Monday, March 05, 2007

Το cheesecake του οδοντίατρου

Επηρρεασμένη από την "γλυκομανία" που κυριαρχεί στο Hungry For Life, αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω κάποιο γλυκό που να τρώγεται. Η ζαχαροπλαστική δεν μου ταιριάζει, πιθανότατα γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να "πειράζω" τις συνταγές, γι αυτό και τα γλυκά μου συνήθως είναι αποτυχημένα.
Το καλοκαίρι είχαμε δοκιμάσει στο Kάστρο της Σίφνου ένα εξαιρετικό cheesecake λεμονιού, με βάση από σιφνέϊκο μπισκότο. Δυστυχώς δεν μας αποκάλυψαν την συνταγή. Έχοντας αυτό το κορυφαίο γλυκάκι κατά νου, άρχισα να ψάχνω για συνταγές λεμονογλυκών.
Σκέφτηκα να αρχίσω με ένα cheesecake. Ενώ η Κική που έδωσε μια απλή και δοκιμασμένη -όπως με διαβεβαίωσε- συνταγή, εγώ ήθελα να δοκιμάσω κάτι πιο πολύπλοκο. Έτσι έκανα το λάθος (υπάρχουν συνταγές αρκετές με αυτόν τον τρόπο και απορώ!) να προσθέσω στην γέμιση και αυγά και να το ψήσω. Αποτέλεσμα ήταν να μυρίζει άσχημα. Επίσης, χάλασα μια καλή μαρμελάδα λεμόνι γιατί την ανακάτεψα με νεράτζι, με αποτέλεσμα να πικρίζει και η επικάλυψη του γλυκού. Η μπισκοτένια βάση είχε ψιλοαρπάξει, γιατί η συνταγή έλεγε να την ψήσω μόνη της για 8΄. Με λίγα λόγια, απαπα! Συμπαθητικό στην εμφάνιση, αλλά από μέσα ... καθόλου "άνεση".

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να ακολουθήσω τις οδηγίες της Κικής (που με είχε εξάλλου απειλήσει με καυτά αυγά κάτω από την μασχάλη αν δεν συμμορφωθώ και καταλαβαίνετε...).
Εφοδιάστηκα με όλα τα υλικά και περίμενα την κατάλληλη στιγμή. Την Παρασκευή χαζεύοντας το Νηστικό Αρκούδι, ο καλός μου ζήλεψε το cheese cake που έφτιαχνε μια ομορφούλα και έτσι δόθηκε η αφορμή για την δεύτερη προσπάθεια.

Τα βασικά υλικά της συνταγής της Κικής είναι:
1 πακέτο digestive
περισσότερο από μισό βιτάμ σοφτ
2 philadelphia τυριά
1 ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλυτζ.τσαγιού λεμονοχυμός (και παραπάνω ίσως)
μαρμελάδα
Πρόσθεσα στην βάση άλλο μισό πακέτο digestive, καθώς και αρκετά ανάλατα αμύγδαλα και λίγα φουντούκια, καθώς και κανέλα.
Στην γέμιση πρόσθεσα ξύσμα 4 λεμονιών, χυμό από 4 λεμόνια (πάνω από 1 φλυτζάνι τελικά) και λιμοντσέλλο.
Την μαρμελάδα 4 φρούτων του δάσους την αραίωσα με ποτό από βύσσινο και κονιάκ που φτιάχνω τα καλοκαίρια.
Και εκεί άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για το δόντι μου, εξού και ο τίτλος, το cheesecake του οδοντίατρου.
Θέλησα να στολίσω το γλυκό με βυσσινάκια ποτισμένα στο κονιάκ, τα οποία όμως ήταν με το κουκούτσι τους στη γυάλα.
Γιατί δεν τα καθάρισα ακόμα και να έλειωναν; Χμ...
Τόνισα πάντως στον καλό μου να προσέχει όταν θα δοκιμάσει το cheesecake γιατί μπορεί να "σκοντάψει" σε κουκούτσια και προχώρησα στην παρασκευή του γλυκού.
Ζέστανα το βούτυρο και έφερα μερικές γυροβολιές τα ξηροκάρπια. Έστρωσα σε ταρτιέρα διαμέτρου 32 εκατοστών. Έφτιαξα την γέμιση, την έριξα από πάνω και όταν σταθεροποιήθηκε αρκετά κάλυψα με την διαλυμμένη ελαφρώς στο ποτό μαρμελάδα.
Την συνέχεια την φαντάζεστε. Την επομένη, όταν εκστασιασμένη που επιτέλους μου πέτυχε ένα γλυκό πήγα να απολαύσω 2 κουταλιές cheesecake, χρατς-κρατς! Ξέχασα τα κουκούτσια και εκείνα με τιμώρησαν.
Πάει το δοντάκι... και άντε να βρεις οδοντίατρο Σάββατο μεσημέρι.
Τα παθήματα μαθήματα.


update: Το cheesecake που βλέπετε παίρνει μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνεται εδώ! Προκειται για το διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η Peabody.
Καλή επιτυχία!

13 comments:

kiki said...

Χαχα! Αν ήθελες ας μην το έφτιαχνες όπως σου είπα. Έτοιμα τα είχα τα αυγά! Τα σάλια μουυυυυυυυυ!

Λία Π. said...

Διαβάζοντας τη συνταγή σου διαπιστώνω ότι
1) Το γλυκό σου πέτυχε -οπτικά- θαυμάσια!!
2) Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο, γιατί ο κύριος περιμένει με ανυπομονησία να φάει και δεύτερο κομμάτι. 3) Το πιάτο με τα ζωάκια μου αρέσει πολύ.
και 4)αρχίσαμε και βάζουμε πραγματικές φωτό στα posts και έτσι δε θα έχουμε ανάγκη το ίντερνετ και τα παρατράγουδά του.
Περαστικά για το δοντάκι.
Καλή εβδομάδα!!

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώ Λία, επίσης! Το πιάτο με τα ζωάκια αποτέλεσε πεδίο διαμάχης για τα κληρονομικά δικαιώματα. Απεικονίζει την η Mary Poppins με τον Μπερτ και τα διάφορα ζωάκια στο τραγούδι που διασχίζουν την γέφυρα στην ομώνυμη ταινία. Να σκεφτείς ότι το κρύβω από την πιατοθήκη όταν θυμάμαι ότι θα με επισκεφτεί ο αδερφός μου, χαχα!
Κική, κράτα τα για το επόμενο γλυκό, θα μας χρειαστούν, χιχι!

Anonymous said...

Supercalifragilisticexpialidocious το γλυκό Χουανιτάκι, μπράβο! Θα το φτιάξω σύντομα, αλλά θα το κάνω δώρο γιατι α) περιορισμένα τα γλυκά μέχρι να μπω στα ρούχα μου και β) έχω ευαίσθητα δοντάκια, χαχα!!

Αθανασία said...

Τι έγινε τελικά με το δοντάκι;

Anonymous said...

Kallie, παλιοκόριτσο! Τώρα σου στέλνω πακέττο όσο περίσσεψε, χαχα!

Αθανασία, την Τετάρτη θα αρχίσει το "χτίσιμο" ή ό,τι άλλο αποφασίσει ο γιατρός. Το σάββατο πάντως το ξενυχτήσαμε με όλες τις τιμές, ήπια στην ... μνήμη του 2 jerez, 1 gin tonic και 4 tequila μαζί με τους κολλητούς μας. Σκέφτομαι μάλιστα όταν τελειώσουν οι επισκέψεις στον γιατρό να το "θάψω" και σε κάποια γλάστρα, γιατί δεν μπορώ να το πετάξω στα σκουπίδια, ένα κομμάτι μου!
ΧΑΧΑ! Πάει, τρελλάθηκα!

Penelope said...

Πω-πω να μην είμαι από μια μεριά, να βλέπω τον Δ. επί το έργω!!! Κρίμα.
Αλλά τέτοιο κατορθωμα να καταλύξει σε οδοντίατρο, πως τα κατάφερες καλό μου; Πως;

Anonymous said...

Κριμα βρε Juantitaki, μήπως όμως έφταιγε η επιτυχία του γλυκίσματος γιατι καθώς φαίνεται στην φώτο είναι καταπληκτικό, ορεκτικό και πεφτοσαλιαρικο.

Juanita La Quejica said...

Το γλυκό πάντως είναι τόσο πετυχημένο που παρόλη την τραυματική εμπειρία του δοντιού, συνέχιζα να το απολαμβάνω, μασώντας από την άλλη μεριά, χαχα!
Μπράβο Κική, ευχαριστώ!

kiki said...

Να είσαι καλά Juanita. Εγώ όταν το φτιάχνω κρατιέμαι με το ζόρι να μην το φάω όλο με τη μια. Εκτος απο μαρμελάδα βάζω και κομπόστα βύσσινο. Με μαρμελάδα φράουλα είναι θεϊκό αλλα και με κομπόστα βύσσινο ακόμα καλύτερο...

mindstripper said...

Κι αυτή η φύση τί τα θέλει τα ρημαδοκουκούτσια;

(σλουρπ...)

;-)

Juanita La Quejica said...

Ή τουλάχιστον, όπως λέει η φίλη μου η Μαρία, γιατί να μην έχουμε δόντια σαν του καρχαρία; Που όταν του χαλάσουν, τσουπ, ξεφυτρώνουν καινούργια χωρίς οδοντιάτρους, περιοδοντολόγους, έξοδα, πόνο και βάσανα... ΧΑΧΑ!

Katerina ante portas said...

To έφτιαξε η μεσαία κόρη με μεγάλη επιτυχία δίς! Την πρώτη φορά απέφυγε το χυμό λεμόνι. Τη δεύτερη χρησιμοποίησε σχεδόν 2 πακέτα μπισκότα γιατί ήταν μεγαλύτερο το ταψί ψυγείου της tupper και έβαλε 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό. Η κρέμα έγινε πιο αφράτη και η γεύση εξαιρετική!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...