομμένου μαϊντανού και θα αλάτιζα την ωμή σάλτσα και θα περιέχυνα με αυτή το πυρέξ μου. Θα χαμήλωνα τη φωτιά και θα άφηνα να σιγοβράσουν στην αρχή σκεπασμένα με το αλουμινόχαρτο για μισή ώρα, τρία τέταρτα και τουλάχιστον για ένα τέταρτο χωρίς αλουμινόχαρτο. Σε αυτό το τελευταίο τέταρτο θα πασπάλιζα με τον υπόλοιπο μαιντανό αφού πρώτα πιπέρωνα-- με άσπρο πιπέρι, πολύ σωστά. :-)

Hungry For Life said...

Πριν σώσω τη συνταγή σε word file, να επιβεβαιώσω αν κατάλαβα καλά ως προς το ψήσιμο. Μισή ώρα μόνα τους με ντομάτα, σκεπασμένα, σε δυνατό φούρνο. Και μετά, με τα υπόλοιπα υγρά, πάλι σκεπασμένα, 45' και τέλος 15' ξέσκεπα. Συνολικά 1.5 ώρα. Οκ;
Μμμμ... Γιάννη, έψαχνες ιδέα για την 25η Μαρτίου. Ορίστε, ασυνήθιστη, αρωματική και απλή στην εκτέλεση.

Αθήναιος said...

Πρώτα σκεπασμένα χωρίς τη ντομάτα για κανένα τέταρτο-εικοσάλεπτο σε ζεστό φούρνο. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τ'αφήνουμε για κανένα μισάωρο- τρία τέταρτα σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένα την περισσότερη ώρα για να βγαλουμε σάλτσα. Αφήνουμε στο τέλος για κανένα τέταρτο ξεσκέπαστο. Τώρα είδα πως η Πηνελόπη έχει βάλει άνηθο, θα μείνω στο μαϊντανό.

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώ!

Anonymous said...

Αθήναιε πολύ ωραία παραλλαγή. Δεν είμαστε και πάνω από την κατσαρόλα... ευχαριστούμε.

CGP said...

@ penelope & Αθήναιο

Χθές είχαμε δύσκολο τραπέζι, 4 αγόρια ηλικίας 18-29 ετών που εχουν μεγαλώσει με Pizza και burger. Παρουσιάσαμε σαν πρωτο πιάτ0 το καλαμαράκι στην παραλλάγή Αθήναιου χωρίς άνιθο.

Δεν έμεινε "ψίχουλο".

Μπράβο σας !!!!!

@Penelope

Θα το ξαναμαγειρέψουμε με άνιθο γιά σύγκριση και γιά να αποδοθούν οι τιμές που σου αξίζουν

Anonymous said...

Δεν υπάρχει μαστίχα Καλαμάτας μόνο Χίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...