Thursday, April 12, 2007

Σαλάτα με σπανάκι και φράουλες

Μη φοβηθείτε το συνδυασμό, δοκιμάστε τη!
Θα χρειαστείτε:
για τη σαλάτα
400γρ. φρέσκο σπανάκι κοντό & τρυφερό
20 φράουλες σφιχτές & όχι παραγινωμένες
2 κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο
1 κουταλιά παπαρουνόσπορο (αν έχετε)
για το ντρέσινγκ
1/2 κούπα λάδι
1/2 κουταλάκι πάπρικα
ξύδι ή λεμόνι ανάλογα με τα γούστα, περίπου δυο κουταλιές
αλάτι και πιπέρι
μια πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε καλά το σπανάκι. Το κόβετε με το χέρι και το βάζετε σε μια σαλατιέρα.
Πλένετε τις φράουλες και αφαιρείτε το κοτσάνι. Τις μεγάλες τις κόβετε στα δύο. Μέσα στη σαλατιέρα και οι φράουλες.
Βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον, ώστε να είναι δροσερή.
Λίγο πριν τη σερβίρετε ετοιμάζετε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας όλα τα υλικά εκτός από το λάδι που το προσθέτετε λίγο λίγο ανακατεύοντας (όπως στη βινεγκρέτ).
Προσθέστε το ντρέσινγκ στη σαλάτα, πασπαλίστε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο και σερβίρετε.
Είναι θαυμάσια τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση, κάνει θραύση σε ανοιξιάτικο μπουφέ!
Εμείς την είχαμε δοκιμάσει σε εστιατόριο, και την υιοθετήσαμε.

Υ.Γ. Πάλι «κλέβω» λίγο στη φωτό. Το σπανάκι της τελευταίας λαϊκής δεν ήταν τρυφερό για σαλάτα οπότε την έφτιαξα με άλλη πρασινάδα (γαλλική σαλάτα).

10 comments:

Anonymous said...

Δυστυχώς κατα τον Αυγουστο που λέμε , πρωτα ο Θεός , να κατέβουμε Ελλάδα δεν υπάρχουν φράουλες .
Θα την έκανα για την πεθερά μου , για να ξαναδώ αυτην την ξινίλα στο προσωπο της οπως τοτε που της έκανα πορτοκαλοσαλάτα .
Αν βρώ φρέσκο baby σπανάκι (αν όχι σαλάτα και γω αφου δινεις εναλακτική) αυριο θα την κάνω βάζοντας το 1/3 του λαδιού και συμπληρώνοντας χυμο πορτοκάλι.
Να ρωτήσω και κάτι ? Γιατι στην Ελλάδα αυτη την σαλάτα την λεμε γαλλική (στην Γαλλία παντως δεν την λενε γαλλική).

elie said...

Λαμπρινή μ' έκανες και γέλασα με την πεθερά σου.
Με το σπανάκι είναι πολύ πιο ωραία, μακάρι να βρεις, οι άλλες πρασινάδες είναι ημίμετρα.
Το λάδι δεν είναι πολύ για την ποσότητα του σπανακιού που δίνω, αλλά περί ορέξεως... Το πορτοκάλι ακούγεται πολύ καλό αλλά τότε ίσως είναι καλύτερο να μη βάλεις τη ζάχαρη.
Για τη "γαλλική" σαλάτα μάλλον δεν ξέρω να σου απαντήσω αλλά δεν είναι πρωτότυπο: και οι αμερικάνοι λένε greek yogurt αυτό που εμείς δεν λέμε ελληνικό γιαούρτι αλλά στραγγιστό.

Anonymous said...

Elie ναι χωρίς ζάχαρη . Εχω κολλήσει τελευταία και για να αποφύγω το λάδι στις σαλάτες ρίχνω χυμο πορτοκάλι . Σε όλες τις πράσινες σαλάτες ταιριάζει πολύ .
Στο σπανάκι δεν ξέρω μπορεί να το ζητάει το λαδάκι του αλλά για την γαλλική σιγουρα ειναι πολύ για μένα.
Δεν το ξερα αυτό για τους αμερικάνους , μάλλον κατι τετοιο παιζεται και με την σαλάτα .
Βάλτε βάλτε σαλάτες γιατι σε τεντά θα παραγγείλω την καλοκαιρινή μου κολεξιον ετσι που παω !

Juanita La Quejica said...

Κι εμένα μου αρέσουν πολύ οι φραουλίτσες Elie, οπότε τις βάζω όπου μπορώ μιας και οι νόστιμες της άνοιξης εποχής κρατούν λίγο. Υπάρχουν Λαμπρινή στου πουλιού το γάλα και τον χειμώνα σίγουρα, για καλοκαίρι δεν ξέρω, αλλά είναι ακριβές και κάπως άνοστες. Στη σαλάτα αυτή προσθέτω και chives ή λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ξύδι βαλσαμικό πάντα και φιστίκια Αιγίνης.

Anonymous said...

όχι που δεν θα έβαζες εσύ ξηρούς καρπούς, υπήρχε περίπτωση;

Καλημέρα σ΄ όλη την παρέα.

Λία Π. said...

Σαλατούλες !! τι ωραία και για εμάς που κάνουμε δίαιτα με λιγότερο λαδάκι είναι τέλεια!!!

Juanita La Quejica said...

Μαρία... άστα! Και με το δοντάκι που έσπασα, το χειρότερό μου ήταν η απαγόρευση να χρησιμοποιώ ξηρούς καρπούς στο φαγητό.

Μιας και αναφέρεις Elie ότι το σπανάκι της τελευταίας λαϊκής δεν ήταν αρκετά τρυφερό... να σας πω και εγώ τον σπανακοπόνο μου. Παίρνουμε καμμιά φορά από το σούπερ μάρκετ έτοιμο καθαρισμένο και πλυμμένο, συσκευασμένο σπανάκι φύλλα, είναι βολικό όταν είναι λίγα τα άτομα σε μια οικογένεια. Λοιπόν... την τελευταία φορά την Μεγάλη Παρασκευή ήταν γεμάτο με κομμένα αλλά και άκοφτα χονδρά κοτσάνια που ούτε κατσικούλες δεν τα τρώνε, πολύ σκληρό, χάλια γενικώς. Είπα να τους πάρω τηλέφωνο τους παραγωγούς (υπάρχουν τα στοιχεία στη σακούλα) και να παραπονεθώ, γιατί είναι και ακριβό παιχνιδάκι για να το "τρώνε οι σκύλοι", αλλά τελικά επειδή είχα φιλοξενούμενους το αμέλησα. Να είναι άραγε πλέον τέλος εποχής για τα σπανάκια, γι αυτό και αυτό το χάλι;

elie said...

Είναι τέλος εποχής για το σπανάκι, πράγματι, αλλά το κατεψυγμένο δεν έχει καμία δικαιολογία να έχει τα χάλια που περιγράφεις. Δεν το καταψύχουν τώρα. Μπορεί να μπέρδεψαν τα καθαρισμένα με τα ακαθάριστα ή απλά να έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ποιότητας. Πάντως συνήθως τα αντικαθιστούν όταν παραπονεθείς, αλλά κι εγώ ενώ γίνομαι πυρ και μανία εκείνη την ώρα, συχνά μπλέκω με άλλα πράγματα και τελικά το αμελώ.

Anonymous said...

Ελλη μου Ελλιτσα μου Ελλάκι μου !! Μια μπουκια ετρωγα σήμερα και δεκα φορες σε ευχαριστούσα !
Αν ειναι μια φορά νόστιμη η σαλατούλα για μένα σήμερα ήταν 10 !! Ακου τι έπαθα ο ταλαίπωρος ανθρωπος .
Πήγα λαική το πρωί πήρα φράουλες και άλλα διάφορα , περασα και απο το biolanden ,γιατι στη λαική σπανάκι τρυφερο γιοκ , πηρα το σπανάκι μου το χρυσοπλήρωσα (χαλάλι!!) και γύρισα σπιτάκι μου . Το πλυνα το ετοιμασα (ηταν πολύ τρυφερο αφησα και τα κοτσάνια) πεταξα και τις φραουλίτσες απο πάνω τα αμόλησα σε μια τεράστια σαλατιέρα και εφυγα για σχολείο .
Μάθημα 3,5 ώρες με τρομερή ζέστη σήμερα και άπειρα χασμουρητά . Τελειώνω 4:30 παω κατευθείαν s-m (ευτυχώς μόλις εβγαινα ήρθε ο καλός μου να με βοηθήσει στο κουβάλημα) ψωνίζω για να γλυτώσω τον πανικό του Σαββάτου και ερχομαι σπιτι ιδρωμένη , κουρασμένη , ταλαιπωρημένη και πεινασμένη !
Μπαίνω κουζίνα να ετοιμάσω κατι γρήγορα για τον καλό μου να βάλω τα πραγματα στην θεση τους και να χωθω στο μπάνιο . Και τα μαλλια μου ηθελα να ξεριζωσω απο την ζέστη , η ζέστη της Γερμανίας δεν αντέχετε !
Ανοίγω το ψυγείο και βλεπω την σαλατούλα μου και αμέσως με πλυμιρίζει κύμα χαράς . Αναρωτιέμαι ¨να σε φάω τώρα ή μετα το μπάνιο" ? Αποφασίζω να φάω λιγο και μετά μπανιο . Στίβω πορτοκάλι το βάζω σε βάζο με καπάκι , προσθέτω λίγο λάδι , πιπέρι λευκο , πάπρικα αλάτι και ξύδι μπαλσάμικο . Χτυπάω κανα δυο φορές και την περιχύνω. Παιρνω την σαλατιέρα και κάθομαι διπλα στον καλό μου ."Θέλεις σαλατίτσα?" απάντηση φυσικά οχι δεν έχει όρεξη για σαλάτα , σχεδόν ποτέ δεν έχει τελευταία . Με κοιτάει εντρομος "Θα το φάς οοολοοο αυτό?" . Δεν ακούω τιποτα μπουκώνομαι και ...αχχχχ νοστιμιάαα . Δροσερή , φρέσκια μοσχοβολιστή πλυμήρισε το στομα μου και το σώμα μου φρεσκάδα και δροσιά!
Τρωω την μισή και αφου στανιαρα την βάζω στο ψυγείο λεω στον άντρα μου να μην μου την πειράξει και πάω για μπάνιο . Βγαίνω και αποφασίζουμε να πάμε για καφεδάκι σε ένα δροσερό πάρκο . Πριν λίγο γυρισαμε και ξέρεις τι θα κάνω τωρα ε? Θα τσακίσω και την υπόλοιπη ! (εγω το χω πει και με σαλάτες παχαίνω τοσο που τρώω !)
Ελλη μου χίλια ευχαριστώ για την σαλάτα ήταν ιδανική για σήμερα οτι καλύτερο και δροσερότερο !!

Anonymous said...

Ξέχασα χτες να συμπληρώσω (στα χίλια που πα) οτι έβαλα κουκουνάρι και όχι σουσάμι . Με το σουσάμι μια τα χουμε καλά και μια τσακωνόμαστε , άσε που μου κολάει και στα δόντια.

Η σαλάτα το βράδυ είχε ελαφρώς νιανιέψει αλλά ειχα προνοήσει και της άλλαξα σαλατιέρα ώστε να μεινουν τα υγρά στην προηγούμενη και να μην μουσκεψει τελείως. Εμένα και έτσι μου άρεσε αλλα φυσικά καλύτερα να μην μένει και τα υλικά να μπαίνουν πριν σερβιριστει , οπως και σε όλες τις σαλάτες εκτος του λάχανου για μένα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...