Friday, May 25, 2007

Κρεμ Ανγκλέζ *

Σύμφωνα με την Larousse Γαστρονομία, εκδόσεις Ι.Φλώρος, ISBN 960-7178-65-3, η Kρεμ Aνγκλέζ γίνεται ως εξής:

Υλικά
125 γρ.ζάχαρη
5-6 κρόκοι αβγών
1/2 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
βανίλια ή ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Μέσα σε μία τερίνα, δουλεύετε με το σύρμα τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών. Βράζετε το γάλα με τη βανίλια ή το ξύσμα και το προσθέτετε σιγά-σιγά στο μίγμα αυτό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα πάνω στην εστία, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ως τις πρώτες ενδείξεις βρασίματος, που είναι και η σημαντική φάση των 5', κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία της κρέμας πέφτει στους 85 ο C. H θερμοκρασία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, συνεχίζοντας ασταμάτητα το χτύπημα.
Τη στιγμή εκείνη τα αβγά είναι αρκετά ψημένα και η κρέμα πρέπει να επικαλύπτει το κουτάλι. (Βουτάτε μια ξύλινη σπάτουλα μέσα στην κρεμ ανγκλέζ και αγγίζετε με το δάκτυλό σας την κρέμα. Αν η κρέμα έχει δέσει, το αποτύπωμα του δακτύλου σας παραμένει πάνω στην κρέμα και η κρέμα δεν τρέχει.)
Φιλτράρετε την κρέμα σε ένα ψιλό τρυπητό ή τη στραγγίζετε σε μεταξωτό ύφασμα και στη συνέχεια τη ρίχνετε σε μια λεκάνη, η οποία είναι μέσα σε μπεν μαρί με παγάκια και την αφήνετε να κρώσει τελείως.
Πρίν το σερβίρισμα τη βάζετε στο ψυγείο για 24 ώρες, ώστε να γίνει η ζύμωση των γαλακτικών ζυμών, με την οποία αναπτύσσονται τα αρώματα.
Η κρεμ ανγκλέζ, όταν είναι κρύα, μπορεί να αναμιχθεί με λικέρ της επιλογής σας ή να γκλασαριστεί, βάζοντάς την για μερικά λεπτά στο γκριλ του φούρνου (ο μιρουάρ).

* "Παραγγελιά" του Αθήναιου η συνταγή. Πολύ χρήσιμη για όλους επίσης, ειδικά τώρα που μας έχει πιάσει λικερομανία και φτιάχνουμε διάφορα ηδίποτα στο σπίτι.

Crème Anglaise για γαλλομαθείς

6 comments:

Anonymous said...

Θελω ενα κομμάτι μπράουνις και γυρω γυρω μπολικη κρεμα ....σλουρπππ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μ' άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα της κρύας κρέμας μέσα σε λικέρ.

Αρχοντία said...

Χουανίτα, πού χρησιμοποιήται η creme anglaise?

elie said...

Να πω εγώ? Μπορείς περιλούσεις (κομμάτια από) κέικ, κάποιες πουτίγκες ή να τη δέσεις περισσότερο και να τη σερβίρεις από μόνη της ως επιδόρπιο.

witchofdaffodils said...

και η μάγισσα θέλει, θέλει :)

Juanita La Quejica said...

Λοιπόν... εγώ την ξέρω σαν custard και την βάζω σε apple crumble συνοδευτικά (τί συνοδευτικά; μάλλον το πνίγω το crumble στην custard, χαχα!). Καθώς δεν είμαι πολύ των γλυκών, δεν ξέρω περισσότερα να σας πω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...