Sunday, March 11, 2007

Cheesecake

Ο κ. Νίκος που μένει στο μακρινό Καναδά, και που τον θεωρούμε πια επίτιμο μέλος του hungry for life αφού κατά καιρούς μας στέλνει τις συνταγές του, μας στέλνει τη συνταγή για cheesecake που έχει ανεβάσει και στη σελίδα του και προτείνω να είναι και η πρώτη συμμετοχή για το "διαγωνισμό" που λέγαμε. Ξέχασα όμως. Είναι και το οδοντιατρικοτσιζκέικ της Juanitas. Κι αυτό να βάλουμε. Τι στο καλό! Τόσα λεφτά στοίχησε (μαζί με τον περιοδοντολόγο και τον οδοντίατρο)! Μένει να κάνουμε την αίτηση. Κατερίνα θα το φροντίσεις πάλι;

Γλυκό με τυρί κρέμας
Lime cheese cake
«Χωρίς ψήσιμο»
στρογγυλή φόρμα γλυκού που ανοίγει με ελατήριο 6Χ24 cm
Για την κρούστα:
1 ½-κούπα μπισκότα βουτύρου ψιλοκομμένα, η {Graham crumbs}
3-κουταλιές ζάχαρη
3-κουταλιές άσπρα αμύγδαλα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1-κουταλιά βούτυρο και 2 κουταλιές μαργαρίνη, λιωμένα
Προθερμαίνετε το φούρνο 160°c-325°f
Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ τα παρά πάνω υλικά και τ' απλώνετε στη βάση της φόρμας του γλυκού. Τα πιέζετε με μεγάλο κουτάλι να στρώσουν και ψήνετε το μίγμα των μπισκότων για 5-6 λεπτά. Προσοχή όμως μην σας "αρπάξει" Βγάζετε την φόρμα από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει .
Για την κρέμα
2 πακέτα Χ 250γρ.τυρί κρέμας (Philadelphia) θερμοκρασία δωματίου
3 φρέσκα αβγά θερμοκρασία δωματίου, χωρίστε τους κρόκους και τ’ασπράδια σε δύο μπολάκια.
1 κουτί 250ml κρέμα γάλακτος 35%
4 πράσινα λεμόνια (limes)
3 κουταλάκια ζελατίνα, σε σκόνη
1/4 κούπας γάλα
3-σταγόνες πράσινο χρώμα, ζαχαροπλαστικής (Non toxic)
2 κουταλιές ζάχαρη για την κρέμα γάλακτος
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι σκόνη βανίλιας
Ετοιμασία
Μαλακώνετε την ζελατίνα με 3 κουταλιές κρύο νερό και την ανακατεύετε να λιώσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Στο ψιλό μέρος του τρίφτη του κρεμμυδιού τρίβετε την πράσινη φλούδα των λεμονιών, την βάζετε στην άκρη και στύβετε το χυμό τους.
Χτυπάτε τ’ ασπράδια στο μίξερ, σε ελαφρά σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας μια κουταλιά ζάχαρη και μία σταγόνα πράσινο χρώμα, ζαχαροπλαστικής. Βάζετε την μαρέγκα σε μπολ και την κρατάτε στο ψυγείο.
Χτυπάτε το ίδιο και την κρέμα γάλακτος στο μίξερ, σε κρέμα σαντιγί και προσθέτετε τις δύο κουταλιές ζάχαρη και όταν είναι έτοιμη, την κρατάτε στο ψυγείο.
Στο ίδιο μπολ του μίξερ ρίχνετε το τυρί, κομμένο σε κομματάκια, το γάλα, την ζάχαρη, την βανίλια και το πράσινο χρώμα, τα χτυπάτε για 3’ λεπτά περίπου
Ανακατέψτε την ζελατίνα με το χυμό των λεμονιών πάνω σε σιγανή φωτιά.
Χτυπάτε ελαφρά τους κρόκους και τους προσθέτετε στο μίγμα της ζελατίνας, αφού πρώτα σβήστε την φωτιά. Προσθέστε το παραπάνω μίγμα στο μπολ με το χτυπημένο τυρί, την τριμμένη φλούδα των λεμονιών, την κρέμα σαντιγί και την ανακατεύετε, με μια πλαστική σπάτουλα, σιγά-σιγά φέρνοντας το μίγμα από κάτω προς την επιφάνεια, χωρίς να διαταράξετε τον αέρα που έχει σχηματισθεί από το χτύπημα. Κάνετε το ίδιο και με την μαρέγκα. Όταν ενωθούν όλα τα υλικά μαζί, ρίχνετε το μίγμα στην φόρμα, στρώνετε την επιφάνεια με την σπάτουλα. Σκεπάζετε την φόρμα και την κρατάτε στο ψυγείο για 24 ώρες περίπου. Στολίστε το γλυκό με ψιλές φετίτσες πράσινου λεμονιού και (φρούτα ζελέ, προαιρετικά).

Lime Cheese cake (uncooked)
Ingredients for the crust

1 ¼ cups toast crumbs
3-tablespoons sugar
3-tablespoons chopped white almonds “optional”
2 tablespoons margarine and 1 butter, melted
Preheat oven 160°c 325°f
in a bowl mix, crumbs, sugar and margarine, press onto bottom of 22cm spring form pan. Bake at 160°c for 10 minutes. Remove and set aside to cool.
Ingredients for the filling
2X250gr packages cheese, room temperature to soften
3 fresh eggs separated; room temperature
1 cartonX250ml cream 35%
2 teaspoons sugar for the whipped cream
¾ cup sugar, or less
4-fresh limes
3 teaspoons unflavored gelatin
¼ cup cold water
3 drops green food coloring
¼ cup milk
The juice of the 4 limes
2 teaspoons grated lime peel (green only)
Few drops vanilla essence
Preparation method:
Grate limes and squeeze their juice; keep on the site
Whip egg whites, add teaspoon sugar, 1 drop green coloring stir and refrigerate
Whip the 35% cream with 2 spoons sugar and refrigerate
Whip cream cheese with the milk, 2 spoons sugar and a drop coloring
Soften gelatin in water, stir over low heat until dissolved. Beat egg yolks with fork, blend into the hot dissolved gelatin lime juice, ¼ cup sugar and peel, stirring constantly, over low heat and cool. Gradually add gelatin mixture into cream cheese, mixing at medium speed with electric mixer until blended. Remove from the mixer and fold egg whites and whipped cream into cream cheese mixture. Mix with soft spatula from the bottom to the top, with out disturbing the air bubbles; pour over crust. Chill 24hours Garnish with lime slices and fresh mint, if desired or candied fruits
10 to 12 servings

N/D 11/03/2007

update: Το cheesecake που βλέπετε παίρνει μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνεται εδώ! Προκειται για το διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η Peabody.
Καλή επιτυχία!

6 comments:

Juanita La Quejica said...

Απαπα! Μην ακούω για cheesecake! 280 euros μόνο για αρχή (εγχείρηση ούλου) και 1 εβδομάδα μόνο πουρές και γιαούρτια, σκληρή η δίαιτα του περιοντολόγου. Και πού να περάσουμε και στον οδοντίατρο. Το πληρώνω χρυσό το cheesecake, απαπα!

kiki said...

Χαχαχαχα! Το καημένο τι έπαθε με το τζιζκέικ.
Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο για τη συνταγή. Η μόνη μου διαφωνία όπως του είπα και με μειλ είναι τα ωμά αυγά. (όχι ότι δε γλύφω όλο το μπωλ όταν κάνω γλυκό με αυγά, αλλά λέμε...)

kiki said...

Επικοινώνησα με τον κ. Νίκο και του είπα για τα αυγά. Για όποιον έχει φοβία με τα αυγά, είπε να μη βάλει τους κρόκους αλλά να βάλει λίγη παραπάνω ζελατίνη αλλιώς να ανακατέψει καλά τους κρόκους με τη ζεστή ζελατίνη και κατα κάποιο τρόπο "ψήνονται" εκεί οι κρόκοι.

Anonymous said...

Δεν χρειάζονται καθόλου αυγά. Εγώ το φτιάχνω με

• 550 gr Philadelphia cream-cheese
• 250 ml κρέμα γάλακτος
• 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 gr)
• χυμό 2 μεγάλων λεμονιών και ξύσμα 3
• 3 φύλλα ζελατίνας
και είναι υπέροχο.

(για λόγους υγείας αντί για ζελατίνα καλύτερα να βάλετε AGAR-AGAR σε ποσότητα αρκετή για να πήξει 1/4 λίτρου υγρό)

Στη βάση βάζω μόνο Mc Vittie's digestive cookies, βούτυρο και ζάχαρη.

Επάνω λίγη μαρμελάδα βύσσινο και βύσσινα ολόκληρα ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ (καημένο Χουανιτάκι!) :-(

Katerina ante portas said...

Ax αχαχαχ, βραβείο θα πάρουμε ως υποψήφιοι cheesecake-ίστες!

Barbara said...

Thanks for joining HHDD. Your cheesecake is like a work of art. Lovley.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...